Zobacz pełną wersję : canon eos 5d markII
nikomisiaki
07-10-2008, 22:18
Zachwyt Twój zupełnie rozumiem. Sprzęt nowy w rękach to kilka dni radocha po pachy. Kręcenie filmideł w 5DMKII to raczej jako gadżet trza traktować poszerzający grono ewentualnych odbiorców tego korpusu bo chyba nawet jakieś tryby dla zielonych wprowadzono. Nie zmienia to faktu że puszka jest wypasiona na maxa we wszystko co potrzeba np. początkującemu i trochę doświadczonemu fotografowi ślubnemu :) D700 i 5DMKll to raczej nie porównywalne aparaty. Każdy dedykowany jakby z definicji do innego usera, choć w wielu aspektach funkcjonalności się pokrywają bo dalej tylko, albo aż aparaty fotograficzne.
gratuluje zakupu i miłego klimatu w domu z tego powodu.
Robin - odpowiedz Sobie czy ten C5II jest dla Ciebie konieczny. Jak tak, nie Katuj się i bież - życie jest szybkie i trzeba się szybko upominać o marzenia.
nikomisiaki
07-10-2008, 22:52
Dokladnie w takim samym celu jak w fotografii. Jest to jeden ze srodkow wyrazu, ktory spelnia podobna
jak w fotografi role, z naciskiem na podobna bo tu mamy zatrzymany obraz a tam ruch.
Tu masz probke mojego montazu filmowego opartego na materiale z gry komputerowej, symulator lotu.
http://prezes.knm.org.pl/video/318.avi
Zgadnij w jakim celu tam wykorzystano zabawe z glebia ostrosci.
Super - naprawdę, ale daję słowo, że do mnie najbardziej przemawiają w takim filmie szerokie kadry z gigantyczną perspektywą za samolotem. Dają wrażenie ogromu i potęgi przestworzy w porównaniu z małym samolotem kierowanym przez pilota - człowieka normalnego. Mała GO jest oczywiście środkiem wyrazu GIGANTYCZNYM dla wyizolowania przedmiotu, osoby, cechy ale powiedzmy sobie szczerze, że to właśnie daje fotografia - pozwala się zatrzymać na tej CHWILI. Czy C5II bedzie kamerą?? Nie, jest aparatem i dla fotografa (ja to bardziej lubię niż film, bo absolutnie nie potrafiłbym go zrobić) najważniejsze są funkcje fotograficzne. Jak będę chciał filmować pewnie sięgnę po prawdziwą kamerę. Filmy z C5II -choć dobre- to gadżet, ale nie odmawiam nikomu tego dobrodziejstwa. Po prostu wyrażam swoją opinię. Jak chcę mieć dobre auto szosowe, to mam Audi, jak zapragnę (a myśle o tym) terenu i błota kupię Land Rovera, bo inne rozwiązanie to ryzykowny kompromis (sprawdziłem). I tyle.
nikomisiaki ale nikt [a przynajmniej ja :D] tu nie twierdzi, ze 5dmkII jest kamera - ja tylko stwierdzam, ze lepiej miec mozliwosc pracy z GO niz jej nie miec [a najtansza kamera z pewnoscia tej mozliwosci nie da]. Tyle... chyba nie musze Ci dawac przykladow z tygrysami itp :razz: wole tygrysy trzymac w rekach niz je filmowac ;)
Czy C5II bedzie kamerą??
Nie bedzie, ale chcialem zwrocic uwage na jedno. Mozliwosc krecenia filmow przez 5DMKII w zaden sposob nie uniemozliwia albo czyni trudniejsze robienie zdjec. Jest to pewna wartosc dodana, z ktorej mozna skorzystac lub nie, a jestem pewny, ze osoby ktore z filmem mialy do czynienia beda z tej dodatkowej funkcjonalnosci zadowolone, bo np. jadac gdzies obok fotek moglbym sobie costam nakrecic i zmontowac w tego po powrocie jakis kilkuminutowy filmik.
Tymczasem, niektorzy tutaj prezentuja opinie tego typu, ze skoro 5DMKII kreci filmy, to juz nie da sie nim robic zdjec.
nikomisiaki
07-10-2008, 23:25
Nie bedzie, ale chcialem zwrocic uwage na jedno. Mozliwosc krecenia filmow przez 5DMKII w zaden sposob nie uniemozliwia albo czyni trudniejsze robienie zdjec. Jest to pewna wartosc dodana, z ktorej mozna skorzystac lub nie, a jestem pewny, ze osoby ktore z filmem mialy do czynienia beda z tej dodatkowej funkcjonalnosci zadowolone, bo np. jadac gdzies obok fotek moglbym sobie costam nakrecic i zmontowac w tego po powrocie jakis kilkuminutowy filmik.
Tymczasem, niektorzy tutaj prezentuja opinie tego typu, ze skoro 5DMKII kreci filmy, to juz nie da sie nim robic zdjec.
Nigdzie nie napisałem, że nie robi zdjęć. To jest super aparat bo już 5D (miałem w łapach i fociłem) jest zajesuper - naprawdę. Ale dla mnie (fotografia) filmy w body to bajer - DLA MNIE. Dla tego mając to na uwadze nie widzę takich różnic o jakich tu się ROZTRZĄSA w porównaniu do D700. Przyjmuje nawet to, że C5II jest lepszy ale pytanie dla kogo - poważne, bo są różne potrzeby. Wg moich potrzeb D700 to majstersztyk. Jak pofocę C5II kolegi może zmienię zdanie ale na razie nie mam na to parcia z powodu jakości tej 700setki.
Piotr
robin102
08-10-2008, 11:46
Robin - odpowiedz Sobie czy ten C5II jest dla Ciebie konieczny. Jak tak, nie Katuj się i bież - życie jest szybkie i trzeba się szybko upominać o marzenia.
Konieczny nie jest. Ja jestem wolnym człowiekiem z prawem wyboru. Jeśli na podstawie jakiś przesłanek uznam, ze 5DMKll będzie lepszy dla mnie to go po prostu kupię. Czy się ucieszę nie wiem dziś, a marzeń nie można wszystkich realizować bo życie traci sens wtedy.
Konieczny nie jest. Ja jestem wolnym człowiekiem z prawem wyboru. Jeśli na podstawie jakiś przesłanek uznam, ze 5DMKll będzie lepszy dla mnie to go po prostu kupię. Czy się ucieszę nie wiem dziś, a marzeń nie można wszystkich realizować bo życie traci sens wtedy.
Mógłbyś zdradzić Nikona? A idź.... :-P
robin102
08-10-2008, 20:57
Mógłbyś zdradzić Nikona? A idź.... :-P
Zdradzić Nikona się nie da, nigdy przenigdy, ale z konieczności lub oszczędności kupić Canona może i trzeba będzie :(
W myśl zasady czym słabszy aparator tym lepszy musi mieć aparat :mrgreen:
ale nie dajmy się :)
----------------------------------------
W EURO AGD Canon 5DMKll 7879zł i jest to niestety jedna z najtańszych oferta z porządnych sklepów, czyli coś cyrka 22% więcej niż D700, czyli dobrze jest :)
Cenowo Nikon górą jak na razie, dobrze kombinują.
filmik z nowej polskiej strony http://fototv.pl/wideo/reportaze/premiera-canona-5d-mark-2.html
To sprobuj popracowac najtansza kamera tak z GO jak mozesz to zrobic w 5mkII...
GO jak GO, a co ze zmianą ekspozycji podczas filmowania? Czy kręcąc będziesz miał możliwość zmiany paramatrów ekspozycji? Wolałbym bardziej rozproszone punkty AF na matówce niż movie mode.
Pawel Pawlak
10-10-2008, 18:20
chyba nie było: http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkII/page15.asp
chyba nie było: http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkII/page15.asp
hmmm chyba te filmy z 5D wymagają dopracowania:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img528.imageshack.us/img528/1640/video5doc6.jpg)
hmmm chyba te filmy z 5D wymagają dopracowania:
Masz chyba coś nie tak z kodekami, u mnie filmik jest prawidłowo wyświetlany. Inna sprawa że mój stary rzęch już sobie z taką rozdzielczością nie radzi i mam ładny slideshow zamiast filmu :)
Masz chyba coś nie tak z kodekami, u mnie filmik jest prawidłowo wyświetlany. Inna sprawa że mój stary rzęch już sobie z taką rozdzielczością nie radzi i mam ładny slideshow zamiast filmu :)
Spróbuj sprawdzić dokładnie. U mnie dokładnie na tej klatce - jak u Eriego - jest identyczny efekt. A kodeki mam w porządku. Ale nie robiłbym z tego tragedii. Filmiki robią wrażenie.
sprawdzałem na różnych kompach z różnymi kodekami, obejrzyj sobie tą określoną klatkę, a jak widzę Samek też ma ten sam problem
Zdaję sobie sprawę, że nie ten wątek (w wątku o D90 również zamieszczę LINK). Chciałem tylko pokazać, że tak naprawdę nie wiemy czy Nikon znacząco odstaje od Canona w technice filmowania. Podkreśla się ten fakt od premiery obu puszek. Mnie, to ziębi, ale jak widać, dla wielu ludzi, to ważna kwestia. Rolling shutter niezauważalny, a efekt przyjemny.
http://www.vimeo.com/1896898
Zdaję sobie sprawę, że nie ten wątek (w wątku o D90 również zamieszczę LINK). Chciałem tylko pokazać, że tak naprawdę nie wiemy czy Nikon znacząco odstaje od Canona w technice filmowania. Podkreśla się ten fakt od premiery obu puszek. Mnie, to ziębi, ale jak widać, dla wielu ludzi, to ważna kwestia. Rolling shutter niezauważalny, a efekt przyjemny.
http://www.vimeo.com/1896898
Pisałem to juz jakiś czas temu. Gdyby do D90 dorwała się osoba pokroju tej która stworzyła ten słynny już filmik z mk2 to efekty byłyby równie powalające.
Ten link tylko potwierdza, że i w D90 jest ogromny potencjał w tej kwestii.
Pisałem to juz jakiś czas temu. Gdyby do D90 dorwała się osoba pokroju tej która stworzyła ten słynny już filmik z mk2 to efekty byłyby równie powalające.
Ten link tylko potwierdza, że i w D90 jest ogromny potencjał w tej kwestii.
Nikon ma z filmem tylko jeden zasadniczy problem. Brak autofocusa, co w efekcie przeklada sie na to, ze do filmowania potrzebujesz trzech rak. Jednej to trzymania aparatu, drugiej do krecenia, pierscieniem ostrosci, trzecies do operowania zoomem, jesli takiego obiektywu bys uzywal.
Mala to przyjemnosc nakrecic np. 20 minut materialu, po czym po zrzuceniu do kompa przed montazem okazuje sie, ze 3/4 ma problemy z ostroscia. Brak AF w trybie filmu dla D90 to niestety duza wtopa Nikona. Ergonomia krecenia filmow lezy i kwiczy niestety.
Nota bene na filmie nie ma ani jednej sceny, ktora laczyla by sie z jednoczesnym najazdem zoomu zmiana ostrosci :)
Ponadto na filmie widac, ze ten kto to robil ma pojecie o kompozycji filmowej, montazu itp rzeczy. Jesli chcemy porownywac jakosc filmow z obu aparatu to trzeba to zrobic na postawie surowego materialu z obu puszek. Zmontowany film robi wrazenie calosciowe, jednakze na ostateczny odbior wplywa tu wiele czynnikow, obraz, dzwiek, muzyka, montaz etc.
Byłem w piątek w Adoramie.
Zapytałem kiedy mogę kupić 5D Mark II.
Miły pan, który raczej traktował mnie poważnie po moich zakupach:) odpowiedział:
... mogę odebrać za około 6 miesięcy !!!
Ciekawe, czy Adorama:
- ma tak mały limit u Canona?
- w Adoramie tak wiele osób zamówiło 5D Mark II?
- Canon wprowadzi nową 5D tak późno na rynek?
- coś innego?
W niedzielę*zapytam w BH jaki jest przewidywany termin u nich.
Na stronie jest, że spodziewana dostawa w listopadzie.
Jeżeli też*mi powiedzą, że mogę odebrać w przyszłym roku to coś*może to oznaczać.
mb
Władca Pixeli
12-10-2008, 06:59
W niedzielę*zapytam w BH jaki jest przewidywany termin u nich.
Na stronie jest, że spodziewana dostawa w listopadzie.
Jeżeli też*mi powiedzą, że mogę odebrać w przyszłym roku to coś*może to oznaczać.
Obiektyw Nikkot 70-200/2.8 VR jest w USA niedostępny od początku roku. Dopiero teraz się pokazał.
To coś musi oznaczać :mrgreen:
Poprzedniego Canona pokazano szumnie na targach, po czym po rozpoczęciu sprzedaży wycofano go ze sklepów i przez pewien czas nie można go było kupić.
To też coś oznaczało :mrgreen:
w Holandii nowy 5D ma byc w listopadzie. wiec pan z Adoramy prawdopodobnie raczyl sobie zarty robic.
az takiej listy zakupowej nie maja, ani takiego problemu z dostawa nowego korpusu nie bedzie.
to nie jest D200 czy D2X, ze trzeba pol roku czekac az sie naprodukuja i przyplyna z Azji
Nota bene na filmie nie ma ani jednej sceny, ktora laczyla by sie z jednoczesnym najazdem zoomu zmiana ostrosci :)
Co nie przeszkodziło autorowi nakręcić bardzo zjadliwego clipa.
Ponadto na filmie widac, ze ten kto to robil ma pojecie o kompozycji filmowej, montazu itp rzeczy. Jesli chcemy porownywac jakosc filmow z obu aparatu to trzeba to zrobic na postawie surowego materialu z obu puszek. Zmontowany film robi wrazenie calosciowe, jednakze na ostateczny odbior wplywa tu wiele czynnikow, obraz, dzwiek, muzyka, montaz etc.
Wybacz, to są śmieszne zarzuty. To tak, jakby wdząc dobre zdjęcie zarzucić autorowi, że wiedział jak użyć aparatu oraz softu do obróbki. W tym chyba sedno, by coś robić dobrze.
Co nie przeszkodziło autorowi nakręcić bardzo zjadliwego clipa.
Ale ja nie mowie ze nie. Tyle tylko, ze patrzac na ten film technicznie - jakiego rodzaju sceny autor nakrecil - i biorac pod uwage to o czym sie pisze w zwiazku z kreceniem filmow w D90, mam wrazenie, ze nadaje sie on tylko do krecenia statycznych scen a i to nie jest latwe, bo wymaga statywu lub trzech rak (manual AF)
Wybacz, to są śmieszne zarzuty. To tak, jakby wdząc dobre zdjęcie zarzucić autorowi, że wiedział jak użyć aparatu oraz softu do obróbki.
To nie jest zarzut. To jest uwaga, ze chcac porownywac dwa sprzety w kategorii wideo mozna porownywac de facto jedynie surowy material wypluwany przez puszki oraz kwestie zwiazana z punktu widzenia uzytkownia z ergonomia/wygoda jego obslugi.
Surowe klipy z puszki powiedza nam jakiej jakosci jest material wideo, a informacje o ergonomii itp powiedza nam jak sie tym kreci i co da sie zrobic a czego nie. I to sa elementy nadajace sie do porownania.
Cala reszta produkcji materialu filmowego odbywa sie poza puszka wiec do porownania puszek juz nie ma w zaden sposob odniesienia.
Tylko tyle i az tyle.
Ale ja nie mowie ze nie. Tyle tylko, ze patrzac na ten film technicznie - jakiego rodzaju sceny autor nakrecil - i biorac pod uwage to o czym sie pisze w zwiazku z kreceniem filmow w D90, mam wrazenie, ze nadaje sie on tylko do krecenia statycznych scen a i to nie jest latwe, bo wymaga statywu lub trzech rak (manual AF)
Nie oszukujmy się - kręcenie filmów kamerą/aparatem z obiektywem bez stabilizacji i tak wymaga statywu.
Poza tym skończcie porównywać profesjonalnie nakręcony film z 5D wykonany na zlecenie Canona z hobbystycznie nakręconymi filmikami z D90. Marketingowo Nikon dał ciała, bo sam mógł taki filmik nakręcić (sorry - dać komuś do nakręcenia).
Nie oszukujmy się - kręcenie filmów kamerą/aparatem z obiektywem bez stabilizacji i tak wymaga statywu.
No bez przesady. Do celow amatorsko pamiatkowych nakrecenie roznego rodzaju snapshotow z wakacji, z ktorych pozniej montuje kilkuminutowy teledysk zabawy ze statywem nie wymaga. Niemniej jednak dla tego
typu zastosowan brak autofocus bylby juz duza upierdliwoscia.
Poza tym skończcie porównywać profesjonalnie nakręcony film z 5D wykonany na zlecenie Canona z hobbystycznie nakręconymi filmikami z D90. Marketingowo Nikon dał ciała, bo sam mógł taki filmik nakręcić (sorry - dać komuś do nakręcenia).
Film nie byl krecony na zleceni canona. To byl wlasny projekt goscia ktory wyprosil mkII na weekend. Canon powiedzial gosciowi ze nie daja mu zadnego budzetu, ot body na 3 dni ale zastrzegli sobie ze jesli urodzi sie z tego cos sensownego to maja prawa wykorzystac to w kampani reklamowej. Gosc podobno nie mial dotad zadnego doswiadczenia w pracy z kamera, filmem itd... Jak widac canon mimo wielkiego halo z kreceniem filmow sam rowniez nie pofatygowal sie ze zrobieniem sensownego materialu, wyszlo spontanicznie i jak sie okazalo fachowo. U nikona takiego "chcacego" zabraklo.
Film nie byl krecony na zleceni canona. To byl wlasny projekt goscia ktory wyprosil mkII na weekend. Canon powiedzial gosciowi ze nie daja mu zadnego budzetu, ot body na 3 dni ale zastrzegli sobie ze jesli urodzi sie z tego cos sensownego to maja prawa wykorzystac to w kampani reklamowej. Gosc podobno nie mial dotad zadnego doswiadczenia w pracy z kamera, filmem itd... Jak widac canon mimo wielkiego halo z kreceniem filmow sam rowniez nie pofatygowal sie ze zrobieniem sensownego materialu, wyszlo spontanicznie i jak sie okazalo fachowo. U nikona takiego "chcacego" zabraklo.
srali muchy będzie wiosna - a facet wziął za własną kasę wynajął śmigłowiec dla idei, nakręcił film i po prostu go im oddał za friko :D - kurde jak fajnie jest żyć w kapitaliźmie - Canon prezenty dostaje, ot wolontariat :D
Trzeba pamietac, ze Laforet to nie jest pierwszy lepszy pstrykacz, ktory zaciagnal kredyt na nakrecenie tego filmu, tylko profoto [nagroda Pulitzera na koncie, pierwszy fotograf w US, ktory dostal pelny etat w NY Times]. Domyslam sie, ze dla niego wyskoczenie z kasy na zrobienie tego filmu to nie byl straszny problem ;)
W Nikonie [mowa teraz o D90] promocja zajela sie brygada Jarvisa [czyli jego pracownicy] bo to aparat dla amatorow i Chase chcial pokazac co moze zrobic tym aparatem amator, a nie profoto, ktory kazdym aparatem moze [albo przynajmniej powinien ;)] zrobic cudo.
Trzeba pamietac, ze Laforet to nie jest pierwszy lepszy pstrykacz, ktory zaciagnal kredyt na nakrecenie tego filmu, tylko profoto [nagroda Pulitzera na koncie, pierwszy fotograf w US, ktory dostal pelny etat w NY Times]. Domyslam sie, ze dla niego wyskoczenie z kasy na zrobienie tego filmu to nie byl straszny problem ;)
i sam z siebie z dobrego serca wydał własną kasę bo tak mu się podobało na promocję Canona :D,
bez przesady - na tym świecie za darmo to tylko w pysk można dostać :)
i sam z siebie z dobrego serca wydał własną kasę bo tak mu się podobało na promocję Canona
Napisz do niego i zapytaj.
i sam z siebie z dobrego serca wydał własną kasę bo tak mu się podobało na promocję Canona :D...
A do tego zwróciłbym uwagę na czas gdy to kręcił. Ot przypadkiem się dowiedział, że Canon wypuszcza puchę z możliwością kręcenia filmów. No to poszedł do tego Canona, a oni mu po prostu dali. Przedprodukcyjną na ten przykład :)
Erie, teraz nawet w pysk za darmo ciezko dostac wiec odstap raz od definicji z podpisu :P Ale domyslam sie, ze wlasna inicjatywa przyniosla/przynioslaby* mu wiecej zyskow niz zlecenie od Canona.
[*niepotrzebne skreslic ;) tak na wszelki wypadek ;)]
EDIT: Zeby bylo jasne - nie interesuje mnie na czyje zlecenie to zrobil [swoje, pana Boga, Canona, Nikona, terrorystow, Czornego czy kogo tam jeszcze], wazne ze pokazal to co mial pokazac pro krecacy film niezlym sprzetem i niezla wizja ;)
EDIT2: Trzeba rozpatrywac jeszcze jeden przypadek - moze C zlecil mu stworzenie probek ktore mozna wrzucic do sampli na stronie, a on przy okazji sam sobie zmajstrowal caly film ;) ;) ;)
Adam Trzcionka
13-10-2008, 15:35
a nie pomyśleliście, że dla niego to jest nie gorsza promocja niz dla canona?
Pawel Pawlak
13-10-2008, 15:43
Adamie, myślę że dla kogoś z prawdziwym dorobkiem, taka promocja jest mniej potrzebna, niż nowemu produktowi zinnowacyjną funkcjonalnością...
no ja osobiscie pomyslalem. a nawet jesli nie promocja, to potrafie sobie wyobrazic, ze facet po prostu mial mozliwosc i chec zrobic cos nowego i pokazac sobie i innyn, ze mozna. na pewno liczac na jakies z tego korzysci, ale fanatyk i czlowiek z wizja (a Laforet to jest facet z wizja) potrafi cos takiego potrafi zrobic napedzany glownie wyzwaniem i checia zrobienia czegos
Laforet to nie jest ziomek z lapanki. gosc jest znany, ma kase, nie musi zarabiac takimi "fuchami". nie wykluczam takiej mozliwosci ale potrafie sobie wyobrazic, ze zrobil to dla wyzwania. jak sie ma kase i pomysly to mozna. Gates zostawil Microsoft i zajal sie dzialalnoscia charytatywna, podobnie mesjasz Al Gore ciepnal polityke (czyt. forse) i poswiecil sie czemus dla idei. cynik zawsze doszuka sie w tym zlych motywow, ale moze po prostu zaakceptowac, ze goscie moga i chca oddac sie czemus wiedzenie wewnetrzna potrzeba?
Uf, dobrze ze przynajmniej kilku z Was ma to samo zdanie co ja ;)
mesjasz Al Gore ciepnal polityke (czyt. forse) i poswiecil sie czemus dla idei.
Akurat "ekologia" i "efekt cieplarniany", to jedna z lepiej rozwijających się gałęzi sprzedaży :-) Te wszystkie bajki o hybrydach, dieslach, lnianych gaciach i torbach komuś się sprzedaje nie? :-)
A tak w ogóle, to też myślę, że kolega foto filmowiec sobie reklamę palnął :-)
Bezinteresowność Gore'a wygląda identycznie, jak minuty za darmo w dowolnej sieci komórkowej.
Niby gdzie? Na fotopolis jest test tylko 50d.
To sprobuj popracowac najtansza kamera tak z GO jak mozesz to zrobic w 5mkII...
najtańszą się nie da, ale GO w kamerkach jest malutka - a poza tym kamerki mają zoom :)
Dodam, że nie da się kręcić czegoś przyzwoitego bez statywu
Czasem zoom to za malo ;) No ale nic - kazdy powinien dobrac sobie narzedzia tak, zeby mu wszystko pasowalo [a jezeli sie nie da to byc najblizej tego co by chcial miec].
chodziło mi o to, że takiego jasnego zooma jak mają kamerki to nic nie ma
ale kamerki (szczególnie amatorskie) mają malutkie matryce co powoduje, że GO jest w nich wiele większa.
racja, ale jak mają obiektyw 1,2 albo (o ile pamiętam) 1,0 to jest już ciekawie - cały czas miałem na myśli sprzęt ślubny bo czasem się z nim stykam - małe amatorskie kamerki strasznie szumią ;)
O naiwności :mrgreen: Najbardziej ujęło mnie, to "wyszło spontanicznie" :mrgreen:
O naiwności :mrgreen: Najbardziej ujęło mnie, to "wyszło spontanicznie" :mrgreen:
Przeciez nic nie wiesz, a plotkujesz...
Przeciez nic nie wiesz, a plotkujesz...
Wiesz mój "ulubiony" kolego żyję wystarczająco długo, by trudniej mi było uwierzyć, że ktoś kogo nazwisko jest szyldem godził się na wykorzystanie w celach komercyjnych owoców swojej pracy za TRZY DNI ZABAWY APARATEM !!! Oczywiście każdy swój rozumek ma. Puchatek również ;-)
Zabawnie zabrzmiał ten fragment wypowiedzi naszego kolegi
To byl wlasny projekt goscia ktory wyprosil mkII na weekend.
Nie wiem skąd te rewelacje, ale są wyjątkowo zaskakujące. Facet z takim dorobkiem i autorytetem musi na kolanach błagać Canona, by mu dał się pobawić aparatem. Zgodził się na wykorzystanie swojego nazwiska w kampanii reklamowej Canona, a wszystko za weekend z 5D MkII :mrgreen:
Ok... odpuszczam. Wiem czym takie dyskusje się kończą.
To teraz przyznac sie - kogo tak naprawde obchodzi czy zrobil to na zlecenie czy nie? ;)
Bo jezeli komus ta informacja jest koniecznie potrzebna do egzystencji to mozemy ciagnac ten temat dalej, jezeli nie to wrocmy na wlasciwe tory ;)
To teraz przyznac sie - kogo tak naprawde obchodzi czy zrobil to na zlecenie czy nie? ;)
Bo jezeli komus ta informacja jest koniecznie potrzebna do egzystencji to mozemy ciagnac ten temat dalej, jezeli nie to wrocmy na wlasciwe tory ;)
Pewnie znajdzie się ktoś dla kogo jest, to istotne ;-) Zważywszy jaki szum powstał wokół tego video na miejscu Nikona zrobiłbym psikusa i zatrudnił Vincenta, jeśli nie jest związany umową z Canonem, do wykonania podobnego filmiku D90 :mrgreen: Z marketingowego punktu widzenia IMO zasadne. Widzę same korzyści takiego posunięcia :twisted: I dopiero, by się działo :mrgreen:
Facet z takim dorobkiem i autorytetem musi na kolanach błagać Canona, by mu dał się pobawić aparatem.
Niekoniecznie na kolanach. Ja poczytasz co sam pisze, to dowiesz sie, ze ma kolegow pracujacych w Canonie.
Sam pracuje po duzych koncernach (co prawda w innej branzy :-) ) i wiem ile mozna zalatwic nieformalnie przez znajomosci oraz ile sie robi roznych rzeczy prywatnie, zeby sie lepiej sprzedac.
To teraz przyznac sie - kogo tak naprawde obchodzi czy zrobil to na zlecenie czy nie?
Wlasnie sie dziwie jakie to ma znaczenie.
szczerze?
probuje o tym myslec na zasadzie, ze facet mial wizje i po prostu zaszalal. bo mi to daje zaje... inspiracje, zeby samemu wstac z wyra o jakiejs barbarzynskiej porze, tluc sie autem kilkadziesiat kilometrow i zapolowac na wymarzone ujecie. dlatego, ze najwieksza roznice robi tu nie to czym i za ile, tylko pomysl i zaparcie, zeby go zrealizowac.
oczywiscie, ze mozna to wszystko sprowadzic do teorii spiskowej i z gory uznac za kant. tylko po co? zeby sobie cos udowodnic? ja wole "lyknac" ten kit i wykorzystac podziw jaki mam dla faceta, zeby przechylac szale watpliwosci ilekroc budzik mnie torturuje o 5.00 i waham sie, czy ruszyc d* z cieplego wyra na mroz, wiatr i najprawdopodobniej beznadziejna pogode ;)
probuje o tym myslec na zasadzie, ze facet mial wizje i po prostu zaszalal. bo mi to daje zaje... inspiracje, zeby samemu wstac z wyra o jakiejs barbarzynskiej porze, tluc sie autem kilkadziesiat kilometrow i zapolowac na wymarzone ujecie. dlatego, ze najwieksza roznice robi tu nie to czym i za ile, tylko pomysl i zaparcie, zeby go zrealizowac.
Pod tym mogę się podpisać. W cuda nie wierzę, ale jak się oszukiwać, to właśnie w ten sposób. Za ten fragment należy Ci się akustyk pi'f'ko :-D
Ja wprawdzie w cuda nie wierze, ale w teorie spiskowe i plotki WszystkoWiedzacych NajlepiejBoImSieTakZdaje (WWNBISTZ) jeszcze bardziej nie. :-D
Ja mam do niego wielki szacun za to co zrobil - jesli dostal kase, to tym lepiej dla niego, taka prace trzeba docenic.
Jezeli robil na zlecenie to domyslam sie, ze Canon nie dal mu scenariusza, storyboardu itp i kazal zrobic to tak jak jest w umowie, tylko pewnie powiedzieli - potrzebujemy sample na strone, zrob tak zeby bylo najs ;) - oczywiscie majac na uwadze to, ze ten czlowiek ma potencjal, zeby takie sample zrobic bez specjalnych wskazowek ;)
Jezeli zrobil to sam to kocham go :mrgreen: i trzymam sie wersji akustyka, czyli chciec, chciec i jeszcze raz chciec [do tego zalicza sie wizja, organizacja, realizacja itp]. Jezeli ktos naprawde chce cos zrobic [a domyslam sie, ze Vincent pracowal nad filmem wczesniej np piszac scenariusz i trzymajac go na odpowiedni moment] to to zrobi, nawet jesli mialby wyburzyc mur chinski i poprzestawiac piramidy ;)
Ten film to rowniez dowod na to, ze nawet prosta fabula jest dobra jezeli odpowiednio sie to wszystko zrealizuje.
I tyle w tym temacie.
W temacie kręcenia filmów przez 5DMKII i D90 wypowiem tak:
Canon wypluwa przepiękny materiał - ale należy brać pod uwagę, że jakie obiektywy zastosujemy taki materiał otrzymamy.
Nikona natomiast dyskfalifikuje na przedbiegach jakość zastosowanego kodeka. Przy takiej kompresji właściwie tylko GO różni materiał wypluty z D90 od materiału z amatorskiej kamerki. (Ogladałem 1:1 surowe materiały z obu aparatów)
Moim skromnym zdaniem potencjał 5DMKII tkwi nie tyle w tym, że jest dobrym aparatem fotograficznym, ale w tym, ze jest naprawdę ZAJEBISTĄ kamerą. Wielu ludzi/firm nie stać na zakup/wypożyczenie kamer 35mm, a do produkcji filmów reklamowych, spotów, itp. , a potrzebują naprawdę dobrej jakości surowego materiału wyjściowego.
Sam się zastanawiam czy nie zrobić "skok w bok" i nabyć same body 5DMKII - za ok. 8tys. mogę mieć jakość którą oferują kamery powyżej 15-17tys. lub więcej. Bardzo bardzo marzyłoby mi się, żeby nikon wypuścił jakiś D700s z możliwością kręcenia filmów, albo przynajmniej poprawił tą żenujacą komprechę w D90. Byłby on wtedy świetny do tych zastosowań, bo tak naprawdę nikt w profesjonalnych lub półprofesjonalnych zastosowaniach nie włącza w kamerze autofokusa, albo automatyki ekspozycji - auto to tylko na "weselach"
Jeżeli nikon nie odpowie niczym na 5DMKII to będzie to kolejne mityczne body z tym, że zapewnie nie dla fotografów, ale dla filmowców i grafików.
Wiesz mój "ulubiony" kolego żyję wystarczająco długo, by trudniej mi było uwierzyć, że ktoś kogo nazwisko jest szyldem godził się na wykorzystanie w celach komercyjnych owoców swojej pracy za TRZY DNI ZABAWY APARATEM !!! Oczywiście każdy swój rozumek ma. Puchatek również ;-)
Zabawnie zabrzmiał ten fragment wypowiedzi naszego kolegi
Nie wiem skąd te rewelacje, ale są wyjątkowo zaskakujące. Facet z takim dorobkiem i autorytetem musi na kolanach błagać Canona, by mu dał się pobawić aparatem. Zgodził się na wykorzystanie swojego nazwiska w kampanii reklamowej Canona, a wszystko za weekend z 5D MkII :mrgreen:
Ok... odpuszczam. Wiem czym takie dyskusje się kończą.
Bo ja wiem czy rewelacje. Facet sam pisal o tym na swoim blogu zanim udostepnil film. Osobiscie nie ma powodow aby mu nie wierzyc bo i po co mialby bzdury opwiadac? Tak jak koledzy wyzej napisali, po prostu mu sie chcialo. Mial mozliwosc wypozyczenia przedpremierowej puszki z innowacyjna technologia ( matryca FF z filmami HD), dostep praktycznie do wszystkich lensow canona, NY <- jedno z najlepszych plenerow na foto/video, mozliwosc bycia pierwszym na swiecie aby nakrecic sensowna zajawke ta zabawka.. nie wykorzystalbys takiej okazji? Ja owszem, nawet nie dla samej promocji siebie czy kasy, ale zeby wziac nowe cacko na prawdziwy poligon i zobaczyc co to potrafi .. ot po prostu wyzwanie. Dla kogos kto pracuje dla NYTimes, ma kupe znajomkow z branzy foto/video nie sadze aby bylo duzym problemem zalatwienie tego wszystkiego ( helikopter, sprzet, 5 ludziow, montaz ). A pieniadze ? jakie znaczenie ma dla niego kasa rzedy kilku tysiecy dol dla tej klasy fotografa? Bycie pierwszym .. bezcenne ;)
A po co napisalem "sprostowanie" ktore rozpetalo burze w szklance wody? Po to zeby pokazac ze zadna z firm nie potrafi promowac wlasnych produktow niezaleznie czy nikon czy canon. Nic wiecej.
Bo ja wiem czy rewelacje. Facet sam pisal o tym na swoim blogu zanim udostepnil film. Osobiscie nie ma powodow aby mu nie wierzyc bo i po co mialby bzdury opwiadac? Tak jak koledzy wyzej napisali, po prostu mu sie chcialo. Mial mozliwosc wypozyczenia przedpremierowej puszki z innowacyjna technologia ( matryca FF z filmami HD), dostep praktycznie do wszystkich lensow canona, NY <- jedno z najlepszych plenerow na foto/video, mozliwosc bycia pierwszym na swiecie aby nakrecic sensowna zajawke ta zabawka.. nie wykorzystalbys takiej okazji? Ja owszem, nawet nie dla samej promocji siebie czy kasy, ale zeby wziac nowe cacko na prawdziwy poligon i zobaczyc co to potrafi .. ot po prostu wyzwanie. Dla kogos kto pracuje dla NYTimes, ma kupe znajomkow z branzy foto/video nie sadze aby bylo duzym problemem zalatwienie tego wszystkiego ( helikopter, sprzet, 5 ludziow, montaz ). A pieniadze ? jakie znaczenie ma dla niego kasa rzedy kilku tysiecy dol dla tej klasy fotografa? Bycie pierwszym .. bezcenne ;)
Każdy wierzyć ma prawo w co tylko chce. Jeśli dla Ciebie, to co napisałeś jest wiarygodnym, to nie mam zamiaru przekonywać Cię, że świat jest bardziej szary i brzydki.
A po co napisalem "sprostowanie" ktore rozpetalo burze w szklance wody? Po to zeby pokazac ze zadna z firm nie potrafi promowac wlasnych produktow niezaleznie czy nikon czy canon. Nic wiecej.
Nie potrafią promować swoich produktów? Niczego nie mogę zarzucić szczególnie "You can". Canon świetnie promuje swoje produkty. O niczym innym ostatnio nie dyskutujemy jak o filmie promującym 5D MkII.
Sam się zastanawiam czy nie zrobić "skok w bok" i nabyć same body 5DMKII - za ok. 8tys. mogę mieć jakość...
Chyba nie powinieneś zapominać, że na samym 5D MkII się nie skończy. Będziesz potrzebował obiektywów. Dobrych obiektywów ;-)
... którą oferują kamery powyżej 15-17tys. lub więcej.
Poważnie? Kamera oferująca podobną jakość kosztuje kilkanaście tyś. PLN? Tylko? Możesz podać jakiś model takiej kamery?
Wielu ludzi/firm nie stać na zakup/wypożyczenie kamer 35mm, a do produkcji filmów reklamowych, spotów, itp. , a potrzebują naprawdę dobrej jakości surowego materiału wyjściowego.
Jeśli dla firmy/osoby priorytetem jest film nie fotografia, to im 5D MkII przyda się IMO średnio. Tym bardziej jeśli jest prawdą, to co napisałeś o cenie za kamery oferujące podobną jakość.
Odbiorę sobie głos, bo stałem się mimo woli największym oponentem trybu movie mode, a tak nie jest. Mi się taka funkcja bardzo podobała pod warunkiem, że producent mojego aparatu nie zapomni przykładowo o mądrym (czyt. praktycznym) rozmieszczeniu punktów AF na matówce.
c4mel
1. Na początek wystarczą nikkory i w zasadzie nie widzę powodu dlaczego nie miałoby się na nich skończyć.
- można przez dandeliona mierzyć przez nie światło.
- jak już wyżej wspomniałem autofokus w takich zastosowaniach to chyba tylko po to, żeby szybciej złapać płaszczyznę ostrości.
2. Nie czepiaj się tych 15-17tys. bo to tylko początek półki z kamerami, które nadają sie do czegoś więcej niż wesela :] , a ceny tych porównywalnych jakością obrazu do 5D MkII są o niebo wyżej.
3. Z tymi punktami AF na matówce to tylko jako aparat - patrz punkt 1.2
Zdaję sobie sprawę, że forum jest o fotografii i sprzęcie fotograficznym, ale dla mnie 5D MkII to głównie świetna alternatywa kamery i myślę, że mój pogląd będzie podzielało zapewne spora część przyszłych nabywców tego body.
W temacie kręcenia filmów przez 5DMKII i D90 wypowiem tak:
Canon wypluwa przepiękny materiał - ale należy brać pod uwagę, że jakie obiektywy zastosujemy taki materiał otrzymamy.
Nikona natomiast dyskfalifikuje na przedbiegach jakość zastosowanego kodeka.
imo dyskwalifikuje go brak zooma, iso 3200 max, f8 max i brak zmiany tegoz w czasie krecenia. 24fps przy szybkich scenach tez nie jest fajne, 10 bitowy kolor mozna przebolec, to i tak ginie w kompresji.
ps.: no i 720p
valoos, z ust mi to wyjąłeś Stary! Podpisuję się pod Twoimi słowami wszystkimi kończynami. Ja również zawiodłem się na funkcji filmowania w D90, a prawda jest taka ze są rożne agencje reklamowe i rozne mają potrzeby i akurat materiał generowany z nowej piątki zaspokoi wiele agencji małej i średniej wielkości, nie każdy robi reklamy piwa i komórek i nie każda firma ma budżety pozwalające mieć profesjonalne studia filmowe. A mając takie aparaty w firmie bedziemy mogli mogli przez jakies 2 lata pracować na dobrym sprzęcie foto, który w dodatku bedzie można wykorzystać do kręcenia reklamówek i spotów małego i średniego budżetu.
Przykład z lata tego roku: startowaliśmy do przetargu na promocję dużego miasta w północno-wschodniej Polsce. Pod względem kreacyjnym zajęliśmy drugie miejsce, gdybyśmy mieli niższą cenę być może moglibyśmy wygrać, cena zaś była podyktowana wysokimi kosztami produkcji spotu reklamowego, który miała zrobić firma podwykonawcza. To jest jeden z wielu przykładów, dla których uważam że funkcje typu kręcenie filmów w zaawansowanych aparatach nie są jedynie marketingowymi gadżetami, tylko konkretną odpowiedzią producentów na zmieniające się potrzeby rynku. Dlatego śmieszy mnie nieraz ironiczny i pogardliwy stosunek niektórych użytkowników do tego typu funkcji (o ile są one faktycznie prawdziwie użyteczne i odpowiednio zaawansowane).
PS. Apropos kamer profesjonalnych za 15-17, to o ile się dobrze orientuję to RED ONE można mieć już za jakieś 20 tysi, no ale jeszcze do tego trzeba kupić parę obiektywów za jakieś 8-10 tyś każdy i pare innych gadżetów, ale to jest już zupełnie inna półka, to jest już liga Hollywood (sic!) - ostatnio Peter Jackson i Nicolas Cage kręcili jakieś filmy na tych genialnych cyfrówkach, które podobno przewróciły już cały filmowy świat w LA...
PS. Apropos kamer profesjonalnych za 15-17, to o ile się dobrze orientuję to RED ONE można mieć już za jakieś 20 tysi, no ale jeszcze do tego trzeba kupić parę obiektywów za jakieś 8-10 tyś każdy i pare innych gadżetów, ale to jest już zupełnie inna półka, to jest już liga Hollywood (sic!) - ostatnio Peter Jackson i Nicolas Cage kręcili jakieś filmy na tych genialnych cyfrówkach, które podobno przewróciły już cały filmowy świat w LA...
O kręceniu filmów jak i kamerach niezbyt wiele wiem. Jeśli jednak jest jak twierdzić, że RED ONE kosztuje 20k, a obiektywy do niej po 8-10k, to nie sądzę, by nawet dla małej agencji był, to wydatek na który nie może sobie pozwolić. Warto zaznaczyć, że RED ONE posiada budowę modułową z pełną kompatybilnością i możesz wykorzystać klamoty przykładowo od Arri. Zresztą różnica kosztów względem zestawu 5D MkII i kilku eLek chyba nie będzie na tyle znacząca, by zrezygnować z funkcjonalności, ergonomii i innych zalet kamery. Rynek przyjmie movie mode ciepło. Na chwilę obecną rynek amatorski. Szczerze wątpię, by 5D MkII zatrząsł rynkiem filmowym ;-) Wątpić nie oznacza jednak wykluczać ;-) Życie pokaże.
Pozostanę przy swoim, ale nikogo nie chcę do swojego przekonywać :-D
RED ma w 2009 roku wypuscic przenosna kamerke scarlet, ktora bedzie kosztowala ok 3 tys dolarow.
Sesnsor 3K, 120 fps itd. Takze jesli to bedzie fakt nikt powaznie myslacy o rynku video
po Canona z tego wzgledu siegal nie bedzie. NAtomiast nie ukrywam, ze jest to mily
dodatek to robienia fotek :)
źródło (http://gizmodo.com/assets/resources/2008/04/redscarlet.jpg)
Kolekcjoner
17-10-2008, 23:09
RED ma w 2009 roku wypuscic przenosna kamerke scarlet, ktora bedzie kosztowala ok 3 tys dolarow.
Sesnsor 3K, 120 fps itd. Takze jesli to bedzie fakt nikt powaznie myslacy o rynku video
po Canona z tego wzgledu siegal nie bedzie. NAtomiast nie ukrywam, ze jest to mily
źródło (http://gizmodo.com/assets/resources/2008/04/redscarlet.jpg)
Póki co ten projekt wygląda tak:
źródło (http://www.red.com/skin/img/index/scarlet_nab.png?1222167799) i deklaracja Jannard'a: http://www.scarletuser.com/showpost.php?p=21391&postcount=1
Także nie wiadomo jak to będzie wyglądało do końca. Zbieżność czasowa tych zmian z premierą 5D mkII jest raczej nieprzypadkowa.
Takze jesli to bedzie fakt nikt powaznie myslacy o rynku video
Nie rozumiem tej tezy :-?. Najwiekszą zaletą 5D/D90 jest nie to, że maja tryb video, ale to że mają wymienną optykę. Czy w tym RED (co to wogole za firemka) masz możliwość podpięcia fiszki, portretowego tele ze światłem 1.2, macro 1:1, czy tele 600mm??? Poważnie myślący o video z wymienną optyką raczej nawet nie zatrzymają się przy stoisku RED (o ile wogóle ta firma coś pokaże) mając jako alternatywe tanie DSLR (myśle, że każdy następny korpus będzie miał możliwość nagrywania video i to coraz badziej dopracowaną).
Pozdrawiam
Czy w tym RED (co to wogole za firemka) masz możliwość podpięcia fiszki, portretowego tele ze światłem 1.2, macro 1:1, czy tele 600mm???
Tak, chociażby Nikkorów.
Karl Johansson
18-10-2008, 09:34
Arra - myślę, że ludzie poważnie myślący o video dobrej jakości z wymienną optyką raczej nie zatrzymają się przy 5d/d90, za to jak najchętniej przy RED.
To firma wyspecjalizowana w video, dysponująca budżetem i czasem na opracowywanie nowych "zabawek".
A co do obiektywów - jak wspomniał Kolega wyżej.
Tak, chociażby Nikkorów.
To, przepraszam, zwracam honory, na zdjęciu było pokazane jakieś niewiadomo co, nie wiedziałem do tego da się dokręcić Nikkory.
Kolekcjoner
18-10-2008, 12:47
Nie rozumiem tej tezy :-?. Najwiekszą zaletą 5D/D90 jest nie to, że maja tryb video, ale to że mają wymienną optykę. Czy w tym RED (co to wogole za firemka) masz możliwość podpięcia fiszki, portretowego tele ze światłem 1.2, macro 1:1, czy tele 600mm??? Poważnie myślący o video z wymienną optyką raczej nawet nie zatrzymają się przy stoisku RED (o ile wogóle ta firma coś pokaże) mając jako alternatywe tanie DSLR (myśle, że każdy następny korpus będzie miał możliwość nagrywania video i to coraz badziej dopracowaną).
Pozdrawiam
Do RED-a możesz podpiąć większość dobrej optyki na rynku. Nikkory, EF-y, Zeissy etc. To firma która ustanowiła standard jakościowy na rynku kinematografii cyfrowej nieosiągalny dla innych (jedynie Panas ma porównywalne kamery). Masz rację co do ludzi poważnie myślących o video że raczej nie zatrzymają się przy RED, bo to po prostu zbyt wysoka liga cenowa na takie projekty. Taki w miarę funkcjonalny zestaw RED ONE to 17- 20 tyś $.
Masz rację co do ludzi poważnie myślących o video że raczej nie zatrzymają się przy RED, bo to po prostu zbyt wysoka liga cenowa na takie projekty. Taki w miarę funkcjonalny zestaw RED ONE to 17- 20 tyś $.
Nie do mnie kierowałeś posta, ale włączę się w dyskusję. Dzisiaj amatorzy mają 1D MkIII/1Ds MkIII, a mieć będą 5D MkII z eLkami za naście lub dzieścia tyś. PLN. Kuba w tym wątku chwalił się obiektywem kosztującym połowę kwoty, o której wyżej wspominasz, a przecież, to tylko jedna pozycja w jego arsenale :twisted: Nie rozumiem dlaczego filmowiec poważnie podchodzący do tego, co robi nie miałby sięgnąć po RED ONE skoro fotografowie sięgają po sprzęt równie drogi ;-) Pisaliśmy jednak o agencjach i ludziach PROFESJONALNIE I POWAŻNIE zajmujących się video reklamą. Poddałem pod wątpliwość czy tego rodzaju ludzie sięgną po 5D MkII jako kamerę. Movie mode jest fajnym dodatkiem dla fotografującego, ale wizja kolejek filmowców i agencji zapisujących się po 5D MkII dla funkcji movie mode jest IMO mało realna. Trzeba, by zapytać Bono (J.Bonecki) czy jako filmowiec i fotograf zrezygnowałby z RED ONE zastępując ją 5D MkII ;-) Nie próbuję umniejszać 5D MkII, bo jawi się jako świetny aparat, ale wiele osób zrobiło z niego profesjonalną kamerę z czym trudno mi się zgodzić.
Pomysł movie mode zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Już się do tej funkcji przekonałem. Jednak movie mode ma dla mnie mniejszą wartość niż praktycznie rozmieszczone punkty AF na matówce. Od początku zaznaczałem, że przede wszytkim priorytetem są dla mnie funkcje i parametry aparatu. Liczę, że kiedyś Nikon rozwinie movie mode i kolejna puszka FF, którą kupię będzie posiadała w pełni funkcjonalną funkcję kręcenia filmów HD.
Masz rację co do ludzi poważnie myślących o video że raczej nie zatrzymają się przy RED, bo to po prostu zbyt wysoka liga cenowa na takie projekty. Taki w miarę funkcjonalny zestaw RED ONE to 17- 20 tyś $.
Zwroc uwage, ze Red w 2009 chce wypuscic kamere portable za ok 3 tys dolcow, a to podobna liga cenowa co 5DMKII. I dlatego o nim tu rozmawiamy/wspominamy.
Kolekcjoner
19-10-2008, 03:34
Zwroc uwage, ze Red w 2009 chce wypuscic kamere portable za ok 3 tys dolcow, a to podobna liga cenowa co 5DMKII. I dlatego o nim tu rozmawiamy/wspominamy.
Widzę że wiesz lepiej co chce wypuścić RED od samego Jannard'a 8);). Najwyraźniej jednak doszli do wniosku, że coś jest nie tak z ich projektem skoro go praktycznie skasowali. Może perspektywa zrobienia modułowej kamery połączonej z aparatem jawi im się znacznie bardziej atrakcyjnie niż sama kamera. Póki co może rozmawiajmy o tym co jest realnie, a nie o projektach, które nie wiadomo kiedy i w jakiej formie ujrzą światło dzienne.
Zwróć uwagę że ten RED nie ma wymiennej optyki, wiec to zupełnie nie ta liga!
Zwróć uwagę że ten RED nie ma wymiennej optyki, wiec to zupełnie nie ta liga!
Jest RED z wymienną optyką i budową modułową. Im więcej o niej czytam, tym bardziej widzę absurdalność wszelkich porownań 5D MkII do kamery profesjonalnej. I nawet jeśli zestaw RED ONE kosztuje kilkanaście tyś. $ nie widzę powodów dla których osoby jak i agencje PROFESJONALNIE zajmujące się reklamą video miałyby zastąpić profesjonalną kamerę półprofesjonalnym aparatem fotograficznym. Dyskusję pomału sprowadzamy do absurdu. Nie wiem dlaczego kilka osób na siłę chce zrobić z 5D MkII profesjonalną kamerę? To świetny aparat, który dodatkowo zaspokaja amatorskie potrzeby kręcenia filmów w jakości dotąd dla amatora nieosiągalnej.
Dziwię się również, że uczyniono agancje zajmujące się video reklamą niedochodowymi firmami bez możliwości inwestycyjnych. W dzisiejszych czasach, gdy amatorzy mają foto sprzęt za naście/dzieścia tyś. PLN snucie wizji jakoby agencji nie było stać na zainwestowanie kilkudziesięciu tyś. PLN w sprzęt wydaje mi się dziwnym. Jeśli jakiejś agencji na to nie stać, to widać jest słabiutką agencją, której zapewne i na zestaw 5D MkII stać nie będzie ;-)
Od dłuższego czasu w tym wątku podnosi się 5D MkII do rangi profesjonalnej kamery. Szkoda, bo 5D MkII wygląda na świetny aparat.
Od dłuższego czasu w tym wątku podnosi się 5D MkII do rangi profesjonalnej kamery. Szkoda, bo 5D MkII wygląda na świetny aparat.
Ja wcale nie twierdzę i nie próbuję patrzeć na ten aparat jak na kamerę profesjonalną. Mówiłem jedynie, że funkcja krecenia filmów wydaje się być w tym przypadku na tyle zaawansowana, że można ją bedzie z powodzeniem wykorzystywać i używać w jakichś niewielkich projektach. Z doświadczenia zleceń jakie pojawiają się w mojej agecji wiem, że nie potrzebujemy sprzętu takiej klasy co RED [Arra - zrozum to, że Ty nigdy nie słyszałeś o tej firmie i jej produktach nie znaczy, że jest to jakaś dziwna firma z dziwnymi produktami. Po ich kamery ludzie zapisują się w kolejki, firma nie nadąża z produkcją]. Ja potrzebuję coś nakręcić komercyjnie średnio 1-2 razy do roku, zdjęcia zaś robię niemal codziennie. Priorytety są więc jak dla mnie oczywiste - przede wszystkim dobry aparat, który za dwa lata będzie można bez żalu wymienić - nie łudzę się nic nie kupuje się "na zawsze" i nawet D3 za jakieś 2-3 lata ludzie będą zmieniali. Tak więc szukam przede wszystkim dobrega aparatu z dużą matrycą, a jeśli dostaję jeszcze dodatkowo opcję kręcenia filmów, która zdaje się być na o wiele bardziej zaawansowanym poziomie, niż większość kamer filmowców ślubnych to tylko się z tego cieszę.
1. Nikt chcący nakręcić coś więcej niż imieniny u cioci raczej po d90 nie sięgnie. [fatalna komprecha]
2. Nieduże agencja sięgnie po 5D MkII, bo będzie w co drugim sklepie fotograficznym natomiast sprowadzenie RED ONE to jest już niezły cyrk, a optymistyczne ceny w dolarach nijak się mają do przeliczenia na złotówki. Poprostu sprzęt jest "niszowy" i to czyni go droższym. Jak ktoś tworzy agencję zajmującą się "poważnymi produkcjami" to wiadomo, że ekipy nie wyposaży w Marki 5D tylko kupi poważny sprzęt. Niestety konkurencja na rynku jest na tyle duża, ze trzeba zajmować się wszystkim, a zlecenie zrealizowane 5D MkII może dopiero otworzyć finansowe możliwości nabycia Prawdziwych kamer.
Na stronie www.red.com jak byk stoi, że samo body kamery kosztuje 17.500$, no to jak to się ma do zapowiadanych 2.700$ za 5D MkII ? To tak troszkę jakby ktoś wysuwał argument, że nikt słabszy finansowo nie nabędzie używanego D80 albo D200 żeby "machnąć" sesję, bo przecież jest D3 i D700, a jak go na nie nie stać to niech się za nic nie bierze.
Przepraszam za filmowego OT, z mojej strony to wszystko...
Pozostaje czekać na ruch Nikona w odpowiedzi na Canona 5D MkII
2. Nieduże agencja sięgnie po 5D MkII, bo będzie w co drugim sklepie fotograficznym natomiast sprowadzenie RED ONE to jest już niezły cyrk...
Siejesz defetyzm. Użyj google.com Zobacz jak trudno zdobyć RED ONE ;-) O dziwo tej trudności nie mają zarówno polskie agencje jak i indywidualne osoby zajmujące się w naszym kraju profesjonalnie video produkcją. Nawet wypożyczyć możesz. Z ekipą :)
Jak ktoś tworzy agencję zajmującą się "poważnymi produkcjami" to wiadomo, że ekipy nie wyposaży w Marki 5D tylko kupi poważny sprzęt.
Przynajmniej w tym się zgadzamy :mrgreen: Jeśli zaś mówimy o agancjach, których nie stać na wydatek kilkudziesięciu tysięcy zlotych na sprzęt, to obawiałbym się czy stać je będzie na 5D MkII i eLki ;-) Niczego jednak nie przesądzam. Zastanawiam się jedynie na czym dotąd pracowały? Trochę się również gubię. Czy nadal rozmawiamy o najbardziej kosztownej, ale i dochodowej dziedzinie reklamy jaką jest video produkcja? Chyba nie. Rozmawiamy chyba o ludziach, którzy fotografują i teraz marzą o filmowaniu. Zawodowym na iście hollywoodzkim poziomie :twisted: Każdy chciał być kiedyś strażakiem lub policjantem ;-) Nie ma w tym nic złego, ale trudno mi się zgodzić na udziadowienie polskich agencji zajmujących się video reklamą. Fakty temu przeczą. Polska przestała być dziadownią. Zaznaczam, że przynajmniej ja cały czas mam na uwadze profesjonalistów. Tych znających się na swojej pracy i wybijających się ponad przeciętność. Nie mam na uwadze amatorów udających profesjonalistów. W mojej opinii nie wystarczy zarejestrować firmy i dostać dofinansowanie ze środków unijnych, by stać się profesjonalistą. O tym decydują uzyskiwane efekty.
Niestety konkurencja na rynku jest na tyle duża, ze trzeba zajmować się wszystkim, a zlecenie zrealizowane 5D MkII może dopiero otworzyć finansowe możliwości nabycia Prawdziwych kamer.
Śmiem twierdzić, że konkurencja nie jest większa niż w innych dziedzinach. Przykładowo fotografii ;-) Baaa... możliwe, że znacznie mniejsza. Trzeba jak zawsze "coś" sobą reprezentować, by móc sprawnie funkcjonować na rynku. Jak robisz coś dobrze, to nie będziesz narzekał na brak zleceń, a wówczas znajdą się fundusze na inwestycje ;-)
Na stronie www.red.com jak byk stoi, że samo body kamery kosztuje 17.500$, no to jak to się ma do zapowiadanych 2.700$ za 5D MkII ?
Patrzysz z własnej perspektywy czy też ludzi profesjonalnie wykorzystujących ten sprzęt, który z każdym zleceniem im się amortyzuje? Nie chcesz dodatkowo zauważyć, że agencje fotograficzne mają najczęściej sprzęt równie kosztowny jak nie droższy. Ile kosztuje taki Canon 400/2.8 L IS USM? Dwadzieścia tyś. PLN czy więcej? Nie chcę Cię przekonywać na siłę. Użyj google.com, a trafisz na ludzi korzystających o dziwo w Polsce (można, by wnioskować po przeczytaniu niektórych postów, że nie jest, to możliwe) z RED ONE. Fora o odpowiedniej tematyce również otwierają oczy.
Troszkę walczę, ale chyba z sympatii dla 5D MkII. Wolałbym, by się obronił jako świetny aparat niż "profesjonalna" kamera ;-) Łatwiej mu będzie. Znacznie łatwiej :mrgreen:
Kuba, gdzie jesteś? Masz już nowa piątkę? Czekam na opinię :)
c4mel, nie potrafisz zrozumieć, że niektórzy nie kupią profesjonalnej kamery nie dlatego że ich nie stać, tylko dlatego że przemiał roboty na niej będzie zbyt mały. Nikt nie bedzie kupował zielonej linii bosha żeby wywiercić dwie dziurki w ścianie od czasu do czasu. Agencje stać na dużo większe wydatki niż Red One, jak choćby plotery, maszyny do styroduru, itp. nie rozumiem dlaczego starasz się na siłe zdenominować wartość i jakość takich firm? Więc jak to jest, jak ktoś już nie ma przedstawicielstwa w Londynie i nie robi reklamówek dla pepsi to już nie ma prawa od czasu do czasu czegoś nakręcić i zrobić jakiejś reklamy video?
Nie kupię RED ONE, nie dlatego że mnie na nią nie stać, tylko dlatego że nie potrzebuję takiego sprzętu, przynajmniej na razie. A z funkcji movie w mk2 skorzystam od czasu do czasu z przyjemnością...
c4mel, nie potrafisz zrozumieć, że niektórzy nie kupią profesjonalnej kamery nie dlatego że ich nie stać, tylko dlatego że przemiał roboty na niej będzie zbyt mały.
Czy Ty piszesz o profesjonalistach i profesjonalnych agencjach utrzymujących się z realizacji projektów video? Chyba nie i w tym problem. Czytasz zbyt pośpiesznie moje posty, bo w innym wypadku zauważyłbyś, że ja piszę wyłącznie o nich. Jeśli jednak się mylę, to zapytam dla kogo taka agencja będzie realizować projekty? Kto powierzy realizację projektu agencji zajmującej się działalnością z doskoku? Albo agencja specjalizuje się w produkcji video, albo w zmywaniu podłóg. Dostrzegam u Ciebie brak logiki i ewidentne postrzeganie tematu z punktu widzenia amatora, który marzy o tym, że dzięki 5D MkII stanie się zawodowym operatorem kamery, co ważne realizującym swoje zamysły "profesjonalną" kamerą 5D MkII. Przepraszam jeśli Cię tym uraziłem, ale ciężko inaczej odebrać Twoje posty.
Nikt nie bedzie kupował zielonej linii bosha żeby wywiercić dwie dziurki w ścianie od czasu do czasu.
Zapewne. Tym się różnią amatorzy od profesjonalistów. Profesjonaliści zarabiają na życie dlatego potrzebują solidnego w pełni funkcjonalnego sprzętu, amatorzy niekoniecznie.
Więc jak to jest, jak ktoś już nie ma przedstawicielstwa w Londynie i nie robi reklamówek dla pepsi to już nie ma prawa od czasu do czasu czegoś nakręcić i zrobić jakiejś reklamy video?
Po pierwsze: cały czas najwyraźniej odnosisz się do amatorów. Jak najbardziej mają prawo nakręcić "coś" "od czasu do czasu", ale obawiam się czy będzie, to komercyjna reklama video ;-) Tym amatorom, o których najprawdopodobniej piszesz 5D MkII gwarantuje wszystko, co jest im niezbędne, by pobawić się w filmowców.
Po drugie: Kolejny raz poproszę Cię być użył google. Wpisz RED ONE i zobacz jakie polskie agencje posiadają RED ONE. Jeśli uważasz, że tylko agencja z przedstawicielstwem w Hollywood inwestuje w dobry sprzęt trudno mi będzie Cię przekonać, że jest inaczej. Jeśli agencja kręci video dla kablówki dwa razy do roku, to nie nazywaj jej profesjonalną agencją zajmującą się komercyjną realizacją video reklamy.
Wybacz, ale nie pociągnę z tobą tej dyskusji dalej, bo nie znajdziemy wspólnej płaszczyzny, a niechciałbym byśmy się wadzili o bzdety. Uczciwie przyznam, że jeśli muszę uzyskać usługę na wysokim poziomie nie zlecam jej Panu Waldkowi "złotej rączce", który od czasu do czasu para się wszystkim lecz firmie, która gwarantuje mi solidność i wysoki poziom wykonania. Ty mi piszesz o wykonywaniu zleceń od czasu do czasu, a mi trudno uwierzyć, by ktoś, kto się para tym od czasu do czasu robił, to na należycie wysokim poziomie.
Nie kupię RED ONE, nie dlatego że mnie na nią nie stać, tylko dlatego że nie potrzebuję takiego sprzętu, przynajmniej na razie. A z funkcji movie w mk2 skorzystam od czasu do czasu z przyjemnością...
Dotarliśmy do sedna sprawy. Obrońcami 5D MkII jako profesjonalnej kamery są jej potencjalni nabywcy. To czułem od początku. Teraz wielu z aparatem chce być filmowcami. I bardzo dobrze, ale nie porównujcie się do ludzi profesjonalnie zajmujących się przykladowo video relkamą. Zamiast głosić jakieś dziwne poglądy wysilcie się i zobaczcie czym pracują agencje w Polsce. Ja nim podszedłem do tej dyskusji tak uczyniłem. Niestety, ale przy okazji każdej dyskusji ludzie często piszą o potrzebach i wyborach profesjonalistów z perspektywy własnych doświadczeń i finansów. Absurd. Mnie nie stać na RED ONE i osprzęt, ale Krzysztofa Janczara jak najbardziej i to na nie jedną.
Musisz zrozumieć, że ja doskonale wiem o czym piszesz. Problem w tym, że Ty nie porzebujesz profesjonalnego narzędzia, ale wypowiadasz się o potrzebach tych, którzy potrzebują. Ja nim wygłosiłem swój pogląd odwiedziłem kilka for poświęconych tematyce video rejestracji na wyższym poziomie i poszukałem kilku agencji zajmujących się video rejestracją, by móc się przekonać czym pracują zawodowcy. Kamerzyści ślubni od początku nie byli tematem moich wypowiedzi. Po przeczytaniu sporej dawki informacji zrozumiałem, że 5D MkII nigdy nie będzie profesjonalną kamerą jakby wielu chciało lecz nadal "tylko" półprofesjonalnym aparatem z funkcją video rejestracji dającą amatorowi możliwość zabawy z video obrazem wysokij jakości. Tyle w temacie.
Jeśli masz odmienne zdanie, to pozostaje mi nie polemizować z nim, a nam uszanować wzajemną odmienność poglądów.
... Uczciwie przyznam, że jeśli muszę uzyskać usługę na wysokim poziomie nie zlecam jej Panu Waldkowi "złotej rączce", który od czasu do czasu para się wszystkim lecz firmie, która gwarantuje mi solidność i wysoki poziom wykonania. Ty mi piszesz o wykonywaniu zleceń od czasu do czasu, a mi trudno uwierzyć, by ktoś, kto się para tym od czasu do czasu robił, to na należycie wysokim poziomie. Sęk w tym, że zakładasz, że ludzie potrzebujący kamerę 2x do roku muszą zrobic film na wysokim poziomie. Jest mnóstwo klientów z priorytetem: mało wydać. Poziom jest drugorzędną rzeczą. Przy czym ci klienci oraz producenci określają oczywiście te usługę jako profesjonalną (podobnie jak profesjonalnymi sa okreslane chińskie lampy studyjne). Jak uzgodnicie sobie definicję profesjonalnie to może się dogadacie. U nas profesjonalne to oznacza wykonanie przez jedną firmę dla drugiej firmy, na fakturę. W oderwaniu od jakości. A osoba z talentem za pomoca 5DMk2 pewnie potrafi dużo zrobić - patrz wiadomy film canona.
Moim zdaniem 5DMk2 będzie się nadawało (ba, D90 tez się nada) do takich tanich produkcji 2x do roku.
Kolekcjoner
21-10-2008, 14:54
c4mel -5D mkII nigdy nie będzie profesjonalną kamerą to fakt bezsporny i chyba nikt przy zdrowych zmysłach tego nie próbuje tak stawiać. Więc nie wiem czemu się tak unosisz ;). Postrzegasz sprawę niezwykle jednowymiarowo. Pomiędzy superprofihiper ;) agencjami funkcjonującymi głównie w dużych miastach jest jeszcze całe mnóstwo mniejszych robiących reklamy dla mniej zasobnych klientów. Ci na pewno REd-a sobie nie kupią, a pośrednim rozwiązaniem typu 5D mkII mogą być bardzo zainteresowani choćby ze względu na możliwości jakie daje w słabym świetle. Zresztą o czym tu gadać ja sam znam (jako że mam trochę kontaktów w tej branży) już co najmniej trzy osoby, które się tym aparatem/kamerą mocno interesują. Być może są to dyletanci w Twoim górnolotnym rozumieniu tej rzeczy ale nie zmienia to w żadnym stopniu faktu, że zarabiają na reklamie/filmie (nie śluby) i szukają lepszych rozwiązań niż dotychczasowe.
Jak uzgodnicie sobie definicję profesjonalnie to może się dogadacie. U nas profesjonalne to oznacza wykonanie przez jedną firmę dla drugiej firmy, na fakturę.
Chyba w tym sęk. Widać dla mnie pojęcie profesjonalizm znaczy dość sporo.
c4mel -5D mkII nigdy nie będzie profesjonalną kamerą to fakt bezsporny i chyba nikt przy zdrowych zmysłach tego nie próbuje tak stawiać.
Niestety, ale podważa się ten fakt. Nie wiem czy śledzisz ten wątek dokładnie, ale nie brakuje w nim wypowiedzi podnoszących 5D MkII do rangi profesjonalnej kamery. Krucjaty nie prowadzę, a sama opcja video mode zaczęła mi sie bardzo podobać. Nie sądze jednak bym jako posiadacz półprofesjonalnego aparatu 5D MkIIpoczuł się operatorem profesjonalnej kamery ;-)
Nikt nie bedzie kupował zielonej linii bosha żeby wywiercić dwie dziurki w ścianie od czasu do czasu.
Niebieskiej lini ;-) Zielona, to ta dla domowych majsterkowiczów ;-) Taka mala dygresja na rozluźnienie atmosfery :mrgreen:
Pozdrawiam i wybacz emocje :mrgreen:
c4mel po pierwsze to obrażasz, mnie - w Twoich wypowiedziach daje się odczuć pogardliwy stosunek do mojej osoby jako do człowieka z jakąś "dziad-agecją" z zadupia Polski, która nie nadaje się do niczego więcej jak tylko do mycia podłóg i kopania kartofli..., ale chcę żebyś wiedział że staramy się być jak najlepsi i nawet czasem nam to wychodzi i wygrywamy przetargi ze wsią Warszawa i nie tylko...
Poza tym, owszem, być może inaczej rozumiemy pojęcie profesjonalny, dla mnie reklamówki dla galerii handlowych, sieci sklepów RTV/AGD czy urzędów miejskich też są rynkiem profesjonalnym, w końcu robię to zawodowo za konkretne pieniążki, zarabiam tym samym na chlebuś z masełkiem i wszyscy są zadowoleni. Problem w tym, że klient na taką reklamę nie chce wydawać więcej jak 1500PLN i wszystko ma być zrobione w 1 dzień, idzie to potem w TVP regionalnej - a nie w kablówce jak utrzymujesz, a nawet gdyby szło na jakimś telebimie na ulicy, to co? Nie byłoby to profesjonalne? Przecież na takich telebimach idą reklamy aut, perfum i pań mających orgazm na podpaskach czyli wspaniały świat profi, o którym Ty piszesz i który jest normalnie niedostępny dla takiego plebsa jak jak, a może to i lepiej, idę trochę pozarabiać normalnie pieniądze.
c4mel po pierwsze to obrażasz, mnie - w Twoich wypowiedziach daje się odczuć pogardliwy stosunek do mojej osoby jako do człowieka z jakąś "dziad-agecją" z zadupia Polski, która nie nadaje się do niczego więcej jak tylko do mycia podłóg i kopania kartofli..., ale chcę żebyś wiedział że staramy się być jak najlepsi i nawet czasem nam to wychodzi i wygrywamy przetargi ze wsią Warszawa i nie tylko...
Błędnie odniosłeś takie wrażenie. Nigdzie dotąd nie napisałeś, że pracujesz w agencji dlatego powyższe jest dla mnie tym bardziej niezrozumiałe. Przeciwnie, odnosiłem wrażenie i pisałem o tym, że piszesz jako amator przynajmniej w kwestii video rejestracji. Twój upór w pewnych kwestiach był dla mnie niezrozumiały i tak już pozostanie. Jeśli moje posty Cię dotknęły, to wybacz lecz baba jesteś z osobliwą nadwrażliwością, bo niedostrzegam w nich niczego, co mogłoby Cię dotknąć. Fragmenty o agencjach, inwestycjach itd odniosłeś bardzo personalnie czego chyba robić nie powinieneś. Jeśli już tak uczyniłeś, to musisz zrozumieć, że każdy ma prawo do oceny pewnych zjawisk. Inwektywy nie padły, a fakt, że poczułeś się wieśniaczo jest wyłącznie Twoim problemem. Rozumiem teraz dlaczego tak emocjonalnie podszedłeś do tematu. Żyjesz z kręcenia video, a tu Ci ktoś pisze, że nazywanie sprzętu, którym zamierzasz zarabiać profesjonalnym jest śmieszne i niezasadne. Uffff. Przynajmniej Kolekcjoner podziela mój pogląd w kwestii klasyfikacji 5D MkII jako kamery ;-)
PS. Bardzo cenię sobie fakt, że staracie się być jak najlepsi.
PS2. Podkreślę jeszcze raz. Źle zinterpretowałeś moje wypowiedzi i niepotrzebnie odniosłeś je do swojej osoby. Było, to nieuprawnione.
Bez odbioru ;-)
tak, tyle tylko, że ja również kupuję aparat mk2, a nie kamerę mk2. Jedynie uważam, że funkcje movie są na tyle zaawansowane, że można będzie ich czasem użyć "profesjonalnie" czytaj - zlecenie - faktura - pieniądze.
PS. Żyję z robienia zdjęć, robię reklamówki 1-3 do roku (ale się już powtarzam) i mówiłem już to wcześniej.
PS2. Inwektywy nie padły, ale nie przeszkadza Ci to np. nazywać mnie "babą z osobliwą nadwrazliwością"
... Żyjesz z kręcenia video, a tu Ci ktoś pisze, że nazywanie sprzętu, którym zamierzasz zarabiać profesjonalnym jest śmieszne i niezasadne. Uffff.
powinieneś czytać wypowiedzi osób z którymi polemizujesz. On pisał o video 2x do roku
.Przynajmniej Kolekcjoner podziela mój pogląd w kwestii klasyfikacji 5D MkII jako kamery ;-)podziela go wiele osób, niepotrzebnie nadinterpretowujesz chęci innych pobawienia się kamerą 5Dmk2.
proszę skończmy temat oceny 5DMk2 jako kamery.
Wydaje mi sie, ze jeden dyskutant tutaj moglby troche stonowac swoje wypowiedzi do innych, nie wiem, czy tylko ja odnosze takie wrazenie.
Kolekcjoner
21-10-2008, 19:31
PS2. Podkreślę jeszcze raz. Źle zinterpretowałeś moje wypowiedzi i niepotrzebnie odniosłeś je do swojej osoby. Było, to nieuprawnione.
Bez odbioru ;-)
Nie kolego - obrażałeś ikonay wielokrotnie, zresztą w całym tym poście powyżej robisz to ponownie. Napastliwy i pogadliwy ton to nie jest kwestia interpretacji to są fakty.
Wydaje mi sie, ze jeden dyskutant tutaj moglby troche stonowac swoje wypowiedzi do innych, nie wiem, czy tylko ja odnosze takie wrazenie.
Oczywiście, że nie tylko Ty.
Co do meritum to wiara w to, że tylko profesjonalna firma z drogim sprzętem jest w stanie zrobić coś rzetelnie i "na poziomie" jest niczym nie uzasadniona. Mam wiele przykładów na to, że bywa zupełnie odwrotnie. Znam wielu bardzo kreatywnych i zdolnych ludzi, którzy nie dysponują sprzętem za miliony, a potrafią zrobić rzeczy niebanalne i odwrotnie. Po prostu to że ktoś ma pieniądze na sprzęt nie czyni go mistrzem w zawodzie. I myślę że dla tych małych kreatywnych, którym chce się zrobić coś lepiej takie narzędzie jak 5D będzie bardzo przydatne.
Marcin Stawiarz
21-10-2008, 22:44
A ja mam takie pytanie, wezyk spustowy ze starej 'piątki' bedzie dzialal w nowej? ;)
Kolekcjoner
22-10-2008, 00:22
A ja mam takie pytanie, wezyk spustowy ze starej 'piątki' bedzie dzialal w nowej? ;)
Tak.
PS2. Inwektywy nie padły, ale nie przeszkadza Ci to np. nazywać mnie "babą z osobliwą nadwrazliwością"
Szkoda, że odniosłeś kilka fragmentów moich wypowiedzi do własnej osoby, co nie było upawnione i już Ci, to wyjaśniłem. Jeśli naprawdę poczułeś się obrażony zwrotem "baba z osobliwą wrażliwością", to przepraszam. Racz jednak dostrzec kontekst w którym użyłem tego określenia i fakt, że zwrot jest żartobliwy nie obraźliwy. Przynajmniej takie miałem intencje. Ciężko już coś napisać i kogoś nie obrazić. Jeśli użyjesz go w stosunku do mnie nie poczuję się dotknięty. Ja zwyczajnie nie popadam w przesadę. To, że ktoś jest moim adwersarzem i nie zgadza się z moimi poglądamim nie czyni go w moich oczach wrogiem. Mam widać sporo dystansu do siebie ;-)
powinieneś czytać wypowiedzi osób z którymi polemizujesz. On pisał o video 2x do roku
Jacku dokładnie czytam posty, które są do mnie kierowane. Dyskusja przeszła jednak ewolucję od pytania "czy zasadnym jest nazywanie 5D MkII profesjonalną kamerą video?" do "czy agencje profesjonalnie zajmujące się komercyjną reklamą video wybiorą 5D MkII jako kamerę?". Jak zauważyłeś dyskusja była trudna, bo każdy pojęcie "profesjonalnie" zapewne rozumie inaczej. Dla mnie "profesjonalnie" oznacza zawodowo czyli czyniąc coś swoim zawodem dodatkowo wykonując, to na bardzo wysokim poziomie. Stwierdzenie, że trudno mi uznać firmę robiącą coś z doskoku od czasu do czasu za profesjonalną prawdopodobnie dotknęło kolegę. Dyskusja nie powinna zejść z aparatu.
Teraz w temacie. Czy movie mode w 5D MkII ma ograniczenia czasowe? Tzn. czy można kręcić, a jedynym ograniczeniem jest pojemność kary czy trzeba zapis dokonywać sekwencyjnie?
Nie kolego - obrażałeś ikonay wielokrotnie, zresztą w całym tym poście powyżej robisz to ponownie. Napastliwy i pogadliwy ton to nie jest kwestia interpretacji to są fakty.
Zapewne w interpretacji Twojego autorstwa. Cytując Ciebie:
c4mel -5D mkII nigdy nie będzie profesjonalną kamerą to fakt bezsporny i chyba nikt przy zdrowych zmysłach tego nie próbuje tak stawiać.
Mających odmienne zdanie nazywasz więc wariatami lub dalej idąc idiotami. Spodziewam się jednak, że nie miałeś intencji nazwać ludzi o odmiennym poglądzie idiotami. Przyznasz, że łatwo o nadinterpretację i nie jest, to ani miłe, ani wlasciwe. Nie czyń więc tego w stosunku do moich.
Jeśli miałbym zamiar kogoś obrazić, to nie robiłbym tego w zawaluowany sposób.
Widzisz Kolekcjoner, nie ma mocnych. :-) a raczej :-(
Czy movie mode w 5D MkII ma ograniczenia czasowe? Tzn. czy można kręcić, a jedynym ograniczeniem jest pojemność kary czy trzeba zapis dokonywać sekwencyjnie?
Ja mam nadzieję, że nie ma takiego ograniczenia, a przynajmniej nigdzie się o nim jak dotąd nie doczytałem. Zresztą oglądając film Laforeta dochodzę do wniosku, że trudno by było coś takiego skręcić z ograniczeniami czasowymi w nagrywaniu, choć nie byłoby to całkiem niemożliwe, jak na mój gust.
c4mel, nie żywię żadnej urazy :), pozdrawiam Cię serdecznie.
iko.
c4mel, nie żywię żadnej urazy :), pozdrawiam Cię serdecznie.
Cieszę się. Bardzo :) Daleki byłem od zamiaru dokuczenia Ci. Pozdrawiam równie serdecznie.
PS. Złe czasy na zakupy :-( Dolar poszedł nieprawdopodobnie do góry. Euro również. Szaleństwo. Tak gwałtownego osłabienia złotówki chyba nikt się nie spodziewał. Nikt nie chce niepewnych walut w czasach kryzysu więc i złotówce się dostało. Teraz widać ile złotówka jest warta. Ech. Ceny w kraju mogą i zapewne pójdą do góry :(
Ja mam nadzieję, że nie ma takiego ograniczenia, a przynajmniej nigdzie się o nim jak dotąd nie doczytałem. Zresztą oglądając film Laforeta dochodzę do wniosku, że trudno by było coś takiego skręcić z ograniczeniami czasowymi w nagrywaniu, choć nie byłoby to całkiem niemożliwe, jak na mój gust.
Wydaje mi się, że nawet w tym wątku było o ograniczeniach czasowych nagrywania filmów tytułowym aparatem... Ograniczeniem jest max wielkość pliku do 4GB, co się przekłada na około 12min nagrania.
Ograniczeniem jest max wielkość pliku do 4GB, co się przekłada na około 12min nagrania.
A to sie scisle wiaze z maksymalna wielkoscia pliku jaka mozna zapisac na FAT32 - system plikow uzywany na kartach CF.
Moze to dziwne pytanie, biorac pod uwage kierunek dyskusji, ale czy sa juz jakies RAWy z nowej piatki?
Kolekcjoner
22-10-2008, 13:35
Widzisz Kolekcjoner, nie ma mocnych. :-) a raczej :-(
Wiem. Ja też nawet nie próbuję się mierzyć. Każdy sam oceni.
Moze to dziwne pytanie, biorac pod uwage kierunek dyskusji, ale czy sa juz jakies RAWy z nowej piatki?
Nie jeszcze nie ma. Co do czasu to 12 min w HD i 24 w SD.
http://jeffascough.bigfolioblog.com/
http://www.dslr-forum.de/showthread.php?t=393976 tu komentarze
http://www.stratenschulte.de/index.php?page=5dmkii tu cel wedrowki z tamtego forum ;)
Bylo?
Ja mam jeszcze jedno pytanie dot. filmów. Nikon D90 kręci w standardzie 24fps, czyli to odpowiada kamerze filmowej, format TV to 25fps, a video kamery rejestrują jeszcze szybciej. Piątka mk2 daje 30fps. Czy w związku z tym D90 daje lepszą emulację kamery filmowej niż nowa piątka, czy z mk2 obraz będzie bardziej w stylu video?
Ja mam jeszcze jedno pytanie dot. filmów. Nikon D90 kręci w standardzie 24fps, czyli to odpowiada kamerze filmowej, format TV to 25fps, a video kamery rejestrują jeszcze szybciej. Piątka mk2 daje 30fps. Czy w związku z tym D90 daje lepszą emulację kamery filmowej niż nowa piątka, czy z mk2 obraz będzie bardziej w stylu video?
na moje oko to ani to ani to.
czy mógłbyś rozwinąć nieco swoją myśl?
nie. ten "styl video" to wlasnie duza glebia ostrosci. w obu aparatch tego nie bedzie. 24fps nikona beda jednak dawaly bardzo brzydki efekt przy dynamicznych scenach, szybko poruszajace sie obiekty beda "skakac".
Pawel Pawlak
28-10-2008, 01:52
po tych porównaniach:
http://www.mm-foto.de/dpreview/5DMII_D700_c.jpg
http://www.mm-foto.de/dpreview/5DMII_D700_b.jpg
http://www.mm-foto.de/dpreview/5DMII_D700_a.jpg
możemy się chyba spodziwać lawinowego napływu trolli ;)
W sumie powoli przestaje dostrzegac roznice - przynajmniej nie takie ktore by sie przekladaly na roznice w cenie...
po tych porównaniach:
http://www.mm-foto.de/dpreview/5DMII_D700_c.jpg
http://www.mm-foto.de/dpreview/5DMII_D700_b.jpg
http://www.mm-foto.de/dpreview/5DMII_D700_a.jpg
możemy się chyba spodziwać lawinowego napływu trolli ;)
znowu się zacznie :)
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/10/28/9506.html
Na podstawie tego rewju Michael Meinhard na dpr skleil te 3 porownania, ktore zapodal Pawel.
nikomisiaki
28-10-2008, 12:31
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8048
I jednak stało się - lustrzanki będą kamerami być może na "bardziej poważnie" niż to się nam wydawało.
nie. ten "styl video" to wlasnie duza glebia ostrosci. w obu aparatch tego nie bedzie. 24fps nikona beda jednak dawaly bardzo brzydki efekt przy dynamicznych scenach, szybko poruszajace sie obiekty beda "skakac".
Valwit, to nie tak. Głębia ostrości to jedna rzecz. Odmienną sprawą jest standard w jakim pracuje kamera. Tzw. FRAMES PER SECON jest sprawą kluczową przy kręceniu czegokolwiek. Standard w filmach to 24 FPS i nie ma mowy o "brzydkim efekcie" przy dynamicznych scenach. W nikonie nic takiego nie zaobserwowałem, jeśli coś skacze to jest to ew. kwestia kompresji i kodeka. Natomiast 24 FPS daje własnie ten specyficzny miękki ruch oglądany w filmach i tzw, "dreamy feel", o którym zresztą też piszą ludzie na forum dpreview:
Most people who are not versed in why a movie looks like a movie and not a tv show are unaware that truely the most important difference is the frames per second.
You can shoot with panavision lenses on 35mm film at 30fps and down convert to ntsc and it will look good...but it will not give you the dreamy fantasy like image quality of a movie projected in theatres. (original star wars, braveheart, batman,)...it will look like a tv show...like an episode of "Friends"...well lit, composed, art directed...but still sitcom like.
Now if you shoot the same way but in 24 fps...you WILL get the "movie" look. Same subject shot in two different FPS will DRAMATICALLY change the final product.
The reason for this is the perceived or actually IMperceived impression that the 24fps motion blur gives you compared with the more "real life to your eye" 30 fps. 30fps is the frame rate of tv news broadcasts, daytime soaps, most of your home video cameras and most modern day sitcoms. I believe a few dramas are now being shot 24p to give them the "movie" feel.
Tak więc powtarzam to już za kilkoma mądrzejszymi ode mnie osobami, troche szkoda że nie można zmieniać standardu w jakim rejestruje obraz nowy canon, a będzię jeszcze większa szkoda jeśli nie będzie możliwości zmiany tego "firmwarowo".
Valwit, to nie tak. Głębia ostrości to jedna rzecz. Odmienną sprawą jest standard w jakim pracuje kamera. Tzw. FRAMES PER SECON jest sprawą kluczową przy kręceniu czegokolwiek. Standard w filmach to 24 FPS i nie ma mowy o "brzydkim efekcie" przy dynamicznych scenach. W nikonie nic takiego nie zaobserwowałem, jeśli coś skacze to jest to ew. kwestia kompresji i kodeka. Natomiast 24 FPS daje własnie ten specyficzny miękki ruch oglądany w filmach i tzw, "dreamy feel", o którym zresztą też piszą ludzie na forum dpreview:
ok. przyjmuje ten argument, przy najblizszej okazji wyprobuje :) ale i tak wybralbym canona. rolling shutter w nikonie niestety jest tragiczny.
ps: kluczem wydaje sie tutaj motion blur ktory przy nizszym fps jest wiekszy i przez to taki film jest odbierany lepiej przez widza. no nic, warto to zapamietac na przyszlosc (ale i tak fotki wole :)
może już było - jeśli tak to proszę usunąć http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2327
Nie bylo ale dla mnie nic specjalnego... taki film to mozna D90 nakrecic ;) zdjecia tez jakies niespecjalne ;) Po REVERIE swiat nie bedzie juz taki sam :mrgreen:
Nowy C1 4.5.1 kuma RAWy z 5d MK II!
ISO6400 z RAWa z 5d MK II, zero odszumiania, warunki podłe (czas 1/40s). Nic nie ruszane w C1. Wszystko na default, a więc można oczywiście to wycackać na wszystkie strony (jest EXIF):
źródło (http://img511.imageshack.us/img511/4503/iso6400au4.jpg)
Jak pisałem, to jest na default w C1, tylko odszumianie na zero. Nie ostrzone (disable zaznaczone przy konwersji):
źródło (http://img241.imageshack.us/img241/5614/crop1we3.jpg)
źródło (http://img241.imageshack.us/img241/9581/crop2ee8.jpg)
Weźcie pod uwagę ekspozycję i pińcet różnych źródeł światła. To jest 1/40 przy iso6400! Jak dla mnie DR i szczegółowość są bez zarzutu.
A teraz coś o wyciąganie ze świateł. Ciągle ISO6400 przy 1/40s.
W kolejności Przed / Po
-0.7EV:
źródło (http://img362.imageshack.us/img362/2451/kartkaid4.jpg)
-1.5EV:
źródło (http://img362.imageshack.us/img362/5329/oknabc7.jpg)
-2.5EV:
źródło (http://img362.imageshack.us/img362/7199/logoti7.jpg)
Chyba niepotrzebnie się cykaliśmy, że przesadzili z ilością mpixów. Dla mnie jest ok. Takie pierwsze wrażenie ;-) Teraz poczekam na RAWy z lepszych warunków.
Po REVERIE swiat nie bedzie juz taki sam :mrgreen:
:D :D :D
nie no... mi sie tez ten filmik bardzo podobal. nieco za bardzo efekciarski i "demowy"
ale to ujecie ze startujacym helikopterem jest... mrauuu :)
Zdjecia rewelacja, wymiataja.
Jak widać dobrym sprzetem też można robić miernotę. Widać, że facetowi w żyłach płynie krew fotografa, a nie filmowca. Kadry są kiepskie (fotograficznie są ok, ale nie filmowo), ruch "kamery" też nie jest płynny, całość słabo się "kleji". Jak to się mówi nie ważne czym - ważne jak.
zielik13
03-11-2008, 20:39
http://vimeo.com/2123276?pg=embed&sec=2123276&hd=1
Oto teledysk zarejestrowany Canonem EOS 5d markII w rozdzielczości HD.
Na prawdę robi wrażenie.
Nie bardzo wiem co tam robi wrazenie?
Nie bardzo wiem co tam robi wrazenie?
Bez przesady, klip jest zrobiony na przyzwoitym poziomie. Niestety jest to kolejny materiał, który potwierdza, to co pisałem wcześniej, obraz jest bardziej w stylu video [reportaż], nie zaś w stylu film [kino]. Widać to również momentami na filmie Laforeta, pomimo zastosowania eLek i odpowiedniego oświetlenia dynamika obrazu w niektórych scenach jest wyraźnie w stylu video. Mi to osobiście tak bardzo nie przeszkadza, chociaż z tego co czytam na różnych forach wielu ambitnych amatorów i niezależnych twórców chciałoby prawdziwe 24 FPS. Czas pokaże czy da się to zmienić na poziomie oprogarmowania.
Dokladnie. Jest zrobiony na przyzwoitym poziomie. Normalny, zwykly klip jakich tysiace w sieci. Dlatego pytam, co tam robi takie wrazenie?
Dokladnie. Jest zrobiony na przyzwoitym poziomie. Normalny, zwykly klip jakich tysiace w sieci. Dlatego pytam, co tam robi takie wrazenie?
Może to, że to jest film zrobiony przez półprofesjonalny aparat za niecałe 8 tysi, a nie za jakąś topową kamerę z wymienną optyką za jakieś 20 tysięcy lub więcej. Myślę że ten canon wywróci troche rynku do góry nogami, pierwszą rzeczą jaka przychodzi mi do głowy będzie nowa fala uploadów na istocku, za kilka miesięcy istockphoto zostanie "zalany" całą masą klipów video w HD...
Może to, że to jest film zrobiony przez półprofesjonalny aparat za niecałe 8 tysi, a nie za jakąś topową kamerę z wymienną optyką za jakieś 20 tysięcy lub więcej.
Jestem pewien, ze taki klip jak ten daloby sie zrobic nawet moja tania kamera Sony miniDV za 170 euro.
Skoro tak twierdzisz..., nie upieram się.
Jestem pewien, ze taki klip jak ten daloby sie zrobic nawet moja tania kamera Sony miniDV za 170 euro.
nie da się z 2 powodów. Te tanie sony nie ma tak dużej matrycy i nie da tak małej GO. No i nie jest zapewne Full HD. Diabeł spi w szczegółach.
Czyli przecietny klip pokazujacy, ze przy pomocy 5D mozna przyzwoite filmiki nakrecic. Niesie taka informacje, natomiast niespecjalnie robi wrazenie - ani nic przelomowego w technologii krecenia filmow, ani tez sam klip niespecjalny.
no na pewno przełomowy jak "bullet time", to ten klip nie jest :) Po prostu pokazuje mozliwości aparatu. I wrażenie mogą ewemtualnie robić możliwości te właśnie. Ale to już jest sprawa subiektywna, jednemu podoba się Zośka, drugiemu Maryśka, a jeszcze innemu Zenek.
Przy pięknym, słonecznym świetle w środku dnia dobre zdjęcie da się wykonać telefonem komórkowym za 100 euro. Po co Tobie D300 ?? Spróbuj nagrać coś tą swoją kamerką za 170 euro w odrobinę gorszych warunkach oświetleniowych. O zabawie GO nie wspominając...
a jakby tak, dla odmiany, no chociaz na chwile, przestac robic z tego 5D kamere i potraktowac je jako aparat?
bo juz sie rzygac chce od tych wypocin jakie to filmiki z niego sa albo nie sa najlepsze na swiecie. i cala masa
bicia piany o dodatkowy ficzer, ktorego ogromna wiekszosc uzytkownikow i tak bedzie uzywala od swieta...
a jakby tak, dla odmiany, no chociaz na chwile, przestac robic z tego 5D kamere i potraktowac je jako aparat?
bo juz sie rzygac chce od tych wypocin jakie to filmiki z niego sa albo nie sa najlepsze na swiecie. i cala masa
bicia piany o dodatkowy ficzer, ktorego ogromna wiekszosc uzytkownikow i tak bedzie uzywala od swieta...
Akustyk, Alpha 900 dostala od fotopolis minusa w podsumowaniu za brak mozliwosci krecenia filmow. Kolejna Alpha dostanie pewnie minusa za brak mozliwosci wysylania esemesow i ememesow, pozniej za brak mozliwosci odbioru telewizji DVB-T. No bo kto to widzial robic aparat fotograficzny, ktory do fotografowania tylko sluzy?!?!?
Biorąc pod uwagę to co pod wzgledem jakości filmów oferuje konkurencja czyli Nikon D90, to każdy film z 5D Mk II jest po prostu rewelacyjny......... niestety kompresja w D90 jest tak koszmarnie ogromna, ze zjada detal w zbyt dużym stopniu. Z całego HD w D90 nic nie zostaje, materiał jako tako wygląda po przeskalowaniu do rozdzielczości SD (DVD) i wyostrzeniu.
Jak dla mnie opcja filmowania w 5D Mk II to strzał w 10. Rewelacja -pozostaje mieć nadzieję, ze nikon niebawem też coś takiego będzie oferował (jakość).
Pawel Pawlak
05-11-2008, 11:58
Akustyk, no ale o czym tu pisać jak nie o filmikach ? ;)
AF może rozczarować, szybkość także... Obraz w kontekście tego że miał zabić wszystko co się nadaje do robienia zdjęć też pozostawia pewien niedosyt - nie wydaje się żeby d3/d700 przestały teraz robić zdjęcia na wysokich iso (nie żebym uważał że jest źle - jest dobrze, ale nie deklasuje wszystkigo tak jak miało to nastąpić wg zapewnień użytkowników canona "mających widzę tajemną" czy beta-testerów) ;).
Filmiki są najbezpieczniejsze - żaden DSLR nie ma takiego wypasu ;)
Akustyk, Alpha 900 dostala od fotopolis minusa w podsumowaniu za brak mozliwosci krecenia filmow.
szczerze? to nadal nie utrudnia mi zasypiania wieczorem i nie zmniejsza mojej radosci z zycia.
jakis minus musieli znalezc, zeby sie bronic przed zarzutem stronniczosci. a ze nie wolno im bylo napisac o tym, ze ten aparat ma tak naprawde raptem 2 czulosci, na ktorych nie szumi, to wyssali z palca te filmy...
ja nadal nie odczuwam koniecznosci krecenia filmow "bo fotopolis powiedzialo, ze powinienem o tym marzyc". doopa, nie marze ;)
Kolejna Alpha dostanie pewnie minusa za brak mozliwosci wysylania esemesow i ememesow, pozniej za brak mozliwosci odbioru telewizji DVB-T. No bo kto to widzial robic aparat fotograficzny, ktory do fotografowania tylko sluzy?!?!?
stanowczo zapomniales o ksiazce kucharskiej i kompatybilnosci z joystickami Playstation. popraw sie ;)
AF może rozczarować,
kto potrzebuje AF?
szybkość także...
patrz wyzej?
Obraz w kontekście tego że miał zabić wszystko co się nadaje do robienia zdjęć też pozostawia pewien niedosyt - nie wydaje się żeby d3/d700 przestały teraz robić zdjęcia na wysokich iso (nie żebym uważał że jest źle - jest dobrze, ale nie deklasuje wszystkigo tak jak miało to nastąpić wg zapewnień użytkowników canona "mających widzę tajemną" czy beta-testerów) ;).
mysle, ze tu wszystko zalezy od tego jak bardzo chce sie udowodnic, a zwlaszcza od tego, kto jest promotorem ;)
vide slawetna recenzja A900 ale daleki bylbym tu od przekonywania, ze pod czerwonym sztandarem talibanizm sprzetowy
jest mniejszy. bardzo daleki ;)
Filmiki są najbezpieczniejsze - żaden DSLR nie ma takiego wypasu ;)
a to przepraszam... ja starej daty jestem i aparatem glownie zdjecia robie.
moze i jest problemem moja staromodnosc, bo w sumie do wielu zastosowan komorki
juz sie przyzwyczailem, mimo niegdysiejszych aluzji pod adresem telefonow, ktore
robili frytki, wskazywaly promocje w najblizszych sklepach, mialy miliard gierek i bez
mala robily #### (seks oralny) ;)
A o czym chcesz pisać ? To mało Ci pianobijstwa na CB, gdzie w półtora miesiąca z wątku "5D - pierwsze wrażenie" zrobiła się brazylijska telenowela z grubo ponad dwoma tysiącami wpisów? :)
Pierwsze wrażenia, opinie a nawet kompletne recenzje o aparacie, którego prawie nikt jeszcze w rękach nie miał... ot całe bicie piany...
Dajcie już sobie na wstrzymanie, bo temat zatacza koło.. Było już w tym temacie o cudownych filmach z mk2, o tym że branża filmowa zostanie wywrócona do góry kołami, dzięki Canonowi ;) etc... Ileż można?
Kłódka ! :-P
A o czym chcesz pisać ?
otoz wlasnie do tego wniosku daze... ;)
To mało Ci pianobijstwa na CB, gdzie w półtora miesiąca z wątku "5D - pierwsze wrażenie" zrobiła się brazylijska telenowela z grubo ponad dwoma tysiącami wpisów? :)
wiesz... opinia forum onanistycznego do czegos zobowiazuje :)
takich okazji do wyzalania sie i usprawiedliwiania przeciez nie wolno przepuszac ;)
czekamy na sample, na większa ilość zdjęć (szczególnie RAW)
ciekawe skąd te opóźnienia. Mieli tyle czasu na wypuszczenie następcy i czegoś nie dopracowano?
ciekawe skąd te opóźnienia. Mieli tyle czasu na wypuszczenie następcy i czegoś nie dopracowano?
Gdybym chciał być złośliwy to bym napisał, że Canon zaprezentował następce mk1 zanim został on ukończony... by powstrzymać trochę osób od migracji do Nikona (D700) ;)
Pawel Pawlak
05-11-2008, 12:19
może szybciej doczekasz się Jacku wysokorozdzielczych sampli-NEFów z jakiegoś nikona ? ;)
może szybciej doczekasz się Jacku wysokorozdzielczych sampli-NEFów z jakiegoś nikona ? ;)
W domyśle - z D3x, o którym się na forum (a raczej podczas rozmów priv) spekuluje, że ma być "za chwilę" ;)
ciezko powiedziec. na pewno jakims celem sa choinki, bo to tradycyjnie dobry okres sprzedazy.
a zeby do okresu choinek zaistniec w tozsamosci klienta, to premiera musi byc duzo wczesniej.
a dlaczego taki duzy odstep miedzy premiera a obecnoscia sklepowa? wydaje mi sie, ze czekali na
Alfe i wstrzymywali produkcje do momentu az bedzie wiadomo, ktory prototyp powedruje na polki.
D700, wbrew obiegowej opinii nie jest az tak bezposrednia konkurencja. ksztalt A900 byl z punktu
widzenia 5DmkII znacznie wazniejszy
Podobno 8 listopada ma byc cos z Nikona...
Podobno 8 listopada ma byc cos z Nikona...
2009 czy 2010 :)
nie chcesz nie czytaj, a odruch wymiotny powstrzymasz. A co kto robi z aparatem to już jego sprawa i jak ktos uzywa D3 do wbijania gwoździ to święte jego prawo, tak więc nie wyrokuj jak będzie z uzywalnością poszczególnych funkcji w konkretnym sprzęcie. Poza tym wiele osób na tym forum używa wielu systemów jednocześnie, (ot choćby ja) i jakoś nie syczą jadem na canona, jak niektórzy tutaj ironiczne uwagi mają nt, sony czy canona właśnie. To jeszcze możemy w kwestii AF pojechać po Leice, która jest przez wielu uważana za producenta najlepszych aparatów na świecie. A powiem na koniec na podgrzanie atmosfery, że z radością przywitałbym pomysł aby w lustrzankach można było oglądać filmy w divX i Xvid, wyświetlacze są duże i dobrej jakości, tylko wyjście słuchawkowe wstawić i kolejny cudowny bajer...
nie chcesz nie czytaj, a odruch wymiotny powstrzymasz. A co kto robi z aparatem to już jego sprawa i jak ktos uzywa D3 do wbijania gwoździ to święte jego prawo, tak więc nie wyrokuj jak będzie z uzywalnością poszczególnych funkcji w konkretnym sprzęcie. Poza tym wiele osób na tym forum używa wielu systemów jednocześnie, (ot choćby ja) i jakoś nie syczą jadem na canona, jak niektórzy tutaj ironiczne uwagi mają nt, sony czy canona właśnie. To jeszcze możemy w kwestii AF pojechać po Leice, która jest przez wielu uważana za producenta najlepszych aparatów na świecie. A powiem na koniec na podgrzanie atmosfery, że z radością przywitałbym pomysł aby w lustrzankach można było oglądać filmy w divX i Xvid, wyświetlacze są duże i dobrej jakości, tylko wyjście słuchawkowe wstawić i kolejny cudowny bajer...
a nie prosciej bylo po prostu napisac, ze nie masz nic w tym temacie do dodania?
to nie jezyk polski, zeby na ocene wode nie na temat lac
Masz rację, na takie argumenty jak przed chwilą postawiłeś, nie mam już nic do dodania.
A ściągaliście RAWy i C1 4.5.1? Zobaczcie sobie, ile drobniutkich szczegółów jest na ISO100. To robi wrażenie. Na prawdę. Z wysokimi ISO poczekajmy na mniej kozackie RAWy, niż owe strzały zza okna. Choć już widać, że jest świetnie.
robin102
05-11-2008, 14:35
... Choć już widać, że jest świetnie.
Spoko, spoko to miał być dobry aparat i będzie. Koledzy Kanonierzy mogą spać spokojnie w oczekiwaniu na jego sprzedaż i śnić o jakimś fajnym Nikonie :)
... A co kto robi z aparatem to już jego sprawa i jak ktos uzywa D3 do wbijania gwoździ to święte jego prawo, tak więc nie wyrokuj jak będzie z uzywalnością poszczególnych funkcji w konkretnym sprzęcie.
...
To jeszcze możemy w kwestii AF pojechać po Leice, która jest przez wielu uważana za producenta najlepszych aparatów na świecie....
Jednak jest jakieś pozycjonowanie puszek, przeznaczenie body. Nie trzeba używac go zgodnie z tym, jak jest pozycjonowany, to fakt, ale wspomnianej Leicy nie używają fotoreporterzy robiący sport, D3 nie jest przebojem w fotografii studyjnej itd. Na półce profesjonalnej jest pewna specjalizacja.
Taki mały OT, na temat aparatów, Leica. Dla mnie jest to legenda sama w sobie. Pan Marian Schmidt z Warszawskiej szkoły fotografii, głównie tylko Leicą fotografuje, a ostatnio widziałem "Nocny pociąg z mięsem", w którym główny bohater był fotoreporterem społeczno-ulicznym i pracował na analogowej Leice właśnie.
Tym co nie widzieli, polecam zerknąć na wczorajszy wpis Ascough'a na jego blogu: http://jeffascough.bigfolioblog.com/weblog/post/77255
Zdjęcia naprawdę robią wrażenie, szczególnie odzwierciedlenie koloru skóry przy mieszanym oświetleniu i ISO 6400!
Tego zaslinionego mlodego to mogl oszczedzic ;) ;) ale reszta bardzo najs! ale i tak trzeba pisac o mozliwosciach filmowych 5dmkII bo inaczej zostanie zachwiana rownowaga we wszechswiecie :mrgreen:
Wydaje mi się, że problem leży gdzie indziej. Zdjęcia z aparatu cyfrowego nie wyglądają tak jak ze slajdu i analogicznie film z aparatu cyfrowego nie będzie miał tej charakterystyki filmu nakręconego analogowo.
Adam Trzcionka
05-11-2008, 22:09
Tym co nie widzieli, polecam zerknąć na wczorajszy wpis Ascough'a na jego blogu: http://jeffascough.bigfolioblog.com/weblog/post/77255
Zdjęcia naprawdę robią wrażenie, szczególnie odzwierciedlenie koloru skóry przy mieszanym oświetleniu i ISO 6400!
ściagnąłem z bloga Jeffa (http://jeffascough.bigfolioblog.com/weblog/post/77255)
te foty - odszumiłem, zresajzowałem i podostrzyłem do +- 12 mpix cropa z iso 6400 - oj, używalne
cała fota: http://jeffascough.net/blogimages/kidcolour6400.jpg
crop:
źródło (http://img82.imageshack.us/img82/2544/iso6400vu4.jpg)
fot. Jeff Ascough, źródło: http://jeffascough.bigfolioblog.com/weblog/post/77255
szum to nic... ale ta papka...
:mrgreen:
Kurde fajnie jest...
...odszumiłem, zresajzowałem i podostrzyłem...
a nie lepiej napisać "denoisnołłem, zresajzowałem i szarpnąłem"? ech... o mowo polska :)
Adam Trzcionka
05-11-2008, 22:42
a nie lepiej napisać "denoisnołłem, zresajzowałem i szarpnąłem"? ech... o mowo polska :)
lepiej, lepiej. ale wtedy jeszcze bardziej odwróciłbym np Twoją uwagę od faktu, że sample są zajeb... :lol:
Adas ale ta sline na pol geby to mogles maznac... kurna myslalem ze chociaz tu pominiemy tego malego zloczynce ;)
Adam Trzcionka
05-11-2008, 23:00
Adas ale ta sline na pol geby to mogles maznac... kurna myslalem ze chociaz tu pominiemy tego malego zloczynce ;)
ee, on sie tak ślinił, bidula, na widok nowej piątki ;)
Musialby miec zeza rozbieznego zeby ja chwycic wzrokiem ;) ja wiem na co sie slinil - na ten tekst, na ktory patrzy [5dmkII, ISO6400, crop 100% ;)] - pewnie w glowie zamiast cos w stylu 'ugabuga tata mama' mial 'fakin' najs klin AjEsO sikstauzenforhandryt espeszaly after Adas's manipulejszyn of obrazen!'.
Adam Trzcionka
05-11-2008, 23:08
Musialby miec zeza rozbieznego zeby ja chwycic wzrokiem ;) ja wiem na co sie slinil - na ten tekst, na ktory patrzy [5dmkII, ISO6400, crop 100% ;)] - pewnie w glowie zamiast cos w stylu 'ugabuga tata mama' mial 'fakin' najs klin AjEsO sikstauzenforhandryt espeszaly after Adas's manipulejszyn of obrazen!'.
:lol:
szukam nowego dealera... ;)
poleć mi swojego :mrgreen:
szukam nowego dealera... ;)
poleć mi swojego :mrgreen:
Jestem czysciutki jak obrazek ze slinotokiem ;)
a co jest takiego zajebi... w tym przykladzie wypranym ze szczegolow juz w najjasniejszych partiach, gdzie problem szumu jest w ogole najmniejszy?
pytam, bo taka jakosc dla mnie i tak jest dyskwalifikujaca i podniecanie sie, ze jest mniejsza papka niz w innych aparatach nie zmienia faktu,
ze nadal jest papka. jesli jedna kupa smierdzi mniej od drugiej to jeszcze wcale nie znaczy, ze pachnie fiolkami :)
ja chyba poczekam na normalne sample. niskie iso, statyw, uczciwy obiektyw, nieruchomy temat... cos na czym widac "jakosc" a nie "jakos"
a co jest takiego zajebi... w tym przykladzie wypranym ze szczegolow juz w najjasniejszych partiach, gdzie problem szumu jest w ogole najmniejszy?
pytam, bo taka jakosc dla mnie i tak jest dyskwalifikujaca i podniecanie sie, ze jest mniejsza papka niz w innych aparatach nie zmienia faktu,
ze nadal jest papka. jesli jedna kupa smierdzi mniej od drugiej to jeszcze wcale nie znaczy, ze pachnie fiolkami :)
ja chyba poczekam na normalne sample. niskie iso, statyw, uczciwy obiektyw, nieruchomy temat... cos na czym widac "jakosc" a nie "jakos"
niektórym jest potrzebne dobre i szczegółowe wysokie ISO (ślubniaki) i to dla nich jest zapewne ten sampelek... :rolleyes:
Adam Trzcionka
06-11-2008, 01:10
każdy patrzy ze swojego stołka. dla mnie używalne iso 6400 to mała rewolucja.
rychu_lhotse
06-11-2008, 09:50
ja chyba poczekam na normalne sample. niskie iso, statyw, uczciwy obiektyw
Co miałeś na myśli pisząc uczciwy....tańszy,bardziej dostępny dla mas? Koleś robi zdjęcia ''L'' stałkami wiec czego jeszcze oczekiwać?Jak dla mnie takie ISO 6400 jest naprawdę na bdb poziomie co świadczy że Canon wykonał kawał dobrej roboty osiągając to z matrycy w której natywne ISO zaczyna się od 100 a kończy właśnie na 6400. Nie oczekujmy po matrycy 21mpx by ISO 6400 było gładkie jak pupka niemowlaczka....tak jak napisał Adam każdy inaczej odbiera szum i się nim przejmuje :)
Jak dla mnie super. Choć uważam, że d700 ma również używalne 6400, oczywiście trzeba poświęcić plikowi parę minut. Kwestia upodobań. Sam używam jeszcze D70s i z powodzeniem korzystam z iso 1600 a wiadomo, że szumi jak pacyfik.
rychu_lhotse
06-11-2008, 10:33
Jak dla mnie super. Choć uważam, że d700 ma również używalne 6400, oczywiście trzeba poświęcić plikowi parę minut. Kwestia upodobań. Sam używam jeszcze D70s i z powodzeniem korzystam z iso 1600 a wiadomo, że szumi jak pacyfik.
D700 i jego 6400 jest REWELACJA....szczegóły i brak kolorowej papki to duży +.
Co miałeś na myśli pisząc uczciwy....tańszy,bardziej dostępny dla mas? Koleś robi zdjęcia ''L'' stałkami wiec czego jeszcze oczekiwać?
opisalem warunki wykonania testu, ktory mnie interesuje, bo dalby mi poglada na to co taka puszka
reprezentuje z mojego punktu widzenia.
Jak dla mnie takie ISO 6400 jest naprawdę na bdb poziomie co świadczy że Canon wykonał kawał dobrej roboty osiągając to z matrycy w której natywne ISO zaczyna się od 100 a kończy właśnie na 6400. Nie oczekujmy po matrycy 21mpx by ISO 6400 było gładkie jak pupka niemowlaczka....tak jak napisał Adam każdy inaczej odbiera szum i się nim przejmuje :)
ale ja temu nie zaprzeczam, tylko tak sie sklada, ze mnie takie zmydlenie szczegolow nie interesuje,
bo jest nieakceptowalne. koniec i kropka.
dla mnie to jest troche jak przekonywanie, ze jedno auto sportowe jest lepsze od drugiego, bo lepiej sie
trzyma gorskich drog zwirowych. fajnie, tylko ja potrzebuje auto sportowe do jazdy po plaskim, gdzie
g... mnie obchodzi czy "jakos" sie trzyma, bo kluczowa jest predkosc ;)
Adam Trzcionka
06-11-2008, 11:19
opisalem warunki wykonania testu, ktory mnie interesuje, bo dalby mi poglada na to co taka puszka
reprezentuje z mojego punktu widzenia.
ale ja temu nie zaprzeczam, tylko tak sie sklada, ze mnie takie zmydlenie szczegolow nie interesuje,
bo jest nieakceptowalne. koniec i kropka.
dla mnie to jest troche jak przekonywanie, ze jedno auto sportowe jest lepsze od drugiego, bo lepiej sie
trzyma gorskich drog zwirowych. fajnie, tylko ja potrzebuje auto sportowe do jazdy po plaskim, gdzie
g... mnie obchodzi czy "jakos" sie trzyma, bo kluczowa jest predkosc ;)
święta racja. ale jeszcze świętsza, że są ludzie, których g.. obchodzą Twoje racje, bo mają własne i iso 100 ze statywiku to dla nich laboratoryjne smęty. zdaje się, ze w swoim poprzednim poście nie chciałeś tego zauważyć/uszanować :)
D700 i jego 6400 jest REWELACJA....szczegóły i brak kolorowej papki to duży +.
Sample z D700 na forum na wysokich ISO bardzo mi sie nie podobaly, tak same jak te teraz z 5D.
Jak nie ma wyjscia, to mozna/trzeba w absolutnej ostatecznosci uzyc, ale nic ponadto.
zdaje się, ze w swoim poprzednim poście nie chciałeś tego zauważyć/uszanować :)
nope. chyba, ze w tym watku obowiazuje jedyna sluszna linia, ze cokolwiek z 5MKII ma
swiety obowiazek sie zaje... podobac. bo jesli nie, to to powyzej to byla po prostu moja opinia.
rychu_lhotse
06-11-2008, 11:39
Myślę Panowie ze mnie,Adamowi i wielu innym wysokie ISO z 5D MKII będzie się podobać tak samo jak tym samym osobą podoba się wysokie ISO z D3 bądz D700. Jeśli się nie podoba,pozostaje robić zdjęcia z lampką lub ze statywu z mniejszym ISO.Jestem pewien po obejrzeniu tych kilku RAWów (link do nich zamieszczony kilkanaście postów wyżej) wynika ze niskie ISO i 21mpx będzie wymiatać.
święta racja. ale jeszcze świętsza, że są ludzie, których g.. obchodzą Twoje racje, bo mają własne i iso 100 ze statywiku to dla nich laboratoryjne smęty. zdaje się, ze w swoim poprzednim poście nie chciałeś tego zauważyć/uszanować :)
Adamie racz pohamować się odrobinę... Akustyka napisał co potrzebuje i ma dokładnie takie samo prawo mieć swoje oczekiwania względem aparatu jak i Ty. Ty chcesz mieć określoną jakość przy wysoim ISO, on przy niskim podobnie jak inni co robią np. zdjęcia produktów czy też zdjęcia studyjne jak Jacek_Z.
Przy czym on przynajmniej nie obraża osób, które mają inne zdanie.
Myślę Panowie ze mnie,Adamowi i wielu innym wysokie ISO z 5D MKII będzie się podobać tak samo jak tym samym osobą podoba się wysokie ISO z D3 bądz D700. Jeśli się nie podoba,pozostaje robić zdjęcia z lampką lub ze statywu z mniejszym ISO.Jestem pewien po obejrzeniu tych kilku RAWów (link do nich zamieszczony kilkanaście postów wyżej) wynika ze niskie ISO i 21mpx będzie wymiatać.
niekoniecznie dobre wysokie ISO oznacza, że w niskim aparat będzie wymiatać, o czym przekonaliśmy się w D3 i D700, gdzie jest dobrze, ale wcale niekoniecznie tak dobrze jak było za czasów CCD, które moim zdaniem miały LEPSZE niskie ISO niż CMOSy
rychu_lhotse
06-11-2008, 11:50
Adamie racz pohamować się odrobinę... Akustyka napisał co potrzebuje i ma dokładnie takie samo prawo mieć swoje oczekiwania względem aparatu jak i Ty. Ty chcesz mieć określoną jakość przy wysoim ISO, on przy niskim podobnie jak inni co robią np. zdjęcia produktów czy też zdjęcia studyjne jak Jacek_Z.
Przecież Akustyk męczył temat wysokiego ISO które wg niego jest kiepskie. Oczywiście ma takie prawo i tego nie neguję....każdy ma inny poziom akceptacji tego co otrzymuje.Zapewniam ze niskie ISO z 5D MKII będzie powalające pod względem szumu jak i szczegółów. Jak już wcześniej napisałem RAWy z linku który był załączony wcześniej pokazują ze niskie ISO (tam było akurat najniższe 160) daje gładki i szczegółowy obraz. Tak wiec o co chodzi Panowie?
Adam Trzcionka
06-11-2008, 11:54
niekoniecznie dobre wysokie ISO oznacza, że w niskim aparat będzie wymiatać, o czym przekonaliśmy się w D3 i D700, gdzie jest dobrze, ale wcale niekoniecznie tak dobrze jak było za czasów CCD, które moim zdaniem miały LEPSZE niskie ISO niż CMOSy
hm, a ty może po prostu dajże żyć i nie napominaj mnie po co drugim poście, bo to nudne. akustyk ma prawo mieć swoje oczekiwania, ja mam prawo miec swoje. kto pierwszy lekceważąco napisał, że oczekiwania "drugiego" go mało obchodzą - zdaje sie jest jasne. tyle, że trzeba by się wysilić i poczytać.
hm, a ty może po prostu dajże żyć i nie napominaj mnie po co drugim poście, bo to nudne. akustyk ma prawo mieć swoje oczekiwania, ja mam prawo miec swoje. kto pierwszy lekceważąco napisał, że oczekiwania "drugiego" go mało obchodzą - zdaje sie jest jasne. tyle, że trzeba by się wysilić i poczytać.
Adamie, a gdzie ja Cię w co drugim poście napominam?
Akustyk nie napisał "g... mnie obchodzą Twoje racje" tylko Ty. On wcześniej napisał porównanie z motoryzacją, ale nie ma tam wprost stwierdzenia, że g... go obchodzą Twoje racje, czy kogokolwiek innego, tylko że w danym momencie g... go interesują określone parametry - drobra różnica.
Co innego uważać daną cechę aparatu za niepotrzebną, a co innego pisać, że czyjeś zdanie jest gówniane, bo się nie zgadza z moim.
Adam Trzcionka
06-11-2008, 12:21
Adamie, a gdzie ja Cię w co drugim poście napominam?
Akustyk nie napisał "g... mnie obchodzą Twoje racje" tylko Ty. On wcześniej napisał porównanie z motoryzacją, ale nie ma tam wprost stwierdzenia, że g... go obchodzą Twoje racje, czy kogokolwiek innego, tylko że w danym momencie g... go interesują określone parametry - drobra różnica.
Co innego uważać daną cechę aparatu za niepotrzebną, a co innego pisać, że czyjeś zdanie jest gówniane, bo się nie zgadza z moim.
uprawiasz bardzo mętną kazuistykę. nie napisałem, że mnie, Adama T., g... interesują preferencje akustyka. nigdzie, poczytaj, zachęcam. i dajże już spokój, wątek dotyczy 5d2, nie mnie, akustyka i g..
Spokojnie...
Pamietajcie o 2 rzeczach - to iso6400 [do tego fota poruszona, wiec warunki na pewno byly ciezkie], do tego to 21mpx - to jednak sporo ;)
Lukasz zwrocil uwage na kolory, a te przy tak wysokim iso sa [przynajmniej dla mnie] bardzo przyjemne w odbiorze.
Poza tym:
a) jedni potrzebuja iso6400 takiego jak iso100 ;)
b) drudzy potrzebuja iso6400 takiego jak tu [tzn takie jak tu im wystarczy, zeby z niego korzystac]
c) trzeci chca jeszcze czegos innego
Wazne zeby zadna z grup nie wskakiwala drugiej na plecy bo ta ma inne zdanie ;) Papka czy nie - niech kazdy to indywidualnie rozpatrzy i nie wnika co drugi na ten temat sadzi bo to glownie z tego powodu [roznica zdan] sa potem jakies problemy/bitwy/wojny/niewiadomo co ;)
rychu_lhotse
06-11-2008, 12:31
Spokojnie...
Pamietajcie o 2 rzeczach - to iso6400 [do tego fota poruszona, wiec warunki na pewno byly ciezkie], do tego to 21mpx - to jednak sporo ;)
Lukasz zwrocil uwage na kolory, a te przy tak wysokim iso sa [przynajmniej dla mnie] bardzo przyjemne w odbiorze.
Poza tym:
a) jedni potrzebuja iso6400 takiego jak iso100 ;)
b) drudzy potrzebuja iso6400 takiego jak tu [tzn takie jak tu im wystarczy, zeby z niego korzystac]
c) trzeci chca jeszcze czegos innego
Wazne zeby zadna z grup nie wskakiwala drugiej na plecy bo ma ta inne zdanie ;) Papka czy nie - niech kazdy to indywidualnie rozpatrzy i nie wnika co drugi na ten temat sadzi bo to glownie z tego powodu [roznica zdan] sa potem jakies problemy/bitwy/wojny/niewiadomo co ;)
Dobrze ujęte i proponuję na tym zamknąć tą niezręczną dyskusję.
uprawiasz bardzo mętną kazuistykę. nie napisałem, że mnie, Adama T., g... interesują preferencje akustyka. nigdzie, poczytaj, zachęcam. i dajże już spokój, wątek dotyczy 5d2, nie mnie, akustyka i g..
Adam jak Cie złapią z ręką w czyjejś kieszeni to też krzycz, że to nie Twoja ręka (to tylko przykład, aby nie było że mówię że kradniesz) i że to czyjaś mętna kazuistyka.
Co do ISO 6400 w 5D II - zobaczymy jak to wygląda w rzeczywistości jak będzie gdzie, bo jak do tej pory to przyzwyczailiśmy się już, że sample samplami, testy testami, a potem i tak wychodzi inaczej. I to również w przypadku Nikona, gdzie dużo ludzi zawiodło się na AWB, a na zdjęciach prezentowanych przez fotografów (między innymi również ślubnych) w trudnych warunkach miało być taaaaaaak idealnie. Wybacz pragmatyzm, ale uwierzę jak zobaczę, jak obrobię parę fotek z danego sprzętu.
BTW Jak do tej pory wciąż czekamy na przykłady różnic w klaach aparatów (bodajże dwie klasy), które miałeś kiedys pokazać. Tak więc wybacz ale całe Twoje gadanie jest nic nie warte, bo jest tylko biciem piany.
lepiej, lepiej. ale wtedy jeszcze bardziej odwróciłbym np Twoją uwagę od faktu, że sample są zajeb... :lol:
Adamie nosisz bieliznę pod habitem? Nie ustajesz w swej działalności misyjnej i należy Ci się uznanie ;-)
Ja prosze o zaprzestanie dyskusji o personach, poglądach osób itp, bo to prowadzi w prostej linii do zamknięcia wątku. Szkoda, że nie ma więcej plików, bo nie ma o czym gadać. Więc może pomilczymy? :mrgreen: aż do czasu gdy body pojawi się na rynku i będzie wysyp plików?
Tudzież warto zastosować się do mądrej reguły selekcjonera Łazarka, by z koniem się nie próbować kopać: bo i kopyta ... i większe doświadczenie w kopaniu ...
Adam Trzcionka
06-11-2008, 13:05
Jak do tej pory wciąż czekamy na przykłady różnic w klaach aparatów (bodajże dwie klasy), które miałeś kiedys pokazać. Tak więc wybacz ale całe Twoje gadanie jest nic nie warte, bo jest tylko biciem piany.
ty jesteś modem??? :confused::-?
wydawało mi się, że rola moda - prócz normalnego udziału w forumowym zyciu, to łagodzenie spięć, dyskretne tonowanie dyskusji. ty je zaogniasz, prowokujesz, rozdrapujesz dawno zabliźnione kontrowersyjne tematy z zupełnie innych wątków.
- nie ja pisałem o dwóch klasach różnicy. przeczytaj kto o tym pisał. prowokujesz, wkładasz mi w usta nie moje słowa, zaczepiasz mnie, ale tym razem nie dam się sprowokować.
- nigdy i nigdzie nie napisałem, że pokaże jakiekolwiek sample. zacytuj, bo inaczej znowu wciskasz mi w usta nie moje słowa i prowokujesz.
- moje gadanie jest warte tyle, że wiem o czym mówię. ty ciut mniej. ale jak widzę w stopce masz teraz masę czasu, masz marzenia no i niemało agresji.
przeczytaj co napisałem, wróć do wątku o 5d i d3, potem zdobądź sie na minute refleksji, sprawdź definicję flejmu i trolowania i przemyśl co robisz, bo to jest wątek o 5d2 i ja w przeciwieństwie do ciebie tryzmam sie tematu, nie ciebie, jak ty mnie.
zaprawde, zaprawde powiadam ci - modzie Erie, nie idź tą drogą!
oj Adam i po co ten post?
każdy chce mieć ostatnie słowo.
ty jesteś modem??? :confused::-?
wydawało mi się, że rola moda - prócz normalnego udziału w forumowym zyciu, to łagodzenie spięć, dyskretne tonowanie dyskusji. ty je zaogniasz, prowokujesz, rozdrapujesz dawno zabliźnione kontrowersyjne tematy z zupełnie innych wątków.
- nie ja pisałem o dwóch klasach różnicy. przeczytaj kto o tym pisał. prowokujesz, wkładasz mi w usta nie moje słowa, zaczepiasz mnie, ale tym razem nie dam się sprowokować.
- nigdy i nigdzie nie napisałem, że pokaże jakiekolwiek sample. zacytuj, bo inaczej znowu wciskasz mi w usta nie moje słowa i prowokujesz.
- moje gadanie jest warte tyle, że wiem o czym mówię. ty ciut mniej. ale jak widzę w stopce masz teraz masę czasu, masz marzenia no i niemało agresji.
przeczytaj co napisałem, wróć do wątku o 5d i d3, potem zdobądź sie na minute refleksji, sprawdź definicję flejmu i trolowania i przemyśl co robisz, bo to jest wątek o 5d2 i ja w przeciwieństwie do ciebie tryzmam sie tematu, nie ciebie, jak ty mnie.
zaprawde, zaprawde powiadam ci - modzie Erie, nie idź tą drogą!
zaprawdę zaprawdę powiadam Ci drogi Adamie, że upomniałem Cię za atak na akustyka (jako mod mogłem Ci dać warna, ale wówczas to pewnie by się skończyło kolejną pieśnią o uciskanych, a dalsza dyskusja była wynikiem Twojej odpowiedzi
co do stopki to się bardzo mylisz - czasu mam stosunkowo mało, mimo iż jestem na przymusowym urlopie, tak więc proszę nie oceniaj czegoś o czym nie wiesz NIC
akurat na temat obróbki obrazu, jego powstawania i przetwarzania przez oprogramowanie aparatu/ innych urządzeń sądzę, że trozkę wiem (i to podejrzewam że dużo więcej od Ciebie, ale licytować się nie będę), więc docinki w stylu "wiem o czym mówię. ty ciut mniej" możesz sobie darować
ach... byłbym zapomniał - przecież jak się jest modem to już nie można wogóle mieć własnego zdania, bo mod jest tylko od sprzątania
Adam Trzcionka
06-11-2008, 13:14
oj Adam i po co ten post?
nie w tym rzecz Jacku. drugi raz w przeciagu dwóch tygodni mod wdaje się w ciągnięcie brutalnego flejma ze mną w tle. nie zaczepiany, nie prowokowany, bez jakiegokolwiek punktu zaczepienia z tamtym wątkiem Erie wyciąga stary wątek, przedstawia mnie w nieuczciwym kontekście i wciska mi w usta nie moje słowa. byłbyś spokojny?
Adam Trzcionka
06-11-2008, 13:15
ach... byłbym zapomniał - przecież jak się jest modem to już nie można wogóle mieć własnego zdania, bo mod jest tylko od sprzątania
można. ba, trzeba. ale flejmowanie nie chodzi chyba w zakres obowiązków, co?
Pisałeś do Erie, ale na otwartym forum więc pozwolę sobie zauważyć, że jesteś bufonem i w dodatku mało inteligentnym. Z pewnych kwestii nie powinno się czynić tematu do drwin, ale czy tak mało rozumny człowiek jak ty, ale tak bardzo w siebie zapatrzony może, to pojąć?
Niech jednak nie należy ono do misjonarza Adama Trzcionki. Zawsze się zastanawiam jaki dorobek stoi za takimi ludźmi. Zrozumiałbym zarozumiałość i przeświadczenie o swojej wielkości jeśli taka persona osiągnęłaby tytuł profesora do trzydziestki. Może się w głowie pozmieniać, ale tylko dlatego, że się robi poprawne zdjęcia ślubne? Trzeba być pozbawionym nie tylko wyczucia, ale i instynktu samozachowawczego.
Przepraszam Jacku za ostrość wypowiedzi, ale tolerujecie jego zachowanie więc mam nadzieję, że i mi się upiecze.
Pawel Pawlak
06-11-2008, 14:35
Adam, pamiętasz naszą ostatnią wymianę zdań na PM ?
Pisałeś do Erie, ale na otwartym forum więc pozwolę sobie zauważyć, że jesteś bufonem i w dodatku mało inteligentnym. Z pewnych kwestii nie powinno się czynić tematu do drwin, ale czy tak mało rozumny człowiek jak ty, ale tak bardzo w siebie zapatrzony może, to pojąć?
Th3big jeżeli dobrze zrozumiałem Twoje intencje to nie ma potrzeby polemizować z Adamem o tej akurat sprawie, praca się znajdzie (notabene aktualnie już jestem w trakcie rozkręcania czegoś). Nie zawsze mamy wpływ na działenie innych - firma w której pracowałem zostałą przejęta przez inną (większą) i tyle - pozbyli się 60% załogi. Adamowi trochę brak wyczucia, ale mam nadzieję, że nigdy nie będzie musiał stanąć w takiej sytuacji.
Mój błąd, że wpadłem na pomysł wpisać to w stopce - zaraz to zniknie, więc radosnych dobrze zarabiających nie będzie kłuło w oczy.
Pawel Pawlak
06-11-2008, 14:41
Generalnie właśnie TA część wypowiedzi najbardziej podniosła mi ciśnienie... Nawet chciałem coś napisać, ale po co ? Ci których to zniesmaczyło już pewnie swoje wiedzą a Ci którzy nie zauważali w tym nic niestosownego, nie warci są uświadamiania...
Kolekcjoner
06-11-2008, 14:51
A może ... może dla złagodzenia całej sprawy, któryś mod byłby łaskaw wyciąć /* w diabły tę niepotrzebną nikomu od szczęścia dysputę.
/* - ew. jest pręgierz
moje gadanie jest warte tyle, że wiem o czym mówię. ty ciut mniej. ale jak widzę w stopce masz teraz masę czasu, masz marzenia no i niemało agresji....
Szczyt bufonady i zarozumialstwa. Ogólnie - żenada. Po raz ostatni toleruję tego typu wyskoki. I tak po raz kolejny dzięki pewnym osobnikom, wątek zostaje zamknięty. Wszelką polemikę uważam za zbędną. Nic nie będzie wycinane.
Dla zainteresowanych: http://www.akihabaranews.com/en/news-16980-Canon+5D+Mark+II:+The+World's+first+forbidden+HD+V ideo+finally+Official!!.html