Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: Spławik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bowers Zobacz posta
    ....Wartość artystyczną projektu może tylko w merytoryczny i wiarygodny sposób ocenić osoba z odpowiednim wykształceniem/historyk sztuki, krytyk o uznanym autorytecie/...
    Bzdura.
    Wartość artystyczna w ogólności jest kategorią o wielu definicjach.
    Uznany krytyk to kategoria subiektywna albo medialna.
    Niejednokrotnie te same projekty/dzieła oceniane były przez uznanych krytyków skrajnie róznie.

Ponadto często krytycy sobie a normalna publicznośc sobie - zwłaszcza jak dochodzi do kupna dzieła.

Każdy ma prawo do krytyki, a na ile ta krytyka jest wartościowa, ocenia autor dzieła.

Poza tym mozna krytykować koncepcję ogólna, sposób przekazu, środki formalne, środki artystyczne, itp - dzieło to wiele elementów.

I wbrew pozorom, tu na forum, jest sporo dobrej krytyki, skupionej na technicznych aspektach zdjęcia, środkach warsztatowych, kompozycji, itp.

Wiele wystawiających tu osób ma spore kłopoty z abecadłem.
    Prawdziwych zaś artystów szukajmy w galeriach albo na cmentarzach...
    I'm not always right, but I'm never wrong...

autograf
    Gość

Domyślnie

Lubimy się Harbem.

Pomimo tego Janusza komentarze w moim wątkach są uczciwe. Proszę uprzejmie:

Negatywny: http://nikon.org.pl/showpost.php?p=1047793&postcount=11

Konstruktywny: http://nikon.org.pl/showpost.php?p=1028600&postcount=8

Pozytywny: http://nikon.org.pl/showpost.php?p=1008467&postcount=11

Domyślnie

Ludzie,bo i mnie zaczyna nosić.....,faceta któremu zależy na jakimś poziomie tego forum deczuńko poniosło,słusznie zresztą,bo to co się ostatnio tu wstawia,to tego nawet "fotosik" by nie zdzierżył...Przeprosił i na tym koniec...ale nie, autor "dzieła"bardzo poruszony, wyznaczył ścieżkę dostępu i raczył pozwolić na to i tamto,ale jednocześnie zarzucił to i owo,....a co skrzywdzili biedaka i mu się odwecik należy jak psu zupa,a teraz udowadnia Harb i inni,że nie jest wielbłądem ,a pokrzywdzeni "dzieł" twórcy śmieją się w kułak ,a jak trzeba to doleją oliwy do ognia..bo trzeba,jaja są.... "miszcza szczypią"....
    To jakaś paranoja.
    Zamknąć ten wątek i skupić sie na tępieniu "dzieł", z pożytkiem dla ogółu...
    Jeśli się ktoś potrafi zarejestrować ,obserwować,wyciągać wnioski, czytać ze zrozumieniem i nie jest kompletnym idiotą ,ma pewien dystans,to nie ma sie czego bać.... wstawiać foty...i pamiętać ,że to tylko matrix...

Wynocha w plener "dzieła" tłuc..

Pzdr
    Andrzej
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morgenes Zobacz posta
    Nikonozaur nie zrozumiałeś intencji mojego postu, albo ja mam problem ze słowem pisanym...
    Nie widzę różnicy między oceną "tragicznie" a "stary, zdjęcie do kosza, walcz dalej". Mimo dobrej woli trudno mi tu się dopatrzeć złośliwości czy braku szacunku do autora.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie nie spławiajcie spławików

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    gufi, nie gorączkuj sie tak, bo organizm wyziębisz
    Miałeś niezłe wejście z modelkami, więc nie psuj pierwszego wrażenia i faktycznie pomyśl nieco przed publikacją.

Te zdjecia jako całość są złe, ale maja fajne elementy...za podpowiedź postawisz kiedys piwo...

Kolego, za taki m/z kapitalny pomysł,to ja mogę być fundatorem.

Swoją drogą ,to naganny ,jak najbardziej zresztą , brak szacunku dla tego forum,stał sie inspiracją!

Borregaard,lubię Twoje zdjęcia i koment.też ale nie pisz o zamykaniu wątków -lepiej jak milkną same.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    Bzdura.
    Wartość artystyczna w ogólności jest kategorią o wielu definicjach.
    Uznany krytyk to kategoria subiektywna albo medialna.
    Niejednokrotnie te same projekty/dzieła oceniane były przez uznanych krytyków skrajnie róznie.

Ponadto często krytycy sobie a normalna publicznośc sobie - zwłaszcza jak dochodzi do kupna dzieła.

Każdy ma prawo do krytyki, a na ile ta krytyka jest wartościowa, ocenia autor dzieła.

Poza tym mozna krytykować koncepcję ogólna, sposób przekazu, środki formalne, środki artystyczne, itp - dzieło to wiele elementów.

I wbrew pozorom, tu na forum, jest sporo dobrej krytyki, skupionej na technicznych aspektach zdjęcia, środkach warsztatowych, kompozycji, itp.

Wiele wystawiających tu osób ma spore kłopoty z abecadłem.
    Prawdziwych zaś artystów szukajmy w galeriach albo na cmentarzach...
    Krótko, to jeśli jest tak super to dlaczego jest taka "rozgrzana dyskusja" ,zresztą nie po raz pierwszy???.Nie zapomnijmy o istocie tego sporu.Autor zakwestionował wartość krytyki.Więc zachował się w sposób akceptowany przez Ciebie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Ludzie,bo i mnie zaczyna nosić.....,faceta któremu zależy na jakimś poziomie tego forum deczuńko poniosło,słusznie zresztą,bo to co się ostatnio tu wstawia,to tego nawet "fotosik" by nie zdzierżył...Przeprosił i na tym koniec...ale nie, autor "dzieła"bardzo poruszony, wyznaczył ścieżkę dostępu i raczył pozwolić na to i tamto,ale jednocześnie zarzucił to i owo,....a co skrzywdzili biedaka i mu się odwecik należy jak psu zupa,a teraz udowadnia Harb i inni,że nie jest wielbłądem ,a pokrzywdzeni "dzieł" twórcy śmieją się w kułak ,a jak trzeba to doleją oliwy do ognia..bo trzeba,jaja są.... "miszcza szczypią"....
    To jakaś paranoja.
    Zamknąć ten wątek i skupić sie na tępieniu "dzieł", z pożytkiem dla ogółu...
    Jeśli się ktoś potrafi zarejestrować ,obserwować,wyciągać wnioski, czytać ze zrozumieniem i nie jest kompletnym idiotą ,ma pewien dystans,to nie ma sie czego bać.... wstawiać foty...i pamiętać ,że to tylko matrix...

Wynocha w plener "dzieła" tłuc..

Pzdr
    Andrzej
    I za to Cię Andrzejku lubię.

P.S. Mnie też się kiedyś wydawało, że robię już zajefajne zdjęcia. Teraz dzięki forum już wiem - myliłem się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    Mnie też się kiedyś wydawało, że robię już zajefajne zdjęcia. Teraz dzięki forum już wiem - myliłem się
    I to moim zdaniem swietna puenta tej dyskusji.

Nawiasem mowiac, szkoda, ze po raz kolejny tego rodzaju watek ma o wiele wieksza liczbe odwiedzin niz rewelacyjne zdjecia prezentowane na tym forum.
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

Smile

Cytat Zamieszczone przez malasana Zobacz posta
    I to moim zdaniem swietna puenta tej dyskusji.

Nawiasem mowiac, szkoda, ze po raz kolejny tego rodzaju watek ma o wiele wieksza liczbe odwiedzin niz rewelacyjne zdjecia prezentowane na tym forum.
    Nawiasem mowiąc, szkoda, ze po raz kolejny tego rodzaju wątek ma o wiele wiekszą liczbę odwiedzin niz inne zdjęcia prezentowane na tym rewelacyjnym forum.

Przepraszam myślę że tak będzie lepiej.

Domyślnie

po 24 -ro godzinnym niebycie na forum widzę ze duzo sie tutaj działo - poniewaz czuje się wywołanym do odpowiedzi napisał Morgenes
    Drodzy Koledzy, a zwłaszcza harbie - pisząc o spadku poziomu tego forum poruszyłeś dosyć istotną kwestię, która tyczy się również mojej osoby, czyli absolutnego początkującego, mianowicie o sens tego forum.........
    odpowiem długo i obszernie i proszę czytać uwaznie - NIE DORABIAC IDEOLOGII -I NIE WKŁADAC W MOJE USTA SŁOW KTORYCH NIE WYPOWIEDZIALEM
    po pierwsze - napisalem o fotkach G U F I E G O i tylko jego nie o zdjeciach Szelasa czy Morgensa (uderz w stól a nozyce sie odezwą) a w moim komentarzu było zawarte wszystko co mz. mozna było napisac o tych zdjeciach
    sorry g u f i - ale szanuj to forum , co to ma byc ? ani kompozycyjnie ani technicznie nawet w ramach jakiegos umownego stadardu pomysl zanim cos wstawisz

czy G U F I zachował sie fair wyciagajac moja fotkę z mojej galerii - nie z wątku na forum, ale jak gdyby z moich prywatnych zbiorów ?

