Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Domyślnie

czemu? to są takie rzeczy na które często nie zwraca się uwagi w nowym sprzęcie. Bo nie wydaje mi się żeby w nowym sprzęcie styki trzeba było czyścić
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ayem Zobacz posta
    czemu? to są takie rzeczy na które często nie zwraca się uwagi w nowym sprzęcie. Bo nie wydaje mi się żeby w nowym sprzęcie styki trzeba było czyścić
    "temu" że przepiszemy tu całą instrukcję obsługi..puszki i obiektywu..;P

Domyślnie

EE zobaczymy, póki co jestem w stanie zrozumieć, że jak ktoś pierwszy raz dostał puszkę w łapę to może nie zauważyć tego "pstryczka". Ciekawe czy w instrukcji do D200 w dziale podstawowe pytania i problemy jest coś takiego
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Gwarantuje, że gdyby to było tak proste, pytania by nie było. Aparat widział fotograf, robiący zdjęcia właśnie D200, nie wie o co chodzi, widział go też koleś ze sklepu ze sprzętem foto, również nie wie, co to takiego.
    W instrukcji pisze tylko o tym, że 'maska' wyświetla sie przy rozładowanej baterii, ale już dwukrotnie ją ładowałam na full i nic sie nie zmienia. Na wyświetlaczu pisze, że bateria jest naładowana, w obiektywie, że rozładowana. Może to przez to, ale co z tym zrobić...

Domyślnie

Proponuję przeczyścić styki baterii lub jeśli masz możliwość sprawdzić na innej baterii, jeszcze ewentualnie walnąć pięścią jak stary telewizor
    To ostatnie to nie żart, przed wyjazdem na urlop przy pakowaniu i sprawdzaniu sprzętu d200 po wciśnięciu migawki do połowy raportował wyczerpaną baterię, na drugiej to samo mimo że obie świeżo naładowane, po wyłączeniu aparatu w menu bateria naładowana na 100%, wciskam spust i to samo... Po zmianie baterii zmieniłem obiektyw - nie pomogło, nawet na manualnym ostrzeniu nie był w stanie zrobić zdjęcia. Czyszczenie styków, niby nic ale dodatkowe solidne puknięcie w korpus i zadziałał. Od tej pory minęło jakieś pół roku i aparat działa bez zarzutu - gdzieś po prostu był słaby styk.

Jeśli Twój prezent nawet zadziała po takich zabiegach to i tak proponowałbym wymianę na inny egzemplarz w końcu nowy ma działać a nie sprawiać problemy. Mój na wymianę się już nie kwalifikował, a serwis odwiedzi jeśli już nie uda się reanimować.
    --
    pk

Domyślnie

O ile dobrze zrozumiałem problem to: przy naładowanej w pełni baterii obraz w wizjerze (nie wyświetlaczu) jest przydymiony z wyjątkiem regularnego małego kwadratu w górnym prawym rogu wizjera. AF nie działa w ogóle. Górny wyświetlacz pokazuje stan naładowania baterii jako pełny, w wizjerze jako rozładowany. Czy tak właśnie jest?
    Jeśli tak, to aparat jest uszkodzony.
    Ale spróbuj jeszcze sprawdzić jakość baterii w menu: Set Up Menu i zakładka Battery Info. Będzie tam podany nie tylko stan naładowania akumulatora ale także jego stopień zużycia. Bo od zasilania należy zacząć. Jeśli możliwe proponuję aparat sprawdzić z nowym (sprawnym) zasilaniem. Ale skoro aparat oglądał fotograf posługujący się takim samym modelem...i nie wie o co chodzi. To już raczej sprawa serwisu. A przy okazji, czy aparat jest nowy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RBT Zobacz posta
    O ile dobrze zrozumiałem problem to: przy naładowanej w pełni baterii obraz w wizjerze (nie wyświetlaczu) jest przydymiony z wyjątkiem regularnego małego kwadratu w górnym prawym rogu wizjera. AF nie działa w ogóle. Górny wyświetlacz pokazuje stan naładowania baterii jako pełny, w wizjerze jako rozładowany. Czy tak właśnie jest?
    Tak właśnie jest.
    Aparat jest nowy, ale przywieziony z UK. Nie mam więc możliwości wymiany go.

Domyślnie

A czy linie pomocnicze w wizjerze i punkty AF podświetlają się na całej matówce czy tylko w jaśnie oświeconym kwadracie? Jeśli tylko tam, to wskazuje to na niekontaktowanie matówki.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

..jeśli jest nowy, to masz szczęście, że przywieziony z UK (nie z USA). Jeśli dokumentacja zakupowa jest ok. to gwarancja powinna obowiązywać również u nas, dzwoń do serwisu zaraz po świętach ....zamiast uderzeć pięścią..
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

Walnąć pięścią radziłem bo gdyby taka reanimacja pomogła koleżanka mogłaby się cieszyć aparatem przez święta, potem serwis/sklep
    --
    pk

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów