Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Domyślnie Problem z Af w D3

Witam wszystkich.
    Mój D3 czasami, wcale nie w jakiejś ekstremalnej sytuacji, nie ustawia ostrości. Po prostu zapalają się w wizjerze dwie strzałeczki naprzeciwko siebie i aparat nie kręci obiektywem. Nie dzieje się to wcale gdy jest ciemno, lub też nie ma kontrastowego elementu w punkcie ostrzenia. Używam zawsze jednego punktu AF, ewentualnie włączam punkty pomocnicze. Inna sprawa to ogólnie długie fixowanie AF. W sytuacji bankietowej, dwie osoby w kadrze gapią sie w obiektyw, a u mnie ustawianie ostrości trwa od 1s do 2s. Masakra. Tak w zasadzie jest od nowości. Wcześniej byłem posiadaczem Canona 1D MK II i takich problemów nie było. Ma ktoś podobne doświadczenia, lub słyszał o dziwnie działającym AF w D3?

Domyślnie

zacznij od przeczyszczenia styków na bagnecie
    Kwestia też jakie szkło masz podpięte jeśli 24-70 to sprawa dosyć dziwna
    jeśli to nie pomoże to zostaje Ci serwis :/ niestety

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patio Zobacz posta
    zacznij od przeczyszczenia styków na bagnecie
    Kwestia też jakie szkło masz podpięte jeśli 24-70 to sprawa dosyć dziwna
    jeśli to nie pomoże to zostaje Ci serwis :/ niestety

Używam 24-70/2.8, 17-35/2.8, 80-200/2.8, ale to samo się dzieje też przy 85/1.8.

Domyślnie

Mam u siebie podobną sytuację, po naprawie AF i odebraniu z serwisu zaczął nagminnie wystepowac taki problem. Puszka znów jest w serwisie, jutro odbieram, mieli przeregulowac od nowa autofokus, zobaczymy jak teraz bedzie.
    D750 : D800 : D500 : D7200 : AF-S 16-35 4 VR : AF 24-120 4 VR : AF 20 2.8 : AF-S 80-200 2.8 : AF-S 400 2.8 : AF-S 500 4 VR : SB900 : SB800 : WT-4 : UT1
    www.mjagielski.pl www.photoaction.pl

Domyślnie

Witam,

zobacz to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=58729 - szczególnie mojego posta.

Pozdrawiam, QuadMan
    Ostatnio edytowane przez QuadMan ; 18-02-2009 o 15:06 Powód: literówka
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

No to po wypowiedzi phantomka chyba jasne. Bo kompletnie nie wiedziałem co by tu powiedzieć. Kompletnie obce objawy. AF działa i to szybko. Daj go do serwisu.
    Edit:
    Hmm - ciekawe co QuadMan napisał. Może autor tego wątku i phantomek sprawdzą i powiedzą jak to u nich wygląda?
    Ostatnio edytowane przez samek ; 18-02-2009 o 15:11

Domyślnie

U mnie jest tak że w dzien, jasno itd, autofokus gubi sie, tzn jezdzi przod tył, nie potrafi zlapac ostrosci, po chwili, nagle zaczyna dobrze dzialac, potem znow za jakis czas nie moze zlapac ostrosci i tak w kolko.

I to nie zalezy od szkla, bo dzieje sie tak z : 24-70 (x2), 70-200, 80-200, 400. Wiec to wina puszki jest.
    D750 : D800 : D500 : D7200 : AF-S 16-35 4 VR : AF 24-120 4 VR : AF 20 2.8 : AF-S 80-200 2.8 : AF-S 400 2.8 : AF-S 500 4 VR : SB900 : SB800 : WT-4 : UT1

Domyślnie

Phantomek, rozumiem, że po nowym firmware też Ci się tak robiło?

Domyślnie

Hmmmm, tak, bo odebralem puszke z serwisu, po kilku godzinach stwierdzilem tą usterke i chyba kolejnego dnia wgralem nowe oprogramowanie, i nic to nie zmienilo. I po tym po gdzies 2-3 dniach zawiozlem puche do serwisu. Jutro postaram sie odebrac, jak bede mial troche wolnego czasu, to zobaczymy jak bedzie teraz po ich regulacji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,

zobacz to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=58729 - szczególnie mojego posta.

Pozdrawiam, QuadMan

To nie to.
    Bo u mnie to raczej niezdolność AF do ocenienia co ma zrobić z obiektywem, w którą stronę pokręcić i czy to już jest ostre, jak manualnie mu trochę pomogę, to daje rade, ale to chyba nie o to chodzi. Pamiętam, że moje stare analogowe nikony ostrzyły błyskawicznie, a tu mnie czasami szlag trafia, gdy czekam, aż zapali się ta cholerna kropka. Nawet z lampa błyskową, gdy jest wspomagany AF, fixowanie ostrości trwa dobrą sekundę, to b. długo. Ktoś stojący obok mnie z aparatem dużo niższej klasy po prostu robi zdjęcia, a ja czekam na kropkę. No dobra, może ktoś wpadnie na jakiś pomysł. Na sama myśl o polskim serwisie Nikona chce mi się rzygać. Sam nie wiem, czy gorszy był canonowski, czy obydwa są równie gówniane. A przy okazji, może ktoś przetarł ścieżkę do jakiegoś dobrego serwisu w Berlinie. Canonowski mamy przetarty i się okazało, że jednak można porządnie naprawić aparat, nic w nim nie zepsuć i jeszcze dodać jakiś gratis. Jeśli ktoś ma jakiś dobry serwis za naszą zachodnią granicą, to poproszę namiar.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów