Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: D80+sb800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Rejestrujesz przedbłysk komunikacyjny, nie błysk główny. W ustawieniu -- nie ma błysku głównego.
    Przedbłysk komunikacyjny jest słabiutki, dlatego da się go wyłapać na małej odległości na folii, ale jest to naprawdę tak słaby błysk, że go nie widac na fotkach zrobionych z kilku metrów, gdy w kadrze nie ma nic odbijającego (jak twoja folia).
    Przypominam - z Pocketami nie będziesz miał TTL !!!
    tak jest i nic inaczej to co ? robimy w końcy zrzutke ludków na pockety ? ogłaszamy gdzieś oficjalnie ? bo to już jesli dobrze liczę byłoby hhmm 6 szt aaa kolega sie nie wypowiedział czy za tą kasę reflektuje ? chyba że mi się omsknęło

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    ...
    Dodam, że w przypadku zdjęć w pomieszczenia, na dworze w niezbyt hardcorowych warunkach i ogólnej amatorki, CLS sprawdza się doskonale. Nie rezygnowałbym z niego tak szybko.
    nie zrezygnowac nie dlaczego ? chodzi tylko o to że jak w słońcu ( obojętnie pod z czy jakkolwiek) cięzko mi ustawić tak zdalne żeby mi obie błysnęły ( przy dwóch reporterkach ) za jasno dlatego jednak do zastosowan zw chce kupić pockety:/
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 03-02-2009 o 19:39 Powód: łączenie podwójnego wpisu
    kilka puszek jakieś szkła i brak spiżarni do przechowywania + masa nauki ;p

Domyślnie

Mnie na razie nie stać na radio, więc chcę dowiedzieć się jak najwięcej o CLS, myśę, że wystarczy do tego co robię.

Domyślnie

ok rozumiem więc dla śledzących wątek proszę o PM jeśli ktoś jest chętny na pockety

Domyślnie

to zamiast pocketów pomyślcie nad radiopopper bo te , w przeciwieństwie do pocketów, przekazują CLS
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

a ile to to kosztować ? i jak to działa tak po krótce bo pockety to rozumiem a w temacie radiopopper'ów jestem noga :/ przyznaję bez bicia :/

Domyślnie

wszytko jest w podanym linku
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

A jeszcze jedno pytanie. Skoro SB800 wysyła te swoje przedbłyski, żeby czujnik TTL aparatu mógł określić moc błysku do prawidłowej ekspozycji to rozumiem że wszystko działa, jeżeli lampa jest umieszczona gdzieś z boku aparatu, wtedy przedbyłyski odbiją się od przedmiotu i dotrądo czujnika TTL. A co się dzieje w wypadku jeżeli lampę zdalną ustawimy za przedmiotem w jednej linii z osią obiektywu, tak, żeby uzyskać oświetlenie tylne?

Domyślnie

Będzie tak samo - tj. aparat zmierzy to, co zmierzy. Sytuacja jest analogiczna jakbyś ustawił osobę w ciemnym tunelu, którego koniec byłby odsłonięty i światło wpadało z tamtej strony. Też masz oświetlenie z tyłu osoby i aparat analogicznie to zinterpretuje:
    - jeżeli zmierzysz punktowo to gdy wybierzesz osobę - zdjęcie będzie prześwietlone, jeżeli wybierzesz obszar, gdzie jest światło - osoba będzie niedoświetlona
    - jak uśredniasz, to wyjdzie Ci, w zależności od obszaru, jakaś średnia
    - jak korzystasz z algorytmów typu pomiar matrycowy, to aparat będzie starał się tak dobrać parametry ekpozycji, aby były optymalne - pewnie osoba będzie w miarę ciemna, a wokół niej jasna obwódka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    A jeszcze jedno pytanie. Skoro SB800 wysyła te swoje przedbłyski, żeby czujnik TTL aparatu mógł określić moc błysku do prawidłowej ekspozycji to rozumiem że wszystko działa, jeżeli lampa jest umieszczona gdzieś z boku aparatu, wtedy przedbyłyski odbiją się od przedmiotu i dotrądo czujnika TTL. A co się dzieje w wypadku jeżeli lampę zdalną ustawimy za przedmiotem w jednej linii z osią obiektywu, tak, żeby uzyskać oświetlenie tylne?
    a nie łatwiej po prostu spróbować ;p

Domyślnie

Zbigniew - kumam. Dlaczego indtrukcja SB800 zaleca używanie pomiaru matrycowego, jeżeli aparat nie posiada to średniego ważonego, nie wspominają o punktowym, który w/g mnie jest najbardziej precyzyjny, a matrycowy w D80 na przykład jest do kitu?

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów