Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Posiadając d3 i d300 kupiłem s5pro po to by mieć tani spacerowy i "niefirmowy" aparacik do focenia dla przyjemności po cywilnemu - i nie spodziewałem się tego co potrafi ten aparat.
    Wcześniej posiadałem c5d i trudno mi było po przesiadce na nikona zaakceptować jpgi i nie ruszane rawy - fuji daje cholernie ładne obrazki.
    Fuji ma też straszliwe wady - jedna z nich jest zasilanie - aparat zjada aku, może nie tyle zjada co łyka w całości - 170-200 fotek i juz po aku.

Aha najbardziej nie rozumiem dlaczego ludzie o s5pro piszą w dziale inne systemy skoro to ten sam nikonowski bagnet f + akcesoria

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomitom Zobacz posta
    ..jedna z nich jest zasilanie - aparat zjada aku, może nie tyle zjada co łyka w całości - 170-200 fotek i juz po aku...
    Kurcze to może jakiś wadliwy ten akumulator Ci się trafił. Sam doświadczeń jeszcze nie mam, ale kolega całą studniówkę obleciał robiąc z 500 zdjęć. Masz zapasowy akumulatorek. Jeśli to jaki ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Kurcze to może jakiś wadliwy ten akumulator Ci się trafił. Sam doświadczeń jeszcze nie mam, ale kolega całą studniówkę obleciał robiąc z 500 zdjęć. Masz zapasowy akumulatorek. Jeśli to jaki ?

na zapasowy aku mnie zwyczajowo nie stać dlatego też mam gripa z 6xAA - sumując wychodzi taniej niż dedykowany aku - tu sytuacja jest ciut lepsza ale szału nie robi.

Domyślnie

fuji daje cholernie ładne obrazki.
    Tak, to wiem. Ze względu na te “gotowe” niemal JotPeGi omal nie stałem się jego posiadaczem.
    Moje d70s i d300 nie chcą tak ładnie JotPeGować na gotowo.
    Ale skoro masz zarówno d300 jak i s5 pro to jak oceniasz porównanie D lighting oraz 14 bitów Nikona kontra matryca Fuji w trybie 400%?
    Chodzi mi o porównanie jedynie zakresu tonalnego i przydatności tych funkcji...
    ...bez wnikania co jest ładniejsze bez obróbki, czy też łatwiejsze.
    Po prostu... czy nowe funkcje nikona są porównywalne z możliwościami tamtej matrycy i czy też nie?
    Bo chociaż w obu przypadkach chodzi o uzyskanie podobnego efektu, to sposób uzyskania jest całkowicie odmienny.

Domyślnie

Dzięki tomitom,
    O to właśnie mi chodziło!
    Znaczy, że jednak s5 pro broni się dzielnie.
    Mimo, że nie zamierzam go kupować’ to cieszę się że tak jest – zawsze kibicowałem fuji.
    Uważam, że wspaniale uzupełniali konkurencję.
    Mam nadzieję, że nie zrezygnowali już całkiem z lustrzanek i coś nam jeszcze kiedyś pokażą.

Aha najbardziej nie rozumiem dlaczego ludzie o s5pro piszą w dziale inne systemy skoro to ten sam nikonowski bagnet f + akcesoria
    Może tak jak ja... zostają do tego działu przeniesieni przez administrację
    No ale w sumie - Nikon to nie jest...
    Pozdrawiam

Domyślnie

tomitom napisał:
    "...aparat zjada aku, może nie tyle zjada co łyka w całości - 170-200 fotek i juz po aku..."
    Dziwne- bez problemu mam ponad 500 z firmowego akku. Na AA sprawdziłem kiedyś dokładnie i w trakcie dwóch kolejnych dni fuji s5 z gripem delty + 6 eneloopów (ładowanych jakiś tydzień wcześniej) udało mi się zrobić 1203 zdjęcia.
    Jakoś intensywnie w menu nie szperam, ale podgląd, histogram itp. tak normalnie, co kilka ujęć się kontroluje...
    Może jakieś "energożerne" bajery włączone- ale jakoś nie przychodzi mi do głowy, co mogłoby tak "ciągnąć"...

ps.Najbardziej to chyba automatyczny "display"- u mnie na 2 sekundy, a podświetlanie górnego lcd na off...

ps.II Jak przedmówca, również mam nadzieję, że jeszcze kolejne lustrzanki fuji (osobiście czekam FF) będzie szansa używać...
    Ostatnio edytowane przez fotomarek_k ; 01-04-2009 o 10:36
    Marek

Zakon Fuji

Uprawnienia umieszczania postów