Zobacz pełną wersję : Samyang - nowy fish-eye dla APS-C
Sputnik_Wwa
18-05-2010, 12:21
Akurat w fishu mi brak pomiaru nie przeszkadza. Mam go na kilka dni od kolegi z forum, robiłem wczoraj zdjęcia knajpy, można sobie spokojnie poradzić :) Ale w s85 1.4 na to że czipa mam nie narzekam :P chodź niezbędne to nie jest. Serio to kwestia przyzwyczajenia.
można sobie spokojnie poradzić :)
Pewnie, że można ;) Swego czasu ludzie radzili sobie z brakiem elektryczności czy bieżącej wody ;)
Sputnik_Wwa
21-05-2010, 17:51
Dziś odebrałem mojego fisha :) Jestem z tego powodu bardzo zadowolony, polubiłem to szkiełko
marciing
21-05-2010, 17:59
Panowie zawsze można kupić chipa i samemu zamontować. Nawet temat na forum jest o chipie. koszt kolo 150 zł a zyskujemy pomiar światła ;)
Sputnik_Wwa
21-05-2010, 18:04
Może kiedyś się w to pobawie ale nie chce mi się piłować obiektywu by wsadzić to na miejsce :) Póki co jedno zdjęcie i już dokładnie wiem po histogramie co trzeba poprawić :P
a ja mam pytanie o pierscien przeslony w trybie AP na d300
body czyta polozenie pierscienia przeslony ale.....
na 3,5 body mowi 2.8, nieistniejace f4 to f4 ale to samo jest na f5.6 pomiedzy f5.6 a f8 jest 5.6 itd
to ze jakies niedoregulowanie polozenia pierscienia przeslony to jest to moge sie zgodzic - problem w tym ze na 3.5 pokazuje 2.8 i od razu przeskok jest na f4 (staralem sie minimalnie szpilka przesuwac popychacz wystajacy z body - i nic - po 2.8 jest od razu 4
czy tez tak macie ?
szkla typu kaleinar dzialaja normalnie - 2.8 to 2.8
naah juz mam
mial;em ustawiony custom lens 2.8 - wszystkie moje manuale sa 2.8 siakos tak nie zwrocilem uwagi
po ustawieniu nowego customa na 8mm, f3,5 jest poprawnie - na lcd i w exifie
Smurfetka
14-06-2010, 21:30
Panowie zawsze można kupić chipa i samemu zamontować. Nawet temat na forum jest o chipie. koszt kolo 150 zł a zyskujemy pomiar światła ;)
Witam. Panowie, a nie lepiej na ... no wiecie gdzie, kupić światłomierz za 20 - 25 zł. Ja mam Leningrad 6, kupiony został za 7 zł (!) w stanie pudełkowym. Aparat ustawiamy na "M", światłomierz w ręce a Samyang w body .... i jazda na zdjęcia. Co Wy na to??
Witam. Panowie, a nie lepiej na ... no wiecie gdzie, kupić światłomierz za 20 - 25 zł. Ja mam Leningrad 6, kupiony został za 7 zł (!) w stanie pudełkowym. Aparat ustawiamy na "M", światłomierz w ręce a Samyang w body .... i jazda na zdjęcia. Co Wy na to??
Przed wynalezieniem koła, maszyny parowej i druku ludzie też jakoś dawali radę ;)
http://www.photozone.de/canon-eos/526-samyang8f35eos
nonameuser1
23-06-2010, 20:17
Ceny Samyanga ida w gore... :(
eeeeeeeeeee nieeeeeee
to tylko złotówka leci na pysk :/
http://www.photozone.de/canon-eos/526-samyang8f35eos
taaaaaa jestem ciekaw czy mieli to szkło w rękach bo z opisu w tabelce wynika, że chyba nie :/
filtr 77mm
osłona nakładana
szkoda gadać
dzięki za to info, odbieram szkiełko jeszcze po starej cenie
obecna - 979 zł
Sputnik_Wwa
24-06-2010, 16:58
Ceny samyanga zostały podniesione przez importera, to nie tylko kwestia złotówki
Ceny samyanga zostały podniesione przez importera, to nie tylko kwestia złotówki
jak nie jak tak - to głównie kwestia złotówki - osłabiła się o 15 % a to jest dużo jednak, jakby podnieśli pojedyncze szkła to nie tłumaczyłbym tego tak
Sputnik_Wwa
24-06-2010, 18:13
Mam informacje od dystrybutora to wiem ;) Ceny poszły w górę nierównomiernie dla każdego ze szkieł.
prawiejakzywiec
24-06-2010, 22:43
Ceny zapewne spadną jak przestanie bujać walutami.
nonameuser1
05-07-2010, 20:54
Falcon 8mm na f8
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img51.imageshack.us/img51/9763/dsc7439x.jpg)
źródło (http://img192.imageshack.us/img192/3317/dsc7432nx.jpg)
Właśnie sobie zamówiłem to szkiełko w cenie 879 złociszy, taniej nie znalazłem, juz się nie mogę doczekać:D
lukaszD1x
10-07-2010, 10:43
Ja mam Smyanga jest super:)
lukaszD1x
10-07-2010, 10:45
samyanga:)
Sputnik_Wwa
10-07-2010, 10:47
Kolego post można edytować :) zwłaszcza zaraz po napisaniu więc nie dubluj się.
Co do szkła to mam kocham i nikomu nie oddam. Może za tydzień mi się uda wrzucić panoramki sferyczne z niego.
Co do szkła to mam kocham i nikomu nie oddam.
dobrze, że mamy każdy swój egzemplarz i że nie dodałeś na końcu czegoś w stylu "za życia" - bo by ci to nie za dobrze wróżyło :lol:
Sputnik_Wwa
10-07-2010, 14:19
Ja młoda sztuka jestem ;) jeszcze trochę pooddycham dopóki mnie coś nie rozpłaszczy na asfalcie ;) Póki co mój jest pożyczony siostrze i tęsknie za nim, ale za kilka dni wróci może :)
lukaszD1x
10-07-2010, 17:18
Mój przyjechał do mnie jak byłem w pracy kiedy wróciłem do domu od razu pobiegłem do pokoju zamknąłem się w nim:)
Sputnik_Wwa
10-07-2010, 17:19
to już ciamciangofilia! :P Ale co mam gadać, niedługo kupuję 14tkę jeszcze i będę miał komplet szkieł (nie licząc tele) :P
to już ciamciangofilia!
cicho siedź !!!!!
ciamciang tak uzależnia, że niedługo zaczną nas ścigać ja tych od dopalacze.com :D
prawiejakzywiec
12-07-2010, 11:43
cicho siedź !!!!!
ciamciang tak uzależnia, że niedługo zaczną nas ścigać ja tych od dopalacze.com :D
Jak faktycznie stwierdzą, że uzależnia i to uzależnienie ma skutki uboczne (ostrzenie manualne :) ) to faktycznie nas na odwyk a na sklepy naloty :)
Pozdrawiam
Mowcie co chcecie, ale nie chcialo mi sie czytac 103 stron o tym szkielku. Po prostu zapytam:
szkielko manualne AF, rozumiem, ze przyslona tez?
Sputnik_Wwa
13-07-2010, 22:12
Wszystko sterowane z obiektywu a wystarczyło wejść na optyczne i nie trzeba czytać 100 stron...
Witam wszystkich w tym wątku. Kilka dni czytałem wasze posty aż przesiąkłem rybim zapachem :-). O ile pamiętam ktoś pytał ale odpowiedzi nie było. Jak sprawa tego szkiełka ma się do wszczepienia mu chipa/dandeliona. Może ktoś to może sprawdzić? Czy trzeba coś przerabiać?
trzeba wyciąć miejsce na chipa
To kiszka. Wolę już się bawić w takim razie na histogramie.
chyba jeszcze nie bylo tego typu zdjec wstawianych :]
źródło (http://mateuszkukla.com/milanowek/images/25.JPG)
jak widac pod swiatlo pracuje bdb, ale o tym chyba juz kazdy wie ;]
mklonizer
17-09-2010, 10:14
używa ktoś tego szkiełka z Nikonem D3000 ?
używa ktoś tego szkiełka z Nikonem D3000 ?
A o co konkretnie pytasz ?
Brak pomiaru światła z manualami jest jednak trochę upierdliwy ...
mklonizer
17-09-2010, 15:17
generalnie chciałem się dowiedzieć, brak pomiaru światła ? tzn że mi nie pokaże że czas i przesłona są odpowiednie ?
generalnie chciałem się dowiedzieć, brak pomiaru światła ? tzn że mi nie pokaże że czas i przesłona są odpowiednie ?
Będziesz zmuszony korzystać z trybu M, czyli czas i przysłona do ręcznego ustawienia.
mklonizer
17-09-2010, 16:23
robię w trybie M ale w wizjerze pokazuje mi czy są ustawienia prawidłowe i chodzi mi o to czy to będzie czy nie. Z góry dzięki za odpowiedz i cierpliwość może żeby nie zaśmiecać tematu pisz na priv
pozdrawiam.
mklonizer
17-09-2010, 18:17
dzięki, o to mi chodziło
pozdrawiam
Mam wrażenie że mój obiektyw Samyang 8mm za bardzo winietuje. Zerknijcie proszę czy to jest normalne czy też jest to wadliwy egzemplarz. fota prosto z puszki wyciągnięta IrfanView wykonana przy przysłonie f16
Link do foty 3,5 Mb (http://jurekjurek.republika.pl/nikon/_DSC0190.jpg)
Mam wrażenie że mój obiektyw Samyang 8mm za bardzo winietuje. Zerknijcie proszę czy to jest normalne czy też jest to wadliwy egzemplarz. fota prosto z puszki wyciągnięta IrfanView wykonana przy przysłonie f16
Link do foty 3,5 Mb (http://jurekjurek.republika.pl/nikon/_DSC0190.jpg)
Faktycznie winietę widać, ale pozwól że zapytam - po co Ci f/16 przy 8mm ?
Faktycznie winietę widać, ale pozwól że zapytam - po co Ci f/16 przy 8mm ?
Chciałem uzyskać dużą głębię ostrości.
przy fishu i takiej przyslone to ona nie jest duza... raczej monstrualna...
przy fishu i takiej przyslone to ona nie jest duza... raczej monstrualna...
Ok. ale czy tak powinien winietować?
pewnie do tej pory nikt nie sprawdzal... :mrgreen: to tak jakbys zapytal czy jadac 240 maluchem ma prawo zapalic sie czerwona kontrolka od oleju...
pewnie do tej pory nikt nie sprawdzal... :mrgreen:
fajne porównanie :D ale "bez jaj", nie wierzę, że do tej pory nikt w nim nie użył f16 :confused:
Nie uzyskasz większej głębi ostrości niż ta przy hiperfokalnej. Szkoda czasu :)
Nie uzyskasz większej głębi ostrości niż ta przy hiperfokalnej. Szkoda czasu :)
No zgoda ale np. uzyskam lepszy "rysunek" słońca (lepsza gwiazdka, bez filtra) w obiektywie.
No zgoda ale np. uzyskam lepszy "rysunek" słońca (lepsza gwiazdka, bez filtra) w obiektywie.
Jeśli chodzi o to szkło, to słońce rysuje bardzo ładnie i bez max f.
Poczytaj sobie o "dyfrakcji optycznej".
TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=142045&page=22) masz zeskanowany artykuł prasowy.
Jeśli chodzi o to szkło, to słońce rysuje bardzo ładnie i bez max f.
Poczytaj sobie o "dyfrakcji optycznej".
TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=142045&page=22) masz zeskanowany artykuł prasowy.
Dzięki, na pewno przeczytam, choć wiem co nieco nt. dyfrakcji przy bardzo małych otworach przysłony. Dziękuję również za zainteresowanie moim problemem, ale czy Wy też macie taką winietę?
Ponowię pytanie o winietę. Przy jakich przysłonach występuje tak duża winieta?
W dniu dzisiejszym otrzymałem od Foto-tipa odpowiedź w kwestii winiety:
"według naszego serwisanta, problem z winietowaniem w obiektywie 8 mm jest normalny."
Według mnie, jest ona jednak zbyt duża.
przed chwilą sprawdziłem u siebie na przysłonie 22 - zero winiety
pioter m
29-09-2010, 22:52
Według mnie, jest ona jednak zbyt duża.
Czepiasz sie. Szklo jest OK. Moze winietka jest nieco niesymetryczna, ale nie ma tragedii. Miesci sie w normie.
Czepiasz sie. Szklo jest OK. Moze winietka jest nieco niesymetryczna, ale nie ma tragedii. Miesci sie w normie.
Nie, nie czepiam się. Zadałem pytanie na forum żeby się dowiedzieć, czy "ten typ tak ma" czy też jest to wada mojego egzemplarza.
Sprowadza się to do tego, że w moim egzemplarzu, trzeba cropować albo korygować skalę na ok 103%
pioter m
30-09-2010, 10:03
Nie, nie czepiam się. Zadałem pytanie na forum żeby się dowiedzieć, czy "ten typ tak ma" czy też jest to wada mojego egzemplarza.
Sprowadza się to do tego, że w moim egzemplarzu, trzeba cropować albo korygować skalę na ok 103%
Z ciekawosci przejrzalem troche sampli z roznych egzemplarzy. To jest niestety norma. Nawet sample z optycznych taka maja.
Niestety, ale domykanie szkla po za granice przyzwoitosci uwypukla kazda winiete tak, ze staje sie ona bardziej widoczna.
Wciaz uwazam, ze na twojej focie nie ma tragedii. To sa rogi kadru i spokojnie mozesz je sobie rozjasnic bez uszczerbku dla zdjecia.
stanseba
03-01-2011, 00:08
Zastanawiam sie nad zakupem Samyanga 8 mm ale wersji video, czyli tej z bezstopniowa przeslona. Mam pytanie czy do samego fotografowanie nie bedzie lepsza zwykla wersja, a nie ta do krecenia filmow lustrzanka? I czy sa jakies roznice miedzy Falconem i Samyang?
jak w temacie - mianowicie zakupilem to szklo podpinam pod body ( D300s) i moim oczom ukazuje sie najnizsza wartosc przyslony 22 ( na wyswietlaczu w body - oczywiscie) - wszystko ustawione na manuala i jak wiekszam wartosc przyslony to w body rosnie to az do liczby 95... I teraz mam pytanie czy to jest normalne, czy szklo uwalone, czy slac do serwisu - ktos moze mial przypadek podobny? nadmienei tylko ze zdjecia robi normalnie, ale moge sie mylic
a może musisz wpisać odpowiednie wartości do body?!
Art Erie
13-01-2011, 11:15
bedzisz podpinałeś już inne manualne szkła? Jeśli nie to w instrukcji aparatu jest info na ten temat.
tak tak - juz wsio wyjasnilem "sam" sobie, faktycznie zapomnialem ze to full manual i ustawilem w body i wsio gra i buczy, jest dobrze . dzieki bardzo za male podpowiedzi. Jednak na ludzi mozna jeszcze liczyc. pozdrawiam
Mi też ta wskazówka bardzo pomogła. (używam z D300s)
Ciamcianga mam tydzień, jeszcze nie miałem za bardzo czasu go przetestować, choć wykonałem serie zdjęć z okna :smile: i tak jak już ktoś wcześniej wspominał -najlepiej jest ustawić przysłonę 5,6 lub maksymalnie 8 i odległość 0,5m. Wtedy wszystko jest najostrzejsze - przynajmniej u mnie.
Jestem zauroczony tym szkłem, trzeba będzie ruszyć tyłek i wyjść fotografować.
Pozdrawiam Oge.
Pytanie do kolegów, którzy mają spięty ten obiektyw (z bezstopniową regulacją przysłony) z puszką D300 lub D300s - czy u Was też jest tak, że naciąg pierścienia położenia przysłony w body jest tak silny, że sam cofa pierścień przysłony obiektywu z F22 na np. F8? A może to pierścień przysłony obiektywu za luźno u mnie pracuje?
Mam nadzieję, że dość jasno przedstawiam ten problem.
przepraszam - błedny post
Pytanie do kolegów, którzy mają spięty ten obiektyw (z bezstopniową regulacją przysłony) z puszką D300 lub D300s - czy u Was też jest tak, że naciąg pierścienia położenia przysłony w body jest tak silny, że sam cofa pierścień przysłony obiektywu z F22 na np. F8? A może to pierścień przysłony obiektywu za luźno u mnie pracuje?
Mam nadzieję, że dość jasno przedstawiam ten problem.
Mam to samo. Kupiłem w foto-tipie i dostałem wersję CS. Wydaje mi się, że te wersje z bezstopniową przysłoną są bardziej pod filmowanie robione.
Też coś jest z tą przysłoną, cofa się do 3.5. Bez sensu. :/
Marcin Borkowski
14-06-2011, 22:47
nabyłem dzis tą rybke, pierwsze wrażenia bardzo pozytywne
i kilka sampelków:
źródło (http://iv.pl/)
źródło (http://iv.pl/)
O_o, jakie "ukulturalnione" perony.
Marcin Borkowski
15-06-2011, 14:33
to dworzec centralny w warszawie
to chyba się każdy domyślił ;) ... Dobre sample. Ja tam już zbieram na to szkiełko.
Witam wszystkich,
Od kilku dni chodzi mi pogłowie pewne pytanie, a mianowicie jaka jest różnica pomiędzy
Samyang AE 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye ...cena 1.050,00
a
Samyang 8mm f3,5 IF MC Aspherical Fish-Eye ...cena 1.229,00
są to dwa różnie sklepy w mieście Łodzi.
...i mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z was używał tego szkiełka z d5100 ?
mateo912
17-03-2013, 13:36
Witam wszystkich,
Od kilku dni chodzi mi pogłowie pewne pytanie, a mianowicie jaka jest różnica pomiędzy
Samyang AE 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye ...cena 1.050,00
a
Samyang 8mm f3,5 IF MC Aspherical Fish-Eye ...cena 1.229,00
są to dwa różnie sklepy w mieście Łodzi.
wersja AE ma wbudowany czip pozwalający na pomiar światła we wszystkich puszkach nikona oraz sterowanie przysłoną z body.
Czyli że tak powiem, lepsza wersja AE ?
mateo912
17-03-2013, 13:44
Czyli że tak powiem, lepsza wersja AE ?
szkła są takie same, różnią się tylko tym czipem.
Wersja z czipem jest na pewno wygodniejsza
Ok, dzięki za podpowiedź i odpowiedź w poniedziałek podeślę kogoś do sklepu żeby zakupił dla mnie to szkiełko.
pozdrawiam.
S
megamind
21-03-2013, 00:40
Ma ktoś może profil do lightrooma dla tego obiektywu?
Mam taki problemik, "macałem" dzisiaj samyanga którego mogę kupić, cały czas na wyświetlaczu świeci się błąd obiektywu F EE, dlatego odstąpiłem od zakupu, po jakimś czasie jego właściciel napisał mi wiadomość, że u niego po podpięciu do D3200 zaczął żyć dopiero po przestawieniu go na f 22 i rzekomo body widzi go tylko na tej przysłonie, co bardzo mnie dziwi gdyż samyang to manualny obiektyw bez żadnej elektroniki (tak mi się wydaje bo w pośpiechu nie dostrzegłem żadnych styków które łączyłyby się z body) mam kilka manualnych stałek, które nie sprawiają żadnych kłopotów i aparat normalnie wyzwala migawkę. Czy ktoś wie coś na ten temat?
mateo912
14-04-2013, 15:56
Mam taki problemik, "macałem" dzisiaj samyanga którego mogę kupić, cały czas na wyświetlaczu świeci się błąd obiektywu F EE, dlatego odstąpiłem od zakupu, po jakimś czasie jego właściciel napisał mi wiadomość, że u niego po podpięciu do D3200 zaczął żyć dopiero po przestawieniu go na f 22 i rzekomo body widzi go tylko na tej przysłonie, co bardzo mnie dziwi gdyż samyang to manualny obiektyw bez żadnej elektroniki (tak mi się wydaje bo w pośpiechu nie dostrzegłem żadnych styków które łączyłyby się z body) mam kilka manualnych stałek, które nie sprawiają żadnych kłopotów i aparat normalnie wyzwala migawkę. Czy ktoś wie coś na ten temat?
jesteś pewien że tam nie było czipa?
Przy obiektywach z pierścieniem przysłon i czipem należy ustawić przysłonę na najmniejszej wartości i nie ruszać.
jesteś pewien że tam nie było czipa?
Przy obiektywach z pierścieniem przysłon i czipem należy ustawić przysłonę na najmniejszej wartości i nie ruszać.
Tak jak pisałem...nie jestem pewien czy nie było chipa. Czyli w tym wypadku nie ma możliwości skorzystania z innych wartości przysłony ? Jeśli tak, funkcjonalność takiego szkła z przysłoną niejako "zablokowaną" na najmniejszej dziurze, jest conajmniej wątpliwa, a gdyby tak pozbawić "łaczności" samyanga z body?
W instrukcji jest punkt o niezgodnych obiektywach w którym czytamy m.in o: Obiektywy "rybie oko" (6mm f/5,6, 7,5mm f/5,6, 8mm f/8, OP 10mm f/5,6) ale jak to się ma do samyanga.... najwyraźniej to co widać w praktyce
Tak jak pisałem...nie jestem pewien czy nie było chipa. Czyli w tym wypadku nie ma możliwości skorzystania z innych wartości przysłony ? Jeśli tak, funkcjonalność takiego szkła z przysłoną niejako "zablokowaną" na najmniejszej dziurze, jest conajmniej wątpliwa, a gdyby tak pozbawić "łaczności" samyanga z body?
W instrukcji jest punkt o niezgodnych obiektywach w którym czytamy m.in o: Obiektywy "rybie oko" (6mm f/5,6, 7,5mm f/5,6, 8mm f/8, OP 10mm f/5,6) ale jak to się ma do samyanga.... najwyraźniej to co widać w praktyce
Funkcjonalność jest pełna. W body ustawiasz wartość przysłony od 3,5 do końca (chociaż domykanie pow. f8-f11 chyba niecelowe).
mateo912
14-04-2013, 16:35
skoro był czip szkło będzie działać o jak inne które masz (m.in.18-105) ustawiasz przysłonę z body.
Panowie... wielkie dzięki. Obiektyw manualny był dla mnie obiektywem manualnym i nie wpadłbym w życiu na to że przysłonę mogę regulować w tym przypadku w body. Czyli zapewne istnieje szansa że i pomiar światła w tym wypadku będzie działał.
Witam, planuje zakup właśnie tego szkiełka SAMYANG AE 8 F3.5 CS II FISH-EYE...
Mój aparat to D7000, jest to moje pierwsze rybie oko, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Chciałem się dowiedzieć czy on ostrzy manualnie aby ? Chodzi mi o ustawienia ostrości ? Oraz czy będzie dobrze się nadawał do mojej puszki ?
Witam, planuje zakup właśnie tego szkiełka SAMYANG AE 8 F3.5 CS II FISH-EYE...
Mój aparat to D7000, jest to moje pierwsze rybie oko, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Chciałem się dowiedzieć czy on ostrzy manualnie aby ? Chodzi mi o ustawienia ostrości ? Oraz czy będzie dobrze się nadawał do mojej puszki ?
Tak, musisz ostrzyć manualnie.
Tak, będzie dobrze się nadawał do Twojej puszki, o ile kupisz z mocowaniem Nikona.
Napisał przecież dokładnie oznaczenie modelu AE .
To model z chipem, tylko dla Nikona:)
Więc będzie działał wyśmienicie.
Pełna automatyka z wyjątkiem autofokusa.
Napisał przecież dokładnie oznaczenie modelu AE .
To model z chipem, tylko dla Nikona:)
Więc będzie działał wyśmienicie.
Pełna automatyka z wyjątkiem autofokusa.
Dzięki wielkie, ma być to moje pierwsze rybie oko dlatego chciałem po prostu wiedzieć.
Możecie powiedzieć na jakich ustawieniach przysłony i migawki najlepiej robić zdjęcia ?
Poniżej f5.6 trochę słabo z ostrością.
Czas migawki to już wedle uznania i w zależności od sytuacji.
Witam, mam takie zapytanie.
Stałem się posiadaczem tego super obiektywu ( bynajmniej w moim mniemaniu ) i chciałem się dowiedzieć jak to jest z tym kątem widzenia, ma ono 180 Stopni, ale jest możliwość jakoś tego operowania ? Tzn wypuklania itp ? Czy nic sie nie da zrobić ?
Bo w mojej PL instrukcji która zajmuja małą karteczke nic o tym nie ma a nie wiem jak to jest :/
mateo912
20-06-2013, 22:17
Witam, mam takie zapytanie.
Stałem się posiadaczem tego super obiektywu ( bynajmniej w moim mniemaniu ) i chciałem się dowiedzieć jak to jest z tym kątem widzenia, ma ono 180 Stopni, ale jest możliwość jakoś tego operowania ? Tzn wypuklania itp ? Czy nic sie nie da zrobić ?
Bo w mojej PL instrukcji która zajmuja małą karteczke nic o tym nie ma a nie wiem jak to jest :/
to jest szkło stało-ogniskowe wiec zawsze ma taki sam kąt widzenia (w teorii). nie masz możliwości na zmniejszanie lub zwiększanie kąta widzenia, to nie zoom.
Chodzi mi o coś takiego co jest pokazane w tym filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=LIVShmO5S_Y
Chodzi mi o coś takiego co jest pokazane w tym filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=LIVShmO5S_Y
To ustaw sobie aparat na statywie i poruszaj nim góra-dół.
woytec60
21-06-2013, 09:35
;)
Obiektyw tego typu czyli bez korekcji dystorsji zarejestruje linię horyzontu jako poziomą tylko wtedy, jeśli będzie dokładnie w połowie kadru.
Podnosząc aparat do góry zakrzywiasz boki kadru w dół, opuszczając odwrotnie.
Może najpierw poczytałbyś trochę? :)
Tu ładnie masz to opisane: http://www.digital-vision.pl/foto/rybie-oko-bez-przegiecia.html
Słuchajcie mam pytanie , nabyłem kilka dni temu wersję CSII , wszystko ok ale mam kilka pytań:
Jeśli robię fotkę w plenerze powiedzmy jakimś budynkom po drugiej stronie ulicy to ustawiam sobie przesłonę na powiedzmy 5.6 a pierścieniem odkręcam na nieskończoność i zazwyczaj jest dobrze...
Natomiast kiedy robię zdjęcie czegoś co jest bliżej , ostrze i za każdym razem zastanawiam się czy jest dobrze , ponieważ nie widać dokładnie co jest wyostrzone a co nie... Najczęściej radzę sobie określeniem metrów na pierścieniu i mniej więcej określam ile metrów obiekt znajduje się przede mną - To chyba nie jest profesjonalnym podejściem , dlatego pytanie jak Wy to robicie??
Ostrzenie ręczne na większej ogniskowej (powiedzmy 50mm) jest wyraźnie widoczne w wizjerze , natomiast na 8mm jest troszkę ciężko... Jakieś rady?
Najczęściej używam nieskończoności i F powyżej 5.6 bo tak jest najłatwiej :-)
Rady...
1. Wykonać zdjęcie, sprawdzić na LCD czy jest ostro, proces powtórzyć do pozytywnego skutku
2. Wykonać zdjęcie, przekręcić pierścień ostrości, wykonać zdjęcie.... i tak kilkanaście razy w serii lub nie
3. Nie wiem, czy D3100 ma zieloną kropkę potwierdzającą ostrość, jeżeli tak, to można się nauczyć danego obiektywu, jak z "kropką" współpracuje, że np. ostrość ładnie potwierdza wtedy, gdy ostrzymy od nieskończoności i nam się ona zapala. Albo kiedy gaśnie. Albo kiedy gaśnie, to trzeba wykonać powrót pierścieniem o jakiś tam minimalny kąt itd.
4. LiveView i możliwość powiększania obrazu w tym trybie
5. Poznanie odległości hiperfokalnej dla używanych przysłon i jej wykorzystanie
6. Jeżeli pierścień dobrze pasuje do skali i daje wierne wskazania, to sugerowanie się nim daje zwykle dobre wyniki. Szczególnie w połączeniu z wiedzą o rozkładzie głębi ostrości
Ja otrzę na kropkę.
Czasem też na skalę na obiektywie.
Od f6.3 jest już całkiem ostro i dość głęboko.
Dzięki Panowie - rzeczywiście kropka to coś czego nie używałem...
Mam pytanie , jeśli mam AF na jeden punkt ,to kropka zaświeci się jeśli ten właśnie punkt będzie wyostrzony - dobrze myśle?? (głupie i tendencyjne pytanie ale wole się upewnić)
Dokładnie tak.
Dzięki za potwierdzenie , jeszcze jedno małe pytanie: Czyli zakres w którym zapali się kropka zależy od przesłony tak??
Na F3,5 kropka zaświeci się w pewnym małym zakresie regulacji , natomiast ten sam kadr przy F7,1 lub nawet F11 świecić się będzie w większeym zakresie regulacji pierścienia??
Dzięki za potwierdzenie , jeszcze jedno małe pytanie: Czyli zakres w którym zapali się kropka zależy od przesłony tak??
Na F3,5 kropka zaświeci się w pewnym małym zakresie regulacji , natomiast ten sam kadr przy F7,1 lub nawet F11 świecić się będzie w większeym zakresie regulacji pierścienia??
Jak masz obiektyw bez elektroniki - TAK. Kropka zaświeci się gdy tylko obraz zrobi się wystarczająco ostry, a to zależy od ustawionej w momencie ostrzenia przesłony
Jak masz z elektroniką - NIE, to obiektyw jest cały czas otwarty, a przesłona jest przymykana tylko do zrobienia zdjęcia.
Obiektyw bez chipa też przymyka przysłonę tylko w czasie robienia zdjęcia.
Przynajmniej mój nikkor 28mm f2.8 i tamrony 90, 70-210, 300.
Obiektyw bez chipa też przymyka przysłonę tylko w czasie robienia zdjęcia.
Przynajmniej mój nikkor 28mm f2.8 i tamrony 90, 70-210, 300.
Fakt, mój błąd i to nie mały... Pomyliło mi się z wersją do Canona, gdzie przesłona jest przymykana wraz z kręceniem pierścieniem.
Wersja do Nikona, ma przekazanie wartości przesłony przez mechanizm w body (w wyższych modelach - od D7000 w górę), a przysłona jest przymykana tylko w momencie robienia zdjęcia.
Tak więc zawsze ostrzenie odbywa się przy pełnej dziurze i ustawiona przesłona nie ma wpływu na głębię ostrości.
Jak masz z elektroniką - NIE, to obiektyw jest cały czas otwarty, a przesłona jest przymykana tylko do zrobienia zdjęcia.
Nie rozumie , dlatego dopytam :-)
Pokrętłem w trybie A , domykam przesłonę i na wyświetlaczu widzę że domknąłem do np: F11. Czyli w tym momencie nie jest ona domknięta , tylko w momencie naciśnięcia wykonania fotki domyka się do ustawionej wartości??
Wydawało mi się że w czasie rzeczywistym przesłona się domyka , bo czasami dla wartości przesadzonych wyskakuje komunikat "Obiekt jest zbyt ciemny".
Przy ostrzeniu w N 35mm 1.8G , gdy ostrze na F1.8 i nie wciskam spustu do końca , tylko pierwszy skok żeby AF wyostrzył , głębia jest malutka , przestawiam na F11 i identycznie wciskam tylko pierwszy spust przycisku bez robienia fotki , głębia jest już dużo większa....
Nie rozumie , dlatego dopytam :-)
Pokrętłem w trybie A , domykam przesłonę i na wyświetlaczu widzę że domknąłem do np: F11. Czyli w tym momencie nie jest ona domknięta , tylko w momencie naciśnięcia wykonania fotki domyka się do ustawionej wartości??
Wydawało mi się że w czasie rzeczywistym przesłona się domyka , bo czasami dla wartości przesadzonych wyskakuje komunikat "Obiekt jest zbyt ciemny".
Przy ostrzeniu w N 35mm 1.8G , gdy ostrze na F1.8 i nie wciskam spustu do końca , tylko pierwszy skok żeby AF wyostrzył , głębia jest malutka , przestawiam na F11 i identycznie wciskam tylko pierwszy spust przycisku bez robienia fotki , głębia jest już dużo większa....
Z tą głębią, to Ci się tylko wydaje.
Nikon od wielu lat już stosuje pomiar światła na bazie przekazania przesłony przez sprzęgło (czy jak to się nazywa).
Tak więc przesłona jest zamykana tylko do zdjęcia.
Szczególnie, że masz puszkę, która nie ma opcji podglądu głębi ostrości, więc nawet nie ma możliwości przymknięcia przesłony ręcznie.
W części korpusów jest coś takiego jak podgląd głębi ostrości. Służy do tego dodatkowy przycisk z przodu aparatu, obsługiwany zwykle serdecznym lub środkowym palcem prawej dłoni (ale teraz to już różnie). W nowszych aparatach można mu przypisać inną funkcję. W każdym razie jego wciśnięcie powoduje domknięcie przysłony do wybranej wartości (roboczej). Jeżeli jest to duża liczba, to obraz w wizjerze znacznie się wówczas przyciemni. A w obiektywie z tyłu w szczelinie jest taka mała dźwignia, która służy do tego celu. I rzeczywiście poza tą funkcją, domknięcie przysłony odbywa się wyłącznie podczas wykonywania zdjęcia. Czas naświetlania (w trybie A lub P) jest obliczany na podstawie różnicy między otworem maksymalnym i roboczą przysłoną. Dlatego niektóre obiektywy, w których nieprawidłowo działa dźwignia przysłony lub listki przysłony się na przykład nie domykają, mogą dawać zdjęcia prześwietlone. Gdyż w czasie wykonywania zdjęcia, światło będzie wpadało przez większy otwór niż aparat to zakładał w trakcie pomiaru. Ciut podobna sytuacja jest w przypadku dużego winietowania niektórych konstrukcji, ale to już detale. :)