Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: d200 af pomocy

Domyślnie

Może akumulator jest zbyt słabo naładowany? Chociaż raczej wątpię. A zablokowałeś obiektywy na minimalnej przysłonie?
    Ostatnio edytowane przez markB ; 24-02-2009 o 21:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jendryn Zobacz posta
    a na szkłach nie masz przełącznika AF/MF?
    Te obiektywy nie mają przełącznika.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Lębrk

Domyślnie

nie słychać pracy silnika i za każdym razem próbuję oba tryby czyli i S i C, to są szkła bez przełącznika.

oczywiście, przysłonę mam ustawioną na minimalną i zablokowaną, sprawdzam to wszystko na programie automatycznym P
    Ostatnio edytowane przez Mastyn ; 24-02-2009 o 21:47

Domyślnie

Może jutro spróbuj podejść do jakiegoś sklepu w którym mają coś z Nikona. Jakiś D40 lub D60 z kitem powinien być. Podepnij obiektyw z AF-S. Jak zacznie działać to znaczy, że prawdopodobnie masz walnięty silnik w body. Jeśli nie to coś nie tak z elektroniką układu AF. Masz możliwość zwrotu aparatu?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Lębrk

Domyślnie

sądzę, że mam taką możliwość, dostałem jakąś gwarancję bo sprzedawał to sklep, myślisz że jest walnięty??

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Lębrk

Domyślnie

działa!!!! hahahaha... nie wiem jak to się stało. pokręciłem obiektywem przy bagnecie żeby sprawdzić czy jest dobrze założony i zaczął działać sprawdziłem też drugo obiektyw, coś zaskoczyło i działa ale jutro przejdę się jeszcze do jakiegoś sklepu i sprawdzę na jeszcze jakimś żeby mieć pewność, że wszystko jest ok.

Dziękuję za wszystkie porady. Pozdrawiam

Domyślnie

Zobacz jeszcze czy działa dalmierz elektroniczny (pojawia się kropka w wizjerze w momencie złapania ostrości) przy przełączeniu na ręczne ogniskowanie. Jeśli tak, to faktycznie może być coś nie w porządku z śrubokrętem i, jak wyżej kolega zaleca, pozostaje jedynie sprawdzić na obiektywie z silnikiem wewnętrznym.

Domyślnie

Może nie zaskoczyło sprzęgieło? Spróbuj kilka razy pozmieniać obiektywy żeby się upewnić czy był to tylko przypadek.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_ ; 24-02-2009 o 22:03

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Lębrk

Domyślnie

sklep cyfroman w kuźni raciborskiej, wszystko już działa ale jutro się jeszcze upewnię, a tak przy okazji czy ktoś wie jak można sprawdzić przebieg tego aparatu??

Domyślnie

Ściągnij sobie Opandę (http://www.opanda.com/en/iexif/) i zrób zdjęcie w jpegu.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów