Mam w d300 otwarty na stałe podgląd obrazka z histogramem. I wygodne i pewne. Pewnie, że można się nauczyć jeść zupę widelcem tylko po co się tak męczyć![]()
Szukaj
Mam w d300 otwarty na stałe podgląd obrazka z histogramem. I wygodne i pewne. Pewnie, że można się nauczyć jeść zupę widelcem tylko po co się tak męczyć![]()
Jak wyżej.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Panowie, wiem co to histogram, ale konkretnie nie chodzi mi o to jaki jest histogram w aparacie i jak to wygląda na LCD. Pisałem, że RAW wychodzi o około 2EV niedoświetlony w porównaniu z JPG zrobione w tych samych warunkach. Raw jest zawsze za ciemny, czy oglądamgow camera raw CS2, CS4, Adobe bridge czy innych przydupnikach. Przykład. Robię zdjęcie JPG,natychmiast przestawiam na NEF i robię drugie zdjęcie. Otwieram JPG w CS4 i obok niego ten sam NEF bez żadnej ingerencji w camera raw. JPG dobry, NEF ciemny jak diabli. O to mi chodzi.
NEF po to, żebyś mógł "powyciągać" w PS/ACR
Oni już tam swoje wiedzą![]()
Może problem leży w ustawieniach wstępnych dla poziomu jasności w ACR? Fabryka daje +50 i może skorygowałeś to na 0?
Tak przy okazji zapytam: rozumiem sens kilku wstępnych/domyślnych ustawień ACR, ale dlaczego proponowana jasność jest w ten sposób podbita? +50 to jednak sporo...
Wystaw tego NEF'a proszę. Bo za chwilę posypią się "wnioski", że D80 nie doświetla.
NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900
Ja powiem tak. D80 prześwietla na .... LCD :P wyświetlacz na maxa skręcony i tak przewala. Trzeba przywyknąć.
D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl
A ja tam jak robię NEFy to wyłączam podgląd bo i tak jak niedoświetli lub prześwietli to obrabiam na kompie i jest git. Zawsze w obrębie 1.5ev dla ISO 800 mogę się poruszać...no i 3ev dla ISO 200![]()
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Ja mam D80 i robię w RAW-ach (NEF-ach). Jak wyżej, używam FastStone Image Viver i wszystko jest ok
Warto spróbować![]()
Skontaktuj się z nami