Close

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 114

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmosk Zobacz posta
    - SIGMA 50-500/4.5-6.3 - stosowalem go gdy robilem jeszcze analogami Canon
    Jak dla mnie to najbardziej uniwerslany obiektyw dla fotografow przyrody. Nie porownam go co do jakosci optycznej ze 150-500 OS gdyz tm sotoswany z innymi systemami i na dodatek na slajdach. Pwoiem ytlko ,ze niezauwazylem znacznego winietownaia na slajdach a skany zrobione w dobrych labach daja rewelacyjne efekty. Nawet ostanio jedno zdjecie zostalo wyroznione na konkursie na Europejskiego Fotografa Roku 2008 w kategorii ssaki.
    No właśnie.
    Zastanawiam się nad obiektywem "do 500mm". Widzę, że skusiła Cię 150-500. Wertuję net szukając konkretnych informacji na temat tych dwóch obiektywów i nie ma nikogo, kto zaryzykował by stwierdzenie, że jeden bądź drugi jest lepszy optycznie. Czyżby były podobne i jedynie OS sprawiałby, że wybierasz jeden, albo dolne 50mm że drugi.
    Może ktoś, kto używał/używa obu mógłby się pokusić o małe porównanie.
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clusca Zobacz posta
    No właśnie.
    Widzę, że skusiła Cię 150-500. Wertuję net szukając konkretnych informacji na temat tych dwóch obiektywów (znaczy sie z 50-500) i nie ma nikogo, kto zaryzykował by stwierdzenie, że jeden bądź drugi jest lepszy optycznie. Czyżby były podobne i jedynie OS sprawiałby, że wybierasz jeden, albo dolne 50mm że drugi.
    Mysle, ze nikt nie testuje ich obu. albo ma jeden albo drogi. Ja 50-500 stosowalem dawno temu z analogiem wiec ciezko mi powiedziec. Moze i dlatego nikt tez sie niewypowiada i nie ma porownan. dobry pomysl na testy porownanwcze . tylko kto je zrobi?? Ja sie niebawie w fotografowanie tablic itp. A nie chce nosic w terenie dwu podobnych obiektywow (bo moglbym pewnie tez 50-500 pozyczyc sobie). Moze wiec jakis magazyn fotograficzny to zrobi??
    Mateusz Moskalik: SKRADZIONENP7000+Ikelite, ND300+Ikelite, N28-105/3.5-4.5 Macro, S8-16/4.5-5.6, S17-50/2.8 EX OS, S70-200/2.8 EX OS, IkeliteDS125, IkeliteDS50, statywy GIOTTO's, plecak Lowepro, skrzynie PELI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clusca Zobacz posta
    No właśnie.
    Zastanawiam się nad obiektywem "do 500mm". Widzę, że skusiła Cię 150-500. Wertuję net szukając konkretnych informacji na temat tych dwóch obiektywów i nie ma nikogo, kto zaryzykował by stwierdzenie, że jeden bądź drugi jest lepszy optycznie. Czyżby były podobne i jedynie OS sprawiałby, że wybierasz jeden, albo dolne 50mm że drugi.
    Słyszałem że jest firma w Poznaniu i chyba jeszcze w jednym mieście w której można za opłatą wypożyczyć obiektywy Sigmy do testowania. Więc warto przed zakupem coś takiego zrobić, gra warta świeczki .
    POZDRAWIAM !
    ŁUKASZ SZIN
    D80 / MB-D80 / SB 800 / N 17-55 f 2.8 / N 105 VR f 2.8 / N 300 f 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ŁUKASZ SZIN Zobacz posta
    Słyszałem że jest firma w Poznaniu i chyba jeszcze w jednym mieście w której można za opłatą wypożyczyć obiektywy Sigmy do testowania. Więc warto przed zakupem coś takiego zrobić, gra warta świeczki .
    nie tylko w Poznaniu. wiecej informacji o SIGMA Pro Centrum na stronie http://www.sigma-procentrum.pl/
    Mateusz Moskalik: SKRADZIONENP7000+Ikelite, ND300+Ikelite, N28-105/3.5-4.5 Macro, S8-16/4.5-5.6, S17-50/2.8 EX OS, S70-200/2.8 EX OS, IkeliteDS125, IkeliteDS50, statywy GIOTTO's, plecak Lowepro, skrzynie PELI

Domyślnie

Kiedy będzie w Łodzi..., wie ktoś?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcepanek Zobacz posta
    Kiedy będzie w Łodzi..., wie ktoś?
    marcepanek masz 2 wyjścia z Łodzi masz 203km do Poznania, lub 136km Warszawy. Na twoim miejscu bym sie wybrał przetestować szkiełka . . .
    POZDRAWIAM !
    ŁUKASZ SZIN
    D80 / MB-D80 / SB 800 / N 17-55 f 2.8 / N 105 VR f 2.8 / N 300 f 4.0

Domyślnie

Do mmosk

a te zdjęcia http://www.arktyka.org.pl/galeria.php są jakoś przerabiane czy wyostrzone (chodzi mi np. o zdjęcie pierwsze i trzecie - lis polarny)? Jaka to jest ogniskowa i przysłona?

Bo z tego co widzę przy f/8 Sigma (150-500) przy 500mm daje radę b.dobrze, przynajmniej dla mnie;P amatora-pasjonata.

Podsumowując co jest wg Ciebie lepsze;
    - 50-500
    - 150-500

Oba są bdb jak dla mnie, ale Taka opinia jak Twoja na pewno mi się przyda, z resztą innych też
    Nikon D200 i akcesoria, Sigma18-35 f/3,5-4,5 Tokina28-70/3,5-4,5 Macro i kilka innych.
    Galeria zdjęć - chylę czoła profesjonalistą.
    [email protected] - e-mail.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wist Zobacz posta
    Witam.
    Z ciekawością kilkakrotnie czytałem ten post, wiele ciekawych i nformacji n/t obiektywów sigmy. Zaciekawiło mnie stwierdzenie mmosk-a
    "czyli zaklejenie odpowiedniego styku w TC aby niebylo informacji o przeliczeniu przeslony. sprawdzilem to na S 150-500 z TC 1.4x i ...... dzialal AF i dzialal OS. Podejrzewam wiec, ze powinien dzialac w takiej sytuacji takze zestaw SIGMA 500/4.5 + TC 1.4x"
    Nie znalazłem nigdzie w sieci tej informacji. Jeśli mmosk mógłbyś podać, którego ze styków w obiektywie czy w TC blokada ta dotyczy.
    Pozdrawiam Wist.
    upierdliwie dolaczam sie do pytania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tzwola Zobacz posta
    Do mmosk

a te zdjęcia http://www.arktyka.org.pl/galeria.php są jakoś przerabiane czy wyostrzone (chodzi mi np. o zdjęcie pierwsze i trzecie - lis polarny)? Jaka to jest ogniskowa i przysłona?

Bo z tego co widzę przy f/8 Sigma (150-500) przy 500mm daje radę b.dobrze, przynajmniej dla mnie;P amatora-pasjonata.

Podsumowując co jest wg Ciebie lepsze;
    - 50-500
    - 150-500

Oba są bdb jak dla mnie, ale Taka opinia jak Twoja na pewno mi się przyda, z resztą innych też
    te dwa robione byly oczywiscie na 50-500, na analogu. Tak wiec efekt jest skanem i zmnieszony i wyostrzony. Jednak skoro trafil do galerii to jak widac byl nagradzany. Ja mam tego pierwszego na scianie w wielkosci jakies 50x75 cm, i jest naprawde ostre. Mysle, ze to wystarczy na potwierdzenie jakosci szkla.
    Jesli chodzi o zdjecia w galeri to oczywscie to sa albo skany albo wywolane RAW za pomoca SILKYPIX Developer. Po zmnieszeniu oczywiscie trzeba zawze wyostrzyc jesli ma byc dobre zdjecie.
    Jesli chodzi o porownanie 50-500 z 150-500 to sie tego niepodejme. Pierwszy mialem tylko i wylacznie z analogiem Canona, a drogi mam z cyfra Nikona. Tak wiec nie stosowalem w analogicznych sytuacjach. Na dodatek w uzytkowaniu to roznica dwu lat. Mysle, ze oba sa dobre. Podejrzewam, ze 50-500 bedzie podobny optocznie ale ma znacznie wiekszy zakres ogniskowej. Jest tez mniejszy od 150-500. Wiec niy wygodnieszy czasami. Ale 150-500 ma stabilizacje, ktora sie jednak sprawdza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    upierdliwie dolaczam sie do pytania
    OK, tak wiec jesli chodzi o metode uzyskania AF po podlaczeniu TC takiego ktory da f wieksze niz 5.6.
    Metoda jest prosta, wiec nawet nie am zdjeci ktore to styki. Tak wiec mamy obiektyw ktory chcemy sobie podlaczyc do TC i dopiero do body. Patrzymy na obiektyw i na jego styki i...... zakeljamy pierwsze dwa styki od lewej. Proste co nie
    Osobiscie niepolceam stosowania tego przy slabych obiektywach i TC typu 2x. Mysle, ze to jest bardzo przydatne w przypadku "malo" naciaganego uzyskanego f. Ja mam zamiar to stosowac w zestawie SIGMA 500/4.5 + TC1.4x. Normalnie AF nie dzialal, a tu powinien dzialac. Jak mowielm narazie to sprawdzilem z SIGMA TC 1.4x i SIGMA 150-500/5-6.3 i dzis dodatkowo z SIGMA TC 2x + SIGMA 150-500/5-6.3 oraz SIGMA TC 2x + SIGMA 100-300/4.

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów