Szukaj
pls o poradę. Używam openSuse, po upgrade na 11,1 system nie widzi podłączonego przez usb d90. Mam powrócić do poprzedniej wersji, czy mogę coś ustawić ?
pzdr. Bo.
Początkującemu polecam coś takiego jak PCLinuxOS - stabilny, pełno graficznych konfiguratorów - u nas trochę niedoceniany. Używam go gdzieś od 2 lat.
Ostatnio szukałem czegoś na laptopa (nowy zakup) - "przeleciałem" przez ostatnie dystrybucje Ubuntu, Fedory, Mandrivy, Suse, Minta, Mepisa (nie jestem hardkorowcem, więc szukałem czegoś, co działałoby od razu - bez zgrzytów). Na dysku wylądował Suse 11.1 oraz Mint 6. Suse - bo mi się spodobał, jest bardzo 'poukładany'; Mint - bo mi się spodobał, jest obkodekowany i jeszcze sam się prosi o instalowanie sterowników grafiki - szok!
W całej tej instalacji najtrudniejsze dla początkującego jest chyba przygotowanie dysku... później, jak już wybierzesz dystrybucję od razu spolszczoną (Mint, Suse, Mandriva i inne) nie powinno być problemów... chyba, że producent jakiegoś komponentu Twojego komputera ma w dupie konsumentów i wspiera tylko jeden system.
Wtedy przydaje się "ten jedyny". I dosyć często tak bywa, że siedzi on sobie na dysku - bo musi. I u mnie np. XP siedzi sobie na dysku dzięki Canonowi (drukarka), w lapku karta wifi (nie polecam Realteka 8187b!) działa tylko do ok. 1,5m od routera - musiałem dokupić inną...
I tak to jest z tymi systemami. Zaczynającym z linuksami nie polecam pozbywania się windowsa. Płyty live CD są dobre, żeby rzucić okiem na dany system - nie dają jednak pełnego wyobrażenia o nim: coś co nie działa z liveCD, bardzo często działa po zainstalowaniu na dysk i zaktualizowaniu systemu.
P.S.
W sumie to nie mam za bardzo nic przeciwko XP, ale polecam spróbować Linuksa...Warto!
Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 12-03-2009 o 11:31
I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
http://instagram.com/adrwoz
podepnij aparat, odpal terminal, wpisz
ew.Kod:less /var/log/messages | tail
czy co tam masz w /var/log ciekawego i wrzuć tu. ewentualnie dorzuć też wynikKod:less /var/log/everything | tail
Kod:lsusb
The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.
ok, thx, zrobie to jak będę przy opisanym sprzęcie.
pzdr. Bo.
Nie, żebym się czepiał :P
Powiedz mi po co odpalać dwa procesy skoro można jeden? Np.:
zamiast:
less /var/log/messages | tail można:
tail /var/log/messages
Tak samo zamiast:
cat plik | grep string można:
grep string plik
Efekt ten sam, jednak więcej klikania i nie po h4x0r$ku
Bo. Co do logów, to zrób:
dmesg | grep -i usb
grep usb /var/log/messages
racja, można i tak. gdzieś wyczytałem tę metodę, którą zaproponowałem i robię, jak umiem ;oD
imho ważne, że działa
The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.
Skontaktuj się z nami