Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: Spławik

Domyślnie

morgenes , myslę ze harb użył ostrzejszych słow niż zazwyczaj a to dlatego że autor tego wątku wrzucił już naprawde fajne prace pod ocenę (dział portret) a tu wrzucił zdjecia raczej tak aby wrzucic ... (jak sam zauważył nie broni tych prac a powinien jest autorem ) oczywiscie każdy ma prawo wstawiać co chce ale wtedy powinien się liczyć z krytyką

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malibu Zobacz posta
    morgenes , myslę ze harb użył ostrzejszych słow niż zazwyczaj a to dlatego że autor tego wątku wrzucił już naprawde fajne prace pod ocenę (dział portret) a tu wrzucił zdjecia raczej tak aby wrzucic ... (jak sam zauważył nie broni tych prac a powinien jest autorem ) oczywiscie każdy ma prawo wstawiać co chce ale wtedy powinien się liczyć z krytyką
    Drogi malibu, nie chodzi o krytykę, bo z tym liczy się każdy, lecz o konstruktywną krytykę. Zamiast - jak wielokrotnie na tym forum czytałem - porad w stylu "daj sobie lepiej spokój", widziałbym chętniej prawdziwe porady, co jest źle, co poprawić itp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morgenes Zobacz posta
    Drogi malibu, nie chodzi o krytykę, bo z tym liczy się każdy, lecz o konstruktywną krytykę. Zamiast - jak wielokrotnie na tym forum czytałem - porad w stylu "daj sobie lepiej spokój", widziałbym chętniej prawdziwe porady, co jest źle, co poprawić itp.
    A co w przypadku jak źle jest wszystko? I nie ma co poprawiać tylko pstryk do kosza się nadaje?
    W takich wypadkach uwaga by douczyć się o kompozycji i podstawach fotografii (bo nic innego nie można doradzić) odbierana jest jako bezpośredni personalny atak co wiąże się ze stosowną reakcją 'obronną'.

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

No ale nic..
    Drogi morgenesie, jest jeszcze jedna strona medalu. Bardzo wiele kiepskich zdjęć wbrew temu co by sobie autor życzył, nie doczeka się żadnej konstruktywnej krytyki, ale nie ze względu na niechęć widzów. Autor chciałby się dowiedzieć czy lepiej przesunąć kadr w lewo czy lepiej w prawo, a może coś inaczej zrobić, podczas gdy najbardziej konstruktywne wydaje się być "nie rób zdjęcia w tym miejscu." Naprawdę często nie da się konstruktywnie krytykować zwykłych pstryków które po prostu nie mają nic w sobie. I co tu powiedzieć na pytanie "co jest źle?" czy "co poprawić?" - jak mawiają z gówna bata nie ukręcisz.

EDIT: O - Nemeth mnie ubiegł
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    A co w przypadku jak źle jest wszystko? I nie ma co poprawiać tylko pstryk do kosza się nadaje?
    W takich wypadkach uwaga by douczyć się o kompozycji i podstawach fotografii (bo nic innego nie można doradzić) odbierana jest jako bezpośredni personalny atak co wiąże się ze stosowną reakcją 'obronną'.
    Jeśli taka uwaga jest napisana w sposób kulturalny to nie wierzę, żeby ktokolwiek odebrał to jako atak personalny. Ale już wycieczki o obniżaniu poziomu forum uważam za zbędne.

pozdrawiam

Domyślnie

ale na tym forum , często widze też konstuktywna krytykę (dlatego tutaj jestem ) , tylko nie oczekuj że pod każdym zdjęciem będą elaboraty o podstawach fotografii dodatkowo podparte kilkoma wersjami obróbki bo na forum pojawia się każdego dnia mnóstwo fotografii Myslę ze gdyby dzisiaj kolega harb wstawił totalnego gniota to raczej nikt by się nie pokusił o konstruktywna krytyke - brutalnie otrzymałby ocenę bo większość wie ze stać go na więcej , i na podobnej zasadzie oceniono autora tej fotografii

ps każdy może zrobić gniota - ale nie każdy go wystawia

Domyślnie

Jeśli taka uwaga jest napisana w sposób kulturalny to nie wierzę, żeby ktokolwiek odebrał to jako atak personalny.
    To nie jest kwestia wiary, poczytaj dobrze "gniotowątki". Ludzie nie rozumieją chyba, że komentarze dotyczą fotek a nie ich samych, traktując krytykę jako atak personalny właśnie... I tu jest pies pogrzebany. Bo przecież szwagier i sąsiadka mówili, że fotka jest czad a tu nie chcą docenić. Więc pewnie zazdroszczą. Albo układ. Jest jeden taki portal gdzie ludzie z CAŁEGO ŚWIATA zapodają fotki i wybierają foto miesiąca. Skomentuj proszę wynik z października. Głosującym fota się podoba, szanuję to, ale chcesz aby tutaj tak było?

Ale już wycieczki o obniżaniu poziomu forum uważam za zbędne.
    Szkoda, że Bombel nie zajął stanowiska.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Temperatura dyskusji skłoniła mnie do napisania kilku słów.Najpierw usystematyzujmy:Fora hobbystyczne są po to umożliwić wzajemny kontakt ludzi zakochanych w swoich pasjach.Takie deklaracje możemy przeczytać na witrynach które startują w necie.Jednocześnie tajemnicą poliszynela jest fakt że jest to doskonała promocja i wzmocnienie marki.Chyba zgodzimy się wszyscy że te forum i jego podobne jest rodzajem szkółki ale niestety bez trenerów.Podkreślam szkółki bo nie jest to usystematyzowany kurs"Nauka fotografowania w weekend" a tym bardziej półroczny kurs fotografii zakończony egzaminem i certyfikatem w ZPAF.A jeśli szkółka to muszą być jakieś wypracowania.No i zamieszczamy foty,pstryki,prace,projekty,czteropaki i inne dzieła.No jak mamy wypracowania to wypadało by je jakoś od czasu do czasu ocenić ,no i tu zbliżamy się do sedna czyli istoty problemu.W szkole ocenia pedagog , na uczelni profesor , w starożytnym Rzymie mentor a na forum - sami się łoimy ku uciesze gapiów i administratorów.Teoretycznie rolę nauczycieli powinni spełniać moderatorzy ale jak to jest w praktyce to każdy widzi.A co się dzieje jak na lekcje nie przyjdzie belfer -zaczynają rządzić nieformalni przywódcy i skupione wokół nich grupy.Wiem że zaraz usłyszę głosy że to nie prawda, insynuacja ,wręcz blużnierstwo.Ale nie oszukujmy siebie,tak jest i......... .Zeby nie było " i będzie" trzeba by coś zmienić w systemie .I tu jest platforma do dyskusji,jak zrobić aby pokazać gdzie są mistrzowie,gdzie czeladnicy a gdzie uczniowie.Łatwiej będzie z ocena poziomu technicznego,wielu członków forum zrobi to doskonale, ale jak dojdziemy do oceny artystycznej prac zderzymy się brutalną rzeczywistością.Wartość artystyczną projektu może tylko w merytoryczny i wiarygodny sposób ocenić osoba z odpowiednim wykształceniem/historyk sztuki, krytyk o uznanym autorytecie/.W przypadku braku takiego na forum / a może nie ujawnieniu się/wszyscy czyją się ekspertami od doznań artystycznych.I dlatego powstają recenzje w stylu;Klimatyczna fota.Ok, Fajowe,Krzywy horyzont,Leci w lewo,Coś nie teges.Kup se wrotki itp.A jak może ekspert skrytykować eksperta?????.No i tu rodzi się żródło konfliktów ,ignorów,czekania na potknięcie itp.Na pocieszenie podaję link do pewnej prowokacji dokonanej na jednym z forów fotograficznych.Ciekawa lektura.http://autofocus.blox.pl/2008/01/Wie...nternecie.html

Domyślnie

Owa prowokacja dowodzi tylko jednego. Nie wystarczy mieć aparat i pstrykać zdjęcia. Nie wystarczy zdobyć popularność na danym serwisie i mieć parę tysięcy postów (jak choćby ja ). Trzeba się cały czas uczyć. Nie skupiać się do digart.pl czy OPH tylko studiować prace mistrzów.

Domyślnie

Nikonozaur nie zrozumiałeś intencji mojego postu, albo ja mam problem ze słowem pisanym...
    Ja również jestem za tym, żeby ostro krytykować zdjęcia. Ostro i rzetelnie. jeśli ktoś zna swoje miejsce w szeregu, krytyki się nie boi i zdopinguje go to do dalszej pracy.
    Mnie chodzi o to, żeby krytyka była podparta uwagami i radami, co zmienić, na co zwrócić uwagę itp itd...że kadr nie ten, że balans się wysypał...
    Ale nie podoba mi się, jeśli ktoś komentuje zdjęcie jednym słowem: "Tragedia". Albo "katastrofa". Jeśli tak ma komentować, to niech nie komentuje w ogóle, bo wystawia świadectwo sobie, a nie zdjęciu...
    I druga sprawa to te zarzuty o obniżaniu poziomu forum albo o "nieszanowaniu" forum. To jest przesada. Powtarzam, chcecie mieć elitarne forum - to należy je inaczej zdefiniować. Ale jest to publiczne forum i niestety raz na jakiś czas gnioty się*będą pojawiać.

Natomiast zgadzam się z przedmówcami, że jeśli pstryk jest całkowicie wysypany, to nie ma sensu udzielać rad. Ale wystarczy wtedy napisać krótko: "Stary, zdjęcie do kosza, walcz dalej". Jestem przekonany, że nikt normalny się nie obrazi, tylko sięgnie jeszcze raz po jakąś mądrą książkę.

z wyrazami szacunku

morgenes

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów