Close

Strona 58 z 127 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 1268

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    wybaczcie, ale jaki realny sens ma dawanie fill light na 100, albo ekspozycji na -4?

takie coś to się nazywa spitolone zdjęcie, a nie banding i szumy

juz o tym bylo wielokrotnie

konkluzja jest taka ze na forum najwiecej miejsca zajmuje rozkladanie na czynniki pierwsze tego co bedzie naprawde potrzebne co setnemu fotografowi w co setnym zdjeciu
    Road to Manila

Domyślnie

wybaczcie, ale jaki realny sens ma dawanie fill light na 100, albo ekspozycji na -4?

Zaraz przyjdzie qbic i Ci wytłumaczy
    Wniosek będzie oczywisty, nowa 5-tka to szrot i nie nadaje się do robienia zdjęć, ewentualnie jakiś film da radę nakręcić
    pozdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

A no właśnie może po to żeby wiedzieć, żeby nie być zaskoczonym jak się da dupy i spitoli zdjęcia -na ile łaskawy aparat pozwoli nam tą dupę uratować. Albo jak nam się nagle zachce zrobić HDRa z jednego RAWa. Albo po to, żeby pokazać, że kreowany na przenajświetszego Canon 5D Mk III jednak wcale taki święty nie jest.

A teraz pytanie -po co skalować obraz 22Mpix do 36Mpix skoro wiadomo, że detalu nie przybędzie i żeby skały srały to ten z 36Mpix będzie bardziej detaliczny ? Są na to dowody, każdy może te RAWy ściągnąć i samemu sprawdzić. Ja to zrobiłem i mam zupełnie odmienne wyniki niż pan z linka, który zapodał sven.

a tymczasem.....

[dopisane]

Zagadka -iso 12800. Canon 5D III podobno miażdży Nikona D800 jeśli chodzi o poziom szumów na wysokim iso -poniżej cztery fragmenty z sceny z Imaging Resource -ISO 12800. Które z którego aparatu ?

Ostatnio edytowane przez Fatman ; 15-03-2012 o 14:33
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Podsumowanie dyskusji C vs N przez ostatnie lata:

Matryca w Canonie ma większy DR - świetna sprawa, elastyczna matryca daje niesamowite możliwosci. Ta w Nikonie to jakiś żart.
    Matryca w Nikonie ma większy DR - ale o co wam chodzi, co wy za światłomierzy uzywacie ze nie umiecie poprawnie naswietlic?

Matryca w Canonie oferuje lepszą jakosc wysokich czulosci - uzyteczne wysokie iso to podstawa kreatywnej fotografii, bierz Canona - ISO w nikonie to jakiś żart.
    Debiutuje D3 i D300 - po co komu więcej niz 1600? Poza tym to na pewno oszustwo, soft, itd.

AF w Nikonie wypada lepiej - po co to komu? przeciez centralny punkt w zupełnosci wystarczy.
    Canon daje crossy po bokach - jest to absolutnie koniecznie! Nikon znow sobie robi jaja z klientów.

Znaleziono banding w Nikonie absolutny skandal i wolne zarty. Nikon kpi sobie z klientów.
    Znaleziono banding w Canonie - doszukiwanie się...., brak umiejętnego naświetlania

Wyższa rozdzielczość w Canonie - To podstawa, więcej detalu, możliwości kadrowania, po przeskalowaniu wzrost jakości obrazka - mniejsza rozdzielczość w nikonie jest po prostu mało poważna.
    Wyższa rozdzielczość w Nikonie - Olbrzymie pliki, zamulanie komutera, brak miejsca na HDD- po co to komu - w canonie jest lepiejza ro

Dowolna funkcja którą Canon oferuje a której nie znajdziemy w Nikonie. Bierz Canona! lepiej miec niż nie miec.
    Dowolna funkcja która Nikon oferuje a której nie znajdziemy w Canonie: Po co to komu?

Nikon droższy ? z jakiej racji ? złodzieje
    Canon droższy ? cena jest jak najbardziej uzasadniona...

To tak trochę z przymrużeniem oka
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 15-03-2012 o 14:53
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

sv
    Gość

Domyślnie

jest tu jeden taki specjalista od grafiki komputerowej i nie może żyć bez tego. Co dziwniejsze, ciągle używa Canona

sv
    Gość

Domyślnie

Paweł, mam Ci przypomnieć jak roztkliwiałeś się nad "homogenicznym" szumem w d200 i d2x (po premierze 5d mk I)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Podsumowanie dyskusji C vs N przez ostatnie lata:
    idealana puenta, czas wracac do robienia zdjec
    Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki
    juz o tym bylo wielokrotnie

konkluzja jest taka ze na forum najwiecej miejsca zajmuje rozkladanie na czynniki pierwsze tego co bedzie naprawde potrzebne co setnemu fotografowi w co setnym zdjeciu
    uffff, a już myślałem, że to ja nie umiem robić zdjęć
    D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
    <a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>

Domyślnie

Serio nie wiem jakiej metody powiększania obrazu użył gość z DPR -ja powiększyłem w CS5 (Dwusześciwenna -najlepsze do powiększania) i efekt jest taki:

PS: jak kogoś nie interesują "głupie" testy (a zwłaszcza te, w których Canon niestety nie wygrywa) to po prostu nie musi czytać/oglądać (Qubic dał taki fajny obrazek kilkanaście postów wcześniej o ile pamiętam.....).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Fatman wytłumacz mi proszę, nadmuchałeś pliki z 5dmk3 o 14mpx, czyli niemal o połowę, i dziwisz się że obrazki z d800 są ostrzejsze i mają więcej detalu?

to tak jakbyś walnął się młotkiem w palec i dziwił się, że boli

Strona 58 z 127 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów