Szukaj
Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 13-02-2009 o 23:44
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
Ale mi to krwi napsuliście...
Ja mam paprocha na wizjerze w moim D300 od nowości... Na zdjęciach w ogóle go nie widać więc do tej pory się tym nie przejmowałem...
A tu problemy takie!
Lepiej tak, niż jak w przypadku mojego D80... Wizjer super a na zdjęciach dwa paprochy![]()
Najlepie sprawdzic przez dmuchanko czy da sie cos zrobic, jesli nie to lepiej sobie odpuscic i przyzwyczaic sie do Baby Jagi![]()
D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE
Dokładnie. Jeżeli paproch jest "ostry" to znajduję się pod matówką a pryzmatem. Jeżeli jest "nie ostry" znajduję się na matówce. Pierwszy przypadek czyszczę wyjmując matówkę - odgina się drucik i sama wychodzi - po czym ostre dmuchanie i paprochów nie ma - lecz powrócą na pewnoW d700 matówkę zdejmuję sam - jeszcze jest w miarę duża ale w dx-ach już bym tego nie zrobił - za mała matówka. Ogólnie trzeba się z tym oswoić. Mam jednego paprocha jeszcze głębiej ale to już zostawię do serwisu jak oddam na rutynowe czyszczonko. Pozdrawiam.
A mnie i mojego czyszczenia byłego D70s i tak nikt nie pobije![]()
Opowiadaj![]()
![]()
![]()
Postanowiłem wyczyścić matówkę odkurzaczem.
Założyłem cienką końcówkę (taką do czyszczenia kątów), żeby zmieściła się do środka aparatu.
Po chwili usłyszałem jakiś trzask.
Wyłączyłem odkurzacz.
Zakładam obiektyw, włączam aparat, patrzę przez wizjer, a tam nic.
Coś dziwnego.
Wyłączam, zdejmuje, patrzę, a tam nie ma matówki!
Musiałem rozpruć worek z odkurzacza, żeby wyjąć to małe szkiełko.
Szczypcami musiałem odgarniać brud, aż znalazłem to małe szkiełko.
Wziąłem je pod kran, umyłem ludwikiem, ale niestety, była już tak porysowana, że nic nie było widać.
No i nie obyło się bez serwisu.
200 zł trzeba było zapłacić za wymianę.
Dlatego lepiej nic samemu nie ruszać.
Może prócz gruszki.
Skontaktuj się z nami