co powiecie o tym statywie, warto ??
http://cgi.ebay.ie/Superb-T700-Profe...d=p3286.c0.m14
Szukaj
co powiecie o tym statywie, warto ??
http://cgi.ebay.ie/Superb-T700-Profe...d=p3286.c0.m14
Uff... Kurcze, dobrnałęm do połowy tego wątku i mi się odechciało dalej czytać...
Chce kupić statyw. Nie jakiś badziew, ale nie chcę też wydawać niewiadomo ile kasy, bo będę go używał raczej sporadycznie...
Pogooglałem sobię troszku, troszku na forum poczytałem, Allegro przewertowałem i zostały mi dwie opcje:
- GoldPhoto YH324C 185 cm + głowica kulowa YH430
- Velbon Sherpa 600R (ze standardową głowicą PH-157Q w komplecie)
- Ewentualnie coś z głowicą 3D, ale żeby nie wyskoczyć jakoś drastycznie ponad te 300 PLNów
Oba wymienione urządzenia razem z głowicami będą miały coś koło 2m. Oba zestawy mniej więcej w podobnej cenie. Targać kilometrów po górach statywu chyba raczej nie będę, więc ultralekkość nie jest wymagana, ale z drugiej strony, żeby też nie ważył 10 kg, bo nawet na krótki spacer nie będzie mi się chciało go zabierać. Tylko teraz pytanie mam, bo do tej pory jakoś specjalnie intensywnie ze statywów nie korzystałem i nie mam porównania. Jaka głowica lepiej się sprawdza tak na codzień? Wiecie, a to żeby portret cyknąć, a to jakiś landszaft, a to jakiś budynek, czasem jakies "prawie-makro" albo żeby puszkę odłożyć, jak ręce bolą od trzymaniaitd... Lepiej kulowa, czy może jakaś 3D, czy może zwykła, standardowa, taka jak w Sherpie mi wystarczy?
Z góry dzieki, za radę. Jak gdzieś już odpowiedź na moje pytania padła, to też przepraszam. Cięzko przebić się przez gąszcz tych wszystkich wątków okołostatywowych i wyłuskać z nich jakąś konkretną odpowiedź.
Ja mogę ci tylko odradzić Velbona. Miałem sherpę 750 i byłem bardzo zawiedziony. Teraz mam Benro z głowicą kulową i sprawuje się napewno lepiej. Nie będe go zachwalał bo za krótko go mam, ale budową w porównaniu z 750 jest znacznie lepiej
polecam GoldPhoto YH324C
Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive
mam kulową, na pewno wygodniejsza w użyciu niż 3D - z tym, że mniej precyzyjna, ale coś za coś. Mi się nie musi idealnie zgadzać poziom co do milimetra, panoram nie robię a dodatkowo nie mam ochoty kręcić gałkami, więc 3D jest jak znalazł
Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive
Szczerze mówiąc, nigdy nie widziałem Goldphoto ani w Saturnie, ani w MM, więc nie liczyłbym na to, ale zawsze warto sprawdzić.
Polecam Vanguard Tracker... od 1 do 4 w zależności od potrzeb wysokości. bardzo solidne statywy w przystępnej cenie
D750, D7500, S Art 18-35/1.8; N10-20/4.5-5.6, T 60/2 Macro, N AF-P 70-300/4.5-6.3; T17-35mm f/2.8-4 Di OSD; T 35-150 2,8-4; Sigma A 50/1.4; T SP 24-70 mm f/2.8 VC USD G2
Witam
Też rozglądam się za statywem, bo ten który mam od cyfrówki się nie nadaje... mój nowy nikonek jest zdecydowanie cięższy. Poprzednio kupiłem lekki i tani a to niestety oznacza, że nie jest on zbyt dobry. Boję się zostawić aparat na takim statywie... Następny będzie zdecydowanie cięższy![]()
Pozdrawiam
Sebastian
Skontaktuj się z nami