Close

Strona 15 z 31 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 303

Wątek: D90 czy D300

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ja nie twierdzę, że system AF w puszce nie ma znaczenia. Ma. Ale w testach "celności" moim zdaniem większe znaczenie ma użyte szkło. Dlatego test np. D300 z Tamronem 70-200 i np. Canona 50D z Canonem 70-200 L wypadnie pewnie na korzyść tego drugiego. Raczej nie dlatego, że AF w 50D jest lepszy tylko, że tele Canona bije na łeb Tamrona.
    Jak najbardziej sie zgadzam, dlatego uzywalem do porownania podobnych szkiel.

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    A co to za argument. Zarowno obecnosc LV jak i krecenie filmow nie uniemozliwia w zaden sposob robienia zdjec tak jak robilo sie je do tej pory. Wiec w czym problem ? Tego typu rozmowy - odnosnie video - zaczynaja niestety przypominac rozmowy typu analog-cyfra z "dawnych czasow" i argumentacje w stylu "nie, bo nie".

W tegp typu dyskusjach obozy najczesciej wygladaja tak, ze osoby ktore nigdy nie mialy do czynienia z kreceniem oraz obrobka materialu video, widza w tej funkcji w lustrzance zrodlo wszelkiego zla i przeszkadza im nawet sama obecnosc tej funkcji, mimo ze uzywaja jej nie beda, natomiast druga strona wita nowe mozliwosci z ciekawoscia i zainteresowaniem.
    Porownanie z cyfra i analogiem zupelnie nietrafione, co ma wspolnego z FOTOGRAFIA, krecenie filmow? To nie jest ani forma wyrazu fotograficznego, zaden nurt ani technika. TO KOMPLETNIE COS INNEGO! I o to caly czas mi chodzi, jak juz musi byc ta funkcja to niech bedzie ale niech mnie nikt nie przekonuje, ze dany aparat FOTOGRAFICZNY jest z tego powodu lepszy. Odkurzacz ktory umie bic piane nie jest dzieki swojej nowej funkcji lepszy w wykonywaniu swojego docelowego zadania, ktorym jest ODKURZANIE.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W mojej pracy LV sie nie przydaje, dlatego go nie doceniam. Wiem, że innym sie przydaje - dlatego specjalnie przytoczyłem to jako subiektywną ocenę.
    Co do filmowania - nie filmuje się i nie fotografuje jednocześnie . Byłem raz za granicą, zrobiłem w prawie 3 tygodnie 1300 zdjęć i filmik - po zmontowaniu 1 godzina. Zawsze po oglądnięciu filmu znajomi mówili, że mają teraz lepsze wyobrażenie jak to tam jest. Albo kiepski ze mnie fotograf, albo jak jedno zdjęcie warte jest 1000 słów, tak jeden film 1000 zdjęć . Oczywiście można taszczyć ze sobą dużo sprzętu foto i video, ale osobiście nie lubie wyglądać jak uczestnik japońskiej wycieczki. Na zlocie w zakopcu też bym chętnie nakręcił 15 minut materiału, można by to było wrzucic na yutube, ale nie będę dla takiego drobiazgu taszczył przez 4 dni kamery.
    Dlatego napisalem: dla kazdego cos dobrego, ja wole wziac ze soba malutka kamere HD i tak jest jedna z najmniejszych rzeczy w moim "fotograficznym" ekwipunku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    I o to caly czas mi chodzi, jak juz musi byc ta funkcja to niech bedzie ale niech mnie nikt nie przekonuje, ze dany aparat FOTOGRAFICZNY jest z tego powodu lepszy.
    Bo w tych dyskusjach slowo lepszy pada w troche innym kontekscie. Lepszy nie oznacza, ze puszka
    z mozliwoscia krecenia filmow robi dzieki temu lepsze zdjecia, ale w sensie, ze jako urzadzenie oferuje
    obok fotografowania dodatkowa funkcjonalnosc.

A z dodatkowo funkcjonalnosc bywa tak, ze jej waga ma przelozenie indywidualne, jeden nawet
    nie spojrzy, u drugiej osoby moze zawazyc na wyborze. A znam takie np. u ktorych w wyborze
    D700 - 5DMKII o wyborze moze przesadzic wlasnie mozliwosc krecenia filmow. I ja, mimo iz sam
    bym takiej deyczji nie podjal, ich wybor doskonale rozumiem.

I to normalne, ze ludzie robia takie porownania, bo robili od wiekow i robic beda. I albo podejdziesz
    do tego z odpowiednim dystansem, albo bedziesz sie irytowal Wybor nalezy do Ciebie

Domyślnie

tak czy siak aparat to aparat i powinien robic zdjęcia a nie kręcić filmy, bo od tego są kamery :] jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
    a dla tych co zastanawiają sie nad wyższoscią D90 nad D300 zachęcam do odwiedzenia strony nikona gdzie w kategori produktów lustrzanki cyfrowe mamy dwie kategorie tj. Profesjonalne ( D300, D700, D3, D3X) oraz kategorię POPULARNE ( bo głupio było napisać AMATORSKIE - i w tej o to kategori mamy D90 , D80, D60, D40), a więc jak nie patrzeć sam producent wyjasnia kwestię co jest lepsze :]
    Dalej, http://www.nikon.pl/pro/pl_PL/local_...oad/393/1.html o to lista sprzetu jaki Nikon zalicza do grupy profesionalnej.Nie ma naniej niestety D90 ale jest D300
    Ostatnio edytowane przez Szakall1 ; 28-12-2008 o 16:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szakall1 Zobacz posta
    Dalej, http://www.nikon.pl/pro/pl_PL/local_...oad/393/1.html o to lista sprzetu jaki Nikon zalicza do grupy profesionalnej.Nie ma naniej niestety D90 ale jest D300
    D3x też brak....

Domyślnie

bo D3x wszedł na rynek niedawno ?
    poprostu to jest zwykłe czepialstwo się, przecież wiadomo że to nie następca D40 :/
    Ostatnio edytowane przez Szakall1 ; 28-12-2008 o 17:14 Powód: literówka

Domyślnie

witam) ale ja tego nie napisałem! tylko stwierdziłem ze taki poglą często wyczytuje na tym włąsnie forum..typu tekst.bierz to lub tamto bo nowsza konstrukcja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szakall1 Zobacz posta
    tak czy siak aparat to aparat i powinien robic zdjęcia a nie kręcić filmy, bo od tego są kamery :] jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
    Chciałbym zobaczyć jak się będziesz z własnych słów tłumaczył za rok czy dwa

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Najtrafniej różnicę w tych aparatach oddał kolega Jacek:

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ja bym te przepychanki nazwał zwolennicy równie dobrego obrazka kontra zwolennicy lepszej puszki.

Bazowanie wyłącznie na grupie docelowej,tak jak kolega Szakall1 sugeruje, "popularny" be, "profesjonalny" git, jest bez urazy, ale dziecinne. Nakupowali sobie ludziska sprzęt z wyższej półki i teraz każdy profesjonalistę rżnie.. Bez urazy zaznaczam i personalnych utarczek.

Video w D90 jest miłym i dla mnie akurat funkcjonalnym dodatkiem. Nie nagrywam masowo filmów, po prostu czasem dla tych nieoczekiwanych wydarzeń (a z dwuletnim dzieckiem jest ich dość sporo) warto mieć możliwość ukazania pełniejszego obrazu. A jestem zbyt leniwy, żeby taszczyć dedykowaną kamerę, żeby pamiętać o naładowaniu do niej baterii, lub żeby biec po nią do domu (a jak wrócę, to będzie po ptakach).

Telefony komórkowe też są przepchane gadżetami, ale czy ktoś każe z nich korzystać? Ja z komóry wyłącznie dzwonię i obecność tych bajerów ani mi nie pomaga ani przeszkadza.

U mnie czynnik cenowy też jest istotny ale jeśli znajdę używane D300 w dobrym stanie z częścią gwarancji w dobrej cenie, to chyba jednak poświęcę możliwość video. Najwyżej stary kompakt będzie służył za kamerę (i trzeba będzie go taszczyć ale trudno)

Domyślnie

Jeszcze całkiem niedawno stałem przed podobnym dylematem Wybrałem świadomie D90, stwierdziłem, że jego pancerność jest mi nie potrzebna. Oczywiście jego wymiary mi by pomogły, ale znowu nie potrzebuję ,aż tak profi puszki. Za różnicę w cenie kupiłem dwie karty, 18-105VR , 50tkę i torbę i jeszcze zostało na przyszłą reorganizację. A d90 i tak spełnia większość moich potrzeb, teraz czas na rozbudowę szkiełek
    Ostatnio edytowane przez Mikis525 ; 28-12-2008 o 18:13

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez guruking Zobacz posta
    D3x też brak....
    Niczego nie brakuje http://www.nikon.de/family/de_DE/cat...broad/318.html
    Ostatnio edytowane przez Witusch ; 28-12-2008 o 18:58

Strona 15 z 31 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów