Dzięki, Sam jestem ciągle dopiero na etapie nauki, i nie przemawia przeze mnie fałszywa skromność. Mam kilka ulubionych narzędzi w PSie ale są na tyle powszechne, że nie da się tego oprawić w tutka myślę.
Szukaj
Dzięki, Sam jestem ciągle dopiero na etapie nauki, i nie przemawia przeze mnie fałszywa skromność. Mam kilka ulubionych narzędzi w PSie ale są na tyle powszechne, że nie da się tego oprawić w tutka myślę.
Po raz kolejny efekt jest rewelacyjny![]()
To może napisz w tym temacie jakich narzędzi użyłeś. Oczywiście do niczego nie namawiam, bo każdy może mieć swoje tajemne patenty, których nie chce zdradzać. Ale skoro to takie popularne jak piszesz... Czekam z niecierpliwością
I tak się jeszcze zastanawiam nad czymś... Dlaczego zrobiłeś sobie taki brzydki avatar?
Nikon D80 + Nikkor 50 mm/1,8 + marzenia o kolejnych szkiełkach
Jutro coś napiszę bo teraz kobieta wyrzuca mnie sprzed kompa i każe iść spać.
A co w moim awatarze jest takiego brzydkiego?![]()
Pełnia Kultena![]()
Nikon D80 + Nikkor 50 mm/1,8 + marzenia o kolejnych szkiełkach
To taki sentyment z przeszłości.
OK, to już pokrótce wyjaśniam jakich narzędzi użyłem by wydobyć z tego nefa finalny obraz.
Zawsze zaczynam od Auto tones (auto levels) lub auto color i patrzę co sugeruje soft, czasem korzystam z proponowanej wersji.
-wyprostowanie
-przeskalowanie do kwadratu
-następnym krokom w duzej mierze towarzyszy każdorazowo duplikowanie warstwy i w przpadku nieporządanych miejscowo rezultatów danego narzędzia gumkuję je
-Color balance by ustawić prawidłowo balans bieli
-Match color celem podbicia koloru i dodania lekko światła
-Highlights/shadows by wyciągnąć nieco z cieni i ocenić, czy robić to ręcznie czy zaufać PSowi
-Burn ustaw. na midtones celem poprawy nieba
-gradient by jeszcze przyciemnić niebo tak jak powiedzmy zrobiłby to połówkowy
-Burn ustawiony na shadow by pogłębić strukturę skały
-Curves gdzie daję linear contrast
-doostrzenie na dużej rozdzielczości przy pomocy Smart sharpen ustawiony na 60% i 3.0
-w canvas dodaję ramkę
I to chyba wszystko. Gdzieś na pewno jeszcze coś kombinowałem z Burnem by miejscami poprawiać lekkie przepały i zbyt jasne miejsca na skale. Oraz Dodge do wydobycia kilku punktów na skale.
Pozdrawiam
Na ścianę. Strasznie mi się podoba.
Dziwnym nie jest
Skontaktuj się z nami