Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Unhappy problem z RawTherapee V2.4

Witam wszystkich użytkowników i proszę o pomoc. Zainstalowałem z tej strony http://www.rawtherapee.com/
    darmowy program do otwierania i obróbki zdjęć.
    Problem w tym że nie otwiera żadnych zdjęć i nie ma języka polskiego.
    Na pewno coś źle robię.
    Jeżeli ktoś korzysta z tego programu i zna się na nim to proszę o pomoc. Chciałbym go wypróbować.

Domyślnie

Język polski jest już zaimplementowany, na tej stronie z której ściągałeś chwalą się nawet dwoma nowymi językami do ściągnięcia. A zmienisz go naciskając preferencje na dole po prawej (ikonka kluczy do śrub). A fotki otwierasz klikając na odpowiedni plik w prawym dolnym rogu.
    Piotr
    Ostatnio edytowane przez Pietern ; 16-03-2009 o 22:02

Domyślnie

A czy masz świadomość, że ten program otwiera tylko RAW/NEF ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hddk Zobacz posta

A skąd taki pomysł?
    Właśnie, jak na przekór, otwarłem jotpega...
    Piotr

Domyślnie

no ale teoretycznie to służy do wywoływania właśnie RAW/NEF... nawet nigdy nie próbowałem tym otworzyć "jotpega"

Domyślnie

pliki jpg też

Domyślnie

no ale teoretycznie to służy do wywoływania właśnie RAW/NEF... nawet nigdy nie próbowałem tym otworzyć "jotpega"
    Bo tak jest, ale jotpegi otwiera. Tam coś chyba można nawet na nich wykonać, ale nie próbowałem.
    Piotr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Ja też mam problem z RawTherapee ściągniętym z tego samego źródłą. Być może ten problem wynika z totalnej nieznajomości programu. Cóż, każdy kiedyś zaczynał. Udaje mi się znaleźć zdjęcia jednak po probie otwarcia wywala błąd program rt.exe przestał działać i rzeczywiście przestaje, zamyka się. Co robię nie tak? Moze jakaś instrukcja gdzieś jest?
    aha, system to vista, może tu pies jest pogrzebany?
    Ostatnio edytowane przez cezzar ; 17-03-2009 o 01:16
    nabijam posty aby osiągnąć magiczną liczbę i móc coś sprzedać na giełdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezzar Zobacz posta
    Ja też mam problem z RawTherapee ściągniętym z tego samego źródłą. Być może ten problem wynika z totalnej nieznajomości programu. Cóż, każdy kiedyś zaczynał. Udaje mi się znaleźć zdjęcia jednak po probie otwarcia wywala błąd program rt.exe przestał działać i rzeczywiście przestaje, zamyka się. Co robię nie tak? Moze jakaś instrukcja gdzieś jest?
    aha, system to vista, może tu pies jest pogrzebany?
    Mam ten program na XP-ku i na Viscie (32 bit), działa bez problemu. Pliki otwierasz w okienku na dole po lewej.
    Piotr

Domyślnie

Którą wersję RT pobrałeś?
    Jaki masz system?
    Z jakiego aparatu NEFy chcesz otworzyć?

Aby zmienić język na polski wchodzisz w prawym dolnym rogu w "Preferences" i tam w zakładce General pierwsza pozycja to wybór języka (musisz uruchomić ponownie program żeby nastąpiła zmiana)

Katalogi - tak jak napisał Pietern - otwierasz w lewym dolnym okienku, po wybraniu katalogu w dolenj części ekranu pojawiają Ci się miniatury zawartych w katalogu zdjęć. Klikasz wybrane i otwiera się w głównym oknie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów