Close

Zobacz wyniki ankiety: Jaki system uważasz za swój "docelowy"

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • DX

46 23,96%
  • FX

71 36,98%
  • FX jako podstawowy, z DX jak uzupełnienie

72 37,50%
  • DX jako podstawowy, z FX jak uzupełnienie

3 1,56%
Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: DX czy FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mibartek Zobacz posta
    Czy FX jako wszechpanujący standard jest nieuniknione?
    czy dni DX-a są już policzone?
    czy te dwa systemu będą "żyć" razem obok siebie jeszcze przed długi czas?
    zapraszam do głosowania i ewentualnego uzasadniania
    nie nie będą, pozabijają się, wypowiedzą wojnę albo zrobią krach na giełdzie i złoty straci do innych walut.
    Gdzie 2 się bije tam 3ci może dostać .. więc nie warto mieć w torbie 2 aparatów dx i fx bo można oberwać

P.S
    ALE GŁUPIA SONDA!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomitom Zobacz posta
    nie nie będą, pozabijają się, wypowiedzą wojnę albo zrobią krach na giełdzie i złoty straci do innych walut.
    Gdzie 2 się bije tam 3ci może dostać .. więc nie warto mieć w torbie 2 aparatów dx i fx bo można oberwać

P.S
    ALE GŁUPIA SONDA!!!
    ten mój pierwszy post to trochę z przymrużeniem oka należy traktować
    pytania w sądzie są inne
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

35mm od zawsze było standardem w fotografii. Tzw. mały obrazek. Dlaczego zatem dziś mielibyśmy pożądać innego formatu niż standard 35mm?
    Przyzwyczajenia, obiektywy, perspektywa i wiele wiele innych właściwości sprawia, że zdecydowanie format FX matryc cyfrowych jest akceptowalny.
    Jasne, że równie dobrze klatka filmu małoobrazkowego mogła by mieć inne wymiary. Ale nie ma. Ma właśnie takie.
    DX jest sztucznym kastratem ze względu na dostępną "wtedy" technologię. Dziś mamy matryce w pełnym małoobrazkowym wymiarze o rozdzielczości takiej, jaką dawały nam materiały negatywowe - czyli w przybliżeniu 24Mpix.

Oczywiście szczytem "chcenia" jest średni format. Ale to inna liga.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

No i gdyby nie to, że forum się zacięło, to bym tu napisał straszne rzeczy...
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    .. Dlaczego zatem dziś mielibyśmy pożądać innego formatu niż standard 35mm?
    bo istnieje? Zresztą to zauważasz:
    Oczywiście szczytem "chcenia" jest średni format. Ale to inna liga.
    Ale DX ma też zalety. Każdemu wg potrzeb.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

35mm od zawsze było standardem w fotografii. Tzw. mały obrazek. Dlaczego zatem dziś mielibyśmy pożądać innego formatu niż standard 35mm?
    Przyzwyczajenia, obiektywy, perspektywa i wiele wiele innych właściwości sprawia, że zdecydowanie format FX matryc cyfrowych jest akceptowalny.
    Obecnie rosną pokolenia, które mają inne przyzwyczajenia i standardy. U niektórych samo słowo "film" wywołuje uśmiech Wszystko jest względne.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Obecnie rosną pokolenia, które mają inne przyzwyczajenia i standardy. U niektórych samo słowo "film" wywołuje uśmiech Wszystko jest względne.
    Dokładnie tak, ja zacząłem swoja przygodę z fotografią parę lat temu tylko dzięki cyfrze - najpierw był to kompakt a następnie APS-C i dla mnie 35mm nie jest absolutnie żadnym standardem. Napisał kolega wcześniej, że obiektywy są robione pod 35mm - też się nie zgadzam, bo większość obiektywów jakie miałem/mam są dedykowane pod DX który dla mnie jest absolutnym standardem.
    Owszem nie mówię, że nie chciał bym FX, ale na dzień dzisiejszy zbyt drogi, a nawet jak puszki stanieją to wymiana całej zgromadzonej do tego czasu szklarni... to ogromne koszta.

Domyślnie

jeszcze powinna być opcja komurka (z ta pisownią)

P.

Domyślnie

35mm od zawsze było standardem w fotografii. Tzw. mały obrazek.
    Nie wiem kiedy zaczyna się Twoje zawsze, bądź kiedy powstała fotografia, ale 35mm nie było wcale standardem od jej początku. Wg mnie Fotografia ma początek w połowie XIX wieku a mały obrazek to lata 30 XX wieku? Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę...

Domyślnie

tak w ogóle o standardowym to może być mowa, ale o obiektywie, nie formacie.
    Współistniało zawsze kilka formatów, najwyżej któryś z nich ma większą popularność niż inne, ale to chyba nie oznacza standardu.
    W tej chwili tak rozumując standardem na tym forum by był DX
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów