Szukaj
DX
FX
FX jako podstawowy, z DX jak uzupełnienie
DX jako podstawowy, z FX jak uzupełnienie
35mm od zawsze było standardem w fotografii. Tzw. mały obrazek. Dlaczego zatem dziś mielibyśmy pożądać innego formatu niż standard 35mm?
Przyzwyczajenia, obiektywy, perspektywa i wiele wiele innych właściwości sprawia, że zdecydowanie format FX matryc cyfrowych jest akceptowalny.
Jasne, że równie dobrze klatka filmu małoobrazkowego mogła by mieć inne wymiary. Ale nie ma. Ma właśnie takie.
DX jest sztucznym kastratem ze względu na dostępną "wtedy" technologię. Dziś mamy matryce w pełnym małoobrazkowym wymiarze o rozdzielczości takiej, jaką dawały nam materiały negatywowe - czyli w przybliżeniu 24Mpix.
Oczywiście szczytem "chcenia" jest średni format. Ale to inna liga.
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
No i gdyby nie to, że forum się zacięło, to bym tu napisał straszne rzeczy...![]()
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Dokładnie tak, ja zacząłem swoja przygodę z fotografią parę lat temu tylko dzięki cyfrze - najpierw był to kompakt a następnie APS-C i dla mnie 35mm nie jest absolutnie żadnym standardem. Napisał kolega wcześniej, że obiektywy są robione pod 35mm - też się nie zgadzam, bo większość obiektywów jakie miałem/mam są dedykowane pod DX który dla mnie jest absolutnym standardem.
Owszem nie mówię, że nie chciał bym FX, ale na dzień dzisiejszy zbyt drogi, a nawet jak puszki stanieją to wymiana całej zgromadzonej do tego czasu szklarni... to ogromne koszta.
jeszcze powinna być opcja komurka (z ta pisownią)
P.
tak w ogóle o standardowym to może być mowa, ale o obiektywie, nie formacie.
Współistniało zawsze kilka formatów, najwyżej któryś z nich ma większą popularność niż inne, ale to chyba nie oznacza standardu.
W tej chwili tak rozumując standardem na tym forum by był DX![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami