Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 75

Wątek: Linux "ubuntu"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez havk Zobacz posta
    Lynx i links to dwie przeglądarki tekstowe, a nie zadne spolszczenie links/lynx
    Mróz odpuścił?

Ta informacja:
    Cytat Zamieszczone przez HoRsHiN Zobacz posta
    Links i lynx to dwie oddzielne przegladarki.
    znajduje się 10 postów wcześniej więc nie ma żadnej potrzeby dublowania jej.
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

pls o poradę. Używam openSuse, po upgrade na 11,1 system nie widzi podłączonego przez usb d90. Mam powrócić do poprzedniej wersji, czy mogę coś ustawić ?
    pzdr. Bo.

Domyślnie

Początkującemu polecam coś takiego jak PCLinuxOS - stabilny, pełno graficznych konfiguratorów - u nas trochę niedoceniany. Używam go gdzieś od 2 lat.
    Ostatnio szukałem czegoś na laptopa (nowy zakup ) - "przeleciałem" przez ostatnie dystrybucje Ubuntu, Fedory, Mandrivy, Suse, Minta, Mepisa (nie jestem hardkorowcem, więc szukałem czegoś, co działałoby od razu - bez zgrzytów). Na dysku wylądował Suse 11.1 oraz Mint 6. Suse - bo mi się spodobał, jest bardzo 'poukładany'; Mint - bo mi się spodobał, jest obkodekowany i jeszcze sam się prosi o instalowanie sterowników grafiki - szok!

W całej tej instalacji najtrudniejsze dla początkującego jest chyba przygotowanie dysku... później, jak już wybierzesz dystrybucję od razu spolszczoną (Mint, Suse, Mandriva i inne) nie powinno być problemów... chyba, że producent jakiegoś komponentu Twojego komputera ma w dupie konsumentów i wspiera tylko jeden system.
    Wtedy przydaje się "ten jedyny". I dosyć często tak bywa, że siedzi on sobie na dysku - bo musi. I u mnie np. XP siedzi sobie na dysku dzięki Canonowi (drukarka), w lapku karta wifi (nie polecam Realteka 8187b!) działa tylko do ok. 1,5m od routera - musiałem dokupić inną...

I tak to jest z tymi systemami. Zaczynającym z linuksami nie polecam pozbywania się windowsa. Płyty live CD są dobre, żeby rzucić okiem na dany system - nie dają jednak pełnego wyobrażenia o nim: coś co nie działa z liveCD, bardzo często działa po zainstalowaniu na dysk i zaktualizowaniu systemu.

P.S.
    W sumie to nie mam za bardzo nic przeciwko XP, ale polecam spróbować Linuksa... Warto!
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 12-03-2009 o 11:31
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bo. Zobacz posta
    pls o poradę. Używam openSuse, po upgrade na 11,1 system nie widzi podłączonego przez usb d90. Mam powrócić do poprzedniej wersji, czy mogę coś ustawić ?
    Chcę oglądać Twoje logi... logi, logi, logi...
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

???
    pzdr. Bo.

Domyślnie

podepnij aparat, odpal terminal, wpisz
    Kod:
    less /var/log/messages | tail
    ew.
    Kod:
    less /var/log/everything | tail
    czy co tam masz w /var/log ciekawego i wrzuć tu. ewentualnie dorzuć też wynik
    Kod:
    lsusb
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

ok, thx, zrobie to jak będę przy opisanym sprzęcie.
    pzdr. Bo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorcik Zobacz posta
    podepnij aparat, odpal terminal, wpisz
    Kod:
    less /var/log/messages | tail
    ew.
    Kod:
    less /var/log/everything | tail
    czy co tam masz w /var/log ciekawego i wrzuć tu. ewentualnie dorzuć też wynik
    Kod:
    lsusb
    Nie, żebym się czepiał :P

Powiedz mi po co odpalać dwa procesy skoro można jeden? Np.:

zamiast:

less /var/log/messages | tail można:
    tail /var/log/messages

Tak samo zamiast:
    cat plik | grep string można:
    grep string plik

Efekt ten sam, jednak więcej klikania i nie po h4x0r$ku

Bo. Co do logów, to zrób:

dmesg | grep -i usb
    grep usb /var/log/messages

Domyślnie

racja, można i tak. gdzieś wyczytałem tę metodę, którą zaproponowałem i robię, jak umiem ;oD

imho ważne, że działa
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorcik Zobacz posta
    imho ważne, że działa
    Baaaa

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów