Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Pytanie dotyczące głębi ostrości

Chciałbym Was zapytać o następującą rzecz. Załóżmy że robię zdjęcie jakiegoś krajobrazu i chciałbym aby była duża głębia ostrości. Do tej pory myślałem, że aby to uzyskać konieczne jest zastosowanie dużej przysłony (f11, f16, f22). Przykładowo dla ogniskowej 18mm i przysłony f11 głębię ostrości mamy od 1,25m do nieskończoności. Dla przysłony f4 głębię ostrości mamy od 2,65m do nieskończoności. Czyli w przypadku większej przysłony głębia ostrości zaczyna się od 1,45m wcześniej co przy krajobrazie raczej nie jest dużo. Czy w obu przypadkach (f4 i f11) przedmioty oddalone w odległości większej niż 2,65m będą tak samo ostre ? Jaka jest zatem różnica pomiędzy różnymi wartościami przysłony przy fotografowaniu odległych obiektów ?

Kolejne pytanie dotyczy tego gdzie ustawiać ostrość przy krajobrazach. Załóżmy, że fotografuje obiekt oddalony o 100m i zależy mi na dużej (największej) głębi ostrości. Czy w takim przypadku najlepiej ostrzyć na jakiś inny obiekt który jest w odległości hiperfokalnej czy ostrzyć na tej obiekt, który jest oddalony o 100m. Czy w obu przypadkach ostrość obiektu oddalonego o 100m będzie taka sama ?
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

a czy nie możesz wykonać dwóch fotek i sam sprawdzić czy może oszczędzasz matrycę
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sinner Zobacz posta
    a czy nie możesz wykonać dwóch fotek i sam sprawdzić czy może oszczędzasz matrycę
    Przez tydzień jestem bez aparatu i nie mogłem się powstrzymać, żeby zapytać fachowców na forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    <...> Czy w takim przypadku najlepiej ostrzyć na jakiś inny obiekt który jest w odległości hiperfokalnej czy ostrzyć na tej obiekt, który jest oddalony o 100m. Czy w obu przypadkach ostrość obiektu oddalonego o 100m będzie taka sama ?
    Coś tam stary przeczytałeś ale nie chciało się pomyśleć co?
    Przeczytaj raz jeszcze co napisałeś, przypomnij sobie albo powtórz informacje na podstawie których wyliczyłeś odległość hiperfokalną. Potem palnij się z otwartej w łeb ("co za głąb ze mnie" ;] ).

Podpowiedź: a jak nie zakumasz to włącz jakikolwiek kalkulator głębi ostrości jeszcze raz (z którego chyba korzystałeś przy wyliczeniach) i zastanów się po co jest tam rubryka "odległość"
    A jak dalej nie zakumasz to wpisz w tą rubrykę 100 a potem jakąś inną liczbę heheheh.

Domyślnie

Chyba mnie nie zrozumieliście. W moich pytaniach chodziło mi o to, czy jeśli dla przysłony F11 głębia jest od 1,25 do nieskończoności a dla F4 głębia jest od 2,65 do nieskończoności to czy w obu przypadkach obiekty w odległości większej niż 2,65 m będą tak samo ostre. Nie ma sensu mnie odsyłać do kalkulatora głębi ostrości bo chyba jest jasne, że moje pytanie wynika właśnie z zabaw tym kalkulatorem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    Chyba mnie nie zrozumieliście. W moich pytaniach chodziło mi o to, czy jeśli dla przysłony F11 głębia jest od 1,25 do nieskończoności a dla F4 głębia jest od 2,65 do nieskończoności to czy w obu przypadkach obiekty w odległości większej niż 2,65 m będą tak samo ostre. Nie ma sensu mnie odsyłać do kalkulatora głębi ostrości bo chyba jest jasne, że moje pytanie wynika właśnie z zabaw tym kalkulatorem.
    Teoretycznie będzie taka sama. Praktycznie nie ;]
    Bo oprócz hiperfokalnej dochodzą jeszcze kwestie jakości obiektywu. F4, f11, f22 nie raz różnią się znacznie. Praktycznie (z własnego doświadczenia) jeżeli chcę mieć cały plan ostry to w terenie używam od f8 do f13 (tokina) i ostrzę raczej bliżej niż dalej.

Ps. Pytałeś na jaki obiekt masz ostrzyć - na hiperfokalną czy na ten oddalony o 100 m. Stąd moja poprzednia odpowiedź. Myśl o co pytasz.

Domyślnie

Ostrosc bedzie taka sama ale ostrośc ostrości moze byc inna np na f5.6 bedzie bardziej ostre niz na f22... Nie wiem czy sie jasno wyraziłem
    никон

Domyślnie

Wejdź na optyczne.pl i znajdź test np. swojego szkiełka (jeśli jest). Następnie zobacz jak zachowują się obiektywy na różnych przesłonach. I w ten sposób znajdziesz informacje, którą szukałeś
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Uprawnienia umieszczania postów