Witam,
Pewnie niektorych moje pytanie rozsmieszyale,
mam pytanie czy da sie jakos usunąc paproch w wizjerze? Gdzie on moze faktycznie siedziec?
Pozdrawiam
Szukaj
Witam,
Pewnie niektorych moje pytanie rozsmieszyale,
mam pytanie czy da sie jakos usunąc paproch w wizjerze? Gdzie on moze faktycznie siedziec?
Pozdrawiam
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
On siedzi w aparacie.
Masz następujące możliwości:
1. Paproch jest między szybką okularu a wizjerem. Odkręcasz okular (jeśli to D700), przedmu****esz.
2. Jest na zewnętrznej stronie matówki (mało prawdopodobne) - dmuchasz gruchą.
3. Jest na wewnętrznej stronie matówki, czyli od strony pryzmatu. Da się go usunąć dmuchaniem jeśli matówka jest wyjmowalna. W innym przypadku jak kol. mini21 - albo zanosisz do serwisu, albo przestajesz go zauważać.
jak nie widac go na zdjeciach to olej, ja bym tak zrobil![]()
de czysta i szkua
Koledze cos sypnelo do puszki, w tym takze miedzy matowke i pryzmat i sam zabral sie za nieumiejetne czyszczenie. W koncu sie poddal i puszka poszla do serwisu. Serwis zapodal dwa warianty:
1) kompleksowe czyszczenie (matryca+paprochy miedzy matowka a pryzmatem) w stopniu max mozliwym, bez wymiany czesci - okolice 200-300 PLN
2) to samo ale z wymiana czesci (gumy+matowka+jakis ekran od rzutowania czujnikow autofocusa) i tu usluge wycenili na ok 800 PLN, z czego koszt czesci to okolice 300 PLN, a robocizna pozostale 500.
Podaje zeby uswiadomic czym moze skonczyc sie nieumiejetna proba czyszczenia tych obszarow.
Ostatnio edytowane przez kichu ; 13-02-2009 o 21:01
Zastanawiam się, jak w przypadku DzejBi ten paproch się tam dostał?!
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
Normalnie, matowka nie jest szczelnie oddzielona od pryzmatu, pomiedzy tymi elementami jest mimo wszystko wolna przestrzen... wiec nawet dmuchajac gruszka moznaby przedmuchac element z dowolnego miejsca w srodku
miedzy matowke a pryzmat![]()
Osobiście nigdy nie dmucham i nie chucham na optykę. To znaczy raz to zrobiłem wiele lat temu i zapaskudziłem sobie matówkę w Prakticy... bo zobaczyłem paprocha. Siedzi on tam do dzisiaj - taka pamiątka dająca do myślenia. Z wiekiem coraz gorzej go widzę![]()
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
Ojjj, dmuchanie gruszką a chuchanie to jest zdecydowana różnica.
Nie obraź się, ale to Twoje dmuchnięcie musiało być albo nieumiejętne, albo wyjątkowo pechowe.
Ja to sobie nie wyobrażam utrzymania aparatu i szklarni bez porządnego dmuchnięcia od czasu do czasu.
Wracając do problemu - jeśli paprocha nie ma na fotkach, to najlepsza metoda jest jedna jedyna - olać (czyt. zignorować).
Pozdro.![]()
Skontaktuj się z nami