Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Canon 500D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Czyli co...? Za jakiś czas zamiast kamer "filmowcy" np. na ślubach będą biegać z korpusami pokroju 500D? Hmm... jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić.
    Tyle że ja nie pisałem o ślubnych . Dla ślubnych takie rozwiązanie fimowania jak w 5D mkII to proteza. Może być jako dodatek ale nie jako narzędzie pracy. Po prostu brak kilku bardzo istotnych rzeczy.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    To chyba nie do końca tak. Moja HV20 też ma cmos i niby te 25P. Na kamerze jednak pisze 1080i.
    Założenie z góry: nie znam się dokładnie na tym technicznym bełkocie i mogę się mylić, ale ten 1080p jest zamknięty w 1080i - coś pokombinowali z polami w klatce, trzeba surówkę odkręcać softem (np. CineForm NeoScene) najpierw z 30p do 29.97p i potem (robione w locie przez NS) do 25p.
    Jednym słowem trzeba CoreQuad lub i7 by to robić w miarę szybko. Mimo wszystko imho warto. Takie video 5DII z TSE to po prostu domowy Industrial Light&Magic
    Kumpel mi mówił, że "prawdziwe P" nie może pracować w autofokusie.

Pracują nad swoim mega-skutecznym kodekiem i traktują h264 tak samo jak 50D - przejściówka
    Najkrócej.
    i - interlace - przeplot - jak w TV
    p - progresive scan - czyli jak w filmie - każda klatka w całości
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-03-2009 o 16:25
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Swoją drogą Canon miał już w swojej ofercie analogową kamerę wideo na kasety Video 8 o budowie hybrydowej . To znaczy kamera miała podwojny uchwyt , jeden typowy dla lustrzanki , drugi przy obiektywie taki jak przy kamerze naramiennej .

Domyślnie

Widze że ISO 6400 w pełni używalne, kwestia jak sie spisuje w naprawde ciężkich warunkach. Jak dla mnie szumy... są małe.. jak na mała klatke...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaktus Zobacz posta
    Jak mozna miec patent na H.264? To jest standardowy kodek MPEG...
    normalnie, tak jak sie ma patent na JPEG, bagnet elektroniczny czy mase innych rzeczy...

poniekad, wystarczylo wklepac "H.264 patent" do wujka Google'a i trudno naprawde przeoczyc odpowiedz:
    http://en.wikipedia.org/wiki/H.264#Patent_licensing

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    To chyba nie do końca tak. Moja HV20 też ma cmos i niby te 25P. Na kamerze jednak pisze 1080i.
    no wlasnie na dpreview.com w specyfikacji jak byk stoi "P jak Polska"
    http://www.dpreview.com/previews/canoneos500d/page2.asp
    a ze to jest zupelnie co innego niz "I jak Irlandia" i ze do prawdziwego
    1080p to trzeba w diabla sprzetu zeby pociagnac, to ja doskonale wiem.

i dlatego mnie zszokowalo, ze w takim malym plastikowym gownie
    upchneli proca zdolnego to uciagnac i nie ma do tego dodatkowych
    akumulatorow w walizkach + coolera wciskanego w sanki flesza

tez mi sie wydaje, ze z tego jest takie 1080p jak ze mnie baletnica,
    no ale...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tez mi sie wydaje, ze z tego jest takie 1080p jak ze mnie baletnica,
    no ale...
    Cytat Zamieszczone przez David Newman
    Our codec is our underlying technology, it doesn't represent the complete product. Our products include our codec, but also include image processing software for telecine removal, deinterlacing, spatial resampling, speed change (i.e. 25p to 24p conversion)
    Imho to właśnie to co pogrubiłem robi z i robi p.
    NYCH - Americana

Domyślnie

Właśnie przygotowałem mały poradnik o konwersji materiału z lustrzanek Canon przy użyciu NeoScene lub MPEG Streamclip. Bardzo poprawia to komfort pracy z materiałem filmowym.

Domyślnie

ale twoje linki nie chodzą. Ani ten w podpisie, ani w poście.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów