Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Aparat, jaki ?

Domyślnie

napewno najodpowiedniejszym bylby nikkor 18-200 jednak jego cena delikatnie mowiac jest dosc wysoka. jednak masz bardzo dobry zakres od dosc szerokiego kata do dosc dobrego tele. mysle ze jednak 18-70 bylby dobry lub 18-135. to takie moja skromne zdanie.

Domyślnie

Czyli na poczatek tylko 18-70/18-135 wystarczy? A po nim jaki zakupic? I jeszcze jedno pytanie, czy jest gdzie na forum objasnienie jakie szkla do jakich zdjec? , bo dla mnie to na razie black magic :P .

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Guma2000 Zobacz posta
    Czyli na poczatek tylko 18-70/18-135 wystarczy? A po nim jaki zakupic? I jeszcze jedno pytanie, czy jest gdzie na forum objasnienie jakie szkla do jakich zdjec? , bo dla mnie to na razie black magic :P .
    w prawie każdej książce o fotografii to wyjaśnione jest, a na początek jak wzykle polecam "Ekspozycje bez tajemnic"...wydasz 40zł i masz full wiedzy ja robie zdjęcia kilka lat, a książkę nadal mam na swojej "pękatej półce"

Domyślnie

[QUOTE=Guma2000;1143326]Chce kupic z obiektywem, z biegiem czasu bede dokupywal. QUOTE]

Wybacz nie mogłem się powstrzymać. 18-70/18-135 Ci wystarczy, potem warto dokupić coś jasnego, np. 50/1.8 lub to co dopiero wyjdzie w marcu 35/1.8. Jakąś lampkę jeszcze do tego i rządzisz na dzielni.

Generalnie nie ma wąskich zasad jakie szkło do jakich zdjęć, to już bardziej zależy od Ciebie do czego je wykorzystasz.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Ok, dzieki. Po powrocie z Watykanu zaloze temat w odpowiednim dziale i wstawie foty .
    Edit: To jeszcze ostatnie pytanie :P , jakie polecacie sklepy internetowe?
    Ostatnio edytowane przez Guma2000 ; 23-02-2009 o 19:26

Domyślnie

No jak to jakie? Na stronie głównej forum jest link do tego słusznego Imfoto.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

No to git majonez . Troche poczytalem i mam kolejne watpliwosci ;P , jaki do macro kupic i jaki do krajobrazow ?
    Edit: A tego D50 to jeszcze produkuja ? Szukam na guugle i nigdzie nie ma nowych...
    Ostatnio edytowane przez Guma2000 ; 23-02-2009 o 23:02

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Do krajobrazów coś szerokiego poniżej 35 mm, a do macro, są odpowiednie obiektywy oznaczone tym mianem, jest ich cała masa. Spójrz na Sigme w miarę dobre i tanie. D50 nie produkują już trochę lat.
    Canon & Nikon

Domyślnie

Sigma 10-20 do krajobrazów jest fajna. A do macro...Tamron 90/2.8, Nikkor Micro 60/2.8, Nikkor 105/2.8 - ten ostatni chyba najodpowiedniejszy, ale chyba cena Cię odepchnie.

Domyślnie

Hmm co do obiektywu do celów turystycznych, ostatni weekend byłem we Lwowie, 18-55 i 50/1.8 w zupełności mi wystarczyły, tanie i dobre obiektywy

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów