Szukaj
Pietern - ale ja pytałem autora wątku, bo przecież u Ciebie to działa. U mnie też hula jak zawsze, ale ta ostatnia wersja 2.4 to nie jest jeszcze ostateczne wydanie więc może jakieś błędy jeszcze są.
Witam. Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Co do wersji to wyświetla się mi wersja v 2.4 RC2. Nefy chcę otwierać z
D70s. Mam windows XP , Pentium IV 2.8 ,1024 ram i 200 HD.
Co do programu to język polski udało mi się ustawić bez problemu (przydała by się większa znajomość angielskiego).
W dalszym ciągu jednak nie otwierają mi się zdjęcia. W lewym dolnym rogu pokazują się litery wszystkich dysków lecz są nieaktywne. Próbowałem w lewym górnym rogu. Tam jest żółta ikona "ładuj profil z pilku".
Tam są widoczne wszystkie dyski i pokazuje się również D 70s. Po kliknięciu na niego wyświetla się katalog DCIM, potem klikam zakładkę wszystkie pliki i przycisk open. pokazuje się numer zdjęcia z rozszerzeniem "nef".Potem naciskam open i pojawia się to co na początku czyli uruchomiony program który nie widzi żadnych zdjęć. W tym momencie jestem znowu na starcie.
OK. wersje RC (każdego oprogramowania) to wersje, które są oficjalnymi kandydatami do wydania (Release Candidate) i służą do ostatecznych testów przez użytkowników. Nie wydaje mi się jednak żeby to był jakiś błąd bo u wszystkich jak na razie to działa bez problemu.
Nefy powinieneś otwierać z tego drzewa w lewymdolnym rogu i to już ustaliliśmy wcześniej. "Ładowanie profilu z pliku" to coś zupełnie innego.
Mam jeszcze jedną sugestię do sprawdzenia: Zamknij RT, wybierz NEFa, którego chcesz otworzyć w eksploratorze windows, total commanderze czy jakimkolwiek innym miejscu, którego normalnie używasz i z menu kontekstowego pod prawym przyciskiem myszy wybierz "Otwórz za pomocą..." i następnie "Wybierz program", znajdź w katalogu gdzie masz zainstalowany RT plik rt.exe i zatwierdź. Powinien się w ten sposób otworzyć wybrany NEF w RT.
Witam ponownie.Dzięki za zainteresowanie.
Nareszcie mi się udało !!! Nie wiem czy mnie coś omamiło czy co ale zamiast klikać na strzałki obok literek dysku
klikałem na nazwy dysków ( wydawało mi się że są nie aktywne).Po kliknięciu na strzałki po lewej stronie nazw dysków
rozwijają się katalogi i udało mi się otworzyć jpegi i nefy z mojego D 70S.
Co do obsługi programu to już chyba zostanie metoda prób i błędów.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Pobrałem wcześniej,zaraz po aktualizacji tę wersje ale szybko powróciłem do starej.U mnie lepiej i stabilniej chodzi .Według mnie ''stara'' jest czytelniejsza,prostsza i stabilniejsza.Obie niestety trochę za wolne.Jeżeli chodzi o obrabianie jpgów to robi wszystko poza odzyskiwaniem prześwietleń i korektą EV.
Skontaktuj się z nami