Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Ciemne RAWy

Domyślnie

Z góry przepraszam za głupie pytanie

Dlaczego pliki RAW przetwarzane przez dostarczony wraz z D90 program w pliki typu NEF, nie chcą mi się otwierać w Photo Shopie 4- komunikat o nieznanym formacie pliku ????

proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuje za odpowiedź ...
    Ostatnio edytowane przez gladar ; 26-01-2009 o 11:18
    zenit b + helios, pentacon six+ kpl szkieł, kilka kompaktów, nikon D90, nikkor 18-200, sigma 10-20

Domyślnie

Dzięki pomocy fraglesa już po problemie.

Dziekuję bardzo !
    zenit b + helios, pentacon six+ kpl szkieł, kilka kompaktów, nikon D90, nikkor 18-200, sigma 10-20

Domyślnie

witam

wracając jeszcze do ciemnych RAWów, w tym wątku niektórzy wskazują na to, że włączona funkcja D-Lighting może powodować taki efekt, właśnie przy wywoływaniu w programach non-Nikon.
    Pozdrawiam serdecznie, Waldek

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

W D80, DL mozna włączyć tylko przy wywoływaniu.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

SlaWasII - FastStone może jest ok. Ale jak się zabieram do wywoływania nefa to chciałbym zrobić to od początku do końca w PS, a tam w camera raw muszę notorycznie wyciągać nefa o około +2 EV. Może to jest normalne z uwagi na specyfikę tego formatu i dbałość całego procesu o niedopuszczenie do prześwietlenia zdjęcia. Pytam tylko czy to jeat normalne przy pracy z tym formatem, czy gdzieś popełniłem błąd w ustawieniach.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Oko, niewiele pomogę, bo D80 miewam rzadko w rękach. Gdzieś słyszałem, że D80 bardzo dba o ekspozycję, by nie prześwietlić zdjęcia. Mój braciszek nie ma takich problemów z D80. Jak go spotkam w plenerze z aparatem, to sprawdzimy.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

SlaWasII - dzięki, czekam na informację.

Domyślnie

w acr dobrze ustawić shadows na 2-3 a nie 5 jak jest standardowo ustawione, wtedy obraz wyjsciowy jest bardziej podobny do naswietlenia 'jpegowego'
    Z6, N24-70/4S, N35/1.8S, N50/1.8G, N85/1.8S, FTZ, N70-210/4-5.6

Domyślnie

Przepraszam za pytanie, ale o jaki "histogram" chodzi? Macie na myśli tą drabinkę w aparacie? Która zazwyczaj musi być o jedną belkę mniej by zdjęcie wyszło nie prześwietlone?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów