Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26
    Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enthropia Zobacz posta
    Ojjj, dmuchanie gruszką a chuchanie to jest zdecydowana różnica.
    Są też inne techniki. Jest tu na forum gościu, co chciał dmuchnąć na paprocha, bodaj przez słomkę i... opluł matrycę. Jak to czytałem to osmarkałem sobie wąsy.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 13-02-2009 o 23:44
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Ale mi to krwi napsuliście...

Ja mam paprocha na wizjerze w moim D300 od nowości... Na zdjęciach w ogóle go nie widać więc do tej pory się tym nie przejmowałem...
    A tu problemy takie!
    Lepiej tak, niż jak w przypadku mojego D80... Wizjer super a na zdjęciach dwa paprochy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Koledze cos sypnelo do puszki, w tym takze miedzy matowke i pryzmat i sam zabral sie za nieumiejetne czyszczenie. W koncu sie poddal i puszka poszla do serwisu. Serwis zapodal dwa warianty:

1) kompleksowe czyszczenie (matryca+paprochy miedzy matowka a pryzmatem) w stopniu max mozliwym, bez wymiany czesci - okolice 200-300 PLN

2) to samo ale z wymiana czesci (gumy+matowka+jakis ekran od rzutowania czujnikow autofocusa) i tu usluge wycenili na ok 800 PLN, z czego koszt czesci to okolice 300 PLN, a robocizna pozostale 500.

Podaje zeby uswiadomic czym moze skonczyc sie nieumiejetna proba czyszczenia tych obszarow.
    Do takich usług/wymian to oni pierwsi.
    "Odpinasz" matówkę, dmuchasz, "zapinasz"

ZERO złotych.
    Pozdr
    D800

Domyślnie

Najlepie sprawdzic przez dmuchanko czy da sie cos zrobic, jesli nie to lepiej sobie odpuscic i przyzwyczaic sie do Baby Jagi
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Normalnie, matowka nie jest szczelnie oddzielona od pryzmatu, pomiedzy tymi elementami jest mimo wszystko wolna przestrzen... wiec nawet dmuchajac gruszka moznaby przedmuchac element z dowolnego miejsca w srodku
    miedzy matowke a pryzmat
    Dokładnie. Jeżeli paproch jest "ostry" to znajduję się pod matówką a pryzmatem. Jeżeli jest "nie ostry" znajduję się na matówce. Pierwszy przypadek czyszczę wyjmując matówkę - odgina się drucik i sama wychodzi - po czym ostre dmuchanie i paprochów nie ma - lecz powrócą na pewno W d700 matówkę zdejmuję sam - jeszcze jest w miarę duża ale w dx-ach już bym tego nie zrobił - za mała matówka. Ogólnie trzeba się z tym oswoić. Mam jednego paprocha jeszcze głębiej ale to już zostawię do serwisu jak oddam na rutynowe czyszczonko. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Do takich usług/wymian to oni pierwsi.
    "Odpinasz" matówkę, dmuchasz, "zapinasz"
    To akurat byla ekstremalna sytuacja, a kolega wzial sie za czyszczenie odpinaja matowke i mieszajac szpatulka... takze skutek jaki to odnioslo chyba nie musze opisywac...

Domyślnie

A mnie i mojego czyszczenia byłego D70s i tak nikt nie pobije

Domyślnie

Opowiadaj

Domyślnie

Postanowiłem wyczyścić matówkę odkurzaczem.
    Założyłem cienką końcówkę (taką do czyszczenia kątów), żeby zmieściła się do środka aparatu.
    Po chwili usłyszałem jakiś trzask.

Wyłączyłem odkurzacz.
    Zakładam obiektyw, włączam aparat, patrzę przez wizjer, a tam nic.
    Coś dziwnego.

Wyłączam, zdejmuje, patrzę, a tam nie ma matówki!
    Musiałem rozpruć worek z odkurzacza, żeby wyjąć to małe szkiełko.

Szczypcami musiałem odgarniać brud, aż znalazłem to małe szkiełko.

Wziąłem je pod kran, umyłem ludwikiem, ale niestety, była już tak porysowana, że nic nie było widać.

No i nie obyło się bez serwisu.
    200 zł trzeba było zapłacić za wymianę.
    Dlatego lepiej nic samemu nie ruszać.
    Może prócz gruszki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Postanowiłem wyczyścić matówkę odkurzaczem.
    Założyłem cienką końcówkę (taką do czyszczenia kątów), żeby zmieściła się do środka aparatu.
    Po chwili usłyszałem jakiś trzask

????????? ty powaznie mówisz?? bo normalnie nie wierze... bez obrazy ale ogólnie to z Tobą jest wszystko OK??? heeheh
    de czysta i szkua

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów