Może akumulator jest zbyt słabo naładowany? Chociaż raczej wątpię. A zablokowałeś obiektywy na minimalnej przysłonie?
Szukaj
Może akumulator jest zbyt słabo naładowany? Chociaż raczej wątpię. A zablokowałeś obiektywy na minimalnej przysłonie?
Ostatnio edytowane przez markB ; 24-02-2009 o 21:33
nie słychać pracy silnika i za każdym razem próbuję oba tryby czyli i S i C, to są szkła bez przełącznika.
oczywiście, przysłonę mam ustawioną na minimalną i zablokowaną, sprawdzam to wszystko na programie automatycznym P
Ostatnio edytowane przez Mastyn ; 24-02-2009 o 21:47
Może jutro spróbuj podejść do jakiegoś sklepu w którym mają coś z Nikona. Jakiś D40 lub D60 z kitem powinien być. Podepnij obiektyw z AF-S. Jak zacznie działać to znaczy, że prawdopodobnie masz walnięty silnik w body. Jeśli nie to coś nie tak z elektroniką układu AF. Masz możliwość zwrotu aparatu?
sądzę, że mam taką możliwość, dostałem jakąś gwarancję bo sprzedawał to sklep, myślisz że jest walnięty??
działa!!!! hahahaha... nie wiem jak to się stało. pokręciłem obiektywem przy bagnecie żeby sprawdzić czy jest dobrze założony i zaczął działaćsprawdziłem też drugo obiektyw, coś zaskoczyło i działa ale jutro przejdę się jeszcze do jakiegoś sklepu i sprawdzę na jeszcze jakimś żeby mieć pewność, że wszystko jest ok.
Dziękuję za wszystkie porady. Pozdrawiam
Zobacz jeszcze czy działa dalmierz elektroniczny (pojawia się kropka w wizjerze w momencie złapania ostrości) przy przełączeniu na ręczne ogniskowanie. Jeśli tak, to faktycznie może być coś nie w porządku z śrubokrętem i, jak wyżej kolega zaleca, pozostaje jedynie sprawdzić na obiektywie z silnikiem wewnętrznym.
Może nie zaskoczyło sprzęgieło? Spróbuj kilka razy pozmieniać obiektywy żeby się upewnić czy był to tylko przypadek.
Ostatnio edytowane przez Piotr_ ; 24-02-2009 o 22:03
sklep cyfroman w kuźni raciborskiej, wszystko już działa ale jutro się jeszcze upewnię, a tak przy okazji czy ktoś wie jak można sprawdzić przebieg tego aparatu??
Ściągnij sobie Opandę (http://www.opanda.com/en/iexif/) i zrób zdjęcie w jpegu.
Skontaktuj się z nami