Close

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 116

Talking

Cytat Zamieszczone przez pieczarek Zobacz posta
    http://www.optyczne.pl/1481-nowo%C5%...tsellery_.html

Wyraźnie widać, że Japończycy to idioci. Kupują dwa razy więcej modeli D60 lub D40 niż wypasionych, niezbędnych dla myślącego amatora modeli D80 lub D90. Nie bądź Japończykiem (znaczy idiotą), koniecznie kup co najmniej D80. Każdy myślący człowiek wie, że modelami D60 i D40 w zasadzie nie da zrobić się zdjęć.
    Hehe dooobre, usmialem sie!

Domyślnie

"kupowaniie tego nieszczęsnego i nie pasujacego totalnie do formatu dx obiektywu 50mm [ za wąsko i za szeroko jednocześnie]..."

W sumie racja, jadnak kazdy obyty w temacie fotoamator poleca nikkora 50mm z dwoch powodow- cena/jakosc a nie komentuje juz ( bo i po co?) dlugosci ogniskowej. Sam najchetniej siegam po sigme 28mm macro, bardzo uniwersalne szklo pod Dx. Polecam.

Domyślnie

ja swojego d40 kupilem za 280 funtow w Jessops. Do tego dostałem 40 funtow cashbacku (czekiem, trwalo to okolo 1.5 miesiaca), czyli wyszlo 240 za samo body z kitem, a kupowalem w wakacje. Sprawdz, czy przypadkiem w jakiejs pozornie drogiej sieci sklepow nie ma juz ciekawszych promocji.

Matryce czyszcze gruszka - po przeczytaniu 2 watkow na ten temat skutecznie i bez problemow pozbylem sie paprochów pofociłem troche ostatnio d60tką i jedyne co rzucilo mi sie w oczy to menu obracajace sie razem z aparatem i cholernie nieprzyjemne pokretlo zmiany trybow... raczej nie chwycil mnie za serce ;p nie dolozylbym do niego nawet złotówki

Domyślnie

Wyraźnie widać, że Japończycy to idioci. Kupują dwa razy więcej modeli D60 lub D40 niż wypasionych, niezbędnych dla myślącego amatora modeli D80 lub D90. Nie bądź Japończykiem (znaczy idiotą), koniecznie kup co najmniej D80. Każdy myślący człowiek wie, że modelami D60 i D40 w zasadzie nie da zrobić się zdjęć.
    Oczywiście wszyscy posiadacze D40 i D60 to debile . Może jednak warto się zastanowić nad tym co się pisze.Mam już dość tych wyznawców D DUŻA CYFRA (co najmniej 80) i nie mam tu na myśli wszystkich normalnych użytkowników tych modeli tylko ludzi którym się zdaje że wiedzą wszystko a cyferka po literze D gwarantuje tylko i wyłącznie świetne fotki ( a co z fotografem?)
    Idiota posiadający zaledwie D 60

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gsg9 Zobacz posta
    Oczywiście wszyscy posiadacze D40 i D60 to debile . Może jednak warto się zastanowić nad tym co się pisze.Mam już dość tych wyznawców D DUŻA CYFRA (co najmniej 80) i nie mam tu na myśli wszystkich normalnych użytkowników tych modeli tylko ludzi którym się zdaje że wiedzą wszystko a cyferka po literze D gwarantuje tylko i wyłącznie świetne fotki ( a co z fotografem?)
    Przecież to arcy ironiczna wypowiedź. Kolega, którego posta cytujesz wyżej żartował. Nie ma się co unosić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gsg9 Zobacz posta

UWAGA !

Proszę wziąć pod uwagę, że na forum są różni ludzie w tym i Ci, którzy reagują wielką pianą nawet na najbardziej kolącą w oczy ironię - trochę więcej luzu !!!
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Z ciekawych drobiazgów o których się czasami nie pamięta:
    1. W D40/D40x/D60 do przycisku funkcyjnego, który znajduje się z boku bagnetu niemal idealnie pod lewym kciukiem można przypisac zmianę czułości ISO. Zmiana czułości jest nieprawdopodobnie łatwa (może podbną łatwość oferuje w Nikonach jedynie Easy ISO w D90) - można to robić bez odrywania oka od wizjera.
    2. D60 pozwala, podobnie jak cała obecna linia aparatów Nikona, wprowadzać korekcją balansu bieli w dwóch kierunkach Blue-Amber i Green-Mangenta (wczesniejsze modele jeśli pozwalały na takową to tylko w kierunku Blue-Amber - D50 w ogóle nie miał takiej możliwości).
    3. Seria D40/D40x/D60 [w przeciwieństwie do D50/D70/D70s/D80] pozawala na używanie lampki SB-400 w trybie błysku manualnego od 1/ do 1/128 [doskonałe np. do pracy z obiektywami manualnymi i lapą na kabelku, jak ktoś ma mały budżet lub po prostu nie chce kupować większej lampy]
    4. Obecny w D60 D-lighting (Auto D-lighting) wpływa na pomiar światła, tak że ekspozycja w trybach automatycznych (programy) lub półautomatycznych (S i A) jest bardziej nastawiona na światła i pozwala łątwiej unikać przepaleń, a jednocześnie daje dodatkową opcje kontroli obrazu przy wywoływaniu RAW-a w NX2.
    5. D40/D40x/D60 pozwalają na zamontowanie największej ilości obiektywów z mocowaniem F wśród wszystkich DSLRów Nikona - nawet tych najstarszych, bez konieczności ich modyfikacji. Przy takim wsparciu żal jest, że pomiach światła ze szkłami manualnymi nie działa.
    6. D60 posiada rangefinder, który ułątwia ręczne ustawianie ostrości - widac w która stronę kręcić pierścieniem (niestety działa to we wszystkich trybach fotografowania za wyjątkiem M, który to tryb jest jedynym w jakim można zrobić zdjęcie w obiektywem manualnym bez CPU).
    7. Seria D40/D40x/D60 to najcichsze aparty Nikona z bardzo miękim dzwiękiem lustra.

Ja postrzegam D40/D40x, a tym bardziej D60 jako aparat z manualną duszą, który dodatkowo wyposażony jest w automatykę lub aparat do fotografii kreatywnej, która nie wymaga pośpiechu. Cichy, mały i elegancki.

Kompaktami robić zdjęć nie potrafię po prostu. Strasznie mnie denerwują. D60 stanowi dla mnie substytut kompaktu, który mogę zabierać ze sobą prawie wszędzie - bo bez aparatu, to trochę jak bez ręki. Przydał by mi się do niego jeszcze Voigtlander Ultron 40/2.0 SL II, żeby miniaturyzacja była większa.

Pzdr

PS. Jeśli, gdzieś wkradły się jakieś nieścisłości to proszę o skorygowanie.
    Ostatnio edytowane przez slav1973 ; 08-01-2009 o 23:22
    Sowy nie są tym, czym się wydają

Domyślnie

Przypomniałem sobie o jeszcze jednej rzeczy: D40/D40x/D60 posiadają klasyczną matówkę (nie wspomaganą elektronicznie, jak np. d50/D70/D80/D200/D300 etc.) dzięki czemu lepiej widać nieostrości - co trochę rekompensuje mniejszy niż w D80/D90 i wyżej celownik..
    Sowy nie są tym, czym się wydają

Oszczędny w słowach Awatar luki-zs
    Miasto
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Bardzo ciekawa dyskusja... )
    Ja wczoraj wybrałem się nad wodę.. a ze woda w zime jest śliska, niechcący wyciołem orła i D200 umarło... Szkło niestety też. W domu miałem D40 i zbraku laku... Nie prawda że D40 to porazka. kłuje mnie w nim pomiar, ale ładne zdjęcia robi fotograf (amator) a nie aparat choć w niektórych sytuacjach zaawansowana elektronika sie przydaje... Cos tak jak w aucie w czasie poslizgu...
    Pozdrawiam!

Domyślnie

dygresja do moderatorow, moze lepiej byloby zrobic nowy podzial watkow, dla przykladu: Nikon d'SLR - D40 - D60 i następnie Nikon d'SLR - D80 - D700? oszczedzimy sobie klotni i niezrozumianych aluzji

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów