Close

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 116

Domyślnie

Swavick, słusznie prawisz. Dla myślącego użytkownika modeli D80 i D90 umieszczenie w jednym podforum z posiadaczami D40/x i D60, to jednak rzeczywista obraza. Nie ma jakichkolwiek podstaw, aby zaawansowani fotoamatorzy (z jawnymi lub skrywanymi ambicjami na przyszłych semiprofi lub nawet fullprofi) musieli się męczyć razem z niedouczonymi nowicjuszami, posługującymi się wykastrowanymi puszkami. Nie bójmy się powiedzieć więcej: posiadacze D40/x i D60 powinni założyć sobie własne forum. Przypuszczam, że jest ich kilka razy więcej, niż użytkowników modeli z wyższych półek razem wziętych. Nie będą więc mieli kłopotów z odpowiednio liczną obsadą swojego własnego forum.
    Pojawią się oczywiście małe problemy. Np. taki - udzielający się ciut wyżej - Slav1973 ma jednocześnie D60 i D300. Co gorsza pozwala sobie chwalić kastrata. No cóż, wszystkim nie dogodzimy, a odpowiednia segregacja "rasowa" pozwoli nam na, cytuję oszczędzenie sobie kłótni i niezrozumiałych aluzji.

Domyślnie

Kolega nie widzi chyba wątków "douczonych" posiadaczy D80'tek , którzy kupili go bo wszyscy go polecają a wiedzą tyle samo co użytkownicy D40tek. Więc nie licytujmy się.
    D60 i inne są amatorskimi puszkami i na nich ludzie się uczą, tak mi się wydaje. Ja osobiście też focę D60 i nie zgodzę się na stwierdzenia że to puszki dla niedouczonych. Zdjęcia robi tryb M ma więc ... ? Niczym nie różni się od D80 czy D90 - no tak filmów nie kręci :P
    To że nie ma wiertarki nie znaczy że służy tylko dla niedouczonych a przewrotnie wręcz przciwnie.
    Więc nie rozumiem- ale jeżeli chcecie to róbcie osobne forum- osobiście dla mnie wygląda to chęć wywyższenia się Was użytkowników D80 i wyżej. To że ktoś ma D80 a nawet D300 nie znaczy że jest doświadczony.
    Ciekawe tylko co się stanie jak nikon faktycznie zacznie wycofywać silniki z body , kto tedy będzie "wyżej" ?
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 10-01-2009 o 15:19
    D5100//// 18-105VR

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Pierwsze kryterium przy wyborze lustrzanki to powinno być pytanie: Będzie to mój pierwszy aparat? Ile wiem o fotografii? Chcę się w to bawić czy po prostu, obudziłem się rano i stwierdziłem, że sobie kupię lustro...

Po drugie nie czarujmy się, ale modele entry level są stworzone dla amatorów, którzy chcą rozpocząć nowe hobby i nie wiedzą czy ich to wciągnie (podejście racjonalne)... bądź też dla tych, co już liznęli ten temat, wiedzą że ich to wciągnie albo już wciągnęło, ale nie posiadają funduszy na coś z wyższej półki... bo nikt mi nie powie, że ktoś kto pogłębia to zainteresowanie mając środki nie kupi modelu D80 czy coś wyżej, tylko właśnie entry level

Jest też grupa użytkowników, którzy chcą nabyć lustro, ale nie poczytają nic na ten temat i pytają tutaj oczekując pomocy, a nawet jeśli orientują się w temacie to są początkujący i dlatego uważam, że dobrze że są tacy którzy wytykają wady (ograniczenia) i pokazują, że może jednak warto kupić coś lepszego. Nie sądzę żeby to robili dlatego, że entry level się do niczego nie nadaje...

Domyślnie

Widzisz ja na fotografii znam się tyle o ile. Więcej niz zwykły 'szarak" ale za orła się nie mam. Fociłem canonem A610 ok 3 lat, wcześniej były analogi. Teraz kupiłem D60 z powodu ograniczonych funduszy- fakt . Ale miałem na tyle że mogłem kupić D80 / 450D, nie kupiłem bo dla mnie canon za mały i jakiś zabawkowy a D80 z kilku powodów odpadł. Foce już pare miesięcy<amatorsko/ "rodzinnie"> i nie żałuje wyboru bo D60 to świetny aparat i na razie mnie nie zawiódł. Może poza uszkodzonymi pixelami .
    Może jestem wyjątkiem ale wiedziałem czego chce i może dlatego D60 spełnia moje wymagania w 100%- poza szkłem bo chciałbym szerzej, dłużej z doskonała jakością i za małe pieniądze i to w jednej rurce. Ale cudów nie ma.
    I dlatego pewnie szybko nie zmienie jak już to na 18-105/ 18-200 ?? nie wiem .
    D5100//// 18-105VR

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Może jestem wyjątkiem ale wiedziałem czego chce i może dlatego D60 spełnia moje wymagania w 100%
    Właśnie, decyzję każdy podejmuje sam, a im więcej się dowie, czy to za czy przeciw, tym lepiej dla niego, bo dokona słusznej i właściwej dla niego decyzji...

Domyślnie

Kupiłem świadomie D40, bo ma chyba najcichsze lustro na rynku. Używany D40 - bo był tani jak barszcz.
    Ostrzę zwykle na środkowy punkt AF, więc gazyliony punktów AF są mi dość obojętne. 6 megapikseli mi wystarcza. Jakbym się uparł, to WB (do jpg-ów) albo ISO - zależy co bardziej potrzebne - podepnę pod przycisk Fn. Custom Auto ISO jest genialne, używam wyłącznie obiektywów AF-S, pstrykam nim zwykle w RAW w trybie P lub A i powiedzcie mi, po co miałbym kupować D80 ? Żeby był wiekszy, cięższy i bardziej hałaśliwy ? Tym bardziej, że pomiar w D80 też jakoś szczególnie lepszy nie jest. Wizjer też jest całkiem spory.
    Za pieniądze zaoszczędzone względem D80 można z powodzeniem kupić lampę albo drugie szkło, a lepszy korpus może poczekać...

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

MiQ27: Wybrałeś D40, spoko. Dla Ciebie jest wystarczający i jesteś zadowolony, spoko ;] Tylko proszę Cie nie pisz, że D40 jest na równi D80... po prostu Tobie wystarczy D40, a to duża różnica.

Domyślnie

Nie jest na równi, ale dla kogoś kto nie potrzebuje kilku przycisków na body i śrubokręta w zupełności starczy. A zdjęcie w niczym nie odbiegnie od tego z D80 więc nie demonizujmy.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    MiQ27: Wybrałeś D40, spoko. Dla Ciebie jest wystarczający i jesteś zadowolony, spoko ;] Tylko proszę Cie nie pisz, że D40 jest na równi D80... po prostu Tobie wystarczy D40, a to duża różnica.
    Na pewno nie jest na równi, ale...do tzw. roboty D80 jest za słaby, a do rodzinnego amatorskiego pstrykania D40 jest wystarczający. Wiertarka w tym aparacie nie jest potrzebna, bo użytkownik ma do wyboru wystarczającą ilość obiektywów AFS, a starymi super jasnymi stałkami AF raczej nie będzie zainteresowany. Zresztą mam nadzieję, że Nikon wkrótce odrobi zaległości w tym temacie, bo silnik z aparatu powinien zniknąć już dawno temu.
    Ostatnio edytowane przez RBT ; 10-01-2009 o 20:20

Domyślnie

Articool, nie piszę że jest na równi. Tylko tytuł wątku brzmi "D40 vs D60 dla amatora" i myślę, że jeden i drugi mogą dać naprawdę sporo - nie tylko amatorowi. I moim zdaniem lepiej kupić choćby używane D40 plus jakies szkła do niego, czy lampę, niż od razu iść w D80.
    Nie wypali hobby - sprzedamy z niewielką stratą. Wypali - też puszkę sprzedamy - albo zostawimy sobie, bo nam wystarczy, albo zostawimy jako zapasową. Lepsze szkła na dzień dobry dadzą więcej niż lepsza puszka, a z D40/x/60 jest naprawdę spory fun factor

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów