Tak odnośnie tego bagnetu, to istotnie wygląda to tandetnie, nie do porównania z moimi kitami do E400. Tam nie widać że to plastik dopóki sie nei dotknie, a w Nikkorze wygląda to tak, jakby ktoś go wyciął nożem i przykleił do obiektywu...
Szukaj
Tak odnośnie tego bagnetu, to istotnie wygląda to tandetnie, nie do porównania z moimi kitami do E400. Tam nie widać że to plastik dopóki sie nei dotknie, a w Nikkorze wygląda to tak, jakby ktoś go wyciął nożem i przykleił do obiektywu...
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
ale przecież nic nie jest wieczne, kupiłam go by robić fotki, a nie martwić się o plastik, jak się popsuje to trudno, wtedy pomyślę o jakimś innym (może wyjdą lepsze)
to świetny obiektyw i warty swojej ceny.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
No nie wiem czy mozma ostrzyc ręcznie jak mamy przełacznik w położeniu A.Chyba to szkodzi mechanizmowi skoro w instrukcji napisano aby gdy przechodzimy na manual przełacznik ustawić w pozycji M.Nalezy także przed wyłaczeniem aparatu przełącznik VR ustawić w pozycji OFF.Trochę to dziadowskie.W lustrzance Olympusa nie było takich problemów.Dotyczy to także obiektywó Zuiko.
W tym wypadku nie szkodzi, poniżej cytat z instrukcji:
Manual focusing is possible even when the lens A-M
mode switch is set to A.
Set the camera’s focus mode to AF-S, and press the
shutter-release button halfway to initiate autofocus. Next,
while pressing the shutter-release button halfway,
manually rotate the lens focus ring 8 to fine-tune focus.
Note: Do not attempt to rotate the focus ring while
autofocus is operating. If autofocus stops
operating, release and press the shutter-release
button halfway again.
W obiektywie kitowym mechanizm AF był jakoś inaczej zrealizowany, tam po przełączeniu w tryb A nie dało się obracać pierścieniem autofokusa. W stopiątce jak widać można to robić.
Mnie natomiast ciągle zastanawia ta kwestia o której pisałem wcześniej, tzn. że na granicy ostrzenia (przy małej odległości od fotografowanego obiektu) autofokus nie wyostrza, ale pierścień ostrości można jeszcze minimalnie dokręcić i wtedy AF "łapie" ostrość. Tak jakby mechanizm AF nie był w stanie dokręcić się automatycznie do skrajnej pozycji.
Pzdr
M
Kurde wszyscy macie instrukcje do niego... nawet NIkon o tym pisze...
kupilem ten obiektyw we wrześniu, ale tak:
pudełko całe w białym kolorze (bez zadnych napisaow nikon czy cos takiego, biały karton) no i nie mam instrukcji do niego.
CZy jest to zatem pełnowartościowy produkt czy może jakas dziwna seria? inni też tak mają czy jak?
dodam że kupione w dość znanym sklepie.
Kiedyś jak kupowałem kita z D70 to miałem złote firmowe pudełko, a teraz to już na wszystkim kurde oszczędzają![]()
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443
nie ma sie co dziwic
poniesli ceny - ludzie dalej kupuja
robia tandete - ludzie dalej kupuja
zlikwiduja pudelka - ludzie dalej kupuja
ciekawe co bedzie dalej?
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Skontaktuj się z nami