Sam posiadasz te korpusy. Przyznaj szczerze, czy robiąc odbitki, lub prezentując w necie zdjęcia nimi wykonane odczuwasz wielką różnicę?
Bracie, z nieba mi spadłeś. Możemy się zamienićZamieszczone przez Witusch
Pojęcie plastyki przeze mnie rozumiane jest jako możliwość zastosowania mniejszej głębi ostrości w zakresach od średnio-szerokiego kąta, do krótkiego tele (~24-100mm) poza tym zakresem różnice się zacierają. Polecam zaznajomienie się ze zdjęciami Adama Trzcionki lub Kaliny. Aby uzyskać ową "plastykę" pracują na pełnych klatkach i przysłonach rzędu 1,2-1,4. Ich zdjęcia dobrze obrazują o co mi chodzi.3. Poprosze o definicje tej plastyki, zebym wiedzial na co zwracac uwage
Różnice na pewno będą bardziej widoczne niż między d50, a D300. Do sportu, reporterki, czy krajobrazu DX z jego większą głębią ostrości jest jak najbardziej w porządku, jednak w przypadku portretu/fashion bardziej się przyda pełna klatka. Zapytaj Jacka_Z dlaczego chce przejść na FX. Fashion często wiąże się z pracą w studio, gdzie ze względu na moc lamp stosuje się większe przysłony. Głębię mamy wtedy bardzo dużą i jeśli chcemy ją zawęzić, musimy zjechać z czułością (w tym przypadku natywne ISO 100 posiada D80/D200/D2x/D3x) co pozwoli na większe otwarcie szkła, lub zastosować matrycę FX i dłuższy obiektyw. Zresztą różnice FX/DX były na forum wielokrotnie omawiane i sam nie wiem czemu się produkuję o tej porze4. Prosze o przyklady (roznic miedzy miniaturka z np. D300 i D700)
5. Chyba sie zalamie...![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami