Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: d200 af pomocy

Domyślnie

Heh, nieźle cię zrobili w...... .
    A tak apropos, to ja swoje D200 też kupiłem od tego sprzedawcy i zapłaciłem 50 zł drożej niż ty, tylko że mój miał przebieg ok. 10 tyś.
    Weź im to odeślij, bo twoja puszka długo nie pożyje!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta

a nie wydaje Ci sie ze banialuki glosisz? dlaczego ma nie pozyc dlugo? nie kazdy robi zdjecia z wcisnietym spustem na stale. fakt faktem 130k to spory przebieg za te kase, ale gloszenie takich ogolnych i generalnych stwierdzen jest niestosowne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    a nie wydaje Ci sie ze banialuki glosisz? dlaczego ma nie pozyc dlugo? nie kazdy robi zdjecia z wcisnietym spustem na stale. fakt faktem 130k to spory przebieg za te kase, ale gloszenie takich ogolnych i generalnych stwierdzen jest niestosowne.
    Średnia żywotność migawki w D200 to ok. 150 tyś.
    Oczywiście, są wyjątki od reguły, ale przy takim przebiegu trzeba brać poprawkę, że migawka może odmówić posłuszeństwa.

Tu masz taką stronkę, gdzie pokazano średnią żywotność migawki w D200:
    http://olegkikin.com/shutterlife/nikon_d200.htm

Cytat ze strony:
    "Average number of actuations after which shutter is still alive: 62,192.1
    Average number of actuations after which shutter died: 144,458.8"

Domyślnie

Cytat ze strony:
    "Average number of actuations after which shutter is still alive: 62,192.1
    Average number of actuations after which shutter died: 144,458.8"
    ale jest też taki:

Clicks: 472,000
    Shutter still alive

nie można uogólniać. Chociaż też uważam, że został zrobiony w bambuko. W opisie akcji napisali, że aparat używany. Nie że mocno używany.

Domyślnie

Dlatego 150 tyś. to taka średnia wartość.
    U jednych pożyje do 500 tyś, a u innych padnie po 50 tyś.

Jak ja kupowałem body w tym sklepie, to w aukcji była podana ilość zrobionych zdjęć.
    Teraz chcieli wcisnąć ludziom bubla i zrobili taki myk.
    I jak widać się udało.

Tak dla przykładu, ten sam sprzedawca:
    http://allegro.pl/item572830420_niko...rancja_fv.html

Podane jest: Przebieg migawki 16 000.

Kolejna ich aukcja:
    http://allegro.pl/item563682907_niko...rancja_fv.html

Przebieg migawki tylko 3300.

I jeszcze jedna:
    http://allegro.pl/item565991536_niko...rancja_fv.html

Przebieg migawki tylko 14 000.

Jak widać, tam, gdzie przebieg nie jest zbyt duży, tam piszą, a jak mają już coś z b.dużym przebiegiem, to ukrywają tą informację.
    W ten sposób oszczędzając niecałe 300 zł dostałeś mocno wyeksploatowany sprzęt.
    Ja bym im to osobiście zwrócił, ale z tego co widzę, okres 14 dni już minął i nie wiem czy coś wywalczysz.

A już tak z innej beczki, ciekawi mnie, skąd oni biorą puszki takie jak D200 z przebiegiem 3 tyś?

Domyślnie

Obserwowałem ten sklep przez jakiś czas wcześniej. Ceny d200 kształtowały sie od dłuższego czasu w granicach około 2kpln, czyli mniej wiecej za tyle za ile Ty kupiłeś. Jedną z różnic było to ze przebieg tamtych aparatów wynosił 500-15000. W każdej ich aukcji (przynajmniej w tych, które ja widziałem) jest napisana ilośc klapnięć migawki, a w tej nie było. Albo Cię oszukano, albo dałeś się oszukać.

Zgadzam się w pełni. Trochę poczekasz i napewno kupisz d200 w tej samej cenie z mniejszym przebiegiem. Szukaj najlepiej z przebiegiem do około 15k. W każdym razie jak najmniejszym.

Powodzenia i pozdrawiam

Domyślnie

A już tak z innej beczki, ciekawi mnie, skąd oni biorą puszki takie jak D200 z przebiegiem 3 tyś?
    Kiedyś, dawno temu napisali, że hurtowo od Chińczyków z Hong-Kongu i z Tajlandii. Podejrzewam, że duża ilość to sprzęt powystawowy.

Domyślnie

a może te puszki mają po 5 lat i są po wymianie migawki?
    Niby niedużo zdjęć, ale sam aparat ma już jakieś 300 000. Migawka nowa, ale co z pozostałymi podzespołami? Napęd śrubokręta, podnoszenie lustra.
    BTW czy można gdzieś po numerze seryjnym odtworzyć datę produkcji? Pewnie w Nikonie, ale czy udostępniają te dane?
    Ostatnio edytowane przez miron19j ; 04-03-2009 o 12:37

Domyślnie

swojego d200 kupiłem też w tym sklepie, stan migawki 5600, z dwoma aku cena 2120.
    Szukałem w necie czy jest możliwość "cofnięcia" licznika migawki,ale nic nie znalazłem, więc myślę iż przebieg prawdziwy.
    Nie wiem gdzie te body były produkowane, na moim stoi "japan".

Za teorią iż są to egzemplarze powystawowe przemawia też fakt iż jedyny przycisk po którym widać zużycie to podgląd zdjęcia.

Może warto by było pogadać z właścicielem tego sklepu i za niewielką dopłatą wymienić na coś z mniejszym przebiegiem.

pozdrawiam
    Pozdrawiam Roman Margraf

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grizzly Zobacz posta
    Nie wiem gdzie te body były produkowane, na moim stoi "japan".
    jakis wyjatkowy egz.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów