Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Aparat, jaki ?

Domyślnie

Guma2000 Zgadza sie, D50 nie jest juz produkowany, jezeli cchesz cos nowego to D40(x) D60 lub wyzsza połka D80 jednak w dwow pierwszych nie ma tzn"srubokreta" i obiektywy bez wbudowanego silniczka autofocusa nie beda dzialaly w takim wypadku pozostaje tylko ostrzenie reczne. Zostaje jeszcze do wyboru D70(s) [chyba tez juz nie produkowane].
    Lucas ZJa tam do 18-55 nie jestem za bardzo przekonany, moim skromnym zdaniem konstrukcja pozostawia wiele do zyczenia. A stałki sie jeszcze nie dorobilem ale z tego co sie orientuje to juz kultowe szklo. Ja osobiscie ze szczerym sercem moge polecic 18-70 mam posiadam jak dla mnie idealnie.

Domyślnie

Zobaczymy, moze jeszcze znajde D50 nowe np. teraz na allegro jest ktore ponoc od czasu wyprodukowania stalo na wystawie.

Domyślnie

Guma2000popros o fotke w formacie jpg na dowolnych ustawieniach prosto z body latwo mozna sprawdzicz czy nie bylo uzywane

Domyślnie

Jak bedziesz mial do 10 klapniec migawki ja bym uznal za nowe
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

A jesli bede szukal uzywanego to do ilu zdjec brac pod uwage ?

Domyślnie

Guma2000 Mi sie udalo kupic cos kolo 5000-6000 klapniec co uwazam za dosc przyzwoity wynik zwazajac ze juz to body nie jest produkowane. Teraz obecnie juz ponad 10000 mi strzelilo co i tak nie jest jeszcze duza liczba. Wiadoma sprawa najlepiej szukac z jak najmniejszym "przebiegiem" jednak taki do 10000 to juz jest ok z tego co pamietam to producent daje gwarancje na 100 000( nie dam sobie nic uciac). W razie jakis jeszcze pytan pisz w tym temacie postaramy sie pomoc najlepiej jak potrafimy.

Domyślnie

A jak wyglada sprawa z zoom'em w szkle? np. w 18-70, jest w nich w ogole zoom ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Guma2000 Zobacz posta
    A jak wyglada sprawa z zoom'em w szkle? np. w 18-70, jest w nich w ogole zoom ?

Oj widzę "trudny" temat nam się trafił

To taki mały żart, mną się nie przejmuj.

Obiektywy mają dwie podstawowe cech /upraszczając/

Określają je dwie dane:

ogniskowa np. 20, 35, 50, 85, 150, 200 mm oraz

światło /tzw. jasność obiektywu, czy też maksymalny otwór przysłony/ np 1,4, 2,8, 3,5

jeżeli masz opis 50/1,4 to znaczy to, iż jest to szkło o stałoogniskowe o ogniskowej 50 mm i maksymalnym otworze przysłony 1,4

natomiast zapis typu 18-70, 18-200, 55-200 to oznaczenie właśnie zoomów

i tak 18-70/3,5-4,5 oznacza, że to zoom o zakresie ogniskowych od 18 do 70 mm i maksymalnej jasności, odpowiednio przy 18 mm f3,5, a przy 70 mm f4,5

to w ogromnym skrócie

p.s.polecam lekturę portalu Szeroki Kadr, tam znajdziesz wszystkie podstawowe informacje o fotografii cyfrowej i nie tylko
    bo za takie pytania jak z tym zoomem, to koledzy Cię wkrótce "zjedzą"
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Zotornik, a powiedz mi jakie jest twoje zdanie n/t D50?
    Uslyszalem opinie, ze np. do celow turystycznych duzo lepszy bedzie kompakt, co o tym sadzicie ?

p.s.polecam lekturę portalu Szeroki Kadr, tam znajdziesz wszystkie podstawowe informacje o fotografii cyfrowej i nie tylko
    bo za takie pytania jak z tym zoomem, to koledzy Cię wkrótce "zjedzą"
    Jak bede mial troche czasu to poczytam. Narazie mam sporo innych zajec .

Domyślnie

To kwestia potrzeb i determinacji.

Znajomy jeździ w alpy i inne ciekawe góry, ale nie zabierze ze sobą nic innego ponad kompakt /do tego kiepski/ bo on nie będzie targał, bo mu ciąży, a zdjęcia i tak mu się podobają - no i mu nie przetłumaczę, żeby kupił choćby lepszy kompakt.

Ja też sporo pętam się po górkach /krajowych/, ale zawsze mam ze sobą moje D50 + szkła jak w stopce. Razem z resztą gratów ponad 3 kg, czasem jak mam 70-200/2,8 to jeszcze +1kg.

D50 jest akurat stosunkowo mały i lekki. Do tej grupy zaliczyć też można D40, D60, D80 i D90 też.
    Skok wagowy i wielkościowy widać i czuć przy aparatach D200, D300 no i D700.

Ma się rozumieć, że kompakt lub nawet jakąś hybrydę to dopniesz do paska. A z lustrzanki to sterczy jeszcze obiektyw ,a inne wiszą na plecach

Jeszcze nie dawno lustrzanka, to był aparat dla pasjonatów, hobbystów fotografii i zawodowców. Obecnie z racji ceny stała się "powszechna". Ale czy ktoś kto chce zrobić fotkę od czasu do czasu, nie bawi go to, nie wciąga, etc. ma kupować lustro ? Tu bym się zastanawiał.

Niestety "nawet" lustrzanka z dobrym szkłem nie zapewni udanych zdjęć, jeżeli obsługują je osoby bez podstawowej wiedzy. Tu czasem lepszy jest kompakt, który decyduje o wszystkim za fotografującego, a że zdjęcie jest jakie jest, no cóż - ważne żeby pstrykacz był zadowolony.
    To kolejne uproszczenie tematu, który można by ciągnąć bardzo długo.

Co do D50. Mam go ponad 2 lata, nacisnąłem na spust ok. 25.000 razy.
    To model "stary" i nie produkowany, ale bardzo /wg mnie/ udany - jak dla nie wymagającego fotografa.
    Robi przyzwoite zdjątka "na gotowo".

Ale jeżeli miałbym polecać coś - w granicach Twojego budżetu - to doradzałbym D80.
    Szkło 18-70 jest bardzo fajne, użyteczne do większości zastosowań - po za tele ma się rozumieć.
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów