no dobra przejęzyczenieDla mnie camera raw to wywoływarka rawów, PS czy corel to już rozbudowane narzędzia graficzne
![]()
Szukaj
no dobra przejęzyczenieDla mnie camera raw to wywoływarka rawów, PS czy corel to już rozbudowane narzędzia graficzne
![]()
Ostatnio edytowane przez mariobor ; 28-02-2009 o 16:47
Dzięki koffee za tutka
...jeden problem... nie mam Corela... i na dodatek kompletnie nie czaję jak go się obsługuje... hmm... a w samym PS'ie znasz alternatywne metody do tych z Corela?..
Grunt, że z rawów wyciągnie się bezstratnie, a ingerencje w jpg potrafią mocno zkaszanić histogram.
nie zebym narzekal, ale co to za tutek gdzie zdjecie ktore zostaje poddane obrobce jest juz prawie idealne??
na dobra sprawe to wierze ze 90% ludzi zna te narzedzia którymi robisz, lepiej w takim razie naucz nas jak robic aby wychodzily juz tak dobre z puszki
czyli podstawy fofografii a nie obrobki sie klaniają![]()
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
koffee jest niesamowita !Zarówno jeśli chodzi o kadry jak i obróbkę!
tAK ale obrobka w jej przypadku (przynajmniej na tym przykladzie) polega na posiadaniu DOBREGO SMAKU i wyczucia a nie na niewiadomo_czym.
tak wiec narzedzia narzedziami, ale chyba kluczem do robienia lepszych zdjec jest po prostu uwrazliwianie sie na wszystkie mozliwe sposoby (przede wszystkim) a nie nauka narzedzi (to w drugiej, a moze czwartej kolejnosci).
Wyglada chwilami tak jakby wiele osob wierzylo w to ze z marnego zdjecia za pomocą niesamowitej obrobki mozna zrobic cos lepszego- a to tylko czasami i bardzo rzadko sie to udaje![]()
Myślę, że trafiłeś w sedno. Każdy ma jakieś indywidualne wyczucie i inaczej postrzega to, jak powinno zdjęcie wygląda (vide wątek z Krzysiakiem). Niemniej jednak, aby zrealizować swoją wizję, trzeba wg mnie także doskonale znać narzędzie, które na to pozwoli. Wtedy skupiamy się na myśleniu o zdjęciu, a nie o tym, co dany suwak oznacza.
Tak czy siak podstawowym kluczem jest oglądanie prac innych i wyciąganie wniosków.
na pewno tak.
u mnie tak to wyglada:
80-90% to dobry kadr (ciekawy), dobre swiatlo itd
10-20 % to obróbka,
ale paradoksalnie:
na etapie obrobki mozna poprawić zdjecie o 70 %![]()
Skontaktuj się z nami