Witam wszystkich,
to moj pierwszy post na forum, aczkolwiek przegladam je od okolo 2 miesiecy. Jestem amatorem, odnalazlem w sobie chec do robienia zdjec a po pochlebnych opiniach D90 zdecydowalem sie go kupic.
Popelnilem blad gdyz zamiast przeczytac instrukcje od razu po rozpakowaniu zabralem sie za uruchomienie aparatu i pstrykanie okolo 50 zdjec.
Obiektyw jest ustawiony na tryb A a korpu AF - a ja dopiero dzis czytajac instrukcje dowiedzialem sie ze przy AF nie wolno regulowac manualnie pokretlem ostrosci gdyz mozna uszkodzic obiektyw.
Wystraszony ze cos spieprzylem przelaczylem na tryb M, krece pokretlem wszystko dziala lapie ladnie ostrosc. Wracajac z powrotem na AF, automat rowniez ladnie wybiera ostrosc, wiec wydaje mi sie ze jest wszystko ok, ale dreczy mnie ten temat i chcialbym sie Was zapytac, czy w wyniku mojego zaniedbania, moglo dojsc do jakis trwalych udzkodzen czy moze jest wszystko ok.
A jesli cos by sie uszkodzilo w obiektywie, w jaki sposob by sie to ukazało np. wogole aparat nie lapalby ostrosci zarowno bedac w trybie M jaki i AF ?
Z gory dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam
Robert
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami