Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    Melduję, że u siebie (odpukać - póki co) problemu nie zauważyłem.
    No właśnie tak sobie czytam i u mnie też problem nie występuje. Wniosek, że może jest coś do poprawienia w firmware.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    No właśnie tak sobie czytam i u mnie też problem nie występuje. Wniosek, że może jest coś do poprawienia w firmware.
    Firmware mam najnowszy, ale ten problem u mnie występował także we wcześniejszych wersjach softu.

Domyślnie

Ja stawiam na jakiś syf na czujnikach AF albo problem z softem. AF w D3 łapie błyskawicznie i jeśli tej błyskawiczności nie odczuwasz to znaczy, że coś nie działa.

Nie wiem też co 'mejson' chciał powiedzieć w swoim poście. Skoro nie zmienił odległości i aparat ustawił ostrość to migawka powinna działać.

No kurcze to już chyba i 10 lat temu tak było, że celujesz czujnikiem tam gdzie chcesz mieć ostro i nie bawisz się w połowiczne wciskanie spustu tylko 'gnieciesz' do końca i jak tylko ustawia ostrość to jest zdjęcie. Miałem tak od Nikona F401 (17 lat temu) aż do teraźniejszości. Wszystko inne jest anomalią.

Istnieje też możliwość, że w ustawieniach wyłączyliście ostrość ustawianą spustem i ustawia się ją tylko przyciskiem AF-ON. Być może jak ktoś ma nieostrze zdjęcia to ustawił priorytet migawki a nie ostrości? Generalnie to trzeba zrobić reset do ustawień fabrycznych i dopiero wtedy zacząć kombinować, bo D3 łapie ostrość momentalnie.

Domyślnie

Ja tez stawiam na babola na czujnikach. Jak tylko znajdę chwilę wolną, to zerknę na nie. Tylko nie wiem, gdzie podziałem młotek i przecinak.

Domyślnie

Ja w swoim nie miałem i nie mam podobnych objawów - AF działa jak trzeba. Na Twoim miejscu udałbym się do serwisu, jeżeli ten problem masz cały czas i jest on na tyle trwale obeny, że w serwisie te wystąpi. Pozdrawiam - jimix.
    D3 D700 F3 MB-D10 N600VR N105VR N70-200VR N24-120VR N50 NTC20EII S50-500 S150 SB-900 H500CM CZ50T CZ80T CZ150T

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D3,5X Zobacz posta
    Witam wszystkich.
    Mój D3 czasami, wcale nie w jakiejś ekstremalnej sytuacji, nie ustawia ostrości. Po prostu zapalają się w wizjerze dwie strzałeczki naprzeciwko siebie i aparat nie kręci obiektywem. Nie dzieje się to wcale gdy jest ciemno, lub też nie ma kontrastowego elementu w punkcie ostrzenia. Używam zawsze jednego punktu AF, ewentualnie włączam punkty pomocnicze. Inna sprawa to ogólnie długie fixowanie AF. W sytuacji bankietowej, dwie osoby w kadrze gapią sie w obiektyw, a u mnie ustawianie ostrości trwa od 1s do 2s. Masakra. Tak w zasadzie jest od nowości. Wcześniej byłem posiadaczem Canona 1D MK II i takich problemów nie było. Ma ktoś podobne doświadczenia, lub słyszał o dziwnie działającym AF w D3?
    Cóż. To jest bardzo łatwe do powtórzenia i tym samym zdiagnozowania.

Nie wiem, czy pamiętacie te wątki o wypadających obiektywach? To jest najprawdopodobniej ta sama przyczyna. Nikon D3 jest ciężkim aparatem i na dodatek ma bardzo czuły przycisk zwalniania mocowania szkieł (ten, który naciskamy, żeby wypiąć obiektyw). Wystarczy leciutko dotknąć tego przycisku i już korpus dostaje informację o wypięciu szkła. Wygląda to na odłączenie elektroniki w obiektywie przed odpięciem obiektywu. Delikatne wciśnięcie tego przycisku o jakiś milimetr powoduje, że AF przestaje działać. Jak się wciśnie trochę bardziej, to obiektyw się wypina i później wypada. Sprężyna pod tym przyciskiem jest chyba trochę zbyt słaba jak na ciężar body i jeśli na dodatek mamy zapięte szkło niewielkich rozmiarów (np. nowa 50-tka), to trzymając zestaw lewą ręką za obiektyw, bardzo łatwo można nieświadomie dotknąć tego przycisku i odłączyć elektronikę obiektywu od elektroniki korpusu. Przynajmniej tak to wygląda. Nie ma na to innej rady, jak tylko uważać i jeszcze raz uważać.
    Jacek

Domyślnie

wyrwe ten guzik ... i zakleje kropelka

Domyślnie

Wkoncu znalazlem czas zeby odwiedzic serwis i odebrac puszke.
    Ponowna regulacja AF zostala zrobiona, i jak narazie jest dobrze, nie zauwazylem błądzenia autofokusa.
    D750 : D800 : D500 : D7200 : AF-S 16-35 4 VR : AF 24-120 4 VR : AF 20 2.8 : AF-S 80-200 2.8 : AF-S 400 2.8 : AF-S 500 4 VR : SB900 : SB800 : WT-4 : UT1
    www.mjagielski.pl www.photoaction.pl

Domyślnie

A tak przy okazji - jak Wam ostrzy 24-70 z D3 od f/2.8 ?
    Ma może lekkie mydełko ?
    MarcinWilk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    A tak przy okazji - jak Wam ostrzy 24-70 z D3 od f/2.8 ?
    Ma może lekkie mydełko ?

mam na kilka dni 24-70, morderczo ostra sztukę, fantastyczną na 2.8.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów