Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Domyślnie

Używałem obydwu puszek, mam obecnie D2h i D70. Nie zgodzę się z twierdzeniem że d2H nie jest uniwersalny. Można tym sprzętem zrobić wszystko. Owszem, nieco szumi, ale wystarczy wiedzieć jak naświetlać aby osiągnąć pożądany efekt. Podobnie jak ze slajdem- trzeba się trochę pogimnastykować, ale kolory bez szopowania (n.p. światła sceniczne) są po prostu pięknie nasycone. Tonalność w jasnych partiach jest cudowna, w cieniach pojawiają się kolorowe szumy (NEFy pomagają nieco, ale nie lubię ich obrabiać). Wolę więc D2H zazwyczaj nieco prześwietlić zdjęcie. D70 jest uzupełnieniem do studia, nie zamieniłbym go na S3, choć to ciekawa konstrukcja. Mnie jednak nie odpowiada. Polecam D2H każdemu fotografowi który zarobkowo myśli o robieniu zdjęć w niekoniecznie studyjnych (czytaj: trudnych) warunkach.
    LuCaS
    D800|24-70 f2,8|85 f1,4
    50 f1,4|80-200 f2.8

Domyślnie

Ta galeria mnie po prostu zabiła. Zdjęcia z Nikon D70 i Nikon D2Hs tego fotografa są IMHO genialne.

http://www.pbase.com/jchue/krystal_in_sentul_west Kolor, detal, ostrość… nie mogę wyjść z podziwu

PS sorry za odkopanie trupa
    Ostatnio edytowane przez Wolf ; 28-12-2008 o 16:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez njght_84 Zobacz posta
    nie bierz d2h to aparat dla wybranej grupy, napewno nie jest uniwersalny.. lepiej nowego d80, d200 albo zaczekaj na podobnej szybkosci d300 napewno bedziesz duzo bardziej zadowolony.

d2h nienadaje sie do fotografowania ludzi wiem to z autopsji, napewno doznasz szoku po przesiadce z s3 w warunkach innych niz słońce.
    Zalety też ma ale związane głównie ze sportem i ciężkimi warunkmi.
    co to za brednie? przepraszam za atak, ale nie słyszałem dawno takich głupot. d2h to świetna pucha również do fotografowania ludzi. na potwierdzenie dodam tylko, że sprzedałem kilkanaście fotek ludzi z tej puchy m.in. do wprost, newsweeka czy naj, gdzie fotoedytorzy z tych redakcji stawiają na jakość zdjęcia. przesiadłem się na d700 tylko dlatego, że robie sport przy sztucznym oświetleniu. a af w d2h jest moim zdaniem lepszy niż w d700.

Domyślnie

Odświeżając temat d2h czy s5pro/s3pro
    - skończyło sie na d3
    Kilka słów z doświadczeń (prosze sie nie dziwić porównaniom s3pro/s5pro do d3 ) :
    - kolorystyka w fuji jest inna i jesli sie człowiek do niej przyzwyczai to ciężko sie przenieść do nikon kolor
    - szumy - hmm nie wiem (fuji gubi szczegóły przy 1600 - dalej nie ma, ale dla odbitek 20x30 sa b akceptowalne
    - mechanika w s3pro i s 5 pro to niestety porownaniu do d3 produkcje z 19 wieku (w s 3 pro szczególnie dokuczliwy okazał sie czas opóżnienia wyzwalania migawki - )
    - przy dobrym swietle fuji jest nadal duża konkurencją dla nikona - warunek dobre swiatło
    - BW jest rewelacyjny w nikonie (fotografowanie w lesie lub w klubach - tu nikon pokazuje klasę - czarny jest rewelacyjny a to trudny temat / brązy sa b b ok)
    - BW fuji - niestety ma tendencje do gubienia się (w szczególności s3pro) ale mysle ze i tak nie jest zle - mozna sie ratować czasami recznymi nastawami i niestey grzebaniem w PS .
    - gałkologia - tu nikon (zreszta to oczywiste) bije na głowę fuji s3 i s5
    - ergonomi i trzymanie w rękach - w kolejności : d3 , s3pro, s5pro (tu wiecej niz w s3pro wystawionych funkcji w gałkach)

Tak na koniec - patrząc na obecne spadające ceny s5 (koniec produkcji) pro to z uwagi kolory i "sentyment do marki" - czekam na FF od FUJI w body d2

Pozdrawiam
    Zenit/Kiev/Fuji/Nikon/Voigtlaender
    Pozdrawiam Piotr Spek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piosoek Zobacz posta
    w s 3 pro szczególnie dokuczliwy okazał sie czas opóżnienia wyzwalania migawki - )
    Nie pisz bzdur - jakie widzisz opóźnienia?
    Tych opóźnień nie ma praktycznie wcale - fotografuje się tak jak lustrzanką analogową i pod tym względem S3pro nie ustepuje żadnemu aparatowi.
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 29-12-2008 o 00:14
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Nie pisz bzdur - jakie widzisz opóźnienia?
    Tych opóźnień nie ma praktycznie wcale - fotografuje się tak jak lustrzanką analogową i pod tym względem S3pro nie ustepuje żadnemu aparatowi.
    Nie pisze bzdur
    S3pro po nacisnieciu spustu migawki "zastanawia sie"
    D3 wali bez zadnego "namysłu"
    pracowałem na s3pro / s5pro / i d3
    To da sie wyczuć i jest to wyraźnie wolnej niż w d3 - pozdrawiam

i tak jak ty b b lubie S3pro
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-01-2009 o 14:01 Powód: lit.
    Pozdrawiam Piotr Spek

Domyślnie

Nie pisze bzdur
    S3pro po nacisnieciu spustu migawki "zastanawia sie"
    D3 wali bez zadnego "namysły"
    pracowałem na s3pro / s5pro / i d3
    To da sie wyczuć i jest to wyraźnie wolnej niż w d3 - pozdrawiam

i tak jak ty b b lubie S3pro
    Widać wyraźnie ze nie miałeś okazji używać S3pro, pisać to sobie można wszystko.... używałem to, używalem tamto... niestety nie zawsze to prawda.
    Napiszę jeszcze raz - PISZESZ BZDURY - S3 pro nie ma opóźnienia migawki większego od D2 i od innych lustrzanek a na pewno nie jesteś w stanie go zaobserwować "gołym okiem".
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

spust w S3 jest po prostu miękki i stąd takie wrażenie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Widać wyraźnie ze nie miałeś okazji używać S3pro, pisać to sobie można wszystko.... używałem to, używalem tamto... niestety nie zawsze to prawda.
    Napiszę jeszcze raz - PISZESZ BZDURY - S3 pro nie ma opóźnienia migawki większego od D2 i od innych lustrzanek a na pewno nie jesteś w stanie go zaobserwować "gołym okiem".
    Jak kolega powyżej - fuji s3 pro jest miekki - to jest b dobre okreslenie
    - a d2 nie uzywałem i tylko d3
    z s3pro pracowałem 2 lata (chciaz to chyba nie jest wazne - hi hi)

wiem co pisze - i nie denerwuj sie tak - szkoda zdrowia dla takich drobiazgów
    pozdrawiam raz jeszcze
    i zycze miłego nowego roku
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-01-2009 o 14:02 Powód: lit.
    Pozdrawiam Piotr Spek

Domyślnie

Tak na koniec - patrząc na obecne spadające ceny s5 (koniec produkcji) pro to z uwagi kolory i "sentyment do marki" - czekam na FF od FUJI w body d2
    ech, to byłoby coś
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów