Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Kata H-14

Domyślnie Kata H-14

Poszukuję torby, do której zmieszczę D700 z podpiętym N24-70 (z filtrem długość zestawu = 21,5 cm) oraz jeden obiektyw (np. N85/1.8 lub N50/1.4) i SB-900, ewentualnie dwa obiektywy, np. N50/1.4 oraz N70-300VR.

Nie jest łatwo, ponieważ jeżeli torba ma wysokość wewnętrzną = 22 cm, to na ogół jest szeroka na pół metra lub coś koło tego. Natomiast ja szukam torby na spacer po mieście.

W swoich poszukiwaniach trafiłem na torbę Kata H-14, która spełnia (teoretycznie) moje wymagania: jest wysoka i dość szczupła, ale jednocześnie mieści w bocznych kieszeniach dodatkowe obiektywy lub jeden obiektyw i lampę. Torba nie jest tania (ok. 350 PLN), więc przed zakupem chętnie wysłucham (przeczytam) opinii użytkowników.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Wszystkie Topload Lowepro znasz więc Cię tą propozycją nie zaskoczę

Domyślnie

W Toploader'ach Lowepro marnuje się sporo miejsca po bokach obiektywu. Kata w tym miejscu ma kieszenie, które mogą, ale nie muszą, okazać się pakowne. Stąd moje pytanie do użytkowników.

Edit
    Jeszcze ciekawsza może okazać się Kata-H16

Ostatnio edytowane przez marekm ; 14-02-2009 o 20:37

Domyślnie

Testy H-14:

Powoli skłaniam do kupna.

Domyślnie

Wejść Ci wejdzie i to nawet z zamontowanym tulipanem w pozycji roboczej, ale jeśli zależy Ci na w szybkim wyjmowaniu aparatu to szukaj innej opcji, bo niby boczne zamki odpinają się lekko, ale odpięcie jedną ręką klamry wymaga posiadania zwinności kieszonkowca, bo nawet z użyciem 2 rąk jest ciężko.
    Poza tym same plusy, tzn.:
    - żółta wyściółka ,
    - "gekon" na szyję powoduje, że obciążenie nie doskwiera za bardzo, chociaż powiem szczerze nie testowałem go zbyt długo,
    - materiał, z którego jest uszyta pozwala domniemywać, że torba wleczona za samochodem po A4 z Katowic do Krakowa się nie przetrze,
    - wzmocnienia powinny wystarczająco zamortyzować lekkie uderzenia, gdybyśmy zbyt blisko podchodzili do kolesi zajętych kamienowaniem,
    - pokrowiec deszczochronny w komplecie,
    - kieszonek na filtry, akumulatorki, dość.

Podsumowując - torba do transportu, a przy dobrej pogodzie aparat lepiej powiesić sobie na szyi.

Domyślnie

Wielkie dzięki za te uwagi. Szczerze mówiąc nie upieram się przy tym modelu.

Szukam po prostu "niedużej" torby, do której wejdzie D700 z podpiętym N24-70 i dwie stałki lub stałka i lampa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Wielkie dzięki za te uwagi. Szczerze mówiąc nie upieram się przy tym modelu.

Szukam po prostu "niedużej" torby, do której wejdzie D700 z podpiętym N24-70 i dwie stałki lub stałka i lampa.
    Tamrac system 6.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Tamrac system 6.
    Wymiary wewnętrzne: 27x18x18 cm - za niska.

D700 + N24-70 + filtr to ok. 22 cm. Chcę aby aparat stał w torbie, bo tylko wtedy łatwo go można wyjąć.

Domyślnie

Pamiętam jak ok roku temu dziwiłem się, że nadal torby szukasz a Ty odpisałeś, że to chyba żona się u mnie zalogowała
    Nie myślałeś aby uszyć sobie torbę na wymiar? nie sądzę abyś kiedykolwiek znalazł taką, która Cię zadowoli
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Marku, miałem H-14 i powiem Ci, że właśnie się cieszę, bo ją sprzedałem. Tak jak pisałeś, wymiarowo jest okej. Ale
    1. Sprzączka jest nie wiadomo po co. Albo suwak albo sprzączka, jedno i drugie używane na raz do zamykania torby to na pewno nie komfortowe rozwiązanie.
    2. Pasek do noszenia wbrew pozorom nie jest taki wygodny na jaki wygląda, uciska i w ogóle. (w każdym mi się nie podobało)
    Te dwie rzeczy zupełnie tę torbę dyskwalifikują. Szukałem dalej i znalazłem chyba.

Chcesz coś podobnego, nie bierz H-14, weź torsopacka T-214. Mam, używam i jest duuuużo lepiej
    - Żadnych kontaktów seksualnych
    - To znaczy, że mamy o tym nie rozmawiać? - upewnił się kierownik studiów nieokreślonych.
    - Nie, to byłby seks oralny - poprawił go Rincewind.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów