Close

Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 185

Question

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Słyszałeś kiedyś o głębi ostrości?
    hmmmmm nie rob ze mnie kompletnego debila. Chodzilo mi o ostrosc w centrum kadru a wlasciwie jej brak wg mnie. Logiczne jest ze przy maks dziurze mamy małą głębię. POWTARZAM MI CHODZI O OSTROŚĆ W CENTRUM !!!
    D60 + 18-105 VR + SB-400

Domyślnie

Do takich testów robi się raczej fotki prostopadłe do osi obiektywu...
    Nikon D90 + 18-105mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lysy Zobacz posta
    hmmmmm nie rob ze mnie kompletnego debila. Chodzilo mi o ostrosc w centrum kadru a wlasciwie jej brak wg mnie.
    Masz dziwaczne wymagania, przecież ten crop jest ostry jak cholera.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Dzisiaj zrobiłem teścik i o to co wyszło:

Tryb A, maks dziura, VR OFF, zdjęcie ze statywu, aparat pod kątem ok 45 st do kartki testowej, odległość od kartki troszkę więcej niż minimalna odległość ostrzenia przy tej ogniskowej, do wyzw. migawki użyłem samowyzwalacza.

D60 + 18-105 VR + SB-400

Domyślnie

Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że masz 2-milimetrowy BF. Jednak nie chcę Cię straszyć, niech ocenią to inni. Poza tym, ogólnie jest ostro.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Wczoraj zmieniłem kitowy obiektyw w moim D60 właśnie na 18-105 i zauważyłem jedną rzecz, być może ktoś mi to wyjaśni. Otóż robię zdjęcie z bardzo małej odległości, na granicy możliwości ostrzenia. AutoFocus próbuje wyostrzyć, jednak nie udaje mu się. Okazuje się jednak, że pierścień ostrości można jeszcze minimalnie obrócić ręcznie (dokręcić go do końca, ma po prostu jeszcze "trochę miejsca"), naciskam spust do połowy i... słyszę znajomy dźwięk, aparat złapał ostrość. Czy to normalne, że obiektyw tak "oszukuje", że niby już nie da rady, ale wystarczy mu pomóc i ostrzy? Dodam, że aparat był na statywie, także o przesunięciu go względem obiektu podczas tego eksperymentu nie ma mowy.

Pzdr
    M

Domyślnie

Niektore znane mi obiektywy innych firm tez tak mają

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanie odnośnie "stopiątki". Chodzi mi o manualne ostrzenie. Jak wiadomo, można ostrzyć ręcznie również wtedy, gdy przełącznik jest ustawiony w tryb A (inaczej niż w kitowym 18-55). Natomiast dziś przez przypadek odkryłem, że pierścień ostrości po przekręceniu go do skrajnej pozycji można obracać dalej. Stawia on lekki opór, ale po pokonaniu go kręcimy sobie dowoli, przy czym nie towarzyszą temu żadne niepokojące dźwięki. Czy to normalne, może jest to coś w rodzaju sprzęgła zabezpieczającego, jak w zakrętarkach elektrycznych?

Pzdr
    M

Domyślnie

To normalne, 18-70 też tak ma. W jedną i w drugą stronę, tj. poniżej minimum i powyżej nieskończoności. Obraz zmienia się w wizjerze, jakby szkiełko się rozregulowało ale spoko. Dla mnie też to jest celowe mechaniczne zabezpieczenie, przez skutkami obchodzenia się z obiektywem przez różnych Pudzianów
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Czy ktoś z forumowiczów posiada wiedzę, czy niniejsze szkło ma bagnet plastikowy czy metalowy? Na fotkach, które widziałem tego nie widać.
    dzięki i pozdr!
    Tylko plastik. Używam od 3 miesięcy, ale gdy sie zbyt często nie zmienia, nie ma wpływu na body!

Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów