Szukaj
Panowie, nie wiem, czy źle widzę, ale chyba nie było tu mowy o jednym starszym tele Sigmy: 135-400/4.5-5.6 APO DG.
Czy może ktoś z Was mógłby (i chciałby) podzielić się swoimi doświadczeniami?
Miałem, używałem, nie polecam. To w dużym skrócie. Nieostry powyżej 300mm, trochę pomaga przymknięcie do f11. Woooolny AF. Lepiej kupić N70-300VR i kadrować na kompie.
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Witam!
3 godziny temu dostałem prezent na urodziny...
Sigma 100-300 f4 EX + Sigma 1.4x EX
Zrobiłem test na FF/BF (podobno dawali w sklepie przy zakupie kartę testową)
Jest OK!! Nie musze kalibrować
Testu w plenerze zrobić nie mogę bo u mnie leje.
Ale mam jedno pytanie, na pewno jest ono dla was banalne ale musze wiedzieć żeby niczego nie spier****, bo ja to amator jestem.
obiektyw ten nie ma przełącznika AF/MF czy w związku z tym kiedy w body mam włączone af, mogę używać bez problemu pierścienia manulanego ostrzenia?
D300s + 70-300VR + Benro BH-2 Gimbal Head + Benro TRAVEL ANGEL A-168
Noooo...niezły prezent...
Wg mnie napęd HSM w sigmie umożliwia ręczne doostrzanie przy pracy AF, ale ja sigmy nie mam, więc niech wypowie się jakiś posiadacz.
Witam.
Jak najbardziej HSM Sigmy umożliwia ręczne przeostrzanie w trybie autofocusa.
Gratuluję prezentu.
Pozdrawiam.
Tomek
D200&CO
tomek166 ma racje. A tak poza tym swietny zestaw![]()
Mateusz Moskalik: SKRADZIONENP7000+Ikelite, ND300+Ikelite, N28-105/3.5-4.5 Macro, S8-16/4.5-5.6, S17-50/2.8 EX OS, S70-200/2.8 EX OS, IkeliteDS125, IkeliteDS50, statywy GIOTTO's, plecak Lowepro, skrzynie PELI
Witam Mmosk
Jako, że stałem się właśnie właścicielem Twojego 150-500, to się wypowiem... Na Nikonie D3 ogniskowa 500mm działa wyśmienicie i nie zauważam jakiegoś 'mydełka' czy braku ostrości. Obiektyw jest na serio ostry. Co prawda trzasnąłem kilka zdjęć bo jest kiepska pogoda, ale jutro postaram się coś konkretnego sfotografować. Stabilizacja działa przyzwoicie. Jako, że dodatkowo mam stabilme ręce to przy 1/100 spokojnie wychodzą mi ostre zdjęcia na 500mm.
Przy okazji spytam fachowców od tele.
Zawsze miałem wątpliwości, dlaczego wzór na maksymalny czas otwarcia migawki przy fotografowaniu z ręki, nie uwzględnia odległości od fotografowanego obiektu? Mówi tylko o odwrotności ogniskowej. A przecież, na ile znam się na fizyce, gdy fotografuję ptaszka siedzącego opodal i np. samolot lecący kilometr ode mnie, że nie wspomnę o księżycu, to ptaszek wyjdzie na pewno ostro! A te dalsze obiekty...?! IMO bez szans!
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
Skontaktuj się z nami