Close

Zobacz wyniki ankiety: Jaki system uważasz za swój "docelowy"

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • DX

46 23,96%
  • FX

71 36,98%
  • FX jako podstawowy, z DX jak uzupełnienie

72 37,50%
  • DX jako podstawowy, z FX jak uzupełnienie

3 1,56%
Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: DX czy FX

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

FX jako podstawa, DX jako uzupełnienie...Tylko kiedy dorobię się FX'a...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

No i gdyby nie to, że forum się zacięło, to bym tu napisał straszne rzeczy...
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

jeszcze powinna być opcja komurka (z ta pisownią)

P.

Rozmowny Awatar d80
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wybrałem DX ze względu na tańsze tele.Jak mi Nikon zapewni wygraną w totka to oczywiście będzie FX.
    Czy jeśli nie mam papierocha między dwoma palcami lub w gębie to wyglądam niepoważnie ?

Domyślnie

messer
    zawsze dla ciebie to tyle ile pamietasz, czy dla tych ktorych znasz?
    skad bierzesz tak fascynujace informacje? podaj zrodla bo chetnie sie doszkole z historii fotografii. nie wiedzailem ze mam az takie braki.

olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

A ja wybrałem Fx a na zapas Dx pełna klatka to zawsze pełna klatka

Domyślnie

Eh. No i napisałem tu elaborat w odpowiedzi na Wasze posty powyżej i mi go zjadło znowu.

Reasumując: Każdemu według potrzeb. Nie rozstrząsajmy tego tematu w ogóle. Takie wątki to trochę prowokowanie do flame wars i tyle.
    Genearlnie z mojej strony EOT w tym wątku i dziękuję z góry za uszanowanie takiej reakcji.

EDIT:
    marekm - dzięki za tą wklejkę!
    Chociaż zdania o średnim formacie nie zmienię - i to niekoniecznie cyfrowym...
    Ostatnio edytowane przez messer ; 05-02-2009 o 20:29
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Jak mnie tak, chłopaki, przyciskacie: ja wybrałem format DX. Wystarcza mi on w zupełności- skupiam się*na optyce. Oczywiście, chciałbym mieć D700, pełną klatkę i genialne 24-70 2.8, lecz przy moich potrzebach Nikon D300 to więcej niż potrzebuję. A jakością obrazu i jego parametrami nie pozostawia wiele do życzenia.
    Tak więc jestem typem fotografa, który ma tam jakieś stałki i spacerzoom nikona i jasne obiektywy tamrona zapięte na D300. I jest pięknie.
    Oczywiście- nie jestem PRO

Domyślnie

Mam takie pytanie dotyczące szkieł mówi się że jedne są na FX a drugie na DX .
    Ale jak kupie 24-70 2.8 który jest na FX i będe miał go z D80 to jakie mogą być tego skutki ? w porównaniu do 17-55 2.8 ?
    oraz na odwrót szkłona DX zamocować do FX-a ??
    Dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez W1LOVE Zobacz posta
    Mam takie pytanie dotyczące szkieł mówi się że jedne są na FX a drugie na DX .
    Ale jak kupie 24-70 2.8 który jest na FX i będe miał go z D80 to jakie mogą być tego skutki ? w porównaniu do 17-55 2.8 ?
    oraz na odwrót szkłona DX zamocować do FX-a ??
    Dzięki
    Szkła DX'owe nie kryją pełnej klatki, poza tym to co na pełnej klatce będzie szeroko (24mm) na będzie już dosyć wąsko.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów