Close

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 114

Domyślnie

a Nikon w swojej historii wyprodukował coś pomiędzy 100-300 ale za 3000zł? (może jakiś stary, używany obiektyw)
    Nikon D200 i akcesoria, Sigma18-35 f/3,5-4,5 Tokina28-70/3,5-4,5 Macro i kilka innych.
    Galeria zdjęć - chylę czoła profesjonalistą.
    [email protected] - e-mail.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tzwola Zobacz posta
    a Nikon w swojej historii wyprodukował coś pomiędzy 100-300 ale za 3000zł? (może jakiś stary, używany obiektyw)
    Myślę, że nie.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Bo nie wszystkie Nikkory współpracują, a co dopiero Sigma, która nie jest gwarantowana przez producenta (wiadomo). W manualu jest taka tabelka, która miast wyjaśniać - zaciemnia zagadnienie...
    AF raczej zadziała, a reszta: tryb fotografowania, system pomiarowy?...
    Że co?

Domyślnie

znaczy maiłem napisać czy nikon wyprodukował coś w swojej historii pomiędzy 100, a 400 za max 3000zł. Może jakieś stare MF?
    Nikon D200 i akcesoria, Sigma18-35 f/3,5-4,5 Tokina28-70/3,5-4,5 Macro i kilka innych.
    Galeria zdjęć - chylę czoła profesjonalistą.
    [email protected] - e-mail.

Domyślnie

Witam

Dzięki za wyczerpujące informacje na temat obiektywów Sigmy. Cały wątek jest dla mnie bardzo przydatny. Mam jedno pytanie do użytkowników 100-300 f4, czy jest istotna różnica na korzyść przy modelu DG - AF 100-300/4.0 EX DG IF APO - w stosunku do modelu bez DG. Na rynku obiektywów używanych raczej mało jest obiektywów dedykowanych do fotografii cyfrowej z wyróżnikiem DG. Czy faktycznie różnica polega tylko na wyposażeniu obiektywu w nowoczesne powłoki przeciwodblaskowe, minimalizujące wewnętrzne odbicie i flarę, czy może są jeszcze jakieś inne udoskonalenia wpływające na jakość obrazu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez easytosay Zobacz posta
    Mam jedno pytanie do użytkowników 100-300 f4, czy jest istotna różnica na korzyść przy modelu DG - AF 100-300/4.0 EX DG IF APO - w stosunku do modelu bez DG. Na rynku obiektywów używanych raczej mało jest obiektywów dedykowanych do fotografii cyfrowej z wyróżnikiem DG. Czy faktycznie różnica polega tylko na wyposażeniu obiektywu w nowoczesne powłoki przeciwodblaskowe, minimalizujące wewnętrzne odbicie i flarę, czy może są jeszcze jakieś inne udoskonalenia wpływające na jakość obrazu.
    z tego co mi wiadomo byla jeszcze jedna zmiana. Chodzilo takze o to aby swiatlo padalo prostopadle na matryce nie tylko w centrum ale i w rogach. Oba jednak sa takze do analogu i na pelne malo-obrazkowe matryce
    Mateusz Moskalik: SKRADZIONENP7000+Ikelite, ND300+Ikelite, N28-105/3.5-4.5 Macro, S8-16/4.5-5.6, S17-50/2.8 EX OS, S70-200/2.8 EX OS, IkeliteDS125, IkeliteDS50, statywy GIOTTO's, plecak Lowepro, skrzynie PELI

Domyślnie

Jak dotąd używam Sigmy 70-300 APO DG Macro HSM. Gdy patrzę na zamieszczone tu zdjęcia, to mam dwa dylematy:

Pierwszy: Sigma 100-300/4 plus TC? - powalająca ostrość! - czy Sigma 150-500 z OS? - tańsza, stabilizowana (Sigma twierdzi aż do 4 EV!), większy zasięg (na DX to aż 750mm!), w promocji Sigmy gratis filtr UV i monopod, choć z tego co widziałem na zdjęciach obawiam się, że może czasem przypominać moją 70-300 pod względem nie zawsze doskonałej ostrości i winietowania.

Drugi: Skąd na nie wziąć pieniądze? Nieco mniej zapłaciłem z D60 z lampą i dwoma obiektywami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Z. Zobacz posta
    Jak dotąd używam Sigmy 70-300 APO DG Macro HSM. Gdy patrzę na zamieszczone tu zdjęcia, to mam dwa dylematy:

Pierwszy: Sigma 100-300/4 plus TC? - powalająca ostrość! - czy Sigma 150-500 z OS? - tańsza, stabilizowana (Sigma twierdzi aż do 4 EV!), większy zasięg (na DX to aż 750mm!), w promocji Sigmy gratis filtr UV i monopod, choć z tego co widziałem na zdjęciach obawiam się, że może czasem przypominać moją 70-300 pod względem nie zawsze doskonałej ostrości i winietowania.

Drugi: Skąd na nie wziąć pieniądze? Nieco mniej zapłaciłem z D60 z lampą i dwoma obiektywami
    Twoja sytuacja wydaje sie w miare prosta. Jesli potrzebne ci wieksze tele, a nie masz zbyt wielkich finansow to oczywiscie polecam Sigma 150-500. Pewnie na 500 bedzie podobnej jakosci jak twoje 70-300 (choc jednak mysle, ze bedzie lepsze) ale ponizej 450 bedzie napewno lepsze optycznie (nie tylko dlatego, ze 70-300 takiego zakresu nie ma). Dodatkowo ta stabilizacja. z testow wynika, ze nie 4EV, ale 2EV i ja raczej w to wierze. choc tobardziej zalezy od reki fotografujacego niz od stabilizacji. Ja nie stosowalem jeszcze nigdy statywu do niego. No a jeszcze jesli daja teraz do tego wspomniany przez ciebie filtr oraz monopod, to juz jakis zysk dodatkowy. Dla pewnosci warto sie wybrac gdzies i zobaczyc jak ten obiektyw sie zachowuje. Nawet jesli porobisz testy tylko w sklepie to i tak wystarczy. W koncu o stabilizacje chodzi.
    Mateusz Moskalik: SKRADZIONENP7000+Ikelite, ND300+Ikelite, N28-105/3.5-4.5 Macro, S8-16/4.5-5.6, S17-50/2.8 EX OS, S70-200/2.8 EX OS, IkeliteDS125, IkeliteDS50, statywy GIOTTO's, plecak Lowepro, skrzynie PELI

Domyślnie

Dzięki Sam już się trochę pogubiłem. Obiektyw byłby mi potrzebny do przyrody (ptaki, zwierzęta leśne, zbliżenia itp.), imprez masowych (rekonstrukcje bitew, rajdy itp.), fragmentów krajobrazu na tele, a także do zdjęć lotniczych (kilka razy do roku pokazy typu Góraszka czy Radom, może częściej pobliskie lotniska).

Od kilku tygodni pożądliwym okiem patrzyłem na Sigmę 150-500. W 70-300 brakuje mi zasięgu (chciałem dociągnąć do ekwiwalentu ok.600mm na matrycy DX) i stabilizacji. Dlatego zarówno kormorany, jak i piękny śmigłowiec Agusta, uciekają przeważnie bezkarnie. Obie te możliwości dałaby mi ta długa Sigma.

Jednak zdjęcia takie jak Twoje z Sigmy 100-300/4 nie pozwalają mi wobec niej przejść zupełnie obojętnie Do tego dochodzą na pewno także różnice w obsłudze (z tego co zauważyłem, zarówno szerokość, jak i kolejność pierścieni na obiektywie pomiędzy 150-500 a 100-300 się różnią), no i oczywiście kosztach.

Tak czy owak w jakiś wolniejszy dzień pewnie mnie czeka wycieczka do Sigma Pro Centrum.

A tak już trochę poza moimi dylematami: Czy fotografując w warunkach arktycznych w jakiś sposób zabezpieczasz swoje długie Sigmy (podczas fotografowania) przed mrozem? Bo np. wczoraj i dziś warunki w Polsce były odrobinę nawet zbliżone...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Z. Zobacz posta
    A tak już trochę poza moimi dylematami: Czy fotografując w warunkach arktycznych w jakiś sposób zabezpieczasz swoje długie Sigmy (podczas fotografowania) przed mrozem? Bo np. wczoraj i dziś warunki w Polsce były odrobinę nawet zbliżone...
    Ja glownie focilem do tej pory w lecie. temperatura 0 do +5. Czasami nieiwele ponizej zera. Ale jakos do tej pory jak robie to bez zadnej osolny bez wzlgedu czy na ldozi czy na ladzie. ale tranport to tylko Lowerpo i PELI na wodzie

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów