Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Ciemne RAWy

Domyślnie Ciemne RAWy

Takie lekkie pytanko na rozgrzewkę:
    1. Robię zdjęcie w formacie RAW (NEF bo mam D80) prawidłowe parametry ekspozycji oczywiście, NEF na wyświetlaczu chyba niezły.
    2. Otwieram ten NEF w Camera RAW PS4 i okazuje się, że jest niedoświetlony około 2EV, przeciągam suwak ekspozycji na około 2 i jest tak jak się spodziewałem robiąc zdjęcie.
    3. W tych samych warunkach, niemal w tej samej chwili przełączam aparat na JPEG, nie zmieniam żadnych innych ustawień i robię zdjęcie, otwieram je na komputerze i jest ok.
    Pytanie - dlaczego RAW zawsze wychodzi niedoświetlony?

Domyślnie

nie musisz pisać na wszystkich forach w Polsce

wina programu, otwórz przez soft co dostałeś w pudle (Nikon), a rawy będą ok
    d700,N50/1.4d,N28-70,S14mm,SB900 - blog

Domyślnie

piszę dopiero na dwóch, ale dzięki za odpowiedź

Domyślnie

Dziwne. Mam PS3 i w camera raw nie mam takiego problemu. A jeśli nie chcesz używać softu nikona to np darmowa przegladarka Faststone image viewer. Ona również czyta Nef-y i nie zajmuje tyle procka co np view NX. Pozdro
    D750, D700, N14-24/2.8G, N24-70/2.8G, N70-200/2.8G VRII, N50/1.8D, SB-910.

Domyślnie

UFRaw...ale się powtarzam
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    prawidłowe parametry ekspozycji oczywiście, NEF na wyświetlaczu chyba niezły.

Nie patrz na jasność zdjęcia na wyświetlaczu tylko na histogram.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fragles Zobacz posta
    Nie patrz na jasność zdjęcia na wyświetlaczu tylko na histogram.
    Dokładnie.

Wyświetlacz w apracie rozjaśnia zdjęcia. Ja mam jego jasność ustawioną na minimum, a tak to co na monitorze oglądam jest ciemniejsze niż w aparcie. Histogram jedynie ratuje tyłek.
    Wiem, że jak więcej wiem to tak naprawdę nic nie wiem.
    Grupa FotoKujawy

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Nic dodać nic ująć.
    Pierwszy raz z D80 na zleceniu - pstrykam, cieszę się z nowego superhipermegadupnego wyświetlacza. Foty zajebiszcze. Przyjeżdżam do domu odpalam komputer, zrzut karty i ... o qrwa ! I od tamtej pory histogram moim przyjacielem . Polecam to samo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puchbeary Zobacz posta
    Nic dodać nic ująć.
    Pierwszy raz z D80 na zleceniu - pstrykam, cieszę się z nowego superhipermegadupnego wyświetlacza. Foty zajebiszcze. Przyjeżdżam do domu odpalam komputer, zrzut karty i ... o qrwa ! I od tamtej pory histogram moim przyjacielem . Polecam to samo.

Dokładnie tam samo (i też w d80) skończył się mój romans z hiperduperLCD w tej puszce.
    Po powrocie do domu (ZE STUDIA!!!) musiałem zrobić preset z +2,5 EV do wszystkich zdjęć.

Wtedy dokładnie zrozumiałem sens tego: "histogram głupcze!"*

*bez urazy - to tak ogólnie.
    Ostatnio edytowane przez fragles ; 22-01-2009 o 11:49

Domyślnie

Przesada. Ja jak jeszcze miałem d80 używałem lcd w sposób klasyczny nie patrząc na histogramy i byłem w stanie ocenić naświetlenie zdjęcia. Trzeba się oczywiście trochę przyzwyczaić, "wyczuć", ale to spokojnie realne.
    To samo z D300. Na histogram rzucam okiem tylko czasem, w chwilach niepewności albo trudnych scen/warunków oświetleniowych.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów