Close

Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 170

Wątek: 40d + 24-105 L

conik
    Gość

Domyślnie

Od "urodzenia" uzywalem Canona zanim sie przesiadlem na Nikona. Od 300D, przez 10D, 20D, 5D, jesli chodzi o szkla to przez moja torbe przewinely sie najrozniejsze szkla w tym wymieniany tu 24-105/4 ktory zastapilem pozniej 24-70/2.8 oraz 17-40 ktory byl ze mna do konca. Obie L4 sa moim zdaniem szklami na bardzo wysokim poziomie. Badzmy szczerzy nie sprzet robi zdjecia i musi byc naprawde zwalony zeby mozna bylo biadolic i zwalac na niego wine kiedy zdjecia nie wychodza I N i C maja optyke na wysokim poziomie. W systemie N bardzo mi brakuje odpowiednika L4, zas przy pozostalych szklach z wyzszej polki spokojnie stawiam znak rownosci. Sposob obrazowania i detale z puszek C i N to juz inna bajka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Twoja postawa imho wskazuje jednoznacznie, że nikon.pl stąpa po kruchym lodzie
    Taaa... Zawsze tak szybko wyciągasz wnioski, nie mają praktycznie żadnych informacji ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Taaa... Zawsze tak szybko wyciągasz wnioski, nie mają praktycznie żadnych informacji ?
    Nie, nie zawsze. Jednak kilka razy ostatnio słyszałem: nie Nikon/Nikkor odpada - za drogi... niech jeszcze jutro podniosą ceny i 500D będzie się lepiej sprzedawać niż 300D.
    NYCH - Americana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nic nie rozumiem. sfiksowalyscie, boscie ciepla dawno nie mialy.
    prosze mnie wypuscic, bo zaraz sie okaze, ze Sklodowska-Curie tez robila Canonem...
    Nie, nie, nic z tych rzeczy. "Kapitał spekulacyjny" co to popsuł złotówkę dał się kolegom we znaki jeszcze bardziej niż polskim "czerwonologowcom". Po prostu, po raz kolejny okazało się że to pieniądz rządzi światem
    Canon & Pentax

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Dobra, wypadałoby napisać coś jeszcze. A więc stało się. Mam. Tyle że w ostateczności skończyło się jednak na 50D + 17-40 i 70-200 4. Dlaczego właśnie tak ? Trafiła mi się okazja na 50D w dobrej cenie. a moim zdaniem to mimo wszystko trochę lepszy aparat od 40D, choć wiem że zdania są podzielone. Ale możliwość zabawy dwoma równocześnie jaką miałem, skłoniła mnie jednak ku pięćdziesiątce. A teraz kilka kwestii w odniesieniu do Nikona, szczególnie D300, gdyż chyba to może zainteresować wiele osób. Jakość obrazowania w RAW jest moim zdaniem dość podobna. 15 mp Canona nie dają jakichś widocznych i wartych świeczki korzyści. Przy porównaniu piksel w piksel Canon szumi nawet jakby deko bardziej, ale... No właśnie. Oddanie detali matrycy Canona jest naprawdę bardzo dobre. W zasadzie każdy RAW jest materiałem wyjściowym do pracy, a te rawy odszumiają się bardzo dobrze. W dodatku 15 mp daje pewien "zapas mocy". Kwestię jpgów pewnie wszyscy już znają, i trzeba to uczciwie przyznać. JPGi Canona są o niebo lepsze. W końcu widzę ich sens. Odszumianie również działa bardzo dobrze. Nie wiem czy to zasługa digic IV, czy też innych algorytmów zaszytych w aparacie...ale to działa, i działa bardzo dobrze. Jakości tego co wypluwa D200, do 50D porównywać nawet nie ma co. Niebo a ziemia. Dodam jeszcze, że filtry AA Canonowych matryc są chyba też deko delikatniejsze.

Kolejna kwestia - obsługa. Wiele się na ten temat czytało. Fakt, filozofia obsługi Canona jest zupełnie odmienna od tego co mozna zobaczyć w Nikonie. Nie mniej jednak wbrew temu co często czytałem, obsługa ta jest logiczna i nie miałem żadnych problemów z jego obsługą, a po 5 minutach śmigałem po menu aż miło. Powiem nawet, że zmiana np trybu ISO jest w 50D/40D o niebo wygodniejsza niż np w D700 czy D300. No ale to już niuanse. W każdym bądź razie - nie taki diabeł straszny, a to kółko na tylnej ściance to poważnie niegłupi pomysł.

Słynny autofokus - AF w Nikonie też nie jest idealny. Nie wiem jak to wyglada w odniesieniu do 20/30D czy też słynnego 5D, ale AF w 40/50D jest naprawdę bardzo dobry, i Canon nie ma się tu czego wstydzić. Nie chcę w tym momencie narazić, ale obecnie nie widzę żadnej przewagi AFa w D300 nad tym co jest w 50D. No, może nie licząc ilości pól AF.

Kwestia obiektywów. Obecnie mam 17-40 4 L i 70-200 4L . Nie wiem dlaczego w Nikonie nie ma takich szkieł. 17-40 (zwany bieda-Lką jest ostry jak brzytwa już od f4, w dodatku świetnie oddaje kolory. Jest też cichy i szybki. 70-200 4, którego kupiłem lekko używanego za 2000 zł nie ma się czego wstydzić przy Nikkorze 70-200 pod względem ostrości , kolorów, kontrastu. Jedynąchyba jego słabością jest praca pod światło, choć Nikkor 70-200 też nie jest tu jakimś cymesem, a jest wręcz gorzej niż w jego poprzedniku 80-200.

Jeśli zestawimy ceny - no właśnie. Kosztem nowego 70-200, możemy mieć całkiem przyjemny system Canona. System, który obrazuje naprawdę bardzo dobrze. Jeśli dziś ktoś mnie spyta: czy warto dokładać do D300? Ze spokojnym sumieniem odpowiem: nie warto. Jeśli nie ma się wielu Nikkorów, ktorych szkoda się pozbyć - zdecydowanie nie warto. Podobnież nie warto wypruwać sobie żył, i strzelać ponad poprzeczkę - kupując same topowe szkła, które mają podobne ceny w obu systemach, choć w Nikonie od wielu lat niektórych szkieł brakuje, a ostatnia 50 tką af-s to szkło zrobione chyba na kolanie. Nie ma co dorabiać na siłę mitów i legend do sprzętu - bo to tylko sprzęt. Lepiej policzyć niż przeinwestować, a to co zostanie..zainwestować np w piękną wycieczke i przywieźć z niej masę zdjęc. Bo chyba o to w tej zabawie chodzi. I mówię to wam JA, ponoć zatwardziały Nikoniarz. Obecnie z Canonem w plecaku

pozdrawiam wszystkich serdecznie

Domyślnie

A to nie ma przypadkiem związku z jutrzejszą datą ?
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Kaleid - to co piszesz o kółkach i przyciskach np do zmiany iso to kropka w kropkę to co pisałem wiele razy oraz wczoraj przy okazji pebeesowych dywagacji o Canonie/Nikonie. Ale nie w tym rzecz - gdy ja pisałem podobne rzeczy o Canonie to sarkazmy z Twojej - i nie tylko Twojej - strony o Canonowej lipie latały na prawo i lewo... umieram z ciekawości co stoi za tą całą szopką bo jak sam stwierdziłeś, takiego zatwardziałego Nikoniarza trudno byłoby przekonać jakimś plastikowym Canonem i bieda elkami...
    A tak serio - dlaczego nie wybrałeś za podobne pieniądze 17-55/2.8 IS? Znacznie ciekawsze szkło do cropa...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Za dużo zbiegów okoliczności.

pebees - już nie zielony
    Kaleid - już nie czerwony i do tego Canonier

Wszak to jutro 1 kwietnia - no za 1.30 godziny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldek Zobacz posta
    Za dużo zbiegów okoliczności.

pebees - już nie zielony
    Kaleid - już nie czerwony i do tego Canonier

Wszak to jutro 1 kwietnia - no za 1.30 godziny
    No i jeszcze nowy cennik Nikon Polska.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Kaleid - to co piszesz o kółkach i przyciskach np do zmiany iso to kropka w kropkę to co pisałem wiele razy oraz wczoraj przy okazji pebeesowych dywagacji o Canonie/Nikonie. Ale nie w tym rzecz - gdy ja pisałem podobne rzeczy o Canonie to sarkazmy z Twojej - i nie tylko Twojej - strony o Canonowej lipie latały na prawo i lewo... umieram z ciekawości co stoi za tą całą szopką bo jak sam stwierdziłeś, takiego zatwardziałego Nikoniarza trudno byłoby przekonać jakimś plastikowym Canonem i bieda elkami...
    A tak serio - dlaczego nie wybrałeś za podobne pieniądze 17-55/2.8 IS? Znacznie ciekawsze szkło do cropa...
    Kryzys panie, kryzys...

Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów