Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Tutek koffee ;)

Domyślnie

Świetny poradnik. Przyda się na pewno!

Wielkie dzięki
    ###

Domyślnie

Niby proste, a robi wrażenie Świetna robota, gratulacje

Domyślnie

Pozwolę sobie zadać pytanie, mam nadzieję, że się nie wygłupię...

koffee - czy zdjęcia np z arbuzem czy czereśnią również były obrabiane wg tego schematu ?? Strasznie zapadły mi w pamięć
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Rozmowny Awatar koffee
    Miasto
    Grodzisk Mazowiecki, Milanówek, Brwinów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Pozwolę sobie zadać pytanie, mam nadzieję, że się nie wygłupię...

koffee - czy zdjęcia np z arbuzem czy czereśnią również były obrabiane wg tego schematu ?? Strasznie zapadły mi w pamięć
    Zdjęcia o które pytasz były obrabiane w podobny sposób tylko z tego co pamiętam więcej ingerowałam krzywymi. Nie pamiętam dokładnie co robiłam bo nie działam według schematów i robię wszystko na "czuja" i często po jakimś czasie nanoszę drobne poprawki więc nie chciałabym tutaj wyliczać jakie czynności wykonałam bo przypuszczam że bym skłamała bo nie mam dobrej pamięci

Cieszę się że są osoby którym tutek się przydał Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Aniu, warto byloby nie zakorzeniac ludziom poczatkujacym w obrobce, tak zlych nawykow. Jesli decydujemy sie na fotografowanie do NEFow, to caly proces obrobki powinien odbywac sie w formacie bezstratnym! JPG tylko juz w postaci finalnego pliku, po zakonczeniu wszystkich dzialan.
    Tak szczerze - widzisz różnicę pomiędzy jpg a tiff? Bo ja widzę, ale tylko w wadze pliku (w ogóle to śmieszne, że nef waży u mnie 10 mb max, a tiff 70 mb).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Tak szczerze - widzisz różnicę pomiędzy jpg a tiff?
    Nie trzeba widziec, zeby wiedziec jaka jest degradacja obrazu w przypadku kompresji JPG, i jak to wplywa na mozliwosci obrobki.

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    w ogóle to śmieszne, że nef waży u mnie 10 mb max, a tiff 70 mb
    Smieszna jest to, ze z taka niewiedza na temat formatow plikow i kompresji, ilosci bitow zapisywanych informacji, rzucasz stwierdzeniami, ze jest to smieszne.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Nie trzeba widziec, zeby wiedziec jaka jest degradacja obrazu w przypadku kompresji JPG, i jak to wplywa na mozliwosci obrobki.
    O, a to ciekawostka, codziennie się można dowiedzieć czegoś nowego... stig napisz mi proszę, czego nie będę mógł zrobić po zapisaniu pliku do JPGa, co bym mógł mając TIFFa?

Domyślnie

Mało wiem, dlatego pytam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    stig napisz mi proszę, czego nie będę mógł zrobić po zapisaniu pliku do JPGa, co bym mógł mając TIFFa?
    Sorry, ale Tobie sie chyba baaardzo musi nudzic. Wiesz przeciez doskonale na czym polega kompresja JPG i jakie ma to skutki dla pozniejszej obrobki. W jakim wiec celu chcesz dyskutowac na ten temat? Czyzbys szukal dowodu na to, ze powstanie i uzywanie wszystkich innych niz JPG formatow zapisu plikow graficznych i bezstratnej kompresji, bylo bez sensu?
    Ostatnio edytowane przez stig ; 20-11-2010 o 17:15
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Nieeeee, ale nie lubię nieprawdziwych (czy też półprawdziwych) uogólnień. Zasada żeby preferować formaty bezstratne może i formalnie poprawna, ale czy jesteś w stanie pokazać jakiekolwiek różnice w obrazie pomiędzy JPGiem sensownie skompresowanym na 10-12 w Szopowej skali, a innym formatem? Bo ja - nie.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów