Szukaj
Do takich testów robi się raczej fotki prostopadłe do osi obiektywu...
Nikon D90 + 18-105mm
Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że masz 2-milimetrowy BF. Jednak nie chcę Cię straszyć, niech ocenią to inni. Poza tym, ogólnie jest ostro.
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Wczoraj zmieniłem kitowy obiektyw w moim D60 właśnie na 18-105 i zauważyłem jedną rzecz, być może ktoś mi to wyjaśni. Otóż robię zdjęcie z bardzo małej odległości, na granicy możliwości ostrzenia. AutoFocus próbuje wyostrzyć, jednak nie udaje mu się. Okazuje się jednak, że pierścień ostrości można jeszcze minimalnie obrócić ręcznie (dokręcić go do końca, ma po prostu jeszcze "trochę miejsca"), naciskam spust do połowy i... słyszę znajomy dźwięk, aparat złapał ostrość. Czy to normalne, że obiektyw tak "oszukuje", że niby już nie da rady, ale wystarczy mu pomóc i ostrzy? Dodam, że aparat był na statywie, także o przesunięciu go względem obiektu podczas tego eksperymentu nie ma mowy.
Pzdr
M
Niektore znane mi obiektywy innych firm tez tak mają
Jeszcze jedno pytanie odnośnie "stopiątki". Chodzi mi o manualne ostrzenie. Jak wiadomo, można ostrzyć ręcznie również wtedy, gdy przełącznik jest ustawiony w tryb A (inaczej niż w kitowym 18-55). Natomiast dziś przez przypadek odkryłem, że pierścień ostrości po przekręceniu go do skrajnej pozycji można obracać dalej. Stawia on lekki opór, ale po pokonaniu go kręcimy sobie dowoli, przy czym nie towarzyszą temu żadne niepokojące dźwięki. Czy to normalne, może jest to coś w rodzaju sprzęgła zabezpieczającego, jak w zakrętarkach elektrycznych?
Pzdr
M
To normalne, 18-70 też tak ma. W jedną i w drugą stronę, tj. poniżej minimum i powyżej nieskończoności. Obraz zmienia się w wizjerze, jakby szkiełko się rozregulowałoale spoko. Dla mnie też to jest celowe mechaniczne zabezpieczenie, przez skutkami obchodzenia się z obiektywem przez różnych Pudzianów
![]()
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Skontaktuj się z nami