Szukaj
człowieku, nie wiesz o czym piszesz, widziałeś kiedyś ten obiektyw 70-300 VR?
Tryb VR może być włączony i wyłączony.
Gdy jest włączony, można dodatkowo włączyć opcje ACTIVE co pozwala fotografować "z poruszającego się pojazdu" czyli gdy jesteś w aucie... rozumiesz?
Przy panoramowaniu system VR nalezy wyłączyć.
Podałeś cytat którego sam nie rozumiesz.
www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska
można i z poruszjącego i poruszającemu jak widaćchodziło mi tylko pokazać odkąd na stronie jest to opisane
a przykłady są pociąg itd
![]()
dalsza dyskusja nie ma sensu, weź obiektyw, ustaw czas migawki na 1/20, włącz VR i panoramuj, a potem wyłącz VR i porównaj efekty.
Pozdrawiam
myślę ,że nie nie mamy się co kłócić , Kolego fotoMichal dziękuje za dyskusjepozdrawiam
![]()
Skąd pomysł o docinkach. Ja się próbuję dowiedzieć co macie do powiedzenia, stąd tyle znaków zapytania. Wydaje mi się tylko dziwne, że facet, który non stop fotografuje auta (fotoMichal) nie wie o czym mówi. Sądziłem, że błąd w rozumowaniu polega na różnej interpretacji w różnych systemach, ale zostańmy przy Nikonie. U Nikona nie ma oddzielnego przełącznika wyłączającego redukcję drgań w poziomie, ponieważ system VR sam rozpoznaje większe niedokładności którym przeciwdziała. To jest właśnie VR Normal, którego niektórzy używają przy panoramowaniu a który de facto nie musi nic stabilizować w trakcie takiego panoramowania. Tyle z mojej wiedzy.
Chciałbym przede wszystkim usłyszeć opinię kogoś, kto już wykonywał wiele zdjęć i ma coś do powiedzenia z własnego doświadczenia
To ja się pytam jak to z tym VR jest na prawdę. Przeczytałem http://www.nikon.com/about/technolog...vr_e/index.htm i wyciągnąłem wnioski. Przymierzam się do kupna 70-200 i chciałbym wiedzieć o co dokładnie w tym systemie chodzi w praktyce. Wiadomo, najlepiej od kogoś doświadczonego.
Czy wykorzystujesz system VR Normal przy panoramowaniu? Przeszkadza, czy nie sprawia różnicy?
System VR (Vibration Reduction) jest jak sama nazwa mówi od redukcji drgań. Bardzo pomaga np. przy dużych ogniskowych.
System VR może pracować w 2 trybach - Normal i Active
Tryb NORMAL służy do fotografowania w normalnych warunkach.
Tryb ACTIVE służy do fotografowania np. gdy jedziesz w samochodzie i chcesz fotografować przez okno.
Przy panoramowaniu system VR się gubi, i sama jego praca wtedy może źle wpłynąć na ostrość zdjęć... dlatego najlepiej wyłączyć VR przy panoramowaniu, ponieważ np. 70-300 sam w sobie jest dość ostrym obiektywem, i przy typowym panoramowaniu nie potrzebuje systemu VR.
Skontaktuj się z nami