fusbo - proponuje wstawic zdjecia - bo tak to mozna odpowiedziec tylko - kup d80
Szukaj
fusbo - proponuje wstawic zdjecia - bo tak to mozna odpowiedziec tylko - kup d80
A moze ustawienia wyswietlania w komputerze masz jakies "nietego". Np. rozdzielczosc 800 x 600 x 8 bit.
Albo w D300 nie pstrykasz w najwyzszej rozdzielczosci i z maksymalna jakoscia.
Albo uzywasz jakis smiesznie zmodyfikowanych profili lub ustawien zwiazanych z wygladem jpga tworzonego w body.
Bo jesli zestawiasz zdjecie zrobione aparatem 2mpix z D300(przy dobrych ustawieniach), i ten pierwszy wypada nie gorzej, to albo puszka do wymiany albo fotograf.
Nie kazdy musi miec lustrzanke, zeby bawic sie fotografia.BTW, nie piszcie proszę o NEFach - nie każdy musi się bawić rawami, by umieć i chcieć bawić się fotografią....
HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec
Proszę.... Nie piszcie takich komentarzy - naprawdę wiem o takich rzeczach jak rozdzielczość monitora czy jakość jpg....
Szukam pomocy, nie złośliwości... Kupując aparat za 4k mam prawo oczekiwać, że jpg będą z niego dobre (szczególnie biorąc pod uwagę, że skoro w D300 wyciągnięto specjalnie guzik do zmieniania jakości zdjęć, to znaczy że tak nef jak i jpg powinny mieć tu taką samą wartość...).
Co do wstawienia zdjęć. Nie wiem, jak to zrobić, aby wstawić full fotkę, bez zmniejszania rozmiaru......
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-02-2009 o 23:39 Powód: pis. ("na prawdę")
NIKON D300 | N16-85/3.5-5.6VR | N50/1.8 | N70-300/3.5-5.6VR | SB900
fusbo.blogspot.com
Chodzilo bardziej o glebie kolorow, ale nic. Zakladam, ze ustawienia zresetowane do fabrycznych robisz fotke i kicha.
To wierz mi, ale jest nienormalne dla D300 (chodzi mi przede wszystkim do porownania aparatu 2mpx).
Sam zaczynasz. A ja wcale nie chcialem byc zlosliwy. Ale prawda jest taka - im urzadzenie ma wiecej funkcji, parametrow, ktore nalezy kontrolowac - tym wymaga wiekszych umiejetnosci poprawne korzystanie z niego.
Idac Twoim tokiem rozumowania - po co sa NEFy skoro JPGi maja byc rownie dobre?
A nie oczekiwales, ze aparat za taka kupe kasy bedzie mial rownie dobry programy "zielony". Ups D300 nie ma programu zielonego.
Sa tacy, ktorzy wykonuja tyle zdjec, ze nie maja czasu pozniej nad kazdym pastwic sie obrobka NEFa (nawet zautomatyzowana), oni sobie powgrywaja profile i/lub dobiora parametry jpga tak, zeby zdjecia wychodzace im prosto z puszki mialy zadowalajaca jakosc/wyglad.
Tu wstaw tylko link.
HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec
Drodzy.
Poniżej link - inaczej nie umiem. Mam nadzieję, że wybaczycie.
http://rapidshare.com/files/193459677/d300.rar
Zdjęcia 1-4 - nie są dobre, wiem. Ale zamieszczaj je SPECJALNIE bo najlepiej pokazują o jaki problem mi chodzi (mydło na twarzy - całe zdjęcie jak po jakimś mocnym odszumianiu). Podobne wychodzą na wszystkich wartościach ISO.
Dodatkowo zdjęcie z D80 (wiem, że nie ma co porównywać, bo różne warunki itd. - ale wstawiam je, by pokazać, że wiem, że takie zdjęcie z D300 nie wyjdzie, bo będzie znów mydło).
Proszę, spróbujcie zrozumieć o co mi chodzi, nie siać złośliwości. Taki sam mam wniosek - trzeba było kupić mniej zaawansowany model - możliwe. Ale teraz jest D300 a to podobno super pucha - więc szukam pomocy.
Btw. co do ustawień jpg - na default powinny być dobrane normalnie, tzn. jak dla mnie powinny wychodzić ok. Ci co chcą to sobie ustawiają, Ci co nie, to nie.
fusbo.blogspot.com
Może umów się z kimś kto ma d300 w twojej okolicy, na pewno kogoś znajdziesz, porównacie to co wychodzi z puszek..
Wtedy będziesz mógł sobie wyrobić zdanie co może być nie tak...
fusbo.blogspot.com
Ja też na początku się męczyłem z ustawieniami, ale teraz myslę że jest ok, i w chwili obecnej to tylko moje ograniczenia wpływają na jakość zdjęć z d300..
Niestety są one póki co zbyt duże...![]()
To cmos,
powiem tak, imho!!! ccd nie znosi niedoświetlenia (szczególnie matryca D200) cmos zaś odwrotnie - nie znosi prześwietleń... .
Popróbuj na manualu z niedoświetleniem o 1ev. Po prostu popróbuj. W raw.
Grzegorz
ps hmm, podobnie zareagowałem po przesiadce z D200 na cmosa (hmm, imienia jego nie wymienię)
NX11
Skontaktuj się z nami