dlaczego nie słyszę obrony mojej osoby w tej kwestii (G U F I - wstaw taką na forum chętnie nad takim zdjeciem z Tobą podyskutuję)

TO kilka słów wyjasnienia - teraz podyskutujmy jako to ujął Morgens nad [COLOR="Red"]SENSEM TEGO FORUM[/ COLOR]
    drodzy młodzi koledzy sensem tego forum jest jak słusznie ktoś zauwazł edukacja i to mz.główna cecha tej przeswietnej witryny , forum jest publiczne i nigdy (jak mi sie to próbuje sugerowac) nie negowałem tego aspektu nigdy tez nie napisałem ze nie wolno tutaj wrzucać zdjęc
    jednakże Forum Nikona słynie z poziomu jaki sobą prezentuje ---- na bazie wypowiedzianych wyżej słów pytam was młodzi adepci fotografii O CO CHODZI - chcecie aby na forum pojawiały sie najgorsze gnioty i były akceptowane przez bardziej doswiadczonych i wyrobionych fotograficznie kolegów - bo ktoś napisał

BO JA SIE UCZE _ WIEC MAM WSZYSTKIE PRAWA A TO JEST DYSKRYMINACJA

czy ucznia który skonczył szkołę podstawową można z pominięciem liceum wysłać na studia - nie ma w moich słowach żadnego przekąsu żadnej aluzji jest tylko uzmysłowienie zjawiska

pisząc G U F I E M U - o umownym standardzie miałem na mysli fotki które można skomentować , to co wstawił to ani makro, ani krajobraz, nie wystarczy przekręcić kadru aby fotka zaczęła prezentować w/w standard - ona musi prezentować jakiś podstawowy poziom , ja na podstawie swoich kryteriów oceny (a robię 6-10 tys zdjec rocznie-fotogtrafuję od 13 lat ) uznałem te właśnie zdjecia za mało wartosciowe i PODKRESLAM RAZ JESZCZEnapisałem ten komentarz jednej osobie nie Szelasowi i nie Morgensowi ale G u f i -emu (tym bardziej ze jego wczesniejszy watek w krajobrazie http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82812 równiez nie cieszył sie pochlebnymi opiniami
    ostatnio w tym dziale dzieje sie tak - przykładowo dobra fotkę wstawia Nemeth (zgodzicie sie ze mna wszyscy ze prezentyje wysoki poziom) jego zdjecie ma szansę przetrwania 4-5 godzin i jest wypierane przez zalew słabiutkich fotek na druga stronę - ja tez sie uczę ,też chcę podejrzeć jak nadmorski krajobraz zrobił Maciek jaką techniką, jak rozwiazał problem słabego swiatła - jestem na forum prawie 2,5 roku dlaczego po przyjsciu z pracy mam szukać dobrych zdjec na odległych stronach - tutaj równiez wazny jest prestiż tego forum - jezeli poziom spadnie do poziomu Fotki .pl jak to niektórzy koledzy zauważli, to kto będzie chciał tutaj przebywać - od kogo wówczas Morgens i jemu podobni beda się uczyć
    na koniec pewien przykład zasięgnąłem informacii - pojawił się na forum nowy forumowicz Bowers fotki robi kompaktem Fuji
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=83033
    pytam was czy to jest jakis standard - poziom od którego można zacząć zabawe z fotografią - ten gość zaczął od ksiazek od teorii

wszystkim młodym kolegom którzy czują się urazeni tym że stary wyżeracz Harb - odważył sie tak okropnie napisać o szacunku dla tego forum, a tym samym dla nas wszystkich - polecam taką wstępną drogę edukacji fotograficznej - czytajcie, czytajcie ,czytajcie

z powazaniem zawsze chętny do pomocy niedobry Janusz

ps.poniewaz uwazam ze w tym wątku zostało juz powiedziane wszystko prosze moda o jego zamkniecie

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów