Zobacz pełną wersję : D90 - no i jest
No to trzeba będzie znowu dopisać nowy model do tytułu forum...
Szczegóły:
http://www.optyczne.pl/1205-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D90.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7733
Ciekaw jestem testów szumów na CMOSie - czy będzie porównywalna z D300... I ciekaw jestem, czy skusi Was możliwość nagrywania filmów :)
arturkrz
27-08-2008, 08:29
Nagrywanie filmów - nie.
CMOS - tak.
Nowy obiektyw? 18-105vr - taki widać na zdjęciach.
Już piszę list do św. Mikołaja ;-)
Bardzo rozsądna konstrukcja (z tymi filmami to jaja... :) no ale świat idzie do przodu) i imo przemyślane parametry. Oby tylko obrazek był przyzwoity a będzie cacy aparat.
Pierwsze 'sample' i filmy:
http://optyczne.pl/1208-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D90_i_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5%E2%80%935.6G_ED_VR__-_pierwsze_zdj%C4%99cia__pierwsze_filmy.html
Fajna rzecz te filmy. Jako Tomasz - jak zobaczyłem, to uwierzyłem ;)
Kurcze.. .... ........ HD :?:
A na co to komu w lustrzance :?:
No ale zobaczymy, może w ns D3 też będzie i się z popularyzować.
adamouse
27-08-2008, 08:46
Filmik gościa, który miał D90 do testów przed premierą jest na Youtube (http://www.youtube.com/watch?v=HVQX1rC-fRA).
aaaaaaa filmy niesamowite O_O jakosc, dof , mega XD kamera z wymiennymy szklami xD
narzekacie na filmy, a filmy to duzo zdjec zrobionych i zlozonych w jedno po drugim. no ze film ;p
cypherdid
27-08-2008, 08:52
Canon walczy megapikselami a Nikon funkcjami...fajnie że filmy nagrywa...za parę lat jak ta funkcja będzie jeszcze lepiej zrobiona...to w połączeniu z wymienną optyką będzie hiper fajnym rozwiązaniem...Canon 50d może się w trąbke cmoknąć
w sumie to bym swoje d200 chetnie na d90 zamienil ze wzgledu na ladna wydolnosc przy wyoskim iso :3
tylko watpie ze bede chcial wracac do ergonomi ponizej d200 , ale kusi iso
robin102 ma srubokret :P
Szkoda, że podczas filmowania trzeba będzie ostrzyć ręcznie
Już wiemy co będzie poprawione w następcy :P
pamietam jak kiedys w czsach zamierchlych , mialem canona g5, i to bylo moje cyfrowe "body" bo na duza cyfre jeszcze nie mozna bylo sobie pozwolic. ten canon mial funkcje krecenia filmikow, mam kiladziesiat do dzisiaj, bo przy byle okazji krecilem po kiladzieisiat sekund lub kilka minut dla zababwy, jakosci sa miernej , ale jesli codzi o np pamiatke to ok, mysle, ze tem pomysl moze okazac sie strzalem w 10 nikona:)
ps
mam na dzieje, ze jest tez nihgtshooting:)
http://www.dpreview.com/previews/nikond90/
Pierwszy test
pozdrawiam,
stahoo
Pozwolicie, że zacytuję sam siebie:
D70 - luty 2004
D80 - wrzesień 2006 (czyli po 2,5 roku po D70)
D200 - listopad 2005 (czyli 10 miesięcy przed D80)
D300 - sierpień 2007 (jak powyżej, biorę daty premiery, a nie dostępności)
wrzesień 2006 + 2,5 roku = marzec 2009
sierpień 2007 + 10 miesięcy = lipiec 2008
średnia (III 09;VII 08 ) = ok. listopada 2008
czyli jednak nie trafiłem do końca w datę premiery D90. Przyspieszyli ;-)
Ale poza tym zgodnie z moimi oczekiwaniami:
-matryca z D300
-dobry wizjer na pryzmacie, a nie lustrach
-śrubokręt
-wyświetlacz z D300
-obudowa klasy D80.
Zwrócie uwagę, że filmy w standardzie 24 FPS - tak jak kamera filmowa, a nie wideo. Standard telewizyjny to 25FPS, kamery wideo kręcą jeszcze szybciej. Z uwagi na większą rozdzielczość i 24FPS będzie "emulacja" klasycznego filmu. Ale generalnie ten gadżet mnie nie kręci.
Co bardzo cieszy, nikon śladem D700 pozostał przy nowym dobrym zwyczaju i (tak jak MB-D10 pasuje do D300i D700) MB-D80 pasuje do D90. Wielkie dzieki.
Co niepokoi: jak będzie wyglądało ISO 100. Minimallny czas otwarcia migawki to 1/4000 s., do przy native ISO dla szkieł f/1.4 będzie powodowało problemy w słońcu. ISO 100 mam nadzieję nie będzie psuło jakości.
Czy jest to aparat, który nawiąże walkę z C40D i C50D? Nie wiem, przy obecnej cenie C40D będzie cięzko.
rychu_lhotse
27-08-2008, 09:07
Tak jak kiedyś wszyscy się śmiali ze niedługo filmiki będzie można kręcić lustrami tak teraz użytkownicy będą piali z zachwytu jaka to wspaniała opcja.Kiedyś wszyscy sie śmiali ze w lustrach brakuje tylko kręcenia filmów....już to mają. Migracja użytkowników kompaktów murowana.
Fajnie, ze grip od D80 pasuje do D90.
Filmiki.... w sumie zbedne dla mnie, ale jak są to dlaczego nie... :)
A biorąc pod uwage, ze przy tych filmach beda wykorzystywane wlasciwosci szkieł (czyli np. mała GO przy jasnych stałkach, czy efekt fisheye), mysle ze to całkiem fajna sprawa moze byc :)
Cena 3300... biorac pod uwage, ze D300 kosztuje tylko 1 k pln wiecej to nie jest za rewelacyjna.
ze specyfikacji wynika że D90 ma pomiar światła z manualami coś czego do tej por nie było w serii Dxx :)
Matryca a'la D300 więc obrazek ładny będzie :)
ładnie ładnie :)
Canon 50d może się w trąbke cmoknąć
A co z dwiema pamieciami C1 i C2? A co ze wstepnym podnoszeniem lustra? Wole te dwie funkcje od tych filmikow. (najlepiej i te funkcje i filmiki jako bonus).
A szybkostrzelnosc? A slawetne ISO100? :-D A ISO 12800? A 1/8000s?
50D nie musi sie wcale cmokac. Jako aparat fotograficzny ma pewne plusy. Jako kamera video oczywiscie nie. :-)
Cena 3300... biorac pod uwage, ze D300 kosztuje tylko 1 k pln wiecej to nie jest za rewelacyjna.
Dokładnie też tak myśle, szczególnie jak ktoś będzie chciał w najbliższym czasie się dozbroić.
Za pół roku różnica powinna być większa (d90 spadnie sporo z ceny)
Paprycjusz
27-08-2008, 09:31
A mnie najbardziej zaskoczyło 3D tracking w 11 polowym AF :D Strasznie mi się on podoba :D
A co z dwiema pamieciami C1 i C2? A co ze wstepnym podnoszeniem lustra? Wole te dwie funkcje od tych filmikow. (najlepiej i te funkcje i filmiki jako bonus).
A szybkostrzelnosc? A slawetne ISO100? :-D A ISO 12800? A 1/8000s?
50D nie musi sie wcale cmokac. Jako aparat fotograficzny ma pewne plusy. Jako kamera video oczywiscie nie. :-)
pn, z całym szacunkiem, ale to juz zaczyna byc nudne...
W kilku Twoich postach widzialem, ze pisales, ze d300 byłby dla Ciebie wymarzonym aparatem... On tez nie ma ISO100. Ty jestes jak ten kurek na dachu - "tak zapieje jak wiatr zawieje" :)
d90....dzwiek tylko mono ? ... choc wejscie na mikrofon zewnetrzny by dali ... , i te 24 kl/s.... troszke malo ;) .
Canon walczy megapikselami a Nikon funkcjami...fajnie że filmy nagrywa...za parę lat jak ta funkcja będzie jeszcze lepiej zrobiona...to w połączeniu z wymienną optyką będzie hiper fajnym rozwiązaniem...Canon 50d może się w trąbke cmoknąć
No i proszę jak przeobraża się opinia forumowiczów na temat użyteczności funkcji w body. Nie tak dawno wszyscy turlali się ze śmiechu na widok przepowiedni o filmach w lustrzankach... a tu proszę - Canon lipa! Nieważne, że body półkę wyżej pod każdym względem - ale może się cmoknąć bo filmów nie nagrywa...
co tu dużo pisać... :shock::mrgreen:
Sądzicie że cena D80 teraz jeszcze spadnie?
już teraz jest w rewelacyjnej cenie poniżej 1700zł za body. Oczekujesz dalszych obniżek skoro zapowiadana cena następcy jest niemalże dwukrotnie wyższa?? Oczywiście, że wszystko tanieje ale bez przesady, nie oczekujmy tu cudów...
Kurczę, o współpracy z manualami też nie doczytałem. No a jak jest z wstępnym podnoszeniem lustra? Bo dla mnie to dość istotna informacja.
Bradley22
27-08-2008, 09:37
d90....dzwiek tylko mono ? ... choc wejscie na mikrofon zewnetrzny by dali ... , i te 24 kl/s.... troszke malo ;) .
Bez dźwięku ;) Skoro pierwsza lustrzanka z możliwością kręcenia filmów, to jak pierwszy film zaczyna się od kina niemego ;) Ale teraz to już tylko progres będzie w tej materii ;)
Pozdrowionka!
Paweł
W kilku Twoich postach widzialem, ze pisales, ze d300 byłby dla Ciebie wymarzonym aparatem... On tez nie ma ISO100.
No i to by mnie bardzo bolalo. Jest wymarzonym, bo jest swietny, taki D200 do kwadratu (juz puszka D200 mnie zachwyca), do tego niezly CMOS, za to bardzo bolalo by mnie, mimo calego zachwytu, ze brak jest ISO 100, ktore lubie i uzywam. W Chorwacji pare razy braklo mi skali przy 1/8000s i ISO 100, jak chcialem bardziej otworzyc obiektyw dla mniejszej GO.
Witam
Usable lenses
• DX AF Nikkor: All functions supported
• Type G or D AF Nikkor: All functions supported (PC Micro-Nikkors do not support some functions)
• Other AF Nikkor: All functions supported except 3D Color Matrix Metering II. Lenses for F3AF not supported.
• AI-P Nikkor: All functions supported except 3D Color Matrix Metering II
• Non-CPU: Autofocus not supported. Can be used in exposure mode M, but exposure meter does not function. Electronic rangefinder can be used if lens
Czytajcie ze zrozumieniem - nie mierzy z manualami.
na fotopolis.pl
- AI-P - dostępne wszystkie funkcje z wyjątkiem autofokusa i 3D Color Matrix Metering II
- AI Nikkor bez procesora - możliwość korzystania w trybie [A] lub [M] z obsługą Color Matrix Metering, wskazanie wielkości przysłony po wprowadzeniu przez użytkownika danych przysłony f/(wartość) oraz długości ogniskowej f=mm, funkcja elektronicznego potwierdzania ostrości dostępna przy maksymalnej efektywnej przysłonie f/5,6 lub mniejszej
czyli tak jak w D200 wprowadzasz dane obiektywu do pomiaru światła
Na zdjęciu od spodu bez obiektywu widać wyraźnie śrubokręt, więc dobrze - gdyby go nie było, Nikon strzeliłby sobie wielkiego samobója, bo to aparat dla ludzi korzystających z takich obiektywów.
Natomiast na żadnym zdjęciu nie dojrzałem symulatora przysłony AI. Pomiaru światła z obiektywami bez CPU raczej nie ma!
Na dpreview piszą, że jest "klasycznie" - pomiar z obiektywami bez CPU nie działa. Nie wiem, skąd fotopolis wzięło tę informację.
Chyba, że jest "pokrętna" możliwość wprowadzenia ręcznie do menu zarówno przysłony maksymalnej, jak i faktycznie nastawionej - takie "ręczne" AI - w co wątpię, bo to prowadziłoby do niezliczonych pomyłek (choć ja powitałbym i takie rozwiązanie z radością wobec braku jakiegokolwiek pomiaru światła).
Tak jak kiedyś wszyscy się śmiali ze niedługo filmiki będzie można kręcić lustrami tak teraz użytkownicy będą piali z zachwytu jaka to wspaniała opcja.Kiedyś wszyscy sie śmiali ze w lustrach brakuje tylko kręcenia filmów....już to mają. Migracja użytkowników kompaktów murowana.
Kiedyś (lata 80-te) wszyscy się śmiali z aufokusa, a teraz ?
Świetna sprawa te filmy w amatorskim sprzęcie. cMOS również przyciągnie klientów, jest śrubokręt, lżejsza obudowa niż "profi" D300 , "profesjonalny" wygląd - zobaczycie co się będzie działo na Święta. Pytanie: czy amatorowi potrzeba D300, bo różnica w cenie nie będzie odzwierciedlała różnic w jakości obrazowania. Za dodatkową kasę moża sobie sprawić jakieś szkiełko albo lampę albo gripa itd....
Pozdrawiam
specyfikacja całkiem przyjemna :)
Jedyne na co miałem nadzieję, to że dołożą więcej pól krzyżowych. W 50D wszystkie są krzyżowe :)
Nowy kit 18-105 też chyba całkiem ostry- dobre wrażenie zrobiło na mnie to zdjęcie portretowe na długim końcu i otwartej przysłonie (a nie mogło by kurde mieć światła jak staruszek 18-70?)
rozmiar jakoś się przełknie... ale przyzwyczajony jestem do d70:P no i cieszy że "stary" grip będzie pasował. A nie jakiś nowy model za tysiaka
I jeszcze tu: http://www.fotografuj.pl/Article/Pierwsze_wrazenia_Nikon_D90_test/id/177 - na razie macanka, bo to była próbka inzynieryjna
GreenToad
27-08-2008, 09:59
Musze przyznac ze troche mnie rozczarowuje d90, mam d50 i celowalem ze po premierze d90 "przestanie robić zdjecia", a tak widze ze poczekam na kolejną generacje, lub bede robil przesiadke do C, oto dlaczego:
tylko 12 bit - niby niewiele daje 14 ale daje.
ma tryb wideo ale bez autofocusa, czyli dla mnie w wiekszosci nieprzydatny, a w cene wliczony napewno słono, cos czulem ze spie******* krecenie filmow w jakis taki sposob ze nie bedzie dzialal pomiar swiatla podczas krecenia, AF, albo nie bedzie podgladu podczas krecenia, ze spie****** tak ze beda mogli pochwalic sie w materialach prasowych ze maja pierwsza lustrzanke ktora kreci filmy, a nie bedzie sie do niczego rozsadnego nadawalo.
bufor 7 klatek na raw daje nam 2 sekundy, moglo byc lapiej, ale moze sie czepiam
nie moge niezauwazyc tego ze 50D z ktorym niby ma konkurowac, a niby nie, jest zrobiony z metalu i za ten metal nie bedzie trzeba pewnie duzo wzgledem d90 doplacic, ale poczekam na oficjalne ceny.
Jesli dobrze rozumiem gpsa trzeba bedzie podlaczyc na stopke, jesli nie mozna bedzie go uzywac z lampa to troche skucha, czesto podlaczam do fotek na zewnatrz.
spiritwood
27-08-2008, 10:00
No i Ken też coś skrobnął na ten temat.
http://kenrockwell.com/nikon/d90.htm
Z tego co widzę to można już nawet zamawiać i cierpliwie czekać... Ja tam jestem ciekaw jakości tych filmów - w końcu jakość obiektywów bije na głowę większość amatorskich kamer. Ciekawe jak rozwiązali chłodzenie matrycy? Toż poczciwy D200 lubił od czasu do czasu puścić na brzegach fioletowy zafarb już przy 90 - 120 sekundach ;)
Ja krece filmy D70s, wiec D90 tylko to ulatwi ;) szkoda ze SD, bo moglbym D70s zamienic, a tak musze kupic drugie D300... ;)
Calkiem przyjemny aparacik - chociaz brakuje mi 1/8000s...
A na dpr kazdy placze, ze nie pokazali nowych stalek i D3x :mrgreen:
Ja chyba jednak przesiądę się za jakiś czas na d300, filmików nie potrzebuję a i troszkę już więcej umiem i rozumiem ( tak mi się wydaje :)) a na d700 to mi chyba w budżecie domowym zabraknie kasy.
cypherdid
27-08-2008, 10:03
No i proszę jak przeobraża się opinia forumowiczów na temat użyteczności funkcji w body. Nie tak dawno wszyscy turlali się ze śmiechu na widok przepowiedni o filmach w lustrzankach... a tu proszę - Canon lipa! Nieważne, że body półkę wyżej pod każdym względem - ale może się cmoknąć bo filmów nie nagrywa...
co tu dużo pisać... :shock::mrgreen:
Powiem tak...12 MPX to strasznie dużo więc montowanie prawie 16 w 50d jest zabiegiem czysto skierowanym na maniaków wielkości plików. Funkcja filmu? Każdy kto kupi d90 będzie się nią raz na jakiś czas na pewno bawił..gwarantuję..My- chopaki lubimy nowinki..i to co kiedyś wydawało się zbędne..czyszczenie matrycy i live view...jest przydatne i często używane..to samo będzie z Motion'em...lepiej mieć i nie potrzebować..niż potrzebować i nie mieć...nie chodzi mi o to że 50d może się cmoknąć bo nie nagrywa filmów...może się cmoknąć bo to co nikon wprowadził rok temu- canon wprowadza teraz popychając dalej megapiksele..której praktycznie optyka nie obsłuży.
Kiedyś (lata 80-te) wszyscy się śmiali z aufokusa, a teraz ?
Kiedyś śmiali się też...
... z wbudowanego światłomierza...
... z obiektywów zmiennoogniskowych...
... z aparatów nie w pełni mechanicznych, wymagających zasilania z baterii...
... z automatyki naświetlania...
... z wbudowanych silników do przesuwu filmu...
i w zasadzie z każdej nowości...
wiecie co... tak sobie oglądam te sample z Optycznych.pl ... i na ISO 400 żadne nie jest ostre... mam nadzieję,że to tylko "cośtam" i tak nie zostanie ... Niech tylko Sailor kupi sobie D90... sie pojawią odpowiednie filmy ;)
aparat imo świetny, naprawdę nie ma co narzekać:
AF: multicam 1000 (jak w D200)
4.5kl/s (d200 ma 5kl)
matryca z D300
pasujący od d80 grip
"śrubokręt"
czyszczenie matrycy
i nawet te filmiki organizm przyjmie (jak nie zjełczałe, rzecz jasna)
myślę, że nikon sprzeda tego modelu ohohoho albo jeszcze więcej, sam się zaczynam zastanawiać...
Powiem tak...12 MPX to strasznie dużo więc montowanie prawie 16 w 50d jest zabiegiem czysto skierowanym na maniaków wielkości plików.
ale widziales juz jakies porownanie, ktore pozwala Ci tak definitywnie wydawac opinie o 50D?
a co jesli to 50D przy 3Mpix wiecej bedzie mialo ISO 2500 na poziomie ISO 800 w D90?
może się cmoknąć bo to co nikon wprowadził rok temu- canon wprowadza teraz popychając dalej megapiksele..której praktycznie optyka nie obsłuży.
pan z Canona NL twierdzi, ze np. 17-55 wystarczy do 15Mpix. a sample ktore widzialem to potwierdzaja. wiec widac jakos sie da, choc mocno probujesz zaklinac, ze to jest niemozliwe. przy czym, zaryzykowalbym stwierdzenie, ze w typowym dla fanboys stylu, pial bys peany gdyby D90 wyszedl z 15Mpix albo wiecej.
A ISO 12800?
Zakres matrycy w jednym jak i w drugim aparacie konczy się na 3200.
Jeszcze jedno - do tych płaczków, którzy ubolewają, że d90 kręci filmy (a przeciez prawdziwy fan lustra brzydzi sie tym) - czy Wy żyjecie w innym swiecie? Przeciez to oczywiste, ze jest to chwyt marketingowy, ktory przyciagnie klientele (co do tego nie mam watpliwosci). Czy naprawde jest jeszcze ktos kto uwaza, ze Nikon robi aparaty... ot tak sobie dla checy ? Robi by je SPRZEDAWAĆ i NA TYM ZARABIAĆ ! Moim zdaniem z marketingowego punktu widzenia to moze byc strzał w 10. Ja fimików nie potrzebuje, ale gro osób dla ktorych D90 bedzie np. pierwszym lustrem i owszem. Spotkałem sie wielokrotnie ze zdaniem kogos kto sie przesiadł z kompaktu na lustro, ze chciałby miec także mozliwosc krecenia "filmików". I teraz bedzie mial taką mozliwosc.
No więc jako posiadacz D300 napisz jak to jest z tym ISO 1000-3200?
widziałeś te zdj.? -> http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=839327#post839327
niedawno robiłem taki mini teścik dla prz3mo, pogadaj z nim może Ci prześle (może ma szybsze i lepsze łącze od mojego, {u mnie przesył trwa "wieki" i nie ma jeszcze pewności, że nic nie przerwie})
daję tu, gdyż poprzedni wątek już zamknięty
Zakres matrycy w jednym jak i w drugim aparacie konczy się na 3200.
Ale w jednym zaczyna sie nizej, a podbicie konczy sie wyzej. :-P
Jeszcze jedno - do tych płaczków, którzy ubolewają, że d90 kręci filmy (a przeciez prawdziwy fan lustra brzydzi sie tym)
Mi sie to podoba i chcialbym miec. Kamery nie nosze, za duza, natomiast mam maly kompakcik Kodaka w kieszeni i krece nim niespodziewane postepy moich dzieci, np. pierwszy zjazd na nartach...
ze specyfikacji wynika że D90 ma pomiar światła z manualami coś czego do tej por nie było w serii Dxx :)
Matryca a'la D300 więc obrazek ładny będzie :)
ładnie ładnie :)
Jeśli to prawda to znakomicie podnosi funkcjonalność. Czy wiadomo cos o wstępnym prawdziwym podnoszeniu lustra??
Ale w jednym zaczyna sie nizej, a podbicie konczy sie wyzej. :-P
To podbicie to mozna sobie w kazdym aparacie do 25600 zrobic i wyzej.
widziałeś te zdj.? -> http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=839327#post839327
niedawno robiłem taki mini teścik dla prz3mo, pogadaj z nim może Ci prześle (może ma szybsze i lepsze łącze od mojego, {u mnie przesył trwa "wieki" i nie ma jeszcze pewności, że nic nie przerwie})
daję tu, gdyż poprzedni wątek już zamknięty
Ja na tych fotkach nie widzę żadnego szumu :)
Dla mnie to rewelacja - o to mi właśnie chodziło - coś czuję, że już zacznę odkładać kaskę na D90 :)
D300 jak dla mnie jeszcze trochę za drogi - a D90 dla moich potrzeb w zupełności wystarczy...
ze specyfikacji wynika że D90 ma pomiar światła z manualami coś czego do tej pory nie było w serii Dxx
Nie wiem skąd fotopolis wzięło tę informację. Moim zdaniem na zdjęciach aparatu nie ma nawet śladu symulatora przysłony AI. Dpreview też podaje, że (typowo dla serii Dxx) brak pomiaru światła z obiektywami bez CPU, jedynie możliwość pracy w trybie M. Szkoda.
Adam Trzcionka
27-08-2008, 10:28
To podbicie to mozna sobie w kazdym aparacie do 25600 zrobic i wyzej.
no można. ale żeby to miało sens trzeba mieć z czego podbijać. pozyjem uwidjem jak to wygląda w 50d.
co do d90 - ciekawa puszka, sporo fajnych rozwiązań, kręcenie filmików - nic hańbiącego. dla moich zastosowan dyskwalifikuje je jednoczesny brak iso 100 i czasu 1/8000, ale generalnie mocne, bardzo pozytywne zmiany w stosunku do d80.
Zgadza sie, poszukam wieczorem tego maila, chyba gdzies jeszcze go mam...
Powiem tak: byłem na 99% przekonany do kupna D300, do czasu... aż przybył do mnie pewien osobnik ;) z D3, porobił mi i rodzince kilka zdjęć, zostawił nefy, które sobie wywołałem w ACR.... Cóż... ISO6400 szumu praktycznie brak, ISO12800 szumu brak... WTF ? ;) Oczywiscie mowa o odbitkach powiedzmy 10x15 i pomniejszeniach na monitorze. Nie ogladam szumu w powiekszeniu 400% :)
No i mam teraz zonka, czy kupować juz teraz D300 (ew. D90), czy jednak uciułać troche jeszcze i brać D700.
Jedno jest pewne, wczoraj tez ktos tu o tym wspomniał, różnica w kwestii szumów, miedzy D80 , a D300 jest mniejsza niż miedzy D300, a D700/3. Jedno wiem - matryca z D700/D3 to jest kosmos !
Ja na tych fotkach nie widzę żadnego szumu :)
Dla mnie to rewelacja - o to mi właśnie chodziło - coś czuję, że już zacznę odkładać kaskę na D90 :)
D300 jak dla mnie jeszcze trochę za drogi - a D90 dla moich potrzeb w zupełności wystarczy...
mihow, podesle Ci wieczorem cos z D3 :) Tylko nie miej do mnie pozniej pretensji :-P
Odnosnie ceny: na optyczne.pl napisali że ma kosztować 3300zł, ale w zestawie z obiektywem...
Mysle, że samo body ok 2800zł...
To w koncu jak to jest? 2800 to byłaby rzeczywiscie dobra cena..
robin102
27-08-2008, 10:34
No i mam teraz zonka, czy kupować juz teraz D300 (ew. D90), czy jednak uciułać troche jeszcze i brać D700.!
Bardzo przyjemny ZONK. Ciułanie trochę mniej, ale idź tą drugą drogą. Świnkę mogę Ci pożyczyć, i kilka i sposobów na porządne ostrzenie noża, żeby się dało chlebek cieniej kroić.
mihow, podesle Ci wieczorem cos z D3 :) Tylko nie miej do mnie pozniej pretensji :-P
Nie trzeba - widziałem co potrafi D3, ale to już jest dla mnie kosmiczna cena i niestety chyba nigdy nie będzie mnie stać na taki sprzęt :)
To w koncu jak to jest? 2800 to byłaby rzeczywiscie dobra cena..
Tak wywnioskowałem z optyczne.pl. Podali cenę i napisali, że będzie sprzedawany w zestawie z nowym obiektywem...
Allemaja
27-08-2008, 10:40
na fotopolis.pl
czyli tak jak w D200 wprowadzasz dane obiektywu do pomiaru światła
Ze strony Nikon Polska:
- Obiektywy bez procesora: Autofokus nie działa. Można używać takich obiektywów w trybie ekspozycji M, ale nie działa wówczas światłomierz. Dalmierz elektroniczny może być używany, jeśli obiektyw ma maksymalny otwór przysłony f/5,6 lub większy.
Michal_C
27-08-2008, 10:41
Dla mnie to jest świetny aparat. Super że jest matryca CMOS. Bo poziom szumów będzie niższy. Świetnie, że przeniesiono procesor. Świetnie, że jest ten 11-polowy autofokus. Ciekaw jestem czy jest pełna wersja z D200.
Myślę, że będzie to świetny aparat. A ISO że zaczyna się od 200. To co w D50 też tak było i Jest to nadal świetny aparat którym robimy świetne zdjęcia. Nie rozumiem czemu ludzie płaczą że nie ma ISO 100.
Zobaczymy co z ceną. Ile będzie samo body. Może sprzedam swojego D80 i nabęde D90.
Pozdrawiam
Moim zdaniem to będzie najlepiej sprzedająca się lustrzanka Nikona.
A kręcenie filmików jeszcze napędzi klientów.
Jak będzie kosztował 2200,- zł za body pod koniec roku to będzie fajny prezent pod choinkę.
Allemaja
27-08-2008, 10:43
czy wiadomo cos o wstępnym prawdziwym podnoszeniu lustra??
brak
robin102
27-08-2008, 10:44
Precyzyjnej korekcji AF na szczęście nie ma :-D chyba ?
Więc jest realna szansa, że AF będzie lepszy niż w D300 :mrgreen: ;)
---------------------------------------------------------------
Za te nowe szkło (18-105) pewnie będą na początku wołać 1999zł w detalu więc nie ma co się łudzić, że zestaw z nowym kitem kupi się za 3300 zł. Za sam korpus cena około 3000zł jest całkiem sensowna.
------------------------------------------------------------------------------
edytka
Upss znalazłem cenę w necie na te szkło 1100 zł - czyli jak za ciemnicę całkiem dobrze wykalkulowana
Brak synchronizacji lampy z szybkimi czasami, a czas synchronizacji tylko 1/200? Czy nie doczytałem?
pozdrawiam,
stahoo
Allemaja
27-08-2008, 10:49
Powiem tak: byłem na 99% przekonany do kupna D300, do czasu... aż przybył do mnie pewien osobnik ;) z D3, porobił mi i rodzince kilka zdjęć, zostawił nefy, które sobie wywołałem w ACR.... Cóż... ISO6400 szumu praktycznie brak, ISO12800 szumu brak... WTF ? ;) Oczywiscie mowa o odbitkach powiedzmy 10x15 i pomniejszeniach na monitorze. Nie ogladam szumu w powiekszeniu 400% :)
No i mam teraz zonka, czy kupować juz teraz D300 (ew. D90), czy jednak uciułać troche jeszcze i brać D700.
Jedno jest pewne, wczoraj tez ktos tu o tym wspomniał, różnica w kwestii szumów, miedzy D80 , a D300 jest mniejsza niż miedzy D300, a D700/3. Jedno wiem - matryca z D700/D3 to jest kosmos !
Jeśli masz D80 to pewnie przesiadka na D90 będzie niewielką zmianą, D300 to inna bajka ze wzgledu na ergonomię, a D700 - to jest dla mnie cel, dlatego nadal trwam przy D50 + D70 i czekam na spadek cen.
Nie rozumiem czemu ludzie płaczą że nie ma ISO 100.
Bo lubia czasem uzyc w Chorwacji przyslony 2.8 (GO) i z trudem daje sie przy ISO 100 i 1/8000s. A co dopiero przy ISO 200 i 1/4000s...
Nie trzeba - widziałem co potrafi D3, ale to już jest dla mnie kosmiczna cena
mihow, dla mnie D3 to tez kosmos, ale D700 ma tę sama matryce... jego mialem na mysli. Cena tez jak na moje obecne mozliwosci finansowe zaporowa, ale moze stopnieje dosc szybko do powiedzmy 6k pln ;) Zobaczymy... poki co cieszmy sie z tego co mamy :)
mihow, dla mnie D3 to tez kosmos, ale D700 ma tę sama matryce... jego mialem na mysli. Cena tez jak na moje obecne mozliwosci finansowe zaporowa, ale moze stopnieje dosc szybko do powiedzmy 6k pln ;) Zobaczymy... poki co cieszmy sie z tego co mamy :)
Nie no jasne - czymś fotki robić trzeba :)
Ale dla mnie nawet obecna cena D300 to trochę za wiele... Niestety
Myślę, że jeżeli cena D90 stopnieje poniżej 3k to go raczej kupię...
Jest pierwszy teścik na fotopolisie:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7734
kilka sampli
http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/d90/en/sample-images/
A ja sobie poczekam do świąt (pewnie cena spadnie trochę), albo dopiero na wiosnę kupię na nowy sezon ślubny :) Kupowanie tego aparatu zaraz po premierze to lekkie nieporozumienie...
Dokładnie kupowanie po premierze to bezsens. Tak dla przykładu moja głupota polegała na tym, że swojego byłego już D200 kupiłem w dniu premiery rynkowej za ok 6700 !!!!!!!! a sprzedałem ponad miesiąc temu za 2000 z rzebiegiem 18tys klatek i w idealnym stanie. Już nigdy tego błędu więcej nie popełnię.
No i czekam aż D700 trochę stanieje :).
Cytat:
Napisał stahoo
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=856619#post856619)
Brak synchronizacji lampy z szybkimi czasami, a czas synchronizacji tylko 1/200? Czy nie doczytałem?
Raczej to niemozliwe, w D80 synchronizacja jest, na pewno by nie okroili.
Owszem, w D80 jest. Jest również opcja w menu możliwiająca włączenie tej funkcji. Na dpreview, w ich teście dali rozkład menu aparatu i tam takiej funkcji brak.
pozdrawiam,
stahoo
a jak to jest z tymi punktami AF? na fotopolis napisali, że wszystkie są krzyżowe- natomiast wcześniej czytałem, że tylko środkowy jest krzyżowy...
..D3.... Cóż... ISO6400 szumu praktycznie brak, ISO12800 szumu brak... WTF ? ;) Oczywiscie mowa o odbitkach powiedzmy 10x15 i pomniejszeniach na monitorze...
w odbitkach 10x15 to nie ma szumu chyba nawet z D80 na max czułości?
przesadziłes mocno z tą granica akceptowalnego szumu. Granica dla mnie to jakieś 1600. 3200 to tylko gdy jest dużo światła. Jesteś podekscytowany tym body, ale realnie to az tak dużej przewagi nie ma. W stosunku do D300 jakieś 1 - 1,5 EV zysku.
różnica w kwestii szumów, miedzy D80 , a D300 jest mniejsza niż miedzy D300, a D700/3. Jedno wiem - matryca z D700/D3 to jest kosmos !
nie, pod kątem szumów D300 jest bliżej D3 niz D200/D80
Jeśli masz D80 to pewnie przesiadka na D90 będzie niewielką zmianą, D300 to inna bajka ze wzgledu na ergonomię,
przesiadka będzie olbrzmią zmianą, chyba, że nie jest dla ciebie istotne obrazowanie. A powinno. Różnice do D300 to ergonomia i oczywiście tu D300 jest lepsze. Choc pare bajerków z D90 jest fajnych i w D300 nieobecnych. Filmiki :-D
Cytat:
Napisał stahoo
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=856619#post856619)
Owszem, w D80 jest. Jest również opcja w menu możliwiająca włączenie tej funkcji. Na dpreview, w ich teście dali rozkład menu aparatu i tam takiej funkcji brak.
Nie strasz, to by byla porazka. To byl glowny powod (nawet jedyny) dla ktorego pozbylem sie D70 na rzecz D80.
"aaaaaaa filmy niesamowite..."
Jestem pod wrazeniem plastyki. Wlasnie ta GO jest fantastyczna ;)
I noc (pod latarniami) nie straszna...
I jeszcze inny plusik - nawet szkla gorsze optycznie od kitow wypadna w filmie duzo lepiej od wiekszosci kamerek.
Normalnie raj dla amatorow takiej zabawy. Jeszcze bedzie smiesznie... ;)
Zauwazyliscie te zadowolone geby na Youtube? Oni juz dali sie przekonac.
"Już wiemy co będzie poprawione w następcy"
To samo sobie pomyslalem ;)
Jeszcze mikrofon bym poprawil.
Hehe, ale się wszyscy tych filmików uczepili... Jakby to półka semi-profi co najmniej była a nie body dwucyfrowe.
A ja prosty pstrykacz jestem i po kupnie jaśniejszych szkiełek to moje "must have". Kilka razy już mi się zdażyło kląć że nie mam żadnego kompaktu z możliwością kręcenia choćby krótkich AVI'ków większych niż 320x240 (jak dla mnie minki mojej córci naprawdę są warte uwiecznienia we wszystkich stadiach przejściowych a nie tylko w pojedyńczych ujęciach). Ze względu na wielkość pliku (a i szumy pewnie) szkoda że matryca nie ma 8-10Mpix'ów ale dla amatora to MZ i tak rewelacyjna puszka, pozostaje poczekać aż cena spadnie... :D
Hehe, ale się wszyscy tych filmików uczepili... Jakby to półka semi-profi co najmniej była a nie body dwucyfrowe.
A ja prosty pstrykacz jestem i po kupnie jaśniejszych szkiełek to moje "must have". Kilka razy już mi się zdażyło kląć że nie mam żadnego kompaktu z możliwością kręcenia choćby krótkich AVI'ków większych niż 320x240 (jak dla mnie minki mojej córci naprawdę są warte uwiecznienia we wszystkich stadiach przejściowych a nie tylko w pojedyńczych ujęciach). Ze względu na wielkość pliku (a i szumy pewnie) szkoda że matryca nie ma 8-10Mpix'ów ale dla amatora to MZ i tak rewelacyjna puszka, pozostaje poczekać aż cena spadnie... :D
W końcu ktoś rozumie w jakim body zastosowano te funkcje. Niektórzy ciągle nie wierzą, że Dxx to amatorka, chyba z racji cienkich zarobków :-)
Fajny model wart zainteresowania. Poczekajmy na normalne zdjęcia zwykłych użytkowników, gdyż te firmowe sample nie przekonują. Bardzo mi się podoba możliwość użycia róznych obiektywów przy filmowaniu, zo ca tym idzie stosowania głębi ostrości, kąta widzenia. Jakość filmu całkiem dobra. Czekam na sample 1280x720 i ciekaw jestem jak długo można kręcic. Jak widac z tych filmowych sampli, można miec mnóstwo pomysłów do wykorzystania za pomocą D-movie. Super sprawa!!!
Acha jeszcze jedno, jak jest z tą energooszczędnością? Jak przeczytałem ze 850 zdjęc, to troszkę się zdziwiłem, w moim D70s przekracza 1000 zdjęc, a jak jest w D80?
Jeśli masz D80 to pewnie przesiadka na D90 będzie niewielką zmianą, D300 to inna bajka ze wzgledu na ergonomię, a D700 - to jest dla mnie cel, dlatego nadal trwam przy D50 + D70 i czekam na spadek cen.
Ja nie narzekam na ergonomię D80. Z gripem jest bardzo dobrze.
Trzeba mi praktycznie tylko wysokiego używalnego ISO.
"Już wiemy co będzie poprawione w następcy"
To samo sobie pomyslalem ;)
Jeszcze mikrofon bym poprawil.
stereo? :-D
są wbudowane głośniki, dlaczego nie zrobili odtwarzacza MP3?
szkoda, że to motion JPG. Filmiki jednak mocno poograniczane jesli chodzi o automatykę, co utrudni znacznie filmowanie. Na manualnych ustawieniach zrobic panoramkę, przekadrowac itp - będzie ciężko. A same statyczne ujęcia - to nie to. Filmowanie muszą dopracować. Ale pierwszy krok zrobiony. Ja się cieszę. Będzie można łatwo robić backstage z sesji :-D, zamieszczac na forum. Rewelacja.
Marcin.P
27-08-2008, 11:36
Fajny model wart zainteresowania. Poczekajmy na normalne zdjęcia zwykłych użytkowników, gdyż te firmowe sample nie przekonują. Bardzo mi się podoba możliwość użycia róznych obiektywów przy filmowaniu, zo ca tym idzie stosowania głębi ostrości, kąta widzenia. Jakość filmu całkiem dobra. Czekam na sample 1280x720 i ciekaw jestem jak długo można kręcic. Jak widac z tych filmowych sampli, można miec mnóstwo pomysłów do wykorzystania za pomocą D-movie. Super sprawa!!!
Kręcić można "aż" lub "tylko" 5 minut
W końcu ktoś rozumie w jakim body zastosowano te funkcje. Niektórzy ciągle nie wierzą, że Dxx to amatorka, chyba z racji cienkich zarobków :-)
Może niektórzy mnie zjedzą, ale d90 imo śmiało można wykorzystać pro. Przecież to kombinowane bebechy dwóch puszek, które wykorzystywane są przez zawodowców - tyle, że w mniejszej obudowie. Jeszcze raz przypominam:
matryca: d300
AF: d200
szybkość: 4.5kl/s (d200 5, imo żadna różnica, robię sporty walki d80 i daje radę)
migawka: 100k cykli
Znęcanie się nad obecnością kręcenia avi - za półtora roku pewnie będą i w serii dxxx, bo co to komu szkodzi, tak samo niektórzy marudzili na live view. I co, za każdym razem jak wyciągają d300 to się oblewają rumieńcem wstydu? Ważne jest, co z aparatu można wykrzesać, a tutaj można dużo za rozsądne pieniądze.
Pawel Pawlak
27-08-2008, 11:39
przesadziłes mocno z tą granica akceptowalnego szumu. Granica dla mnie to jakieś 1600. 3200 to tylko gdy jest dużo światła.
Jacek, tak jak piszesz - dla Ciebie granica to 1600, to dość indywidualna sprawa - idąc tą miarą Adam Trzcionka powinien nie wychodzić poza iso800 w swoim 5D. A pracuje z powodzeniem nawet na iso3200 i to właśnie tam gdzie światła jest mało :)
Jesteś podekscytowany tym body, ale realnie to az tak dużej przewagi nie ma. W stosunku do D300 jakieś 1 - 1,5 EV zysku.powaga na wyższych czułościach jest na poziomie 1.5-2.5ev - w zależności od okoliczności.
nie, pod kątem szumów D300 jest bliżej D3 niz D200/D80To prawda, przede wszystkim charakter szumów w d300 jest bardziej zbliżony do tego z d3/d700. łatwiej z nimi walczyć bez utraty szczegółów. Poza obraz jest mniej skażony kolorowymi plackami które najbardziej rażą na obszarach poza GO na zdjęciach z d80/d200 - pod tym względem znacznie lepiej niż d80/d200 obrazuje na wysokich iso d2x :)
w odbitkach 10x15 to nie ma szumu chyba nawet z D80 na max czułości?
Przy ISO12800? :) Nie sądze :)
nie, pod kątem szumów D300 jest bliżej D3 niz D200/D80
Moje odczucie jest inne :)
przesiadka będzie olbrzmią zmianą, chyba, że nie jest dla ciebie istotne obrazowanie. A powinno. Różnice do D300 to ergonomia i oczywiście tu D300 jest lepsze. Choc pare bajerków z D90 jest fajnych i w D300 nieobecnych. Filmiki :-D
Pewnie byłaby dużą zmianą, ale boje sie sytuacji, że po kupnie D300 nadal bede wzdychał do tego co produkuje matryca z D700/3. Zacząłem bawić sie w te nieszczesne śluby i fajnie by było w ciemnicy nie błyskać flashem :)
Marcin.P
27-08-2008, 11:39
tam 1000$ tu 3300 złociszy przebitka 1000 zł ach ten marketing....
W teście fotopolis piszą:
" Jestem w stanie nawet zaryzykować stwierdzenie, że D90 jest staranniej wykonany niż ostatnio testowany model D700."
Acha jeszcze jedno, jak jest z tą energooszczędnością? Jak przeczytałem ze 850 zdjęc, to troszkę się zdziwiłem, w moim D70s przekracza 1000 zdjęc, a jak jest w D80?
Ostatnio licznik pokazał mi 923 zrobionych zdjęć na jednym ładowaniu aku.
W teście fotopolis piszą:
" Jestem w stanie nawet zaryzykować stwierdzenie, że D90 jest staranniej wykonany niż ostatnio testowany model D700."
:mrgreen: co sie wyprawia :-D
Mały kubeł zimnej wody dla tych co liczyli na filmy z D90
-filmowanie tylko na w pełni otwartej przysłonie (czyli zawsze najmniejsza głębia :/ )
-maksymalnie 5 min
-brak AF
-niedoświetlić można o 5 EV, ale prześwietlić już tylko o 1 EV
Jacek, tak jak piszesz - dla Ciebie granica to 1600, to dość indywidualna sprawa - idąc tą miarą Adam Trzcionka powinien nie wychodzić poza iso800 w swoim 5D. A pracuje z powodzeniem nawet na iso3200 i to właśnie tam gdzie światła jest mało :)
fakt, ja rozpatruję sytuację gdy zdjęcie jest wyciągane na duże formaty, nie na 10x15. 5D ma prawie identyczne ISO 1600 jak D3, więc Adam może bez problemu na nim robić. W dodatku znowu istotny jest fakt, że raczej zdjęcia z kościoła/wesela nie są ciągnięte na duże formaty (więcej niż A4)
-filmowanie tylko na w pełni otwartej przysłonie (czyli zawsze najmniejsza głębia :/ )
-maksymalnie 5 min
-brak AF
mówiłem, że filmowanie będą musieli dopracować :-D
Wreszcie przydadzą się ciemne szkiełka :mrgreen:
bardzo bym prosił nie podawać cen w sklepach. Podawanie linków do niezobowiązujących nikogo cen jest bez sensu. Podawajcie jak już będą mieli body na stanie. I to w dziale rynek, nie tutaj.
18-200 VR zrobi karierę jako obiektyw filmowy :mrgreen:
Ciekawe czy VR będzie działać
Nie tylko ciemne szkła ale i pompki, ze względu na szybkość zmiany ogniskowej
zaczną być poszukiwane na giełdzie. :-D
-maksymalnie 5 min
z tego co czytałem w HD -w niższych rozdzielczościach do 20 min -tylko nie mogę teraz źródła znaleźć.............
-maksymalnie 5 min
-brak AF
5 minut w rozdzielczości 1280 x 720, 20 minut w niższej (wg dpreview)
Działa też VR, działają wszystkie funkcje odpowiedzialne za ekspozycję (WB, pełna automatyka)
5 minut w rozdzielczości 1280 x 720, 20 minut w niższej (wg dpreview)
to wystarczy. Nie robi się tak długich ujęć. Zasady sztuki filmowej :mrgreen:
GreenToad
27-08-2008, 12:05
Auto FP jest, http://www.dpreview.com/previews/nikond90/page12.asp
oznaczyli jako e5
to wystarczy. Nie robi się tak długich ujęć. Zasady sztuki filmowej :mrgreen:
Statystycznie moim Canonem S3 robiłem do 3 minut max, cholernie mi tego brakowało w lustrzance.
Ciekaw jestem jak to jest z przysłoną: skoro tylko na pełnym otworze, to pewnie stąd ta korekta ekspozycji do -5 EV. Mój 18-200 VR dostanie nowe życie.
Czy ktoś wie, czy można wgrywać krzywe korekcyjne i nowe profile, jak w wyższych modelach z cMOS-em?
diZaster
27-08-2008, 12:12
fajy jest :)
ladnie wyglada i daje wysokie uzywalne iso.
jakbym teraz zmienial puszke z d7os to kupilbym d9o a nie 3od, w koncu jest jakas konkurencja dla canona w tym segmencie.
i grip od d8o pasuje.
Paprycjusz
27-08-2008, 12:15
Jest MLU, funkcja d10 w menu!
http://www.dpreview.com/previews/nikond90/page12.asp
Ta, 1 sekunda opóźnienia.. :D
Paprycjusz
27-08-2008, 12:22
Ta, 1 sekunda opóźnienia.. :D
Lepsze to niż kombinowanie z zasłanianiem obiektywu kartonikiem ;)
Chciales powiedziec proteza MLU w postaci krotkiego opoznienia.
a czy przypadkiem jak sie wepnie nie-G i samemu przymknie dziure
to to nie bedzie dzialac?
Chciales powiedziec proteza MLU w postaci krotkiego opoznienia.
o ile ten korpus nie jest podatny na wpadanie w drgania to przy dobrym statywie
powinno to wystarczyc. a juz na pewno lepiej tak niz w ogole
a czy przypadkiem jak sie wepnie nie-G i samemu przymknie dziure
to to nie bedzie dzialac?
Nie będzie automatyki pomiaru.
diZaster
27-08-2008, 12:37
ciekawe czy bedzie mozna filmowac przy uzyciu szkiel m42, ktore potrafia rysowac duzo ladniej niz jakies tam nikkory itp.
i tak i tak ostrzy sie manualnie.
"stereo?"
Nie. Trzymajac reke na pierscieniu AF, bedziesz zaslanial mikrofon, wiekszy tele tez bedzie przeszkadzal.
Wystarczy wrzucic ze 3, czy 4 elektrety (to pradu "nie bierze") w roznych miejscach puchy, a niedogodnosc sie sama zniweluje.
Dodatkowo zyskasz znaczna kierunkowosc, osiagnieta efektem synfazowym.
"są wbudowane głośniki, dlaczego nie zrobili odtwarzacza MP3?"
A dzwiek z filmikow? Tylko kwestia softu, aby same audio obslugiwac. Z reszta w D80 tez jakis odtwarzacz byl, choc niekoniecznie mp3.
"Filmiki jednak mocno poograniczane jesli chodzi o automatykę, co utrudni znacznie filmowanie."
Z tym mogli bardziej sie postarac, ale to juz we wrzesniu 2010, w D110 ;)
"Filmowanie muszą dopracować. Ale pierwszy krok zrobiony. Ja się cieszę. Będzie można łatwo robić backstage z sesji , zamieszczac na forum. Rewelacja."
Dokladnie.
"Wreszcie przydadzą się ciemne szkiełka "
Mowilem juz o tym ;)
Fajnie, że nie zrezygnowali z MB-D80, ale kurde.... dlaczego SD a nie CF ?!
Wie ktoś coś na temat różnicy wizjera z D90 i D300?
GreenToad
27-08-2008, 12:49
Musze przyznac ze cieszy mnie wzmocnienie wbudowanej lampy, do dobijania w dzien sie przyda. Nadal sie waham czy jest to sensowny zakup. Zobaczymy testy d90 i 50d i ich ceny wtedy sie okaze.
Dobrze byb było, gdyby D90 miał softową korkecję konkretnych obiektywów? Pewnie nie ;-).
Brakuje mi tego szczegółu prosto z Eos'a 50D.
W sumie nie po to używam lustrzanki, żeby kręcić nią filmy, ale niech już będzie.
Skoro Nikon zapowiada cenę body ok. 3300pln, to ciekawe ile zażyczą sobie za body dealerzy.
Nieśledzę tego wątku, więc przepraszam jeśli już było o tym: według stronki Nikona video codec to m-jpg = bardzo, bardzo duża karta. Kupującym D90 do video polecam jako minimum Class 6 Panasonica 32 GB, najlepsze wydają się być Sandiski SDHC nowe EIII 30 MB/s...to dlatego Canon w Las Vegas mówił, że pracują nad swoim kodekiem. Pewnie TX-1 był beta-sondą.
A ja wam powiem jedno - cieszą mnie zmiany w tym nowym body. W porównaniu do D70 będzie to dla mnie ogromny skok w ergonomii robienia zdjęć... Pewnie i jakościowo zdjęcia będą trochę lepsze...
A najbardziej cieszy mnie fakt, że na zewnątrz body nie umieścili przycisku "Record movie - START" :) Bo to już byłby obciach :)
Vodafone
27-08-2008, 13:13
czy filmy rejestruje ta sama matryca co zdjecia?
myślę,że tak... ;-)
myślę,że tak... ;-)
dlaczego pytam..
nie jestem ekspertem w tych sprawach, ale w któryms z watkow spekulacyjnych natknalem sie na taka informacje, ze filmy moga byc rejestrowane przez inna matryce czy cos takiego ..:confused:
to jak z tą ceną d80 panowie? spadnie w najbliższym czasie czy bardziej już się nie da?
spadnie potężnie. Używki najbardziej. Będzie full przesiadkowiczów. Zobacz na spadek cen D200. Tu będzie podobnie, albo jeszcze drastyczniej (jeszcze większa podaż), bo jest pęd na CMOSy z niskimi szumami. Moda taka.:-D
chyba w związku z tym, że D90 nagrywa filmy należy obok galerii zdjęć utworzyć dział FILMY :)
jestem za :-D
ciekawe czy bedzie mozna filmowac przy uzyciu szkiel m42, ktore potrafia rysowac duzo ladniej niz jakies tam nikkory itp.
Ten dowcip nie był śmieszny. W dodatku nie dodałeś emotikonki.
kronos28
27-08-2008, 13:24
spadnie potężnie. Używki najbardziej. Będzie full przesiadkowiczów. Zobacz na spadek cen D200. Tu będzie podobnie, albo jeszcze drastyczniej (jeszcze większa podaż), bo jest pęd na CMOSy z niskimi szumami. Moda taka.:-D
a ja nie sprzedam d80 ... bo ma ISO100 (takie prawdziwe) to tak na początek zalet
i się coś czuje przesiądę... na de czysta, trza bedzie poobserwować sytuacje na rynku jak sie zmieni po wprowadzeniu C50D czy nawet D90
w d90 co fajne to też cieszy zapis w TIFFach jak widzę :)
Vodafone
27-08-2008, 13:24
dlaczego pytam..
nie jestem ekspertem w tych sprawach, ale w któryms z watkow spekulacyjnych natknalem sie na taka informacje, ze filmy moga byc rejestrowane przez inna matryce czy cos takiego ..:confused:
Tez o tym czytałem ale myślę że w tym przypadku jednak jest ta sama matryca...
superkomornik
27-08-2008, 13:29
Szkoda,z korekcji szkieł nie będzie.
Ale za to obsługuje D-TTl z SB50/80DX :D
A to ostrzenie ręcznie przy kręceniu filmów to chyba jakaś kpina :)
kronos28
27-08-2008, 13:33
też właśnie doczytałem - bardzo przyjemny ukłon w strone błyskaczy :D Skoczą ceny tych SB80DX ;)
Pawel Pawlak
27-08-2008, 13:39
jeszcze nie jest wykluczone, że d90 będzie obrazował lepiej (albo gorzej w co wątpię ;) )niż d300. Przetwornik jest nowy z technologią zaczerpniętą z d300.
GGrzegorz
27-08-2008, 13:41
Wszystko ładnie, pięknie... Gdybym jednak mógł się jeszcze potargować, to oddałbym Nikonowi filmy, rozpoznawanie twarzy, dżipiesa, a w zamian prosiłbym o... histogram "na żywo".
A poza tym i na poważniej... Fajnie, że się pojawił. W przyszłości (w zależności od zawartości kieszeni) łatwiej będzie mi wybrać. Dotąd byłem już niemal przekonany, że podobnej sytuacji jak D200/D80 w przypadku D300 nie będzie. A jednak - średnio zarabiających amatorów Nikon nie zostawił na lodzie :)
Szkoda,z korekcji szkieł nie będzie.
Niby tak można wywnioskować, ale... trudno mi w to uwierzyć. Normą u nikona jest stopniowe kasowanie wstecznej kompatybilności. Ostatni dSLR z obsługą D-TTK to chyba D2x. Nawet D3 tego nie potrafi. D700, stojący przecież wyżej i obsługujący MF też nie ma D-TTL. A tu nagle Nikon zrobiłby taką niespodziankę?!? Byłoby miło - taka np. SB-28DX to bardzo dobra lampa.
Na znak protestu ;-) przeciwko pędowi ku wymianie D80 na D90 budżet przeznaczam na zakup N14-24/2.8G. D80 zostawiam. Przynajmniej filmów nie robi, nie ma mikrofonu... A na poważnie - nie nabierajcie się marketingowcom, inwestujcie w ponadczasowe szkła (70-200VR, 85/1.4, 135/2DC...).
o ile ten korpus nie jest podatny na wpadanie w drgania to przy dobrym statywie
powinno to wystarczyc. a juz na pewno lepiej tak niz w ogole
Sekunda to jest nic. Zakładając że statyw jest z tej samej półki co D80/90 i zapinasz szkło >300mm i do tego może czasem konwerter to z praktyki wychodzą czasy nawet kilkanaście sekund na uspokojenie tego całego kramiku. Ta sekunda to poprostu kpina z użytkowników.
kronos28
27-08-2008, 13:45
wiez, ze to nie ten watek ale moglby mi ktos tak na szybko napisac/ wytlumaczyc o co biega z tymi dwoma matrycami..
jako pierwszy LV opracował Olek w której lustrzance E systemu - nie pamietam ktorej chyba e330. Było to realizowane na takiej zasadzie, że głowna matryca służyła tylko do rejestracji zdjęć a do podglądu na żywo olek dodał drugą mniejszą matrycę umieszczoną nad układem wizjera (jedno lustro w układzie pentalustrzanym w wizjerze było półprzepuszczalne i za nim znajdowała się druga mała matryca CCD odpowiedzialna za LIVE VIEW ). Filmów to co prawda jeszcze wtedy nie kręciło...
O! mam http://www.dpreview.com/reviews/olympuse330/
jeszcze nie jest wykluczone, że d90 będzie obrazował lepiej (albo gorzej w co wątpię ;) )niż d300. Przetwornik jest nowy z technologią zaczerpniętą z d300.
Może będą, jak to mówią, "ładniejsze" jpg.
Aha - nie podoba mi się przycik OK w środku wybieraka AF. Wybieraki w D200/80/300 mniejsze i wygodniejsze- tak porównujac na pierwszy rzut oka.
Nie rozumiem dlaczego ma obrazować lepiej (lub gorzej) niż D300? Przecież to ta sama matryca, ten sam procesor.. :)
jest tu kila fajnych fotek puszki
http://blog.chasejarvis.com/blogpics/d90/
kronos28
27-08-2008, 13:49
Nie rozumiem dlaczego ma obrazować lepiej (lub gorzej) niż D300? Przecież to ta sama matryca, ten sam procesor.. :)
ale soft inny - nowszy...
ale oprogramowanie może być (jest) inne. D70 i D50 tez miały te same matryce, a D50 wypluwał ładniejsze gotowe jpg.
Sekunda to jest nic. Zakładając że statyw jest z tej samej półki co D80/90 i zapinasz szkło >300mm i do tego może czasem konwerter to z praktyki wychodzą czasy nawet kilkanaście sekund na uspokojenie tego całego kramiku. Ta sekunda to poprostu kpina z użytkowników.
to jest prawda, jesli zalozysz, ze ktos kogo stac na sensowne 300mm i zamierza nim robic sensowne zdjecia, nie ma pieniedzy na porzadny statyw i/lub dolozenie do D300.
kronos28
27-08-2008, 13:55
Chyba nie probowales wcisnac ok w D200. Myslalem, ze mnie szlag trafi.
a co w tym takiego skomplikowanego?
jak mnie pamiec nie myli to w d200 "enter" to wielki guzior po lewej stronie ekranu u dołu...
Ale przeciez mozna robic ze statywu w trybie LV - wtedy ma sie z definicji MLU i jeszcze podglad na zywo. :-)
Bartek - NinoVeron
27-08-2008, 13:56
jest wszystko czego oczekiwałem i juz na niego czekam :D
nie wiem czemu wszyscy sie tak uczepili tych filmów ... ale "gdy sie chce uderzyć psa to kij sie zawsze znajdzie"
przeciez wiadomo, ze nikt nie będzie z tego aparatu robił jakiś wielkich filmowych produkcji a ta funkcja na pewno sie przyda w wielu przypadkach :)
skoro Wam w niczym ta funkcja nie szkodzi to lepiej skoncentrujcie sie na tym gdzie i kiedy można ja wykorzystać :)
a co w tym takiego skomplikowanego?
Wciska sie wszystko dookola. Musialem z wielka precyzja uzywac dlugopisu. Szczegolnie upierdliwe, jak chcialem wpisac komentarz jaki mial byc dodawany do zdjec. Co ok, to literka przeskakiwala, bo sie cos innego wcisnelo. A w cholere z takim wybierakiem...
PS. I sposob powiekszenia fotki na podgladzie, tez fatalnie. Na szczescie w D300 zmienili.
Pawel Pawlak
27-08-2008, 13:59
a gdzie jest napisane że to ta sama matryca co w d300 ? Ja do tej pory doczytałem że jest nowa, oparta na technologii matrycy z d300
kronos28
27-08-2008, 14:00
czy ktoś doczytał czy filmy są w stereo?
pod klapką karty pamięci jakieś coś dziurawe wygląda niby jak mikrofon ale i z przodu jest...
filmy sa w mono a to pod klapką to chyba głośnik
kronos28
27-08-2008, 14:04
D90 w Niemczech do zamowienia za 899 euro (sama pucha). Bardzo przyjemna cena na start.
Dla porownania 50D za 1249 euro.
yyyy C i N zawsze troszkę inaczej pozycjonowali swoje puszki tak aby niezbyt ze sobą konkurowały. także 50D raczej nie jest bezpośrednim konkurentem D90 i co ciekawe też nie jest d300 - znajduje sie tak ładnie pomiędzy tymi dwoma (bliżej d300).
GreenToad
27-08-2008, 14:11
Wszedzie pisza ze jest przetwornik 12 bit a nie 14 jak d300 i d3, wiec napewno bedzie obrazowalo inaczej,
Przy okazji mam pytanie, czym różni się prawdziwe ISO 100 (np. te z D80) od nieprawdziwego (Lo ?) z D90?
a gdzie jest napisane że to ta sama matryca co w d300 ? Ja do tej pory doczytałem że jest nowa, oparta na technologii matrycy z d300
Naprawde wierzysz, ze włożyliby do D90 inną matryce niz ta z D300? Obie to 12 mpx, obie z iso 200-3200...
To, że producent wprost nie pisze, ze to ta sama matryca to tylko chwyt marketingowy. Napiszą, że ulepszona technologia i część to "kupi"...
Rzeczywiscie roznica moze byc w sofcie, który to bedzie obrabiał... To fakt.
Przy okazji mam pytanie, czym różni się prawdziwe ISO 100 (np. te z D80) od nieprawdziwego (Lo ?) z D90?
Rozpietoscia tonalna, jakoscia obrazu...
wiadomo może jaką kartę trzeba mieć aby nagrać te 5 min filmu HD ?
wiadomo może jaką kartę trzeba mieć aby nagrać te 5 min filmu hd ?
sd :-D
A na powaznie: http://d90.fotopolis.pl/index.php?n=7737
"czy ktoś doczytał czy filmy są w stereo?"
Sam sobie doczytaj, chocby w tym watku ;) (bylo juz)
"pod klapką karty pamięci jakieś coś dziurawe wygląda niby jak mikrofon ale i z przodu jest..."
Chyba nie na tym polega stereo...? (pod klapka jest pewnie glosnik)
pn (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1745), ok -ale albo jestem ślepy albo nie ma tam informacji ile taki filmik zajmuje :(
tak czy inaczej fajnie by było jak by wystarczyła do tego zwykła SDHC 8GB klasy 6.............. ale jak znam życie nie będzie tak pięknie
Pawel Pawlak
27-08-2008, 14:22
Naprawde wierzysz, ze włożyliby do D90 inną matryce niz ta z D300? Obie to 12 mpx, obie z iso 200-3200...
To, że producent wprost nie pisze, ze to ta sama matryca to tylko chwyt marketingowy. Napiszą, że ulepszona technologia i część to "kupi"...
Rzeczywiscie roznica moze byc w sofcie, który to bedzie obrabiał... To fakt.
Naprawdę wierzę... Choćby dlatego że w d90 matryca teoretycznie powinna być bardziej odporna na długotrwałe/ciągłe działanie niż ta w d300, poza tym jak widać nie jest 14bitowa, poza tym nie musi być tak szybka ja w d300... Poza tym, dlaczego niby w d80 nie ma matrycy bezpośrednio przełożonej z d200 ? też jest ta sama wielkość, rozdzielczość, zakres iso...
Wszedzie pisza ze jest przetwornik 12 bit a nie 14 jak d300 i d3, wiec napewno bedzie obrazowalo inaczej,
ja sądziłem,że 14 bitowy kolor to będzie pewna poprawa, widoczna w kazdym razie. Niestety praktycznie to tego się nie da zauważyć, przełączałem D3 w oba te tryby NEFa i pliki są nie do rozróżnienia. Ktos pewnie gdzieś wyłapie jakiś niuans, ale to bez sensu. Dla oszczędności karty pamięci mozna sobie dac spokój z 14 bitowym kolorem. Przypomne, że wynikowy jpg i tak jest spłaszczany do 8 bitów.
jakieś znaczenie może miec 14 bitowy kolor dla kogoś kto otworzy NEFa do 16 bitowego koloru i będzie cały czas prowadził obróbke na tych 16 bitach.
Jestem ciekaw ilu posiadaczy D300 ma ustawiony 14 bitowy kolor, bo tego potrzebuje i to zauważa :-D. Część pewnie ma ustawione na zasadzie - bo jest wyższa jakość.
Choćby dlatego że w d90 matryca teoretycznie powinna być bardziej odporna na
długotrwałe/ciągłe działanie niż ta w d300
Niby dlaczego? Teoretycznie z matrycą CMOS nie powinno być problemów tego typu jak z matrycą CCD.
A dokładniej (technicznie)? Można gdzieś o tym poczytać?
Np. w takim D300 (za dpreview) highlight range wynosi dla ISO 100 3,3 EV, natomiast dla ISO 200 juz 4,1 EV. Nawet dla ISO 6400 jest lepiej: 3,9 EV.
PS. Co prawda to i tak lepiej niz prawdziwe ISO 100 w D80, zarowno w swiatlach, jak i w cieniach. Ba, to nawet lepiej w cieniach niz w moim 30D, a w swiatlach tak samo.
Poza tym, dlaczego niby w d80 nie ma matrycy bezpośrednio przełożonej z d200 ? też jest ta sama wielkość, rozdzielczość, zakres iso...
No właśnie to jest ta sama matryca z tego co wiem, ktoś tu kiedyś podawał linka do pełnej specyfikacji tej matrycy (made in sony).
ja sądziłem,że 14 bitowy kolor to będzie pewna poprawa, widoczna w kazdym razie. Niestety praktycznie to tego się nie da zauważyć, przełączałem D3 w oba te tryby NEFa i pliki są nie do rozróżnienia. Ktos pewnie gdzieś wyłapie jakiś niuans, ale to bez sensu. Dla oszczędności karty pamięci mozna sobie dac spokój z 14 bitowym kolorem.
a sprobuj kiedys sfocic jakis bladoniebieski obiekt w 12 i 14 bitach a potem tak solidnie pojechac suwakiem nasycenia. wydaje mi sie, ze 14-bit powinno poprawic tonalnosc, a taki test bylby ekstremalnym przypadkiem i jesli w nim nic nie wyjdzie, to w zasadzie nie ma o czym gadac
No to po co przepłacać za D300? :D
Wiesz... różnice jednak są... Ilość fps, korekta AF, uszczelnienia, wiecej przycisków na korpusie... W sumie to chyba najwazniejsze. Pytanie kazdy musi sobie zadać sam czy warto dopłacać ok 1k pln za te rzeczy czy starczy D90.
kronos28
27-08-2008, 14:43
No to po co przepłacać za D300? :D
uszczelki, AF, fps, grip - wymieniać dalej? :) Nie czajmy się - te korpusy to są kompletnie dwie rózne półki. Podobieństwa kończą sie na (prawdopodobnie) matrycy i tej samej marce.
Michal_C
27-08-2008, 14:44
a ja wierzę że jest to ta sama matryca co w D300. Myślę że to jest tak, że różnią się tym jak została wykorzystana. Wydaje mi się też że każda matryca ma "techniczny zapas mocy".
Pawel Pawlak
27-08-2008, 14:44
Np. w takim D300 (za dpreview) highlight range wynosi dla ISO 100 3,3 EV, natomiast dla ISO 200 juz 4,1 EV. Nawet dla ISO 6400 jest lepiej: 3,9 EV.
Zawsze było dla mnie oczywiste że czułości LO odbywają się kosztem świateł, a HI kosztem cieni... Więc to chyba nie powinno zaskakiwać ;)
Zawsze było dla mnie oczywiste że czułości LO odbywają się kosztem świateł, a HI kosztem cieni... Więc to chyba nie powinno zaskakiwać ;)
Ale pocieszajace jest to, ze pod wzgledem rozpietosci tonalnej ISO 100 w D300 jest lepsze niz w D80/D200, a takie samo jak w 30D/40D.
uszczelki, AF, fps, grip - wymieniać dalej? :) Nie czajmy się - te korpusy to są kompletnie dwie rózne półki. Podobieństwa kończą sie na (prawdopodobnie) matrycy i tej samej marce.
Ale to co najważniejsze w sumie - obrazowanie - najprawdopodobniej praktycznie bedzie takie same :)
Czego kronos brakuje Ci w AF-ie D80? Ja robie troche sportu i uwazam, ze AF d80-tki jest bardzo dobry. Nie moge mu nic zarzucic. Ciekawe kto uzywa tych 51 pól w D300?
kronos28
27-08-2008, 14:47
...(made in sony).
a może właśnie na tym tryk polega, że w d90 to konstrukcja Nikona? Tego nie wiemy :)
Ale to co najważniejsze w sumie - obrazowanie - najprawdopodobniej praktycznie bedzie takie same :)
Czego kronos brakuje Ci w AF-ie D80? Ja robie troche sportu i uwazam, ze AF d80-tki jest bardzo dobry. Nie moge mu nic zarzucic. Ciekawe kto uzywa tych 51 pól w D300?
Kiedys wystarczylo zalozyc ten sam film i obiektyw, a przeciez ludzie mimo to placili olbrzymie pieniadze za lepsze puszki...
a może właśnie na tym tryk polega, że w d90 to konstrukcja Nikona? Tego nie wiemy :)
To co zacytowałeś tyczyło się D200/80 :) Przeczytaj jeszcze raz uważnie tamtego mojego posta.
kronos28
27-08-2008, 14:50
tego jak narazie nie wiadomo bo mogą być to różne matryce - konstrukcja może być nikona :) tego nie wiemy :)
Mnie nieczego ale 3D tracking przy 51 polowym w DX jest... bombowy :)
To co zacytowałeś tyczyło się D200/80 :) Przeczytaj jeszcze raz uważnie tamtego mojego posta.
za szybko ten wuntek leci :] mozę go zamknę i otworzę tak za dwa tygodnie jak wszyscy ostygną :D ;)
Czego kronos brakuje Ci w AF-ie D80? Ja robie troche sportu i uwazam, ze AF d80-tki jest bardzo dobry. Nie moge mu nic zarzucic. Ciekawe kto uzywa tych 51 pól w D300?[/QUOTE]
JA.
Pawel Pawlak
27-08-2008, 14:59
ciekawe kto uzywa tych 51 pól w D300?
Ja używam. I to bardzo często :)
Ja używam. I to bardzo często :)
Mając włączone 11 pól nie byłbys w stanie zrobić zdjęć, które robisz z 51 ? :)
fader_audio
27-08-2008, 15:04
Witam ja tak z kopyt sie spytam gdyz dopiero przysiade do tego wątku. Czy dźwięk d90 też nagrywa???? jeśli tak to pewnie w AC3.... jakoś troszkę mi smutno że do lustrzanek N wprowadza takie coś, nieładnie, niegrzeczny Nikon. Wiem że czsem będzie to potrzebne ale po co w tej klasie aparatu, niedługo będziemy mogli dzwonić z naszych luster do znajomych...
Pawel Pawlak
27-08-2008, 15:06
to wszystko zależ... Czasem tak, czasem nie... często bardzo wygodne jest śledzenie ostrości tym miejscu kadru gdzie chcę żeby ona była a nie tam, gdzie przepada pole AF przewidziane przez projektanta aparatu. Przy dynamicznych kadrach naprawdę trudno to przecenić...
No właśnie to jest ta sama matryca z tego co wiem, ktoś tu kiedyś podawał linka do pełnej specyfikacji tej matrycy (made in sony).pogubiłem się. O zestawienie jakich matryc chodzi? D200 i D80 ma podobną, ale jednak inną matrycę.
a sprobuj kiedys sfocic jakis bladoniebieski obiekt w 12 i 14 bitach a potem tak solidnie pojechac suwakiem nasycenia. wydaje mi sie, ze 14-bit powinno poprawic tonalnosc, a taki test bylby ekstremalnym przypadkiem i jesli w nim nic nie wyjdzie, to w zasadzie nie ma o czym gadac
jak wywołać sztucznie róznicę to wiem. Tylko że to ma mało wspólnego z praktyką, bo zdjęć się nie obrabia tak, by suwaki przesuwać na koniec skali.
Ale pocieszajace jest to, ze pod wzgledem rozpietosci tonalnej ISO 100 w D300 jest lepsze niz w D80/D200...
może na papierze, ale w praktyce to nie ma zupełnie detalu w światłach, podczas gdy w D200 jeszcze coś jest. Porównawcze zdjęcia studyjne (d3/d300 z d200) na ISO 100 były przeswietlone, tak jakby to było z ISO 150, a nie 100 :-D
kronos28
27-08-2008, 15:10
mając jedno pole nie był byś w stanie zrobić zdjęć, które robisz z 11? :D ;)
ta sama analogia. 51 to nie znaczy żę jest gorzej i mniej wygodnie tylko raczej lepiej i wygodniej - po to właśnie to wymyślili - dla ułatwiania sobie życia i pracy.
Prze3mo, zawsze możesz przejść na 9 czy 11 pól, ale czasem/często te 51 się przydaje,
pogubiłem się. O zestawienie jakich matryc chodzi? D200 i D80 ma podobną, ale jednak inną matrycę.
Roznia sie iloscia kanalow (4 - 2), czyli predkoscia zczytywania danych.
może na papierze, ale w praktyce to nie ma zupełnie detalu w światłach, podczas gdy w D200 jeszcze coś jest. Porównawcze zdjęcia studyjne (d3/d300 z d200) na ISO 100 były przeswietlone, tak jakby to było z ISO 150, a nie 100 :-D
Ooo, to szkoda, w tabelce fajnie to wygladalo.
...Ja robie troche sportu i uwazam, ze AF d80-tki jest bardzo dobry. ...
dobrze, że nie byłeś na jakiejś imprezie sportowej (na dynamicznej dyscyplinie, nie na szachach oczywiście) mając do dyspozycji D3 z wysokim ISO i z 9 fps. Masakra. Potem się nie chce wracać do czegokolwiek niżej. Naprawdę nie próbuj, bo będziesz chory. Ten sprzęt sam robi zdjęcia, bez fotografa :-D Poważnie.
Można nawet mając WT4 nie stac obok aparatu i będzie naprawdę bez fotofgrafa :mrgreen:
Pawel Pawlak
27-08-2008, 15:16
Ja mam 5 pól AF i jakoś nie marudzę :D
We wszystkich poruszanych tu aparatach, można zafiksować jedno pole.. to jeszcze mniej powodów do marudzenia ;)
GreenToad
27-08-2008, 15:19
Opis roznicy 14 a 12 bit, autor sam przyznaje ze warunki dosyc ekstremalne jesli chodzi o detale w cieniach ale w przejsciach tonalnych latwiej zauwazyc roznice
http://www.earthboundlight.com/phototips/nikon-d300-d3-14-bit-versus-12-bit.html
http://www.earthboundlight.com/phototips/14-bit-raw-12-bit-part-two.html
ja sądziłem,że 14 bitowy kolor to będzie pewna poprawa, widoczna w kazdym razie. Niestety praktycznie to tego się nie da zauważyć
...
Jestem ciekaw ilu posiadaczy D300 ma ustawiony 14 bitowy kolor, bo tego potrzebuje i to zauważa :-D. Część pewnie ma ustawione na zasadzie - bo jest wyższa jakość.
Też myślałem że te 14 b będzie rozróżnialne od tych 12. Po jednorazowych testach w których nie mogłem odróżnić plików dałem sobie spokój. Dochodził do dego jeszcze ten dziwny, jakby opóźniony dźwięk migawki i cały czas mi sie wydawało że mam ustawione jakieś strasznie długie czasy.
Aktualnie zapomniałem że mam funkcję 14 bitów w aparacie.
"jakoś troszkę mi smutno że do lustrzanek N wprowadza takie coś, nieładnie, niegrzeczny Nikon. Wiem że czsem będzie to potrzebne ale po co w tej klasie aparatu, niedługo będziemy mogli dzwonić z naszych luster do znajomych..."
LANS ci sie rozkraczyl...?
Takie ciagle zrzedzenie jest okropnie nudne.
"Czy dźwięk d90 też nagrywa????"
Przeczytaj caly watek, to moze sie wyciszysz i ten dzwiek uslyszysz ;)
Tak naprawę to w wiekszości przypadków używam centralnego pola AF i przekadrowuję (takie przyzwyczajenie)! Specjalnie nie potrzebuję 51 pól. No ale nie focę też szybkiej akcji/reporterki/sportu, więc nie narzekajcie, że 9 czy 11 to mało:)
Opis roznicy 14 a 12 bit, autor sam przyznaje ze warunki dosyc ekstremalne jesli chodzi o detale w cieniach ale w przejsciach tonalnych latwiej zauwazyc roznice
http://www.earthboundlight.com/phototips/nikon-d300-d3-14-bit-versus-12-bit.html
http://www.earthboundlight.com/phototips/14-bit-raw-12-bit-part-two.html
tak. Cropy 300%, bo na 100% nie widać różnic. Na matrycach ma się 72 dpi (lub 96) i coś wtedy w 300% widać. A w druku, gdzie jest liniatura 150 dpi to już zupełnie nic. Podobnie jak na odbitkach - 300 dpi.
W dodatku wyniki tych róznic są prezentowane jako kompresowany jpg 8 bitowy, bo nie sa to przecież ani 12, ani 14 bitowe pliki to co tam widzimy. Przeliczanie na 8 bitów też swoje popsuło.
Nadal twierdzę, że 14 bitowy kolor jest przereklamowany.
Pawel Pawlak
27-08-2008, 15:29
ja sądziłem,że 14 bitowy kolor to będzie pewna poprawa, widoczna w kazdym razie. Niestety praktycznie to tego się nie da zauważyć, przełączałem D3 w oba te tryby NEFa i pliki są nie do rozróżnienia. Ktos pewnie gdzieś wyłapie jakiś niuans, ale to bez sensu. Dla oszczędności karty pamięci mozna sobie dac spokój z 14 bitowym kolorem. Przypomne, że wynikowy jpg i tak jest spłaszczany do 8 bitów.
jakieś znaczenie może miec 14 bitowy kolor dla kogoś kto otworzy NEFa do 16 bitowego koloru i będzie cały czas prowadził obróbke na tych 16 bitach.
to prawda... W d300 w zasadzie cały czas mam ustawione RAWy 12bitowe. W d700 mam 14bitowe "tak na wszelki wypadek" ;)
jerryjola
27-08-2008, 15:33
ja miałem tę czelnośc....jeżeli zalezy Ci na poziomie szumów, to niestety d90/300 będą odpadać, ja się przesiadłem, szumy niby mniejsze, ale jak zobaczyłem to, co potrafi choćby d700 na iso 3200, 6400....starałem się zapomnieć o tym...
generalnie akurat d300 jest aparatem idealnym dla mnie, bo mnie szumy aż tak bardzo nie przeszkadzają, co jednak brak pewnych funkcji w d80 - ilość klatek w serii, szybkość AF...a potem szumy...
a d90?moim zdaniem strzał w 10-tkę...seria 4.5kl/s już nie jest taka zła, matryca CMOS i 12 mln pixeli (akurat nie przegięli), niższe nieco szumy, to już wystarczający argument do zakupu...
ale wątpię, aby ktoś posiadający d80 przechodził na d90...tutaj nie ma rewolucji...
Też myślałem że te 14 b będzie rozróżnialne od tych 12. Po jednorazowych testach w których nie mogłem odróżnić plików dałem sobie spokój. Dochodził do dego jeszcze ten dziwny, jakby opóźniony dźwięk migawki i cały czas mi sie wydawało że mam ustawione jakieś strasznie długie czasy.
Aktualnie zapomniałem że mam funkcję 14 bitów w aparacie.
plus spadek prędkości (fps) gdy się pracuje na 14 bitach, którego to zapewne i D90 by nie uniknął.
Jedyne co szkoda, że nie dano w D90 to kalibracja szkieł. To najczęściej użytkownicy tych body podpinają tańsze zamienniki nikkorów i wtedy to najczęściej jest FF/BF.
mając jedno pole nie był byś w stanie zrobić zdjęć, które robisz z 11? :D ;)
ta sama analogia. 51 to nie znaczy żę jest gorzej i mniej wygodnie tylko raczej lepiej i wygodniej - po to właśnie to wymyślili - dla ułatwiania sobie życia i pracy.
No to oczywiste, ze lepiej miec 51 niż 11... chodziło mi o to, ze nie jest to dla az tak ważna różnica.
dobrze, że nie byłeś na jakiejś imprezie sportowej (na dynamicznej dyscyplinie, nie na szachach oczywiście) mając do dyspozycji D3 z wysokim ISO i z 9 fps. Masakra. Potem się nie chce wracać do czegokolwiek niżej. Naprawdę nie próbuj, bo będziesz chory. Ten sprzęt sam robi zdjęcia, bez fotografa :-D Poważnie.
Można nawet mając WT4 nie stac obok aparatu i będzie naprawdę bez fotofgrafa :mrgreen:
Wierzę :)
kronos28
27-08-2008, 15:42
...chyba, że potrzebuje filmików :)
i to jest własnie dobry chłyt małketingoły :D Od dzisiaj każdy "ziomek" z nadmiarem gotówki, którego wymagania zaspokoiła by byle srebrna małpka bedzie mógł poszpanować wśród znajomych lustrzanką co kręci filmy i to w HD (co prawda nie takim prawdziwym HD bo to "tylko" 720p :D) ;)
..ale wątpię, aby ktoś posiadający d80 przechodził na d90.....
o ile się założysz? :-D
sądzę, że kilka osób z tego wątku się przesiądzie :)
W skali kraju będą to tysiące osób. Wiesz ilu rzemieślników tłucze śluby na dwucyfrowych nikonach?
ale wątpię, aby ktoś posiadający d80 przechodził na d90...tutaj nie ma rewolucji...
jak komuś zależy na obrazowaniu, to jest - o ile będzie ono porównywalne z d300. Dodatkowo więcej klatek/s, czyszczenie matrycy i live view (np dla zawodników od makro czy landszaftu) i jest bardzo dobry skok
Roznia sie iloscia kanalow (4 - 2), czyli predkoscia zczytywania danych.
Ilością kanałów, które są doprowadze do matrycy (ktora jest identyko w D200 i 80)
Ilością kanałów, które są doprowadze do matrycy (ktora jest identyko w D200 i 80)
Nie moga byc identiko skoro maja rozna ilosc wejsc na doprowadzone kanaly. :-)
ale matryca musi mieć czynne wyprowadzenia na taka ilość kanałów, jaka będzie czytana.
o ile się założysz? :-D
sądzę, że kilka osób z tego wątku się przesiądzie :)
tak jak pisałem wyżej - w D80 brakuje mi wyższego uzywalnego ISO i wiekszej ilosci fps.
Więc taki D90 (choc bardziej D300) mógłby być w sumie dla mnie. Tyle, że... (też już to pisałem) naooglądałem sie zdjęc z d3/700 i znów dylemat czy dozbierać do D700... :(
W skali kraju będą to tysiące osób. Wiesz ilu rzemieślników tłucze śluby na dwucyfrowych nikonach?
Rozumiem, że to wstyd i hanba? :)
Ja jakis czas temu zaczałem robic D80-tką. Nie czuje sie się gorszy od kogos kto robi np. D200 czy C40D. Uzywam sprzetu na jaki mnie stać, a wcale nie powiedziane, ze robię gorsze zdjecia od kogoś kto ma "wyższy" korpus.
Allemaja
27-08-2008, 15:52
... ale wątpię, aby ktoś posiadający d80 przechodził na d90...tutaj nie ma rewolucji...
Poza CMOS-em to nie.
Ja mam 5 pól AF i jakoś nie marudzę :D
Ja też nie, generalnie używam środkowego, co nie znaczy, że 11 czy 51 się nie przyda.
Rozumiem, że to wstyd i hanba? :)
Ja jakis czas temu zaczałem robic D80-tką. Nie czuje sie się gorszy od kogos kto robi np. D200 czy C40D. Uzywam sprzetu na jaki mnie stać, a wcale nie powiedziane, ze robię gorsze zdjecia od kogoś kto ma "wyższy" korpus.
Jedno to mieć sprzęt a drugie to umieć z niego korzystać - D70 nie zrobi się 12 Mpix zdjęcia, co nie znaczy, że na odbitce będzie gorsze od tego z D300.
Pawel Pawlak
27-08-2008, 15:53
No to jak jest ? ta sama czy nie ? skoro jedna jest 2 kanałowa a druga 4 to chyba jednak nie jest ta sama.
W przypadku d700 który odziedziczył matrycę z d3 nikon jasno o tym informował (wiem że to dla niego była reklama, ale matryca d300 też ma dobrą opinię, więc mógłby tu także powołać się na d300). Teraz pisze tylko że ta sama technologia... nie sądzę żeby było gorzej, ale lepiej może być ;)
specyfikacja całkiem przyjemna :)
Jedyne na co miałem nadzieję, to że dołożą więcej pól krzyżowych. W 50D wszystkie są krzyżowe :)
a ile z nich dziala jako krzyzowe przy f 5.6? znowu tylko jedno srodkowe?
diZaster
27-08-2008, 15:57
tjaaaa... moze bedzie wiadomo cos za jakis czas, bo teraz to sa jakies jpgi w sieci.
ale popodniecac sie mozna, jak to przy kazdym nowym aparacie co jeszcze nikt go nie ma, ale na podstawie zdjec z sieci, budowy (oczywiscie na jpgach) i screenow z menu da sie wywrozyc:
jak sie go obsluguje, czy odkleja sie gumy, jak obrazuje na skrajnych iso, dlaczego jest lepszy od konkurencji i jakie ma technologiczne wady nie do przeskoczenia.
Dobra, poddaję się z tą matrycą D80 vs D200... Nie moge znalezc tego tematu, z którego wynikało ze to to samo (tylko tak jak napisaliście różnica sie ilośćią wyjść/wejść). Pasuję :)
Pawel Pawlak
27-08-2008, 15:58
a ile z nich dziala jako krzyzowe przy f 5.6? znowu tylko jedno srodkowe?
No właśnie... to jest to o czym z założenia wszyscy canonierzy zapominają... crossy w nikonie działają do 5.6 poza tym w żadnych znanym mi body (d70,d200,d80,d200,d2x,d300 i d700) nie ma blokady AF powyżej f5.6.
W canonie crossy poza środkowym działają tylko do f2.8 (nie wiem jak w przypadku marków3 ?) a we wszystkich puszkach poza jednocyfrowymi, powyżej f5.6, AF przestaje działać
strona oficjalna o D90 http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/d90/en/
....Rozumiem, że to wstyd i hanba? :)..Nie chciałem by to tak zabrzmiało. Nie. Nie oceniam użytkowników. Fotoamator, zawodowiec, a nawet szpaner :-D to nieistotne.
Wg mnie to świetny aparat, podoba mi się pomysł z filmami, ba wolałbym je jeszcze doskonalsze :-D
Pawel Pawlak
27-08-2008, 16:02
"The D90 incorporates a newly developed DX-format CMOS image sensor with technology directly inherited from the D300," Mój angielski jest kiepski, ale czy to nie oznacza "nowoopracowany comos z technologią bezpośrednio zaczerpniętą z d300" ? ;)
W canonie crossy poza środkowym działają tylko do f2.8 (nie wiem jak w przypadku marków3 ?)
o ile dziala ;) to tez do 2.8
Dobra, poddaję się z tą matrycą D80 vs D200... Nie moge znalezc tego tematu, z którego wynikało ze to to samo (tylko tak jak napisaliście różnica sie ilośćią wyjść/wejść). Pasuję :)
mozesz spojrzec w prospekty (pdfy sa w sieci) roznia sie tez iloscia pikseli. (absolutna, nie efektywna)
"The D90 incorporates a newly developed DX-format CMOS image sensor with technology directly inherited from the D300," Mój angielski jest kiepski, ale czy to nie oznacza "nowoopracowany comos z technologią bezpośrednio zaczerpniętą z d300" ? ;)
Dokładnie to oznacza.
kronos28
27-08-2008, 16:05
dobrze zrozumiałeś.
w d90 co fajne to też cieszy zapis w TIFFach jak widzę :)
a po co ci tiff 8 bitowy?
Polsar74
27-08-2008, 16:07
oto oficjalna ulotka (http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d90/pdf/d90_16p.pdf) :-)
- wychodzi na to że MB-D80 zostaje do D90 :-)
Oznacza, oznacza... Zgadza się.
Załóżmy, że to rzeczywiście nowa matryca, lepsza niż w D300 :) Z punktu widzenia firmy nikon miałoby sens wkładanie doskonalszej matrycy do niższego modelu? :)
ps. Paweł, zrobiłeś moze już ten test obrazowania na wysokich ISO d300 vs 700?
kronos28
27-08-2008, 16:09
Oznacza, oznacza... Zgadza się.
Załóżmy, że to rzeczywiście nowa matryca, lepsza niż w D300 :) Z punktu widzenia firmy nikon miałoby sens wkładanie doskonalszej matrycy do niższego modelu? :)
ale jednocześnie też i nowszego :)
Z punktu widzenia firmy nikon miałoby sens wkładanie doskonalszej matrycy do niższego modelu? :)
Jeśli ta matryca w produkcji jest tańsza? :D
ale jednocześnie też i nowszego :)
No tak... nowszego :)
Wiesz.. ja nie miałbym nic przeciwko, zeby matryca w D90 byla lepsza niż ta z D300. Ale brzmi to aż nieprawdopodobnie by nikon coś takiego zrobił ;)
"ale wątpię, aby ktoś posiadający d80 przechodził na d90..."
Chetnie bym zadobyl D90 nie pozbywajac sie D80.
Czesto rezygnuje z ujec statywowych, aby nie tracic akcji (w krajobrazie).
Wielokrotnie warunki nie sprzyjaja zmianie szkiel, a czas leci...
Wolalbym te dwie puszki od jednej lepszej,
a niemal identyczna obsluga bardzo temu sprzyja.
P.S.
Podobno migawka jest oszacowana na 100 000 klatek...
kronos28
27-08-2008, 16:13
a po co ci tiff 8 bitowy?
większość nefów wołam do tiff'ów (ale rzeczywiście nie napisali ilu bitowy ten tiff), katuje w PS i w tym formacie trzymam na dysku po obróbce - taki cyfrowy negatyw. Oczywiscie tylko foty na których mi zależy :).
2. Zanim adobe się ogarnie i wypuści aktualizacje do ACR obsługującą NEFy z d90 (czy tam inne firmy się ogarną) to trochę wody w Wiśle upłynie - a tak mamy tiffy już gotowe do katowania w PS :)
"ale wątpię, aby ktoś posiadający d80 przechodził na d90..."
Chetnie bym zadobyl D90 nie pozbywajac sie D80.
Czesto rezygnuje z ujec statywowych, aby nie tracic akcji (w krajobrazie).
Wielokrotnie warunki nie sprzyjaja zmianie szkiel, a czas leci...
Wolalbym te dwie puszki od jednej lepszej,
a niemal identyczna obsluga bardzo temu sprzyja.
I grip bedzie nam pasował, baterie, karty sd ;)
Allemaja
27-08-2008, 16:21
No tak... nowszego :)
Wiesz.. ja nie miałbym nic przeciwko, zeby matryca w D90 byla lepsza niż ta z D300. Ale brzmi to aż nieprawdopodobnie by nikon coś takiego zrobił ;)
Nikon tym razem ostrożniej niż w przypadku D80 projektował nowa lustrzankę - D80 miało AF z 11 polami jak w D200, tym razem nie ma 51 jak w D300, zatem nie sądzę, żeby nowa matryca była lepsza, chyba że to zwiastun końca zaawansowanych lustrzanek serii trzycyfrowej z matrycą formatu DX.
większość nefów wołam do tiff'ów (ale rzeczywiście nie napisali ilu bitowy ten tiff),
napisaliby gdyby byly 16 bitowe :) dotychczas zawsze mialy 8. sa wieksze od nefa a nie daja praktycznie nic ponad jpega L fine. a to mozesz miec jednoczesnie z nefem.
na półce dwucyfrowych - Dxx to na pewno jeszcze nie będzie końca formatu DX
to juz by była przesada, gdyby Dxx miał AF z D3 :)
[...] nie daja praktycznie nic ponad jpega L fine[...]
Dają, nie są kompresowane stratnie,
kronos28
27-08-2008, 16:30
nie wiem czy było http://d90.fotopolis.pl/index.php?n=7737
o karty do tych filmików HD nie ma sie wiec co martwić :)
cytat z prasowki:
The D90 is a mid class DX format DSLR and the first with a movie function which can be played back on camera with sound. The D90 inherits many of its features from the D300 such as its 12.3 MP sensor and Nikons Expeed image processing concept. It has a range of advanced features such as; Live View, Scene Recognition, Active D-Lighting, Picture Control and an ISO sensitivity range of 200-3200 (ISO 6400 equivalent on Hi1 and ISO 100 equivalent on Lo1). In the retouch menu there are options for distortion control to straighten verticals and a fisheye option that gives the effect of using a fisheye lens. There are a range of options for viewing and selecting the right shot, including 72-frame playback, calendar playback and histogram display for a magnified portion of the image.
The eye level pentaprism offers 96% frame coverage or you can use the Live view mode with a 3” LCD on the back and 920k dot resolution. There are three live view contrast detect AF modes; Face Priority, Wide Area and Normal Area.
The D90 has a long life battery that can capture approx. 850 images on a single charge and the camera has a fast start up time of 0.15 sec, 65 millisecond shutter release time and 4.5 fps make it very competitive.
There is also an option for Geotags and instant uploading to my Picturetown and HDMI compatibility to view the images on HDTV.
Product Specifications
• Effective pixels count 12.3 million, DX format
• Dust-reduction system Image Sensor Cleaning
• Picture Control System Standard, Neutral, Vivid, Mono, Port, Lands & 9 custom
• Media SD memory cards, SDHC compliant
• Viewfinder Eye-level pentaprism single-lens reflex viewfinder
• Shutter Speed 1/4,000 to 30 s in steps of 1/3 or 1/2 EV, Bulb
• Flash sync speed 1/200 s; synchronizes with shutter at 1/200s or slower
• Frame advance rate Up to 4.5 fps, continuous low speed: 1-4 fps
• Active D-Lighting Auto, Extra high, High, Normal, Low or off
• Autofocus 11 focus points (including 1 cross-type sensor)
• Flash GN ISO 200: Approx. 17/56 with manual flash
• Flash modes Front, slow, rear, red-eye, red-eye reduction with slow
• White balance Auto, 12 manual colour temp and preset manual
• Live View AF modes 3 modes
• Movie Image size (pixels) 1,280 x 720/24 fps, 640 x 424/24 fps, 320 x 216/24 fps
• File format AVI (MJPEG)
• LCD monitor 3-in., approx. 920k-dot (VGA) with 170° viewing angle
• Audio video output NTSC and PAL
• Dimensions (W x H x D) Approx. 132 x 103 x 77 mm/5.2 x 4.1 x 3.0 in.
• Weight Approx. 620 g/1 lb. 6 oz.
PS: nie ma opcji USB Mass Storgae - ale to juz nie jest chyba zadna niespodzianka :)
Można filmować z innymi przysłonami niż maksymalna - dziś przez chwilę miałem w rękach zestaw D90 + 50 1.4 i po próbach na f/1.4 przeszedłem na f/8 i filmy się kręciły, z GO jak na f/8 przystało. Tyle, że zdecydować się trzeba przed nagrywaniem, w trakcie nie można było tego zmieniać.
pozdrawiam,
MG
"Można filmować z innymi przysłonami niż maksymalna"
Czyzby wzrost popytu na 18-200? ;) (mial nastapic)
Przemion
27-08-2008, 18:58
to bylo wspominane (film na YouTube), ale moze nie kazdy dotarl do jego strony:
Chase Jarvis RAW: Advance Testing the Nikon D90 (http://blog.chasejarvis.com/blog/2008/08/chase-jarvis-raw-advance-testing-nikon.html)
Ja powiem tak, bylem nastawiony na D300. Jednak, D90, konstrukcja oparta na sensorze z D300, jest tansza i robi filmy!
Wiem, wiem, większość z was myśli że to zło wcielone, ale teraz aparatem za powiedzmyy okolo 3300 PLN moge osiagac efekty ktore moglem tylko korzystajac z baaaardzo drogich kamer (i jak ktos slusznie zauwazyl, bedzie pozytek z gorszych szkiel :P). Do filmowania eksperymentalnego, to będzie niesamowite narzędzie. Sam czesto tworze krotkie filmy z sekwencji zdjec (ech, dzieki Nikonowi to jest proste), to teraz bede mogl robic o wiele wiecej (jestem Vj'em, wiec czesto tworze material dla siebie i jestem swiadom limitów tej opcji w tym aparacie).
Oczywiscie puszka D300 to zupelnie inna bajka (ech ta ergonomia), ale jak tylo dorwe D90 w lapki i pobawie sie filmami to wtedy zdecyduje.
Kolekcjoner
27-08-2008, 19:17
a ile z nich dziala jako krzyzowe przy f 5.6? (...)
Wszystkie 8).
Kurcze, tak sobie czytam te wszystkie testy, newsy itd. o D90 i trzeba przyznac, ze wiekszosc wypowiada sie o nowym korpusie w samych superlatywach...
Jeszcze wczoraj czy nawet dzis pisalem, ze te filmiki wcale mnie nie interesuja, ale jak zobaczylem te sample to kurcze jestem pod wrazeniem... :) Ciekawe...
xmaniekx
27-08-2008, 19:25
Kurcze, tak sobie czytam te wszystkie testy, newsy itd. o D90 i trzeba przyznac, ze wiekszosc wypowiada sie o nowym korpusie w samych superlatywach...
Jeszcze wczoraj czy nawet dzis pisalem, ze te filmiki wcale mnie nie interesuja, ale jak zobaczylem te sample to kurcze jestem pod wrazeniem... :) Ciekawe...
Dokładnie :)
ja sceptycznie podchodziłem do kamery w lustrzance.. a teraz jestem zachwycony.. :D jednym slowem wypas
Mówiło się że lepsze zdjęcia robi aparat, a lepsze filmy kamera... a teraz jedno i drugie świetnie robi D90. Zaczynam chcieć go mieć. Grip pasuje, karty pasują...
jeszcze co do przysłony i filmów
To na filmie z oficjalnej strony D90 jest pokazane jak filmują z f4 Nikkorem 14-24/2,8. :)
jeszcze co do przysłony i filmów
To na filmie z oficjalnej strony D90 jest pokazane jak filmują z f4 Nikkorem 14-24/2,8. :)
Ja jestem ciekaw jak jest z ustawianiem ostrosci... Bo np. filmując z obiektywem 50mm 1.8 GO jest w sumie mała, ciekawe czy moge sobie manualnie krecic szkiełkiem i ustawiac ostrosc na czym chce podczas krecenia filmu ? Tak to działa?
Ja jestem ciekaw jak jest z ustawianiem ostrosci... Bo np. filmując z obiektywem 50mm 1.8 GO jest w sumie mała, ciekawe czy moge sobie manualnie krecic szkiełkiem i ustawiac ostrosc na czym chce podczas krecenia filmu ? Tak to działa?
Dokładnie tak. Wygodnie się to odbywa gdy aparat jest na statywie, można sobie manualnie (i precyzyjnie) przeostrzać z planu na plan.
MG
rewelacja dla fotografow slubnych .. teraz bedzie mozna zrobic film i zdjecia w jednm .. nie potrzeba bedzie wynalazkow by nosic ze soba kamere i aparat ....wszyscy mlodzi beda zachwyceni ...:D
wiem ze bede marudny ale nikon po raz kolejny nie pokazal porzadnej puszki na ktora wielu ludzi czeka jzu bardzo dlugo ..
watek sie strasznie rozrosl, wszystko wskazuje na to ze to swietna puszka....
nie pozostaje nic inengo jak czekac na juz konkretne zdjecia z puszki i jakies konkretne testy w sieci..
jestem ciekaw jak beidze wygladalo ISO 1600- ISO 3200?
to co pokazalo D700/D3 to zawsze bedize niedosyt lecz licze ze ISO 1600 bedzie bardzo gladkie a 3200 akceptowalne,
jako ze mam teraz D70s to D90 wyglada na lakomy kasek
no i jeszcze jedna sprawa: ile bedize kosztowal ten GPS? jezeli jakeis rozsadne pieniadze to fajna sprawa...
nic tylko czekac na photokine co pojawi sie nowego w szklarni NIkona.
inspector
27-08-2008, 19:58
wszystko wygląda cudownie tylko zastanawiam się nad żywotnością matrycy kręcąc filmy...
bo jeśli żywotność matrycy drastycznie się skroci to ja rezygnuję z tych filmów
Ja nie miałem w rękach D90, ale bynajmniej tak mi się wydaje, że ostrzenie odbywa się tak, jak piszesz.
Czy ktoś wie ile krzyżowych ma D90 w AF?
Szakall1
27-08-2008, 20:17
o ile dobrze dziś wyczytałem to wszystkie są krzyżowe
cytoweane z fotolopis.pl : "Poza tym D90 korzysta z modułu autofokusa Nikon Multi CAM 1000 z detekcją fazową i 11 punktami pomiaru ostrości z czego wszystkie to punkty krzyżowe."
C40D i C50D ma środkowy dodatkowo skośny. Szkoda, że Nikon tego nie zrobił
juz pal licho fotografowo slubnych. to moze przyniesc zgube/pomoc fotoreporterom. ostatnio zauwazam, iz wazniejszy jest film z imprezy, zwlaszcza na strony internetowe. teraz kwestia jak to sie rozwinie, albo pomoze, albo dlbo dobije. nie zapomnijamy, ze to korpus amatorski i ciut za slaby na reportaze. trzeba czekac na d4 ;)
Wg dpreview AF ma jeden krzyżowy środkowy, a pozostałe zwykłe.
...to moze przyniesc zgube/pomoc fotoreporterom. ostatnio zauwazam, iz wazniejszy jest film z imprezy, zwlaszcza na strony internetowe....
fotoreporterom juz dołożyli pismaki. Od czasów cyfry dziennikarz dostaje aparacik do ręki i robi także zdjęcia. Nie wysyła się 2 osób. Brałem udział w imprezie, gdzie ja fotografowałem, a pani opisywała sesje (kandydatki na miss, patronat gazety) i ją filmowała. Filmowała amatorką kamerą i to pod światło. Ja jej mówiłem, że powinna stanąć z innej strony, to sama powiedziała, że nie trzeba sie tak starać. Filmiki koszmarne, nic na nich nie widać. Ale dla gazety to jakos nie ma znaczenia, wazne że coś w portalu internetowym jest. Smutne. tak się zabija film i fotografię. No bo jeśli prasa nie daje wzorców to skąd będzie się brało przykłady? Nie był to oczywiście NG ani nawet Wyborcza, ale szkoda.
C40D i C50D ma środkowy dodatkowo skośny. Szkoda, że Nikon tego nie zrobił
ma podwójnej precyzji ale bardziej to chwyt marketingowy bo jak ludzie słyszą że mają coś dwa razy dokładniejsze albo dwa razy więcej za taką samą cenę to już się podniecają
AF z D200 to jeden z lepszych układów nie licząc serii jednocyfrowych, dużą bolączką canona był i czasami jest AF w związku z czym kombinują i "mataczą" :D
w nikonie sytuacja jest dosyć przejrzysta układy AF mają swoje nazwy w canonie raczej nie ma czegoś takiego tylko informacja ile punktów i ewentualnie jakiego typu ale już nie mówią czy po czymś odziedziczony czy zaprojektowany od nowa albo rozwijany na podstawie czegoś tam
tak więc reasumując nie podniecałbym się nomenklaturą stosowana przez Canona
nikon nie zrobił bo nie było takiej potrzeby, po co dokładać piąte koło do samochodu?? bo konkurencja do trójkołowca dodała jedno? :D
Wg dpreview AF ma jeden krzyżowy środkowy, a pozostałe zwykłe.
Szukałem na stronie Nikona i w książce o systemie Nikona i nigdzie nie wymieniają dla D70 i D80 ile jest krzyżowych. Moim zdaniem jest tylko jeden i tu jest przewaga C40D, który ma 9 krzyżowych. Czy ktoś ma może pewniejsze dane o AF Nikona?
Zamiast filmików wolałbym w tej puszcze stabilizację matrycy.
Na te filmy naciągnie się mnóstwo ludzi co o fotografowaniu i filmowaniu za dużo nie wiedzą, już widzę wątki w stylu kupiłem/am D90 jak filmować itd.
Ale puszka generalnie fajna.
.. już widzę wątki w stylu kupiłem/am D90 jak filmować itd. ...
kurczaczki, o tym nie pomyślałem :mrgreen: Cofam swój entuzjazm dla tego wynalazku :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Szukałem na stronie Nikona i w książce o systemie Nikona i nigdzie nie wymieniają dla D70 i D80 ile jest krzyżowych. Moim zdaniem jest tylko jeden i tu jest przewaga C40D, który ma 9 krzyżowych. Czy ktoś ma może pewniejsze dane o AF Nikona?
Nie porównuj układów AF Canona z układami AF Nikona... to zupełnie inne konstrukcje i w skrajnym przypadku tu gdzie tzw. "krzyżowy" Canona się gubi tam środkowy Nikona może spokojnie działa. To inne technologie. Nazewnictwem marketingowym ich nie porównasz.
kronos28
27-08-2008, 21:06
cytoweane z fotolopis.pl : "Poza tym D90 korzysta z modułu autofokusa Nikon Multi CAM 1000 z detekcją fazową i 11 punktami pomiaru ostrości z czego wszystkie to punkty krzyżowe."
zle wyczytałeś - jeden - środkowy. Taki sam jak w d80
rewelacja dla fotografow slubnych .. teraz bedzie mozna zrobic film i zdjecia w jednm .. nie potrzeba bedzie wynalazkow by nosic ze soba kamere i aparat ....wszyscy mlodzi beda zachwyceni ...:D
wiem ze bede marudny ale nikon po raz kolejny nie pokazal porzadnej puszki na ktora wielu ludzi czeka jzu bardzo dlugo ..
Dobra, Sailor, a jakie parametry powinien mieć owy D90, żeby Twoim zdaniem być "porządnym" ? :)
Dobra, Sailor, a jakie parametry powinien mieć owy D90, żeby Twoim zdaniem być "porządnym" ? :)
może sailor chciał dzisiaj zobaczyć d3x :mrgreen:
Czy ktoś wie ile krzyżowych ma D90 w AF?
jeden, srodkowy, jak D80. tak wynika z informacji prasowej.
W canonie crossy poza środkowym działają tylko do f2.8 (nie wiem jak w przypadku marków3 ?) a we wszystkich puszkach poza jednocyfrowymi, powyżej f5.6, AF przestaje działać
W 40D i 50D "crossy" działają do f5.6.
Sztolcman
27-08-2008, 21:24
Świetna sprawa ta możliwość kręcenia filmików. Za cenę nieco ponad 3000 ludzie dostaną porządny aparat, z możliwością kręcenia materiału zbliżonego jakościowo do kamer filmowych. Pod względem plastyki obrazu jest to o wiele lepsze niż jakakolwiek dostępna kamera video. Daje to kupę możliwości ludziom z reżyserskimi zapędami do tworzenia naprawdę fajnych filmów niskobudżetowych. A to że nie można zmieniać przesłony w trakcie filmowania to żaden problem. Przy produkcji filmowej i tak zazwyczaj dokonuje się pomiaru ekspozycji zewnętrzym światłomierzem. Brak stereofonicznego porządnego mikrofonu to też nie problem, bo w takim przypadku dźwięk i tak dogrywa się później:) Gdyby D90 miał opcję zwiększenia prędkości nagrywania np do 60fps nadawałby się wręcz wspaniale do kręcenia teledysków (ujęcia w zwolnionym tempie itd.) i promowania młodych zespołów. Moim zdaniam to jest strzał w dziesiątkę Nikona i mam nadzieję że ta technologia zacznie się rozwijać. Obawiam się tylko tego, że ładny obraz video nam szybko spowszednieje;)
Allemaja
27-08-2008, 21:31
Moduł autofokusa to Multi-CAM 1000 czyli 11 czujników w tym jeden krzyżowy.
Można filmować z innymi przysłonami niż maksymalna - dziś przez chwilę miałem w rękach zestaw D90 + 50 1.4 i po próbach na f/1.4 przeszedłem na f/8 i filmy się kręciły, z GO jak na f/8 przystało. Tyle, że zdecydować się trzeba przed nagrywaniem, w trakcie nie można było tego zmieniać.
pozdrawiam,
MG
Podawałem za Fotografuj.pl
Widać albo oni nie doszli do tego jak zmienić tą przysłone :-? albo egzemplarz którym dysponowali (inżynieryjny) tej opcji nie udostępniał jeszcze.
W każdym razie mam nadzieje że jest tak jak mowisz :twisted:
Kolekcjoner
27-08-2008, 21:47
ma podwójnej precyzji ale bardziej to chwyt marketingowy bo jak ludzie słyszą że mają coś dwa razy dokładniejsze albo dwa razy więcej za taką samą cenę to już się podniecają
AF z D200 to jeden z lepszych układów nie licząc serii jednocyfrowych, dużą bolączką canona był i czasami jest AF w związku z czym kombinują i "mataczą" :D
w nikonie sytuacja jest dosyć przejrzysta układy AF mają swoje nazwy w canonie raczej nie ma czegoś takiego tylko informacja ile punktów i ewentualnie jakiego typu ale już nie mówią czy po czymś odziedziczony czy zaprojektowany od nowa albo rozwijany na podstawie czegoś tam
tak więc reasumując nie podniecałbym się nomenklaturą stosowana przez Canona
nikon nie zrobił bo nie było takiej potrzeby, po co dokładać piąte koło do samochodu?? bo konkurencja do trójkołowca dodała jedno? :D
Ciekawa teoria ;). Rozumiem że używałeś 40D i piszesz to nie na podstawie "pierdów" z różnych for :D.
W 40D i 50D "crossy" działają do f5.6.
jako cross czy jako pionowy/poziomy? jesli faktycznie jako cross to przeskoczyli 1dmk3, co bylo by dobra wiadomoscia
wszystko wygląda cudownie tylko zastanawiam się nad żywotnością matrycy kręcąc filmy...
bo jeśli żywotność matrycy drastycznie się skroci to ja rezygnuję z tych filmów
Ta matryca przeżyje Twoje następne 4 lustrzanki Nikona... o to nie ma się co zamartwiać.
Tak zachwycamy się czymś co jest jeszcze wirtualną rzeczywistością w myśl nie wszystko złoto co się świeci ;)
Tak zachwycamy się czymś co jest jeszcze wirtualną rzeczywistością w myśl nie wszystko złoto co się świeci ;)
kto sie zachwyca ten sie zachwyca :) ja czekam na D3x :))