Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Tutek koffee ;)

conik
    Gość

Domyślnie

zrob maly eksperyment otworz jpga....edytuj a nastepnie zapisz i powtorz operacje z 10 razy....porownaj z tak samo potraktowanym tifem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Nieeeee, ale nie lubię nieprawdziwych (czy też półprawdziwych) uogólnień. Zasada żeby preferować formaty bezstratne może i formalnie poprawna, ale czy jesteś w stanie pokazać jakiekolwiek różnice w obrazie pomiędzy JPGiem sensownie skompresowanym na 10-12 w Szopowej skali, a innym formatem? Bo ja - nie.
    Po pierwsze -- pisalem o obrobce. I wlasnie tego sie czepiles. Oczywiscie, ze nie dojrze roznicy miedzy NEFem otwartym w Shopie i zapisanym do JPGa 10-12, a TIFFem. Te roznice dojrze w postaci efektow obrobki (forsowne operacje na krzywych, etc.). Po drugie -- nie chodzi tu przeciez o jeden zapis. Obrobka nie zawsze konczy sie otwarciem RAWa i zapisaniem do JPGa. Zakladajac taka sytuacje: zapisujemy owoc pracy do JPGa. Otwieramy go, beblamy, zapisujemy. Po kilku dniach cos tam jeszcze przyjdzie do glowy; ponowne otwarcie i ponowny zapis z kompresja. Potem wpadamy na pomysl, zeby zrobic wydruk/odbitke. Znowu otwieramy, kadrowanie, resize, ostrzenie -- i ponowny zapis do JPGa. Uwazasz, ze stosowanie JPGa nie wplynie na wyglad finalnego zdjecia?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

conik
    Gość

Domyślnie

10x otworz-zapisz na tifie i jpgu

Domyślnie

Przy takich założeniach brzegowych owszem, coś tam pewnie wyjdzie. Tylko jak się chce grzebać intensywniej i wielokrotnie, to po co w ogóle wychodzić z PSDka (bo ja akurat nie wyobrażam sobie grzebania bez warstw)? Ale to wszystko zależy - od tego kto, jak i ile będzie dłubał. Przy dwukrotnym zapisie, jak to było w tytułowym tutku - nie wiem co trzeba by nadłubać, aby kompresja sensownie zapisanego JPGa wylazła i zdegradowała obraz w widoczny sposób. No ale może są tacy talenciarze

conik to napisz jeszcze proszę, z jakimi opcjami kompresji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Przy takich założeniach brzegowych owszem, coś tam pewnie wyjdzie. Tylko jak się chce grzebać intensywniej i wielokrotnie, to po co w ogóle wychodzić z PSDka (bo ja akurat nie wyobrażam sobie grzebania bez warstw)?
    Bo peesde wazy jeszcze wiecej niz TIFF?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    zrob maly eksperyment otworz jpga....edytuj a nastepnie zapisz i powtorz operacje z 10 razy....porownaj z tak samo potraktowanym tifem
    No dobrze, ale nikt nie mówi o tym, żeby 10x otwierać ten sam plik. Chodzi mi o to, że np. wywołuję raw do jpg, obrabiam go w gimpie i zapisuję. Robię to samo, tylko zamiast raw -> jpg, wybieram raw -> tiff. Nie widzę różnicy. Tym bardziej nie było mowy o kompresji - cały czas na 100% jakości (wiadomo, że i tak skompresuje, ale nie aż tak).

Przy takich założeniach brzegowych owszem, coś tam pewnie wyjdzie. Tylko jak się chce grzebać intensywniej i wielokrotnie, to po co w ogóle wychodzić z PSDka (bo ja akurat nie wyobrażam sobie grzebania bez warstw)? Ale to wszystko zależy - od tego kto, jak i ile będzie dłubał. Przy dwukrotnym zapisie, jak to było w tytułowym tutku - nie wiem co trzeba by nadłubać, aby kompresja sensownie zapisanego JPGa wylazła i zdegradowała obraz w widoczny sposób. No ale może są tacy talenciarze
    No właśnie. Też wolałbym format programu do obróbki (w moim przypadku bodajże xfc).
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 20-11-2010 o 17:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Bo peesde wazy jeszcze wiecej niz TIFF?
    Ale przy warstwach się znacznie szybciej zapisuje (nawet przy RLE w TIFFie, z ZIPem jest jeszcze gorzej). Coś za coś.
    Ostatnio edytowane przez de Fresz ; 20-11-2010 o 17:50

conik
    Gość

Domyślnie

kompresja 9 (mala) w photoshopie
    podobny efekt jest kiedy kompresja jest z minimalna wartoscia tyle ze przy kolejnym zapisie trzeba wiekszej ilosci krokow (tu bylo 10 otworz zapisz)

Domyślnie

Możecie mnie za to zbić, ale kredka ma odwrotnie napis...
    Never failed in Vietnam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARYJAN Zobacz posta
    Możecie mnie za to zbić, ale kredka ma odwrotnie napis...
    Sugerujesz, ze miała wyjąć dziecku kredkę z buzi i włożyć tak, żeby napis był prawidłowo?

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów