Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Ostrzenie

Domyślnie Ostrzenie

Mam D70 i 24-70mm obiektyw. Moze banalne pytaine, ale jestem poczatkujacym. Mam dwie osoby na pierwszym planie, celuje w srodek miedzy nie, by "zlapac na obie strosc". Okazuje sie, ze jedna jest ostra druga nie. Jak uzyskac ostrosc na calej powierzchni, ze tak powiem zdjecia?

Domyślnie

???
    A obie są na tej samej płaszczyźnie?. I jak ostrzysz miedzy nie?
    D5100//// 18-105VR

Oszczędny w słowach Awatar korzen121
    Miasto
    Chwaliszów|Wrocław

Domyślnie

po pierwsze proponuję wczytanie się w instrukcję a Twój problem możesz rozwiązać np przez złapanie ostrości na jedną osobę spust migawki do połowy (środkowym punktem ostrzenia) następnie blokanda ekspozycju (przytrzymujesz klawisz AE-L/AF-L) przekadrowujesz jak chcesz i spust migawki do końca i foto gotowe
    d90 | nikkor 18-105 | nikkor 60 Micro | SanDisk Extreme III SDHC | LowePro Compu Rover |

Domyślnie

Bo jedna z nich nie wzięła rutino... no wiesz czego A tak poważnie, to z grubsza rzecz biorąc na pełnej dziurze wystarczy, że druga osoba będzie kilka cm bliżej lub dalej i już wypadnie z GO. Oczywiście taka sytuacja zależy od paru jeszcze czynników.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korzen121 Zobacz posta
    po pierwsze proponuję wczytanie się w instrukcję a Twój problem możesz rozwiązać np przez złapanie ostrości na jedną osobę spust migawki do połowy (środkowym punktem ostrzenia) następnie blokanda ekspozycju (przytrzymujesz klawisz AE-L/AF-L) przekadrowujesz jak chcesz i spust migawki do końca i foto gotowe
    Po co blokować ekpozycję ?
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ksiaze Zobacz posta
    Mam D70 i 24-70mm obiektyw. Moze banalne pytaine, ale jestem poczatkujacym. Mam dwie osoby na pierwszym planie, celuje w srodek miedzy nie, by "zlapac na obie strosc". Okazuje sie, ze jedna jest ostra druga nie. Jak uzyskac ostrosc na calej powierzchni, ze tak powiem zdjecia?

Złapać ostrość na tę, która jest bliżej. Wykadrować, i sruu dociskasz spust migawki do końca. Jest wtedy większa szansa, że obie wyjdą ostro.
    Piotr

Domyślnie

Jeszcze jedna sprawa bo autor milczy...
    A tryb ostrości, punkt ostrości....
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Jeszcze jedna sprawa bo autor milczy...
    A tryb ostrości, punkt ostrości....
    No, najlepiej jak jest AF-A...
    Piotr

Domyślnie

f/8 and be there. co za problem - przecie to podstawy fotografii ???

Domyślnie

1. Ustawić AF na dynamic area lub single point, żeby mieć pełną kontrolę nad tym, na co ustawiany jest AF.
    2. Pobawić się z przyszłoną, spróbować ustawić na mniejszą, co rozszerzy GO.
    D7100+11-16 2.8; 35 1.8; 17-55 2.8; 70-200 2.8 VC

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów