Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Paprochy w wizjerze

Witam,

Pewnie niektorych moje pytanie rozsmieszyale,
    mam pytanie czy da sie jakos usunąc paproch w wizjerze? Gdzie on moze faktycznie siedziec?

Pozdrawiam
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

On siedzi w aparacie.

Domyślnie

Paprochy dostały się albo na matówkę albo (co gorsza) pod pryzmat. W 1 przypadku najlepiej oddać do czyszczenia do serwisu. Jeśli to drugie to lepiej naucz się z tym żyć, bo czyszczenie tego jest drogie gdyż trzeba rozebrać całą górę aparatu co wiąże się z wymianą gum.
    Cytat Zamieszczone przez DzejBi Zobacz posta
    Witam,

Pewnie niektorych moje pytanie rozsmieszyale,
    mam pytanie czy da sie jakos usunąc paproch w wizjerze? Gdzie on moze faktycznie siedziec?

Pozdrawiam

Domyślnie

Masz następujące możliwości:
    1. Paproch jest między szybką okularu a wizjerem. Odkręcasz okular (jeśli to D700), przedmu****esz.
    2. Jest na zewnętrznej stronie matówki (mało prawdopodobne) - dmuchasz gruchą.
    3. Jest na wewnętrznej stronie matówki, czyli od strony pryzmatu. Da się go usunąć dmuchaniem jeśli matówka jest wyjmowalna. W innym przypadku jak kol. mini21 - albo zanosisz do serwisu, albo przestajesz go zauważać.

Domyślnie

jak nie widac go na zdjeciach to olej, ja bym tak zrobil
    de czysta i szkua

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Paprochy dostały się albo na matówkę albo (co gorsza) pod pryzmat. W 1 przypadku najlepiej oddać do czyszczenia do serwisu. Jeśli to drugie to lepiej naucz się z tym żyć, bo czyszczenie tego jest drogie gdyż trzeba rozebrać całą górę aparatu co wiąże się z wymianą gum.
    Koledze cos sypnelo do puszki, w tym takze miedzy matowke i pryzmat i sam zabral sie za nieumiejetne czyszczenie. W koncu sie poddal i puszka poszla do serwisu. Serwis zapodal dwa warianty:

1) kompleksowe czyszczenie (matryca+paprochy miedzy matowka a pryzmatem) w stopniu max mozliwym, bez wymiany czesci - okolice 200-300 PLN

2) to samo ale z wymiana czesci (gumy+matowka+jakis ekran od rzutowania czujnikow autofocusa) i tu usluge wycenili na ok 800 PLN, z czego koszt czesci to okolice 300 PLN, a robocizna pozostale 500.

Podaje zeby uswiadomic czym moze skonczyc sie nieumiejetna proba czyszczenia tych obszarow.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 13-02-2009 o 21:01

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Zastanawiam się, jak w przypadku DzejBi ten paproch się tam dostał?!
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Normalnie, matowka nie jest szczelnie oddzielona od pryzmatu, pomiedzy tymi elementami jest mimo wszystko wolna przestrzen... wiec nawet dmuchajac gruszka moznaby przedmuchac element z dowolnego miejsca w srodku
    miedzy matowke a pryzmat

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Osobiście nigdy nie dmucham i nie chucham na optykę. To znaczy raz to zrobiłem wiele lat temu i zapaskudziłem sobie matówkę w Prakticy... bo zobaczyłem paprocha. Siedzi on tam do dzisiaj - taka pamiątka dająca do myślenia. Z wiekiem coraz gorzej go widzę
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Osobiście nigdy nie dmucham i nie chucham na optykę. To znaczy raz to zrobiłem wiele lat temu i zapaskudziłem sobie matówkę w Prakticy... bo zobaczyłem paprocha. Siedzi on tam do dzisiaj - taka pamiątka dająca do myślenia. Z wiekiem coraz gorzej go widzę
    Ojjj, dmuchanie gruszką a chuchanie to jest zdecydowana różnica.
    Nie obraź się, ale to Twoje dmuchnięcie musiało być albo nieumiejętne, albo wyjątkowo pechowe.
    Ja to sobie nie wyobrażam utrzymania aparatu i szklarni bez porządnego dmuchnięcia od czasu do czasu.
    Wracając do problemu - jeśli paprocha nie ma na fotkach, to najlepsza metoda jest jedna jedyna - olać (czyt. zignorować).
    Pozdro.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów