Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Canon 500D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    swoja droga, to ciekawe jest posuniecie Nikona w tym momencie.
    bo o ile sie nie myle dobrej jakosci i umiarkowanej obietosci filmy
    HD kompresuje sie H.264... a na ten patent ma Canon
    Jak mozna miec patent na H.264? To jest standardowy kodek MPEG...
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

Narzekanie na jakość obudów aparatów Canona xxxD wraca jak mantra, przy każdym nowym modelu. Nikomu z użytkowników nic się nie łamie ani nie pęka, ale ciągle ktoś marudzi że te obudowy tak niesolidnie wyglądają. Celują w tym użytkownicy wyższych modeli Canona oraz innych systemów
    Mój poczciwy 300D ma już 4 lata. Mimo że lepiej leży w łapie (bo większy) jest tak samo "palstikowy" jak następcy. Powycierała się w kilku miejscach gumki na rękojeści, gripie a także przy pasku i na tym koniec, a lekkiego żywota u mnie nie miał. Fakt że od półtorej roku jest rezerwowym body, ale wciąż jest używany, teraz głównie przez żonę.
    Canon & Pentax

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Jedna istotna rzecz jezeli chodzi o fullhd ->

Cytat Zamieszczone przez dpreview
    1920 x 1080 (1080P, 16:9) @ 20 fps
    • 1280 x 720 (720P, 16:9) @ 30 fps
    • 640 x 480 (4:3) @ 30 fps
    • Quicktime MOV format (H.264 video,linear PCM audio)
    • Up to 29 min 59 sec (or max file size 4 GB)
    Ale reszta wyglada calkiem przyjemnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nowart: jest to się ludzie bawią, niemniej nie sądzę aby ten bajer miał większy wpływ na sprzedaż piątek (pomijając ludzi bardzo zamożnych, kupujących wypasione lustrzanki, po to by używać ich w trybie "zielony kwadracik").
    Trudno tu coś wróżyć ale wygląda na to, że wielu ambitnych filmowców jest zainteresowanych tym sprzętem. Jakość obrazu, którą dostajesz za te pieniądze jest zupełnie nieosiągalna w żadnej taniej kamerze. Nabliższa to może EX1 Sony ale to niemal trzykrotność ceny (choć i tak w ciemnicy te przetworniki 1/2" Sony mogą nie wyrobić przy FF-ie, nie mówiąc już o GO). Do tego dochodzi brak możliwości wymiany obiektywów. Nie wiem czy jest to duży rynek ale na zachodzie sporo osób pokupowało ten aparat właśnie jako kamerę.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Sądząc po tych danych z dpreview to jest to kolejny bajer dla naiwnych. Nie ma to nic wspólnego z hd. Można sobie nagrać filmik, zrzucić na hdd, odtworzyć i na tym koniec. Okaże się, że nawet sensownego filmiku dvd się nie da z tego zrobić...kompresja, framerate i takie tam. Ale z pewnością wielu klientów się na ten gadżet złapie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Trudno tu coś wróżyć ale wygląda na to, że wielu ambitnych filmowców jest zainteresowanych tym sprzętem. Jakość obrazu, którą dostajesz za te pieniądze jest zupełnie nieosiągalna w żadnej taniej kamerze. Nabliższa to może EX1 Sony ale to niemal trzykrotność ceny (choć i tak w ciemnicy te przetworniki 1/2" Sony mogą nie wyrobić przy FF-ie, nie mówiąc już o GO). Do tego dochodzi brak możliwości wymiany obiektywów. Nie wiem czy jest to duży rynek ale na zachodzie sporo osób pokupowało ten aparat właśnie jako kamerę.
    Czyli co...? Za jakiś czas zamiast kamer "filmowcy" np. na ślubach będą biegać z korpusami pokroju 500D? Hmm... jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Czyli co...? Za jakiś czas zamiast kamer "filmowcy" np. na ślubach będą biegać z korpusami pokroju 500D?
    Z 5Dmk2 już biegają!

Ostatnio edytowane przez mpwt ; 25-03-2009 o 15:37
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Czyli co...? Za jakiś czas zamiast kamer "filmowcy" np. na ślubach będą biegać z korpusami pokroju 500D? Hmm... jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić.
    podejrzewam, ze to co sie dzieje obecnie w segmencie aparatow cyfrowych spowoduje ruch producentow kamer, wiec pewnie biegac nadal beda z kamerami ale byc moze przetworniki beda wieksze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaktus Zobacz posta
    Jak mozna miec patent na H.264? To jest standardowy kodek MPEG...
    Standardowy, ale patent jest, tyle, że nie ma go Canon Większość nowych kamer do monitoringu IP w tej chwili wykorzystuje ten algorytm i jakoś na liścia płac Canona niet

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jedna rzecz ktora mnie zdziwila to 1080p. nie 1080i ale 1080p.
    To chyba nie do końca tak. Moja HV20 też ma cmos i niby te 25P. Na kamerze jednak pisze 1080i.
    Założenie z góry: nie znam się dokładnie na tym technicznym bełkocie i mogę się mylić, ale ten 1080p jest zamknięty w 1080i - coś pokombinowali z polami w klatce, trzeba surówkę odkręcać softem (np. CineForm NeoScene) najpierw z 30p do 29.97p i potem (robione w locie przez NS) do 25p.
    Jednym słowem trzeba CoreQuad lub i7 by to robić w miarę szybko. Mimo wszystko imho warto. Takie video 5DII z TSE to po prostu domowy Industrial Light&Magic
    Kumpel mi mówił, że "prawdziwe P" nie może pracować w autofokusie.

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Standardowy, ale patent jest, tyle, że nie ma go Canon Większość nowych kamer do monitoringu IP w tej chwili wykorzystuje ten algorytm i jakoś na liścia płac Canona niet
    Pracują nad swoim mega-skutecznym kodekiem i traktują h264 tak samo jak 50D - przejściówka
    NYCH - Americana

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów