Zobacz pełną wersję : D90 - no i jest
Świetna sprawa ta możliwość kręcenia filmików. Za cenę nieco ponad 3000 ludzie dostaną porządny aparat, z możliwością kręcenia materiału zbliżonego jakościowo do kamer filmowych.
i dalatego Nikon dla mnie dal strasznej pupci ;)!!! aparat to aparat a nie kamera... mam nadzieje ze te filmy, niedlugo nie pojda dalej ,czyli do aparatow DXXX i DX. Jeszcze brakuje tylko telewizji, ps3, nawigacji i radia cb w aparacie:/ kurde no...
i znów Europa dostaje po tyłku/ ceny usa 999$, uk 699pound, 900-969euro
i dalatego Nikon dla mnie dal strasznej d....!!! aparat to aparat a nie kamera... mam nadzieje ze te filmu niedlugo nie pojda dalej czyli do aparatow DXXX i DX. Jeszcze brakuje tylko telewizji ps3 nawigacji i radia cb w aparacie:/ kurde no...
... jestem podobnego zdania
i dalatego Nikon dla mnie dal strasznej d....!!! aparat to aparat a nie kamera... mam nadzieje ze te filmu niedlugo nie pojda dalej czyli do aparatow DXXX i DX. Jeszcze brakuje tylko telewizji ps3 nawigacji i radia cb w aparacie:/ kurde no...
a ja tego kompletnie nie rozumiem, jest jakas funkcja ktora mi sie nie podoba to ejj nie uzywam lub jak tak strasznie mi przeszkadza to nei kupuje takeigo modelu aparatu i juz...
kurcze czytam ten watek i grono narzekajacych na filmiki w D90 oslabia mnie
nikt nikogo nei zmusza do uzywania...
jak dla mnei opcja moze byc, jak bede potrzebowal to uzyje jak nie to nie i tyle ..... a tu ludzi rozwodza sie przez tyle watkow... :)
Kręci filmy a tu tylu się jeszcze nie nauczyło robić zdjęcia :)
mam nadzieje ze te filmy, niedlugo nie pojda dalej ,czyli do aparatow DXXX i DX
No i założę się, że się mylisz ...
i dalatego Nikon dla mnie dal strasznej pupci ;)!!! aparat to aparat a nie kamera... mam nadzieje ze te filmy, niedlugo nie pojda dalej ,czyli do aparatow DXXX i DX. Jeszcze brakuje tylko telewizji, ps3, nawigacji i radia cb w aparacie:/ kurde no...
No niestety, "małgedingowcy" Nikona nie są głupi i wiedzą jakie panują trendy na rynku. Posiedź sobie kilka dni na stoisku foto w MM lub innej sieci RTV i zobaczysz, 3/4 osób pytających o amatorskie lustrzanki (a niewątpliwie D90 też do tego segmentu należy) zadaje pytanie "a co z kręceniem filmików?". My jesteśmy w mniejszości, niestety. Poza tym, to dopiero początek. Już widzę niedługo gniazdo słuchawkowe i wbudowany odtwarzacz MP3, dyktafon itd... rynek łyknie!
Ty se pomyśl inaczej - 24 klatki na sekundę.. ładnie, nie? I z coś się z tego wybierze.. Już wiadomo, dlaczego af nie działa ;-)
oslabia mnie
a wiesz co mnie oslabia? oslabia to ze nikon nie pokazal normalnej puszki tylko cos co ma przypominac aparat i kamere zarazem! tak samo zrobiolo sie z telefonami! telefon ma sluzyc do dzwonienia i pisania smsow a nie robienia zdjec/sluchania muzyki itd... ludzie coraz bardziej uwazaja ze to co jest do wszystkeigo to jest swietne a nie to co jest do wszystkiego to jest do niczego! juz widze w kosciolach fotografow slubnych za 5 zl krecacych filmy! a do tego dochodzi lans! podejdzie do kamerzysty/fotografa a moze kamegrafa zwykly Kowalski ( nie chce nikogo urazic ) i sie pyta:
K: a co pan robi?
F: flim krece, prosze mi nie przeszkadzac!
K: ale jak to lustrzanka?
F: tak, tak jest to najnowszy modej lustrzanki nikona ktora robi zdjecia i... dodatkowo kreci filmy z jakoscia HD!!! tylko autofocusa brak...
ja wychodze z zalozenia ze jak lustrzanka to lustrzanka a nie hybryda.
No i założę się, że się mylisz ...
a ja mam nadzieje ze nie!!! kurde, wyobrazasz sobie takiego d3x z mozliwoscia krecenia pseldo filmow?
no a posowajac sie dalej takiego Haska albo Mamcie? o dzizas... :/
spiritwood
27-08-2008, 22:17
a wiesz co mnie oslabia? oslabia to ze nikon nie pokazal normalnej puszki tylko cos co ma przypominac aparat
Nieśmiało przypomnę, że pokazał D700 miesiąc temu. Doprawdy nie wymagajmy, aby co miesiąc przeskakiwał sam siebie i wypuszczał coraz genialniejsze modele aparatów. Ja wiem, że według wielu D90 powinien być młodszym bratem D700 czy też D300 a nie rozwinięciem D80 no ale tak się nie da. Akurat statystyczny odbiorca tej puchy jest w/g marketingowców Nikona zainteresowany filmami (której to funkcji - jak ktoś bardzo przytomnie zauważył - wykorzystywać nie ma obowiązku. To bardzo przyzwoity aparat jest.
I tak przez ostatni rok Nikon rozpieszcza nas bardziej niż kiedykolwiek (D3/D700/60AFS/14-24AFS/24-70AFS/D90). To mało jest jeszcze?
EDIT
Jeszcze ze dwa obiektywy PC-E wyszły... Zapomniałem o nich.
Gawronnek
27-08-2008, 22:17
nie rozumiem tego oburzenia, miniaturyzacja oraz postęp w elektronice jest kolosalny, przyjdą takie czasy że foto-kamera z rozdziałką 24 mln będzie montowana w okularach, a tylko dla fanatyków będzie się takie ustrojstwo montowało z obudowy starych aparatów ;)
tak samo zrobiolo sie z telefonami! telefon ma sluzyc do dzwonienia i pisania smsow a nie robienia zdjec/sluchania muzyki itd...
Dlaczego do smsów? Telefon wynaleziono do dzwonienia. Wiadomości tekstowe to Internet. Nie. Po co Internet? Wysyłajmy wiadomości tak jak kiedyś - na papierze. ;)
Świat idzie do przodu. Jeśli nie jest to kosztem innych funkcji to jestem za. MP3 w telefonie to też dobra rzecz. Nie muszę nosić kilku urządzeń.
P.S. Tak jak ktoś pisał - nie trzeba tego używać. W D70 mam tryb zielony i inne automatyczne. Mam i co z tego? Nie używam. :)
Teraz bedzie 24x szybciej przybywalo czerstwych zdjec, zaczynam sie bac ;)
Ja mam plan jak wykorzystac krecenie filmow -> pomieszac z tajmlapsem - mysle, ze mozna stworzyc z takiego duetu calkiem przyjemne rzeczy...
a wiesz co mnie oslabia? oslabia to ze nikon nie pokazal normalnej puszki tylko cos co ma przypominac aparat i kamere zarazem!
Nikon to firma, która jest nastawiona na zysk. Jej produkty mają się sprzedawać. Tak jak pisał wyżej pepek - ludzie to kupią. I o to chodzi. Poza tym nikt nie zmusza kogoś by tej funkcji viedeo używał.
Tak ciężko to zrozumieć?
Nie podoba sie to nie kupuj. Proste jak 2x2.
Gdyby krecenie filmow to byla jedyna funkcja tego aparatu to wtedy moznaby sie denerwowac, a tak - wystarczy tego nie uzywac ;) problem z glowy.
Kolekcjoner
27-08-2008, 22:24
A czy ja powiedzialem ze malo? Chodzi o to ze jak Nikon chce zabrac sie za filmy to niech zrobi kamere a nie jakies g.... daje do aparatu no kurde...
Ale przecież nie ma obowiązku tego używać. Nie rozumiem w jakim celu prowadzisz taką krucjatę przeciw funkcji, która może dla niektórych być interesująca. Co Ci to przeszkadza? Trochę to infantylne - pewnie stąd pytania o wiek.
Ty se pomyśl inaczej - 24 klatki na sekundę.. ładnie, nie? I z coś się z tego wybierze.. Już wiadomo, dlaczego af nie działa ;-)
I wszystko jasne. W tym momencie to chyba najszybsza lustrzanka na rynku :)
a ja mam nadzieje ze nie!!! kurde, wyobrazasz sobie takiego d3x z mozliwoscia krecenia pseldo filmow?
no a posowajac sie dalej takiego Haska albo Mamcie? o dzizas... :/
A to jakoś będzie przeszkadzało w robieniu zdjęć? No chyba że ma sie problemy z opanowaniem podstawowych funkcji a tu znowu coś dokładają... No szkoda słów normalnie..
nie rozumiem tego oburzenia
Gawronek ja sie nie oburzam, bo nie ma na co. Kazdy ma swoje zdanie i moze je na forum wypowiedziec ale za razem nie kazdy musi sie z nim zgadzac.
Ja wychodze z zalozenia ze lustrzanak to lustrzanka a nie jak idzie to teraz w kierunku 2w1.
Pamietam jeszcze jak to kiedys sie ludzie wysmiewali z innych jak oni to moga pomyslec ze lustrzanka robi filmy itd... a teraz sami zachwalaja ten pomysl.
No ale dobra ja juz stopuje. Swiat idzie dalej, zobaczymy jak to bedzie.
spiritwood
27-08-2008, 22:26
Eeeeee, za szybki ten wątek dla mnie. Nie nadążam z czytaniem i odpisywaniem, bo w międzyczasie pojawia się 20 nowych postów.
Idę do działów dla dziadków ;) Tam jest spokojniej...
A co ma piernik do wiatraka?
To, że chyba nie rozumiesz istoty sprawy. Wyjaśniłem Ci wyżej, w poście.
Nikon nie jest firmą, która śledzi forum Nikona w Polsce i słucha płaczu malkontentów. Nad każdym projektem pracuje sztab ludzi, część z nich bada rynek, potrzeby itd... Dają ludziom to CO SIE SPRZEDA.
Napisz mi proszę specyfikację D90 jaką byś chciał dziś zobaczyć zamiast tej którą zobaczyłeś i nad którą tak lamentujesz. Słucham.
spiritwood
27-08-2008, 22:30
Napisz mi proszę specyfikację D90 jaką byś chciał dziś zobaczyć zamiast tej którą zobaczyłeś i nad którą tak lamentujesz. Słucham.
No i prz3mo inteligentnie zastawił pułapkę ;)
No ale dobra ja juz stopuje.
Ja juz swoje trzy grosze powiedzialem o nowym Nikosiu a przekomazac sie dalej nie zamiezam.
..tak samo zrobiolo sie z telefonami! telefon ma sluzyc do dzwonienia i pisania smsow a nie robienia zdjec/sluchania muzyki itd..
ja się cieszę, że nie musze nosic palmtopa, nie muszę kupować GPS bo mi przydaje sie spradycznie itp. To jest w telefonie i OK.
. ludzie coraz bardziej uwazaja ze to co jest do wszystkeigo to jest swietne a nie to co jest do wszystkiego to jest do niczego! .
Wcale nie. Nie jest świetne. Jest wystarczająco dobre dla kogoś o nienajwiększych potrzebach. To istotna, podstawowa róznica.
.I tak przez ostatni rok Nikon rozpieszcza nas bardziej niż kiedykolwiek (D3/D700/60AFS/14-24AFS/24-70AFS/D90). ...
fakt
Idę do działów dla dziadków ;) ..
Które to działy? :-D
A ja żałuję, że nie będzie można grać w Snake'a. Taki duży wyświetlacz, do tego kursor...ech, chyba bedę musiał kupić nokię ;-)
ja juz prorokowałem, będzie kiedys w body symbian czy inny win i wtedy powgrywasz sobie gierki jakie chcesz. Wcześniej jednak będzie odtwarzacz Mp3 i filmów (nie tylko tych nakręconych w body)
"kurde, wyobrazasz sobie takiego d3x z mozliwoscia krecenia pseldo filmow?"
Pseudo ;)
"Które to działy?"
Zdjecia ;) bo teraz, to juz tylko filmy...
Pawel Pawlak
27-08-2008, 22:52
Wprowadzenie LV w znaczym stopniu wskazywało czego można się spodziewać w dalszej kolejności. Nie wiadomom było tylko która firma jako pierwsza wprowadzi tę funkcjonalność. No i oczywiście nikon pokazał kto wytycza kierunek :mrgreen:;)
Ja juz swoje trzy grosze powiedzialem o nowym Nikosiu a przekomazac sie dalej nie zamiezam.
Spoko, nie mam zamiaru też sie przekomarzać. sorki za wybieg z pytaniem o wiek.
Wracając do tematu to moim zdaniem D90 to naprawde ciekawy produkt. Przypominacie sobie spekulacje o śrubokrecie? Wiele osób wręcz było pewnych, że D80 to ostatnia puszka z dwycyfowych korpusów z własnym napedem. Okazało się, ze nikon sie nie wypiął i dał zaawansowanym amatorom jednak śrubokret.
Chciano obrazowania takiego jak D300 ? Jest obrazowanie pokroju D300. Część ludzi robiących makro chciała LV ? Jest LV. Pedanci chcieli sensor cleaning? Jest sensor cleaning.
Owszem, ja tez życzyłbym sobie w D90 za 3k pln matrycy z D3, 11 fps i Bóg wie czego jeszcze.. Niestety Nikon musiał wypośrodkowac D90 miedzy D60, a D300. Na tyle, by nie zbliżył sie za mocno do D300. Myśle, ze to sie udało. Bo zarówno D300 nadal bedzie sie dobrze sprzedawał jak i nowe dziecko z filmikami :)
Kasandra
27-08-2008, 22:54
a ja się cieszę z matrycy z d300!!!i to bardzo!
z funkcji filmowania nie muszę korzystać, tak jak nie korzystam z radia/mp3 w telefonie komórkowym, wiem że mam i super.
Natomiast bardzo jestem ciekawa jak z szumami będzie stał?identycznie jak d300?
I tak na chłopski rozum jaka jest różnica pomiędzy 14 bitowym RAWem a 12?w sensie czy taka ja, a więc amator zauważy w ogóle różnicę?
Trochę mi żal, że czasu nie dali 1/8000, ale przeżyję bez tego.
Mnie interesuje jak wyjdzie porownanie z pokazanym wczoraj 50D albo z mniejszym i tanszym 1000D
"z funkcji filmowania nie muszę korzystać,"
Pewna jestes? A backstage...? ;)
Pawel Pawlak
27-08-2008, 23:15
teoretycznie przystosowanie matrycy do kręcenia filmów powinno nieść za sobą obniżenie szumów. Matryca powinna grzać sięnajmniej z dotychczasowych nikonów. A jak wiadomo, niższa temperatura - mniejsze szumy :) Wydaj się to potwierdzać informacja dotycząca matrycy na stronie NP :"Energooszczędna konstrukcja " ;)
Teoretycznie powinien to więc być jedna z lepszych konstrukcji do astrofotografii i do fotografii nocnej na dłuugich czasach ;)
No chyba żę całe kręcenie filmów jest realizowane przez zupełnie inną, dodatkową matryckę ;)
Ale się nateoretyzowałem ;)
Zadziwiająca jest zdolność do narzekania na wszystko. Właśnie wyszedł świetny aparat, który prawdopodobnie będzie obrazował na poziomie jaki jeszcze rok temu niektórzy nazywali rewolucyjnym, a dziś wciąż jeszcze z powodzeniem można nazwać rewelacyjnym. Ale nie - jest zły bo ma kilka dodatkowych funkcji... jakaś paranoja.
Ja tam uwielbiam możliwość posłuchania radia/muzyki w telefonie i możliwość robienia nim zdjęć - wielokrotnie mi się takie funkcje bardzo przydały. Trzeba chyba być fanatycznym ortodoksem, żeby być przeciwnym (a nie obojętnym) dodawaniu kolejnych funkcji do i tak już bardzo dobrego sprzętu.
Przypominacie sobie spekulacje o śrubokrecie? Wiele osób wręcz było pewnych, że D80 to ostatnia puszka z dwycyfowych korpusów z własnym napedem. Okazało się, ze nikon sie nie wypiął i dał zaawansowanym amatorom jednak śrubokret.
Póki co Nikon nie bardzo mógł to zrobić (tzn mógł, ale byłaby to marketingowa porażka). Seria dwucyfrowa skierowana jest do ludzi którzy poszukują już ciekawszej optyki niż standardowe kity. Dopóki nie będzie wystarczająco bogatej oferty tanich jasnych szkieł (np 50mm) z silnikiem, to DXX musi mieć możliwość pełnej obsługi śrubokrętu.
Kasandra
27-08-2008, 23:18
ja się bardzo cieszę!!!
będę miała na wiosnę cmosika i więcej do szczęścia to co mi potrzeba?
a na de czysta to i owszem, ale nie wiem na którą wiosnę by mnie było stać
I tak na chłopski rozum jaka jest różnica pomiędzy 14 bitowym RAWem a 12?w sensie czy taka ja, a więc amator zauważy w ogóle różnicę?
Poszukaj - już w tym wątku były linki do porównań na ten temat.
W skrócie - jest spora szansa na to, ze nie ;)
"będę miała na wiosnę cmosika i więcej do szczęścia to co mi potrzeba?"
Kupuj, kupuj... dasz pomacac ;)
kronos28
27-08-2008, 23:25
i to jest b. dobre spostrzeżenie ;)
Teraz bedzie 24x szybciej przybywalo czerstwych zdjec, zaczynam sie bac ;)
i to też :)
prawda jest taka, że te filmy to tylko chłyt małketingoły ale za to b. dobry. Wszystkie dresiki, bogate cwaniaczki i inni co kupują zabawki "dla szpanowania przed laseczkami/rodziną/znajomymi" będą mieli nie lada używanie. Zdjęć nie zrobią za to filmiki z d90 bedą im wychodzić świetne, bo w "bida HD" :) Zobaczcie co teraz przeciętny użyszkodnik małpki robi swoim aparatem - zdjęcia? Nieee - filmy! Zdjęcia robi wtedy jak go do tego przymusza sytuacja (na "naszą klasę" filmika nijak nie wepchniesz do galerii). A teraz weźcie sobie do reki jakiś popularny magazynik dla "lanserów" pokroju "LOGO" lub innych temu podobnych z "działem gadżeciarskim" i przeczytajcie co tam piszą - teraz małpka to jest marny zakup - najmodniej jest mieć... lustrzankę! A jeszcze lepiej będzie jak będziesz miał... lustrzankę co kręci filmy! Tylko gdzie tu stara, dobra, na wysokim poziomie fotografia... no cóż trza będzie walczyć...
mnie jeszcze interesuje jedna kwestia z tym związana - jaka bedzie max długośc filmu zanim bufor "wymiętknie" i sie zapcha (bo zakładam, że raczej przeciętny użytkonik tego aparatu nie zakupi najnowszych Sandisków "30ms edition" tylko najtańszą kartę SDHC 8GB marki "pingpong" bo "co za znaczenie ma karta") :)
Dobra, Sailor, a jakie parametry powinien mieć owy D90, żeby Twoim zdaniem być "porządnym" ? :)
jak dla mnie nie powinien sie pokazywac :D pojawilo sie d700 ktre powinno byc cenowo na poziomie ok 6,5-7kpln i w pelni by wystarcyzlo na jeszcze rok dwa.
jest d60, d80, d300 ... ja wiem ze to odpowiedz na to co pokazuje konkurencja ale niech mi ktos tak naprawde udowodni ze d80 nie da sie zrobic zdjecia wystarczajacego normalnemu uzytkownikowi...
faktycznie brakuje jedynie odtwarzacza mp3, przegladarki www i kalendarza zeby przypomniec o wstawionym praniu ..
może sailor chciał dzisiaj zobaczyć d3x :mrgreen:
sailor chce zobaczyc d3xa jzu od dawna .. na tyle dlugo ze od jakiegos czasu coraz czesciej fotografuje wyrobami konkurencji. dojdzie jeszcze do tego ze polubie klawiszologie canona i po 15latach uzywania marki sie z nia pozegnam. wiem ze to zadna strata dla firmy nikon :D ale majac wokol wybor naprawde obrych puszek na poziomie 22mp i wiecej, w tym jedna lustrzanke fx jakos coraz trudniej zrobic cos nikonem. wychodzi na to ze jesli studio to albo canon albo sredni format, ktory mocno tanieje osatnimi czasy. przez ostatnie 4miesiace na palcach ejdnej reki policzylbym sesje z ktorych efekt koncowy pochodzil z nikona, marnie wiec widze przyszlosc ... ale moze photokina to odmieni .. na co mam wielka nadzieje
... ale moze photokina to odmieni .. na co mam wielka nadzieje
zmienic nie zmieni. jak juz masz Marka to na nowe 5D pewnie nie bedziesz wydawal pieniedzy,
no chyba, ze w nim bedzie kilka mega wypasnych ficzerow. choc, znajac cedzenie Canona
pod tym wzgledem, to bym sie nie nastawial :oops:
Sailor, z calym szacunkiem, ale troche egoistyczne podejscie...
prawda jest taka, że te filmy to tylko chłyt małketingoły ale za to b. dobry. Wszystkie dresiki, bogate cwaniaczki i inni co kupują zabawki "dla szpanowania przed laseczkami/rodziną/znajomymi" będą mieli nie lada używanie. Zdjęć nie zrobią za to filmiki z d90 bedą im wychodzić świetne, bo w "bida HD" :) Zobaczcie co teraz przeciętny użyszkodnik malpki robi swoim aparatem - zdjęcia? Nieee - filmy! Zdjęcia robi wtedy jak go do tego przymusza sytuacja (na "naszą kalsę" filmika nijka nie wepchniesz do galerii). A teraz wezcie sobie do reki jakiś popularny magazynik dla "lanserów" pokroju "LOGO" lub innych temu podobnych z "działem gadżeciarskim" i przeczytajcie co tam piszą - teraz małpka to jest marny zakup - najmodniej jest mieć... lustrzankę! A jeszcze lepiej bedzie jak bedzieszm iał... lustrznakę co kręci filmy! Tylko gdzie tu stara, dobra, na wysokim poziomie fotografia... no cóż trza będzie walczyć...
A może nie trzeba będzie walczyć? Może zalew techniki pozwalającej tworzyć filmy, a potem rozpowszechniać je i odtwarzać podobnie łatwo co zdjęcia pozwoli na przerzut całej masówki do "kinematografii" :) Może przestanie być modne robienie zdjęć, morze fotopstryków podeschnie a ostaną się ci co naprawdę trzymają poziom w fotografii :D
A może nie trzeba będzie walczyć? Może zalew techniki pozwalającej tworzyć filmy, a potem rozpowszechniać je i odtwarzać podobnie łatwo co zdjęcia pozwoli na przerzut całej masówki do "kinematografii" :) Może przestanie być modne robienie zdjęć, morze fotopstryków podeschnie a ostaną się ci co naprawdę trzymają poziom w fotografii :D
a to akurat jest ostatnie, czego firma Nikon by sobie zyczyla.
bo tam siedza ludzie liczacy do 7 miejsca po przecinku zarabiane jeny.
zachecanie uzytkownikow do krecenia filmow, w sytuacji, w ktorej nie
ma sie w ofercie kamer - nie da zarobic nowych jenow.
i to by bylo tyle watpliwosci ;)
ten ficzer z filmami jest troche strzalem w Canona, ktory w swoich lustrzankach
nie bardzo moce dac krecenie filmow, zeby nie zarznac kamer. a na polce
w MM jak bedzie z jednej strony stal DSLR z filmikami a z drugiej taki bez -
- to chyba nie musze wyjasniac co Kowalski wybierze
a to akurat jest ostatnie, czego firma Nikon by sobie zyczyla.
bo tam siedza ludzie liczacy do 7 miejsca po przecinku zarabiane jeny.
zachecanie uzytkownikow do krecenia filmow, w sytuacji, w ktorej nie
ma sie w ofercie kamer - nie da zarobic nowych jenow.
i to by bylo tyle watpliwosci ;)
No moment, ale nikt nie mówi, ze nikon nie zacznie kamer nagle robić jeśli uzna, że mu to kolosalne zyski przyniesie. Przecież ja nie mówię że to w tym roku, a już w ogóle nie że przy pomocy D90 - to tak jako tendencja. Oczywiście z przymrużeniem oka. ;)
Owszem, ja tez życzyłbym sobie w D90 za 3k pln matrycy z D3, 11 fps i Bóg wie czego jeszcze..
Samokrytyka?:-D
Zdaje się, że wiele osób tutaj pragnie tego, część z nich odsądza od czci lustrzankę z powodu jakiejś nieistotnej dla nich funkcji. Zapominają przy tym, że bez względu na obecność na tym forum wielu bardzo dobrych fotografików i rzemieślników, D90 to aparat AMATORSKI.
Dobry fotograf bez trudu zrobi nim wspaniałe zdjęcia, w niczym nie przeszkodzi mu LV czy filmiki.
A jak fotograf d..pa, to mu D3 nie pomoże.
Co do rozważań co kupić D90 czy D300 przy założeniu, że matryca ta sama i różnica w cenie ok. 30% - bardzo mi to przypomina wątek Tamron 18-70 / Nikor 17-55. Po prostu - dla każdego coś miłego i szkoda dorabiać do tego ideologii.
Sailor, z calym szacunkiem, ale troche egoistyczne podejscie...dlaczego?
Ja tylko żałuję, że u nas słabo funkcjonuje rynek sprzętu do wypożyczenia. I ceny tego są za wysokie. Mam znajomego w Paryżu, on ma tylko podstawowy sprzęt foto swój. A studio, średni format itd - wszystko wynajmuje gdy potrzebuje. Może sailor na codzień potrzebuje olbrzymiej matrycy, ale generalnie to raczej potrzeba tego nie aż tak często. Duzych sesji na pewno nie robi się więcej niz parę w miesiącu i to gdy jest to dobry miesiąc. Same przygotowania zabieraja trochę czasu. Nie robi się dużych sesji codziennie.
Pozytywny aspekt ukazania się D90 jest taki, że D80 przestają robić zdjęcia, więc będzie taniość na giełdzie :mrgreen:
Myślę, ze tak samo egoistyczne jak wszystkich co narzekali, ze lustrzanki filmów nie kręcą. Oni dostali swoje, czego życzę z całego serca i sailorowi.
jezu dajcie sobie juz siana z tymi filmami. za jakis niedlugi czas aparaty takie jakie mamy dzis beda tylko dla pasjonatow pewnie, bo pewnie bedzie mozna cykac myslac o tym w zalozonych okularkach albo i bez.
a przez te filmiki to ten watek ma juz tyle stron ze... i kolko filmiki
a zauwazyliscie (?) ze jest - co mnie bardzo cieszy - poprawiony, wyzszy i lepiej wyprofilowany uchwyt ?!?
bo na tych zdjeciach zdecydowanie tak wyglada :-D
temporalis
27-08-2008, 23:52
Nie przeczytałem wszystkich postów w temacie ale zacząłem się skłaniać do głoszonych tu w większości poglądów i jednak NIE. Nie jestem betonową konserwą ! Skoro nowinki w rodzaju podgląd na żywo i kręcenie filmów to wkraczanie gadżeciarskich pogan na uświęconą ziemię lustrzankowej fotografii to zbrodnia na drogim nam ciele fotograficznej sztuki przez duże S. Zgodnie z taką retoryką sama matryca zamiast filmu i komputer zamiast ciemni to świętokradztwo.
Nie zamkniemy się przed tym w katedrze ostatnich sprawiedliwych. Stajecie mężnie ale nie dacie odporu. Za kilka sezonów przedbożonarodzeniowych nowości kupicie puszkę Nikona z Ipod'em i słuchawkami w promocji ;)
A teraz jestem pewien, że mój D70s znalazł następcę mimo, że dotąd niczego mu nie brakuje bo leciwy już jest.
Pozdrawiam wszystkich towarzyszy pancernych :)
No niestety, "małgedingowcy" Nikona nie są głupi i wiedzą jakie panują trendy na rynku. Posiedź sobie kilka
dni na stoisku foto w MM lub innej sieci RTV i zobaczysz, 3/4 osób pytających o amatorskie lustrzanki (a niewątpliwie D90 też do tego segmentu należy) zadaje pytanie "a co z kręceniem filmików?". My jesteśmy w mniejszości, niestety. Poza tym, to dopiero początek. Już widzę niedługo gniazdo słuchawkowe i wbudowany odtwarzacz MP3, dyktafon itd... rynek łyknie!
Mój D2h mimo, że leciwa konstrukcja dyktafon posiada :-D
Pozdrawiam
Ulv
Pawel Pawlak
27-08-2008, 23:55
Sailor, życzę Ci żębyś wreszcie doczekał się tego "hiresowego" nikona ;) szkoda żęby taki fotograf poszedł do konkurencji... :(
z całym szacunkiem: a jakie ma być????
jakiś kult marki uprawiasz? aparat to narzędzie do wykonywania zadań, nic ponad to!
sailor potrzebuje 22 mpix i kropka. ja potrzebuje 8fps i iso 1600, kropka...
potrzebujesz narzędzie do robienia zdjęć i wybierasz to najlepsze, kropka...
nie potrzebujesz narzędzia, a posążek na ołtarz, wybierasz... nie wiem co :(
Sailor, życzę Ci żębyś wreszcie doczekał się tego "hiresowego" nikona ;) szkoda żeby taki fotograf poszedł do konkurencji... :(
Pawle jakby to mialo jakies znaczenie... sailor jest nasz nawet jakby zdjecia robil kredkami ;)
A wracajac jeszcze do tego krecenia filmow, dajcie mi D90 to Wam pokaze co mozna wykombinowac ;)
A ja przemyślałem sprawę i zafunduje sobie D300 używkę. Jednak AF dużo lepszy, pełniejsza kontrola nad kolorem, grip będzie pasował do D700, praca z dużymi szkłami mniej męcząca i lepszy wizjer. A ceny będą pewnie znośne w grudniu, może nawet się zrównają z d90 (mówię o przyzwoitej używce). Jakość matryc będzie raczej prawie identyczna. To jednak jak plastikowy zoom kontra metalowy - inna półeczka.
a to niby czemu??
amatorzy maja d40,d60,d80,d200,d300 i umieszczone posrodku d700
profesjonalisci maja reporterskie d3 ktore niestety w studio nie jest niczym szczegolnym i niewiele sie rozni od d200
gdzie tu egoizm?
Ja tylko żałuję, że u nas słabo funkcjonuje rynek sprzętu do wypożyczenia. I ceny tego są za wysokie. Mam znajomego w Paryżu, on ma tylko podstawowy sprzęt foto swój.
w pelni sie zgadzam .. znam kilku fotografow ktorzy nie posiadaja absolutie zadnego sprzetu, jelsi robia sesje to wynajmuja studio razem z oswietleniem i sprzetem foto. w polsce to nierealne i/lub kosmicznie drogie
Może sailor na codzień potrzebuje olbrzymiej matrycy, ale generalnie to raczej potrzeba tego nie aż tak często. Duzych sesji na pewno nie robi się więcej niz parę w miesiącu i to gdy jest to dobry miesiąc. Same przygotowania zabieraja trochę czasu. Nie robi się dużych sesji codziennie.Jacku - tak jak napisales duzch sesji nie robi sie wiecej niz kilka w miesiacu. ale wypozyczenie sredniego formatu to koszt od 1000 do 2000pln za dzien. wiec w dobrym miesiacu robi sie z tego d700.
co zas do potrzeby duzej matrycy - owszem mozna zrobic wydruk b1 z d200 - ale sam doskonale wiesz ze to mus byc perfekcyjna klatka a i tak bedize widac ze to jedynie d200.
duza matryca pelnej klatki lub sredenigo formatu daje jednk albrzymie mozliwosci i zapas a ewentualne bledy fotografa. bardzo mnie dziwi ze przez tyle czasu nie ma odpowiedzi nikona na canonowskiego ds'a, bo d3 traktuje jako swietna odpowiedz na reporterska puszke.
niestety - jak widac zawodowi fotografowie wg nikona to jedynie ci ktorzy sa reporterami.
co zas do puszek - jesli sony wypusci pelna klate to biorac pod uwage kilka rewelacyjnych szkiel, bedzie brdzo duza konkurencja.
Sailor, życzę Ci żębyś wreszcie doczekał się tego "hiresowego" nikona ;) szkoda żęby taki fotograf poszedł do konkurencji... :(
pawle - wiesz ze zapieram sie RENCYMA I NOGYMA :D
nie potrzebujesz narzędzia, a posążek na ołtarz, wybierasz... nie wiem co :(
posazek :D
sailor jest nasz nawet jakby zdjecia robil kredkami ;)
a ma jakis wybor? co do kredek of koz :D
fotomarek_k
28-08-2008, 00:21
"tryb D-TTL dla lamp SB-80DX/50DX " - w specyfikacji na fotopolis przeczytałem ??? Możliwe to ?
Gdyby nie rodzaj kart pamięci (jeśli to prawda, rzecz jasna :-) )to d90ka fajniejszym zapase dla d2x i niektórych innych byłaby od d200 czy d300ta...
Ale to pewnie błąd jakiś, lub tłumaczenie niefachowe...
sailor jest nasz nawet jakby zdjecia robil kredkami ;) a ma jakis wybor? co do kredek of koz :D
Wybor jest zawsze ;) ale decyzja nalezy do Ciebie ;) zeby nie bylo, ze cos za mocno sugeruje albo cos w tym stylu :mrgreen:
..ale wypozyczenie sredniego formatu to koszt od 1000 do 2000pln za dzien. wiec w dobrym miesiacu robi sie z tego d700.u nas niestety tak, takie sa ceny. Za sesje dostaje się mniej niż na zachodzie, a za wypozyczenie płaci się wiecej.
D700 to mozna miec swojego, mnie chodzi bardziej o sredni format czy coś ponad 20 MPx. Tobie zreszta pewnie też.
Nie dość, że za wypożyczenie hasa mam zapłacic tys netto za dzień, to jeszcze musze jechac osobiście do W-wy i go po sesji odwieźć. A jak zrobię to innego dnia, to zapłace za 2 dni. Nie sposób dla mnie to załatwić w 1 dzień, bo sesja trwa cały dzień, trzeba kierowac przygotowaniami itp. mam na prowincji ceny usługi niższe, a koszty wyższe. Zawsze się jest na prowincji w d.. kopanym.
Chodzi mi o zestawienie tego:
"jest d60, d80, d300 ... ja wiem ze to odpowiedz na to co pokazuje konkurencja ale niech mi ktos tak naprawde udowodni ze d80 nie da sie zrobic zdjecia wystarczajacego normalnemu uzytkownikowi..."
z tym:
"sailor chce zobaczyc d3xa jzu od dawna .."
Uwazam, ze takie przedstawianie sytuacji jest egoistyczne i tylko o to mi chodzilo kilka postow wczesniej.
Nie mam nic przeciw puszce idealnej dla Sailora, tylko nie w takim zestawieniu, jak powyzej.
"ten ficzer z filmami jest troche strzalem w Canona"
Od samego poczatku myslalem o Sony, ale kierunek "podejrzen" bardzo podobny ;)
"jakiś kult marki uprawiasz?"
Nie wydaje mi sie...
D90 - fajny będzie aparat :)
W ciągu ostatniego roku Nikon wypuścił 3 puszki - super, ale czy ktoś słyszał o nowych szkłach (chodzi o jasne stałki)? Ile lat minęło od premier 50 1.4, 85 1.8, czegoś takiego jak 35 1.4 niestety nie ma... Przyszły rok zapowiada mi się nieźle, D700 to super sprzęt i zmiana systemu (po raz drugi :) ) jest realna, ale nie ma w nikonie szkieł, które są u konkurenta, a przecież samą puszką zdjęcia się zrobi (no prawie :) )
Czy ktoś słyszał o nowych stałkach, please? :)
Nie dość, że za wypożyczenie hasa mam zapłacic tys netto za dzień, to jeszcze musze jechac osobiście do W-wy i go po sesji odwieźć. A jak zrobię to innego dnia, to zapłace za 2 dni. Nie sposób dla mnie to załatwić w 1 dzień, bo sesja trwa cały dzień, trzeba kierowac przygotowaniami itp. mam na prowincji ceny usługi niższe, a koszty wyższe. Zawsze się jest na prowincji w d.. kopanym.
Jacku,ale przeciez wszystko co sie nie nazywa warszawa lezy na prowincji. i ma rownie prowincjonalne ceny. z tego co sie orientuje nie ma problemow zamowic w przedstawicielstwie hassella zeby sprzet byl u ciebie pod studiem. jak sobie zazyczysz to z mac'iem pro i czlowiekiem do obslugi calego bajzlu.
poza tym .. jakby nie patrzec .. nowy smark III kosztuje 20kpln. uzywana mamyia zd 25-30kpln .. nie sa to kwoty, ktorych nie mozna przeskoczyc .. nie trzeba od razu brac sinara hy6 :) choc bardzo bym chcial :D ale to jescze nie w tym roku. piszac o sprzecie powyzej 20MP chciem zwrocic tylko uwage na to ze rynek nikonowi sie kurczy i to bardzo mocno .. uzytkowinicy znudzeni brakiem odpowiedniej puszki w koncu albo pojda co canona albo zainwestuja w sredniaki, ktorych ceny bardzo spadly ostatnimi czasy. byc moze nikon niechce byc obecny wsrod fotografow studyjnych i odpszcza rynek .. jesli tak to bardzo niedobrze
nowego hassela z faktura kupujesz juz ponizej 50kpln. co oznacza 50% ceny jeszcze z konca zeszlego roku. a jakosc jest nieporownywalna. ostatnio zrobilem zdjecia d200 smrkiem i zd .. tak dla siebie dla porownania .... roznice potrafia byc kosmiczne i jesli sie na photokinie nie pojawi nic naprawde ciekawego to chyba klamka zapadnie wkierunku duzej matrycy :)
Uwazam, ze takie przedstawianie sytuacji jest egoistyczne i tylko o to mi chodzilo kilka postow wczesniej.
nie widze nic zlego w takim zestawieniu .. skoro wszyscy dostaja to o czm marudza to czemu ta jedna konkretn grupa fotografow nie? wychodzi kolejna puszka amatorska zaraz po kolejnej puszce "semipro" ... kiedy w koncu bedzie puszka pro? to wie chba tylko kaleid :P
Chodzi mi o zestawienie tego:
"jest d60, d80, d300 ... ja wiem ze to odpowiedz na to co pokazuje konkurencja ale niech mi ktos tak naprawde udowodni ze d80 nie da sie zrobic zdjecia wystarczajacego normalnemu uzytkownikowi..."
z tym:
"sailor chce zobaczyc d3xa jzu od dawna .."
Nie mam nic przeciw puszce idealnej dla Sailora, tylko nie w takim zestawieniu, jak powyzej..
dlaczego? Jak połowa forum tęskni za dobrym wysokim ISO to jest to normalne, akceptowalne, a jak jednostka za inną cechą, to nie? Ten tłum sie tez składa z jednostek, a każdy jest tak samo ważny dla siebie:-D (i ma prawo wyrażać to na forum, wiem, nie mówimy o ograniczaniu wypowiedzi). Dla nikona ważne są ilości i to jest zrozumiałe, ale może to być powodem do nazwijmy to .... pewnej frustracji.
Jacku,ale przeciez wszystko co sie nie nazywa warszawa lezy na prowincji. i ma rownie prowincjonalne ceny. z tego co sie orientuje nie ma problemow zamowic w przedstawicielstwie hassella zeby sprzet byl u ciebie pod studiem. jak sobie zazyczysz to z mac'iem pro i czlowiekiem do obslugi calego bajzlu.
ale to tez kosztuje. Chodzi mi o to, że pracując w Warszawie mam umownie hasela za 1 tys zł. U siebie mam go drożej. Bo albo odbiorę sam, zapłace za 2 dni, mam wydatek paliwo na 550 km, albo komuś każę go przywieźć, zapłace mu za fatyge i paliwo. Czyli w odróznieniu od warszawiaka ja mam to samo za 1,5 - 2,5 tys co on za 1 tys. A za zdjęcia ciężko mi dostac tyle samo, w dodatku sam wiesz gdzie siedzi więcej klientów z kasą (choć i konkurencja wśród fotografów większa, wiem). Moja kalkulacja ceny jest więc wynikowo wyższa, a klientów mam biedniejszych. Jest więc ciężęj się dogadać, takie zlecenia nie dochodzą do skutku.
Kończe OT, bo to watek o D90 :mrgreen:
Sailor, teraz sobie jaja robisz ;).
Jak najbardziej jestem za tym, abys dostal potrzebna puszke.
Nie chce tylko pozbawiac n.p. siebie, puszki takiej,
jak D90 (w uproszczeniu - sympatycznej D80 z poprawionym obrazowaniem).
Z twojej wczesniejszej wypowiedzi mozna wywnioskowac zastrzezenia
do D90, w kwestii sensownosci jego powstania.
W zadnym wypadku nie chce pozbawiac ciebie narzedzi, ktorych niewatpliwie potrzebujesz.
Nie wyrazilem tekiej checi ani jednym slowem.
Prawda...? ;)
"Jak połowa forum tęskni za dobrym wysokim ISO to jest to normalne, akceptowalne, a jak jednostka za inną cechą, to nie? "
Jacku, powyzej dokladniej wyjasnilem.
Mam nadzieje, ze juz sie rozumiemy ;).
Nie wystepowalem przeciw "jednostce", a w nieco innym aspekcie.
OK, źle przedtem to zrozumiałem :-D
Ksiazkiewicz
28-08-2008, 02:13
chyba jednak wymienię moje D80 na D90 :D jestem bardzo ciekaw tego ISO
Władca Pixeli
28-08-2008, 03:31
:mrgreen:
http://farm3.static.flickr.com/2149/2804747178_6bc87bc180_o.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2149/2804747178_6bc87bc180_o.jpg)
Jak dla mnie, sens wypuszczania na rynek D90 jest znikomy.
Drażni mnie to, że lustrzanki cyfrowe coraz częściej stają się obiektem na równi np. z telefonem komórkowym. Mamy już GPS, nagrywanie filmów w HD, za chwilę ktoś wypuści lustrzankę z radiem, modułem GSM czy innym dziwactwem. Na cholerę to komu?
Chyba producent chce zgarnąć konkurencję, w postaci Canonowców, fotografujących EOSami w trybie AUTO.
3 miesiące temu kupiłem D80 i... spełnia moje oczekiwania. Wydawać 800zł więcej na nowszy aparat bym się nie ośmielił. Wolę sprawić sobie lepsze szkła i akcesoria. Poza tym, w moim przypadku, lepszym wyjściem byłaby przesiadka na D300.
Drażni mnie to, że lustrzanki cyfrowe coraz częściej stają się obiektem na równi np. z telefonem komórkowym. Mamy już GPS, nagrywanie filmów w HD, za chwilę ktoś wypuści lustrzankę z radiem, modułem GSM czy innym dziwactwem. Na cholerę to komu?
Chyba producent chce zgarnąć konkurencję, w postaci Canonowców, fotografujących EOSami w trybie AUTO.
3 miesiące temu kupiłem D80 i... spełnia moje oczekiwania. Wydawać 800zł więcej na nowszy aparat bym się nie ośmielił. Wolę sprawić sobie lepsze szkła i akcesoria. Poza tym, w moim przypadku, lepszym wyjściem byłaby przesiadka na D300.
800pln za używalne iso 1600 i nawet 3200 oraz za 4.5kl/s dla kogoś, kto robi sport to nie jest dużo
biniubak
28-08-2008, 08:50
Gdyby nie to, że musiałem kupić aparat na początku sierpnia i kupiłem D80, to pewnie bym poczekał i kupił D90, bo jednak CMOS w dobrej cenie bardzo by mi sie przydał. Ale... D80 już własciwie na siebie zarobił. Teraz może zarobic na swojego nastepcę :) I po obejrzeniu sampli filmików jestem na TAK. Poczekam, cena będzie spadać, może się kupi. I nie ma sensu, moim zdaniem, dyskwalifikować aparatu tylko dlatego, że ma jedną funkcję więcej. Dajmy na luz i róbmy zdjęcia.
Jak dla mnie, sens wypuszczania na rynek D90 jest znikomy(...)Chyba producent chce zgarnąć konkurencję, w postaci Canonowców, fotografujących EOSami w trybie AUTO A to to już nie wystarczy? Przecież NIKON to firma nastawiona na sprzedaż a nie akcje charytatywne. Zysk generuje masówka a nie puszki sprzedające się w ilościach kilku/nastu tysięcy na całym świecie rocznie. Niższe półki sprzedające się w milionach sponsorują rozwijanie technologii dla wyższych modeli. Chcesz, czy nie, body dwucyfrowe to taki "lepsiejszy" kompakt dla bardziej świadomego amatora. I ma zgarnąć kasę i od nadzianego dresa czy szpanera i od "zwykłego" fotoamatora. Więc wodotryski będą, może i MP3 i inne pierdoły. Na szczęście nikt nie zmusi do ich użycia, nie?
Drażni mnie to, że lustrzanki cyfrowe coraz częściej stają się obiektem na równi np. z telefonem komórkowym. A czym różnią się te dwa towary?
3 miesiące temu kupiłem D80 i... spełnia moje oczekiwania.Boś prosty amator, jak i ja. Ale pewnie już niedługo zauważysz że używalne ISO1600 by Ci się przydało. I tu kapa, 10x15 z puszki zrobisz, ale zapomnij o wyciąganiu z cieni choćby o 0,5EV, kasza jak nie wiem...
Oczywiście NO OFFENCE :D
P.S. A może sprzedaż D90 z gadżetami ma dać księgowym Nikona "kopa" żeby wypuścić body dla Sailor'a? W końcu szał sprzedaży "gównianych" D40/D40x dał w efekcie (a przynajmniej MZ tak to wyglądało) wejście w baaardzo krótkim czasie puszek D300/D700/D3. Więc może teraz D3X? Oby...
Bedzie sie sprzedawac, sa juz artykuly dla ziutkow:
http://www.fkn.pl/1,460,1814368,1,wiadomosc.html
Moim zdaniem to bardzo dobrze, moze skonczy sie szpanowanie "profesjonalnym" aparatem, a trzeba bedzie zaczac pokazywac zdjecia... Gorzej, jak 99% dotychczasowych uzytkownikow for nagle zniknie. :-D
Uff ... przeczytałem wątek do końca !!! Dzięki Bogu Nikon to nie polska firma bo gdyby miał takich doradców jak spora na nieszczęście grupa forumowiczów to dawno z torbami by już poszedł. A może to tylko te dziesiąt lat biedy wciąż nie może odbąbelkować i w pełne kompleksów posty się przemienia.
D90 - świetny aparat i gdyby go dawali w MM za 1000 zł to większość malkontentów bez zająknięcia by go wzięła i zachwalała pod niebiosa. A tak prawie nikt go nie miał jeszcze w rękach ale już opluty został jako dziadostwo.
W "U Pana Boga za piecem" ksiądz mówi takie słowa "...od tego Matko Boska że ty Królową Polski jesteś to ludziom się już w głowach poprzewracało ..." i ... coś w tym jest.
A miałem napisać tylko pierwsze zdanie ...
Ja w każdym bądź razie jestem za. D90 - TAK :)
no jak komus sie udalo kupic D80 2 miechy temu to faktycznie moze nie widziec sensu wypuszczenia d90 ;-)
a co do Photokiny to mnie ciekawi czy jak zwykle nikon ja oleje czy tym razem sie zepna. bo jakos z moich obserwacji wynika ze standartowo to super puchy najczesciej leca pazdziernik- listopad. a jak poleci jakis oczekiwany d3x, a na pewno poleci, bo nie sadze zeby nowa kadra zarzadzajaca odpuscila taki model, to i pojawia sie nowe szkla - staleczki najpewniej. ja wiem ze Wy na tym zarabiacie, ale chyba jeszcze trzeba chwile poczekac.. ale tak naprawde chwilunie w stosunku do tego ile wszyscy czekali na pelna klate w nikonie, nowe obiektywy i w ogole jakis wiekszy ruch w interesie. faktem jest ze na razie nikos zadbal o amatorow i o reporterow.
i jeszcze raz podziele sie moja obserwacja - sadze ze jest poprawiony uchwt - jest szerszy, wyzszy i lepiej wyprofilowany niz to co bylo w d80 (mam nie najmniejsza lape, a to co jest w d80 to tylko d40/60 ma gorszy)
amator_r
28-08-2008, 09:52
P.S. A może sprzedaż D90 z gadżetami ma dać księgowym Nikona "kopa" żeby wypuścić body dla Sailor'a?
hehe, powoli legendarne body dla Sailora.. już pare razy o tym gdzieś wyczytałem, może informacje o potrzebach Sailora dotarły do Nikona :) ale fakt - też tak podejrzewam , przecież po premierze D700 i teraz D90 musi przyjść czas na coś z NAJwyższej pólki ;)
Dostalem wlasnie maila od GM-Photo, proponuja mi D90 za 969 euro lub z nowym kitem za 1189 euro lub z 18-200 za 1619 euro.
Proponuja tez Canon 50D za 1299 euro lub w kicie z nowym 18-200 za 1799 euro.
Ja pierd... czytam i oczom nie wierze.
Myslalem, ze to temat o D90, a nie o nabożnych życzeniach kogos kto robi w studio, jest profesjonalistą i chce 22 mpx w puszce pokroju D3 itd...
Co ma piernik do wiatraka? D90 miał być profi korpusem? Nikon zmienił oznaczenia? Moze coś przeoczyłem...
Rozumiem, ze teraz w kazdym temacie o jakiejkolwiek puszce Nikona ( o ile nie bedzie to d3x) bedzie tekst w stylu "do dupy to, ja chce D3x".
Seeker ma racje. I dam se łeb uciąc, że jakby taki tekst napisał ktoś inny niż Sailor to by go zbesztali... a tak to jeszcze oklaski dostał, LOL.
ps.
Analogicznie na forum np. BMW po premierze nowego BMW 6, powinny być wpisy - "do dupy to auto, ja chciałem jakiegos nowego Diesla w kombi".
Jaki by nie był, nieodpłatnie przyjmę tego D90. Dobra, dam te stówkę, no... :) Albo zamienię na to defifty, ale to już musi być taki D90, że ojacie.. :)
OJ naprawdę kusi ten nowy korpus. Dobrze ze sie nie pospieszyłem z zakupem D80, teraz spokojnie poczekam na testy, opinie, cenę i ....... na dzień kiedy to D80 przestanie robić zadowalające zdjęcia:):)
Nie wiem czy było, film zrobiony aparatem ;)
http://vimeo.com/1562621?pg=embed&sec=1562621
Żeby nie było - nie D90, technika poklatkowa, warto zobaczyć :)
hallucinogen
28-08-2008, 11:23
na poczatku czytalem ten watek z wypiekami na twarzy a teraz nie ogarniam bicia piany-co kogo boli tryb video...? moim zdaniem jest to funkcja rowna podgladu na zywo, jest,wiadomo ze do dupy i tak nie uzywamy no ale co zrobic? osobiscie czekam na jakis test w stylu optyczne oraz na opinie pierwszych uzytkownikow- matryca niczego sobie, jest szybszy, sprawa szumow sie okarze, zachowal gabaryty D80 co dla mnie jako potencjalnego nabywce jest BARDZO WAZNE bo D300 mnie po prostu przeraza jak mialbym go nosic przec caly dzien na karku a turystyka fotograficzna to glowny temat moich fotografi, no i najwazniejsza sprawa czy poprawili mu matrycowy pomiar swiatla :) pozbywajac sie D80 nie bedzie to zaden drozszy wydatek i wreszcie bede mial kamere w sypialni . :)
Już widzę teksty ludzi w stylu:
"Mój D90 jest lepszy niż twój wielki D3 - bo on nie potrafi kręcić filmów" :mrgreen:
jakby tego było mało, zastnawiam się...
Że, skoro Aparaty zaczynają kręcić filmy, to ciekawe kiedy - kamery HD zaczną robić zdjęcia :mrgreen:
Że, skoro Aparaty zaczynają kręcić filmy, to ciekawe kiedy - kamery HD zaczną robić zdjęcia :mrgreen:
A nie robią jeszcze?
a jest to już pewne ze cena body D90 będzie około 3 300 zł???
żeby nie było niespodzianki na poziomie 4-5 koła ;)
Juz oficjalnie 969 euro w Niemczech. Nowy kit - 1189 euro.
hallucinogen
28-08-2008, 11:34
robia na pewno. kupowalem jakis czas temu dla rodzicow w prezencie i wiem ze cyka foty, jakosc zdjec rowna jakosci filmow w Nikosiu
w Niemczech czy USA ok, ale wiadomo jak jest.... Polak potrafi ;)
Juz oficjalnie 969 euro w Niemczech. Nowy kit - 1189 euro.
To kiedy w galerii powstanie nowy dział "Filmy z D90"?:P Moim zdaniem kręcenie filmów to fajna opcja ale dla filmowców amatorów. w końcu będą mieli wymienną optykę i możliwość zabawy z głębią ostrości bez potrzeby kupowania jakiegoś canona xl2 czy innego profi sprzętu za 10k.
w Holandii to wyglada tak:
http://kamera-express.nl/index.php?page=product&product=25532
i teraz ciekawostka dropsa - tlumaczenie: levertijd ca 5 dagen.
pozostaje do ustalenia co poeta mial na mysli piszac "ca", ale jak
ktos ciekawy to mozna sobie kliknac ta kopertke i przyjdzie mail
w chwili, gdy korpus dotrze do sklepu.
oczywiście mówimy o filmach niemych - czyli wracamy do początków kina ;)
obawiam sie ze walory dźwiekowe będa pozbawione walorów ...
"OJ naprawdę kusi ten nowy korpus. Dobrze ze sie nie pospieszyłem z zakupem D80, teraz spokojnie poczekam na testy, opinie, cenę "
Spokojnie mozesz czekac tylko na cene (w sprzedazy). Reszta bedzie OK.
Czy znajdzie sie odwazny moderator/admin ktory zamiesci "D90" w tytule watku o puszkach dwucyfrowych? :)
Z twojej wczesniejszej wypowiedzi mozna wywnioskowac zastrzezenia
do D90, w kwestii sensownosci jego powstania.
W zadnym wypadku nie chce pozbawiac ciebie narzedzi, ktorych niewatpliwie potrzebujesz.
Nie wyrazilem tekiej checi ani jednym slowem.
Prawda...? ;)
i bardzo dobrze wywnioskoales bo uwazam pojawienie sie kolejnego amatorskiego bodyw krotkim terminie za bezsensowne. spokojnie mogoby sie pojawic rok pozniej. i tylko tyle nalezalo wywnioskowac z wypowiedzi :)
Ja pierd... czytam i oczom nie wierze.
Myslalem, ze to temat o D90, a nie o nabożnych życzeniach kogos kto robi w studio, jest profesjonalistą i chce 22 mpx w puszce pokroju D3 itd...
Co ma piernik do wiatraka? D90 miał być profi korpusem? Nikon zmienił oznaczenia? Moze coś przeoczyłem...
Rozumiem, ze teraz w kazdym temacie o jakiejkolwiek puszce Nikona ( o ile nie bedzie to d3x) bedzie tekst w stylu "do dupy to, ja chce D3x".
czytaj ze zrozumieneim bardzo prosze .. a jak nie potrafisz to nie probuj interpretowac. jesli sie nie myle to sam byles jednym z marudzacych przy ostatnich premierach ze to taka puszka a nie inna.
tu dyskusja jest o d90 a ja podalem w watpliwosc sens jego wypuszczania, podczas gdy konkurencja odjechala na polce profi. chyba mi wolno? nigdzie nie jest napisane ze to watek pochwalny
Analogicznie na forum np. BMW po premierze nowego BMW 6, powinny być wpisy - "do dupy to auto, ja chciałem jakiegos nowego Diesla w kombi".jak jzu robisz porownania to rob je adekwatnie, bo to jest wyjatkowo nie trafione. rozumiem jakbys napisal ze zamiast bmw 6 chcesz nowe M1 .. ale do tego trzeba umiec dokonac metafory.
Boś prosty amator, jak i ja. Ale pewnie już niedługo zauważysz że używalne ISO1600 by Ci się przydało. I tu kapa, 10x15 z puszki zrobisz, ale zapomnij o wyciąganiu z cieni choćby o 0,5EV, kasza jak nie wiem...
Tak, wiem dokładnie co masz na myśli. Nie mniej, gdybym miał większe zasoby gotówki, to zapewne wycelowałbym w D300 z lepszym szkiełkiem. Bądź co bądź, wydać 3k zł na aparat i 5k zł na stację roboczą to nie mało, jak na 16-latka ;)
Nie zajmuję się fotografią artystyczną itp. Potrzebowałem po prostu niezawodnego sprzętu redakcyjnego, na wyjazdy na targi, imprezy, szkolenia, do fotografowania sprzętu itd.
Pozdrawiam
ja podalem w watpliwosc sens jego wypuszczania, podczas gdy konkurencja odjechala na polce profi.
Nadal nie widzę związku. Co ma półka profi do amatorskiej? Nikon ma schować łeb w piach, nie robić innych (niższych) puszek, tylko skupić się na D3x.. bo Ty tak chcesz, tak? Dobre...
Nadal nie widzę związku. Co ma półka profi do amatorskiej? Nikon ma schować łeb w piach, nie robić innych (niższych) puszek, tylko skupić się na D3x.. bo Ty tak chcesz, tak? Dobre...
czytasz czytasz i naal nie rozumiesz .. moze ci ktos to wytluamczy bo ja nie widze sesnu dalszej polemiki.
gdzies napisalem ze ta puszka nie jest potrzebna? czy gdziekolwiek zanegowalm rozwijanie sektora amatroskiego? czy w jakimkolwiek poscie zdyskredytwalem jakakolwiek lustrzanke przenaczona dla amatorow lub zaawansowanyc amatorow. jesli si enie myel to nie.
a wyjasniajac ci co ma polka profi do amatorskiej to ma bardzo duzo. bo amatorzy kupujac nawet coolpixa, nie mowiac jzu o lustrzance patrza jaki jest najlepszy sprzet firmy. ci lansujacy sie glownie po to by zidentyfikowac sie z "najlepsza firma produkujaca aparaty", i myslacy troche normalniej po o by miec mozliwosci rozwoju i kupna puszki z polki profi.
i wg mnie tak nikon ma zrobic d3x bo ja tak chce! :D pasuje? ja nie to trudno. musisz nauczyc sie z tym zyc
napiszę tylko raz w tym wątku :
D90 będzie bardzo dobrym aparatem ( oby )
jak tylko wyjdzie porównam jakość z niego i D300
co do filmów to taki gadżecik który będzie miał zastosowanie w wielu
momentach ( w których akurat mamy pod ręką tylko aparat ) i chyba nie tak trudno
wyobrazić sobie takie momenty
podejrzewam również że niedługo wielu będzie sprzedawać swoje D70/s/80 żeby kupić 90-tkę
swój chyba zostawię jako backup
wszelkie kłótnie czy Nikon robi dobrze że wypuszcza taki aparat lub że nie wypuszcza na razie lepszej
profi puszki to czyste bicie piany bo oni wiedzą co robią ...
kończąc aby do końca sezonu a później D300/D90 :)
http://www.fkn.pl/1,460,1814368,1,wiadomosc.html
"i bardzo dobrze wywnioskoales bo uwazam pojawienie sie kolejnego amatorskiego bodyw krotkim terminie za bezsensowne."
Zauwaz, ze wysypka byla w nieco innym segmencie.
Pokazal sie D40, D40x i mozna bylo na D60 (bardziej dopracowany) zaczekac.
D80 ma 2 latka i slusznie doczekal sie nastepcy, zgodnie z "tradycja".
O setkach tysiecy oczekujacych nie wspomne.
Ile ma D3, czy D700?
To po pierwsze, a po drugie byla niemalze gotowa matryca z D300
i zapewne przygotowanie nowego modelu bylo stosunkowe proste,
co trudno powiedziec o matrycy do (powiedzmy) D3x.
Potrzeba czasu i srodkow (chocby ze sprzedazy D90),
a wyzszy model musi byc bardziej dopracowany.
Tu juz nie zaslonisz sie marketingiem (przed klientami), bo inna grupa odbiorcow.
Nie wydaje ci sie, ze lekko brniesz...?
"tu dyskusja jest o d90 a ja podalem w watpliwosc sens jego wypuszczania, podczas gdy konkurencja odjechala na polce profi. chyba mi wolno?"
Wolno. Skomentowac te wypowiedz tez wolno ;)
"gdzies napisalem ze ta puszka nie jest potrzebna?"
A zgadnij...
Zauwaz, ze wysypka byla w nieco innym segmencie.
Pokazal sie D40, D40x i mozna bylo na D60 (bardziej dopracowany) zaczekac.
D80 ma 2 latka i slusznie doczekal sie nastepcy, zgodnie z "tradycja".
O setkach tysiecy oczekujacych nie wspomne.
Ile ma D3, czy D700?
tez troche nie tak :D
bo zgodnie z tradycja .. nadal nie ma profi puszki nie-reporterskiej :)
choc minelo juz troche czasu od premiery d2x i liftingu d2xs :D
ale przeciez to tyko glupie widzimisie sailora jak to jzu niektorzy napisali, po co komu profi puszka jak jest tyle amatorskich body? ... mi tam rybka .. moge fotografowac nawet pentagramem jesli wypusci odpowiedni sprzet. poza tym ..jak dobrze pojdzie i tak zmienie system na sredni obrazek skonczy sie moje marudzenie ;)
co trudno powiedziec o matrycy do (powiedzmy) D3x.
Potrzeba czasu i srodkow (chocby ze sprzedazy D90),
a wyzszy model musi byc bardziej dopracowany.
Tu juz nie zaslonisz sie marketingiem (przed klientami), bo inna grupa odbiorcow.
4 lata to chyba dosc duzo? poza tym body juz jest .. trzeba zmienic tylko soft i matryce :D
Nie wydaje ci sie, ze lekko brniesz...?
uhmmm masz calkowita racje .. wciaz brne w systemie nie majacym puszki dla mnie i w ktorym nie zanosi sie by byla ... ech ten pie...y sentyment do marki :D
"tu dyskusja jest o d90 a ja podalem w watpliwosc sens jego wypuszczania, podczas gdy konkurencja odjechala na polce profi. chyba mi wolno?"
Wolno. Skomentowac te wypowiedz tez wolno ;)
:D:D:D
"ale przeciez to tyko glupie widzimisie sailora"
Kilkanascie postow wczesniej napisalem, ze nie mam nic przeciw takiej puszce.
Nie uwazam tego za glupie widzimisie, tylko nie lubie dyskryminacji.
Przykro mi bardzo, ale jakos nie umiem byc aspoleczny...
Pozdro ;)
"ale przeciez to tyko glupie widzimisie sailora"
Kilkanascie postow wczesniej napisalem, ze nie mam nic przeciw takiej puszce.
ty moze nie :D jak widac z wypowiedzi jestes w mniejszosci :D
tylko nie lubie dyskryminacji.
Przykro mi bardzo, ale jakos nie umiem byc aspoleczny...
Pozdro ;)
widzisz .. ja tez bardzo nie lubie dyskryminacji .. dlatego bardoz bym chcial by byla oferta profi puszek profi szkiel i pelna oferta amatorskich puszek i szkiel ... jak na razie pierwsza czesc jest tak slabo spelniona. bo chcac swobodnie robic zdjecia do powiekszen wiekszych niz b1 masz do wyboru - analog, canon lub sredni format cyfrowy. brakuje mi tu nazwy mojego ulubionego systemu.
ale wrocmy do cudownego d90 krecacego filmiki bo znow bedzie ze ciagniemy offtopa
No i to by mnie bardzo bolalo. Jest wymarzonym, bo jest swietny, taki D200 do kwadratu (juz puszka D200 mnie zachwyca), do tego niezly CMOS, za to bardzo bolalo by mnie, mimo calego zachwytu, ze brak jest ISO 100, ktore lubie i uzywam. W Chorwacji pare razy braklo mi skali przy 1/8000s i ISO 100, jak chcialem bardziej otworzyc obiektyw dla mniejszej GO.
a słyszałeś o filtrach ND? :D
a słyszałeś o filtrach ND? :D
Oczywiscie, jest workaround. Ale lepiej byloby miec podstawowe wlasciwosci fotograficzne w puszce.
Pawel Pawlak
28-08-2008, 14:45
co się tak naparliście na to iso 100 ?! A dlaczego bazowe nie powinno być iso 25 ? ;)
Zdecydowanie powinno. 25, to by bylo fajnie.
Gorzej jak sie w nastepnym modelu dowiemy, ze ISO 200 nie potrzebne jest w fotografii...
Moim zdaniem, bardzo dobrze, że pojawił się D90, bo brakowało puszki dla zaawansowanego amatora z dobrym iso1600. (zakładając, że takowe będzie w D90 ;). Jak ktoś potrzebował lepszej jakości na wyższym iso to albo D300 (jak dla mnie nie mały wydatek) albo canon 30D/40D.
pzdr
Też dorzucę swoje trzy grosze.
Bardzo cieszy mnie pojawienie się następcy d80. Funkcja filmów wydaje mi się zbędna, ale może się kiedyś przydać. Ktoś pisał, że chwyt wydaje mu się lepszy, większy i bardziej wyprofilowany w d90, jeśli to prawda jest to duży argument(przynajmniej dla mnie). To co najbardziej interesuje mnie w d90 to matryca. W moim d40 bez skrępowania używam iso800. Jeśli w d90 jest taka sama albo bardzo podobna matryca co w d300 to jaki pułap iso mogę osiągnąć, żeby być zadowolonym?
Soniak wyprzedził nikona ;) W Cyber-shot DSC-T500 można robić zdjęcia nie przerywając kręcenia filmu!
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7742
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
andrzejek
28-08-2008, 15:23
Co gloś to inna opinia.Ale już dawno Rzymianie to podsumowali :De gustibus non disputandum est".Dla jednych D90 to nowa matryca plus niepotrzebne gadżety, dla innych to obiekt pożadania z dodatkowymi ekstra bajerami.(filmy,).Pierwsi D90 nie kupią, drudzy zaś ruszą do zakupow szturmem.Wystarczy czasem przypadkowo w sklepie posluchac o co sie pytaja klienci i co odpowiadają sprzedawcy.Ten ma wiecej pikseli, a tamten kręci filmy, a jeszcze inny ma lepszy ekranik LCD.I producent musi to uwzgledniac, tym bardziej na rynku amatorskim.Aparaty "śmiem podejrzewac" nie konstuują inżynierowie, tylko marketingowcy , to dodajac a tamto ujmujac.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)Taki jest biznes, zarowno u Canona jak u Sony czy Nikona.Mi osobiscie gadżety nie pasują i ja nie bedę klientem dla D90, ale wiecej bedzie takich, ktorym D90 bedzie odpowiadal....i niech tak bedzie.Dla nich to bedzie aparat , na ktory czekali, dla kogoś innego takim aparatem jest D3 a dla kogoś jeszcze innego bedzie D5x.Im wieksza różnorodnosc, tym wieksza grupa zadowolnych klientow i tym wieksze wplywy dla producenta.
źródło (http://www.forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Pawel Pawlak
28-08-2008, 15:23
To znaczy, że jestem szumofobem?:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie, no tak na poważnie to trudno powiedzie, Jedni nie wychodzą na d300 poza iso800, inni poza 1600 a jeszcze inni sprzedają foty z iso6400. Tylko Ty możesz sobie odpowiedzieć pytanie do jakiej czułości poziom szumów jest dla Ciebie akceptowalny.
Moim zdaniem, bardzo dobrze, że pojawił się D90, bo brakowało puszki dla zaawansowanego amatora z dobrym iso1600.
taaa w nastepnej wersji dowiemy sie ze brakuje puszki o niskoszmiacym iso 256000 i wbudowanym noktowizorze...
Oczywiscie, jest workaround. Ale lepiej byloby miec podstawowe wlasciwosci fotograficzne w puszce.
no filtry ND nie są jakoś specjalnie wyszukaną highendową technologią dla wybranych :D
taaa w nastepnej wersji dowiemy sie ze brakuje puszki o niskoszmiacym iso 256000 i wbudowanym noktowizorze...
I ze ISO 200, a moze nawet 400 wcale nie jest takie potrzebne.
Nie, no tak na poważnie to trudno powiedzie, Jedni nie wychodzą na d300 poza iso800, inni poza 1600 a jeszcze inni sprzedają foty z iso6400. Tylko Ty możesz sobie odpowiedzieć pytanie do jakiej czułości poziom szumów jest dla Ciebie akceptowalny.
Nie zagłębiałem się w tematyce d300, bo na dzień dzisiejszy i jutrzejszy to nie aparat dla mnie, może kiedyś kupie używkę za 2k:)
Z tego co mówisz to wynika, że 3200 będzie mnie w pełni satysfakcjonować. No to trudno, musze zajechać d40 i mieć powód do zmiany body:)
Witam wszystkich w tym wątku.
Tak sobie czyyy....yytam ten długi i ekspresowy wątek i zastanawiam się po co te dywagacje na temat filmików. Fajna sprawa i tyle, a jak ktoś nie potrzebuje to nie musi używać, a jak będzie taka potrzeba - to jest jak znalazł. Ale bez przesady MP3 raczej nie wróżę w lustrzankach.
Ktoś tu też wspominał, że posiadacze D80 nie będą się przesiadali na D90 - a ja sądzę, że będą. Większość osób, które kupiły D80 ok. 2 lata temu, chętnie zmienią sprzęt na coś świeżego zwłaszcza, że przybyło trochę nowinek przez ten czas.
Ja jako posiadacz D80 i foto-ślubo-pstrykacz (na pewni nie będę filmował :) ) z niecierpliwością czekam na ten model. Pierwszą bardzo miłą niespodzianką jest możliwość wykorzystania akcesoriów z D80: grip !!!, akumulatory, karty SD :) Z nowych bardzo przydatnych zmian na lepsze to: nowa mniej szumiąca matryca (mam nadzieję)!!! oraz większy i czytelniejszy LCD. Co do Liveview, to ....... może się przyda - do celowania z nad głowy :)
Brakuje niestety krótszego czasu synchronizacji z lampą, na co liczyłem w następcy D80.
Dlaczego się nie przesiądę na D300 - bo jeśli matryca w D90 będzie prawie taka sama (szumy), to jest to zbyt duża różnica w cenie - do różnicy w cenie korpusu musiał bym doliczyć gripa, aku itd. Myślę, że wiele osób posiadających D80 myśli podobnie.
Jaki będzie tak na prawdę D90, to się okaże jak będzie go można potrzymać i pofocić.
Byle minimalne nie zaczynało się od 1600 ;)
Dla mnie iso100 lub migawka 1/8000 są przydatne, a zakładanie polara czy szarego może być upierdliwe przy robieniu zdjęć jasnym i otwartym obiektywem.
pzdr
Pozwole sobie zacytowac pewien cytat z "cytatow":
"A pro pos D90, czy w dziale "Akt" będzie podkategoria "Filmy erotyczne" ?"
Moze "nieprzekonywalni" dadza sie przekonac do nowej puszki ;)
"PS. Jest taka cudowna funkcja na forum, nazywa sie PW..."
Jest tez pewien automat, nazywa sie "pn" ;)
i bardzo dobrze wywnioskoales bo uwazam pojawienie sie kolejnego amatorskiego bodyw krotkim terminie za bezsensowne. spokojnie mogoby sie pojawic rok pozniej.
oj nie. Nikon powinien jak najszybciej mieć niskoszumiące tanie body (CMOS). Mnie zdziwił D700 przed D90.
tu dyskusja jest o d90 a ja podalem w watpliwosc sens jego wypuszczania, podczas gdy konkurencja odjechala na polce profi. chyba mi wolno? nigdzie nie jest napisane ze to watek pochwalny
od ostatnich profi premier canona mineło sporo czasu i to nikon w międzyczasie pokazał puszki profi - D3 i półprofi - D700/D300. 3 modele, a u canona w tym czasie - nic. Wróble ćwierkają o D3x i oby był on szybciej niz następca 5D. Przy okazji - następca 5D ma miec podobno 21 MPx, a 1Ds MK4 diabli wiedzą ile.
co się tak naparliście na to iso 100 ?! A dlaczego bazowe nie powinno być iso 25 ? ;)właśnie! A Lo by miało 12.
ja bym się cieszył z ISO 100 i LO=50. A gdyby zeszli stopień niżej to by było bosko.
Pozwole sobie zacytowac pewien cytat z "cytatow":
"A pro pos D90, czy w dziale "Akt" będzie podkategoria "Filmy erotyczne" ?"
tak :mrgreen:, ale by wejść do tego działu trzeba będzie wysłać SMS :mrgreen:
od ostatnich profi premier canona mineło sporo czasu i to nikon w międzyczasie pokazał puszki profi - D3 i półprofi - D700/D300. 3 modele, a u canona w tym czasie - nic. Wróble ćwierkają o D3x i oby był on szybciej niz następca 5D. Przy okazji - następca 5D ma miec podobno 21 MPx, a 1Ds MK4 diabli wiedzą ile.
no wlasnie .. od ds'a minelo sporo czasu a nikon nie pokazal zadnej dla niego alternatywy. owszemm, jak napisales - jest d3 i d700 ale nie sa one konkurencja dla dsmarka
ja rowniez chcialbym zeby d3x byl wczesniej niz nastepca 5d .. o ds mk4 w ogole nie wspomne ...
jesli nowe 5d bedzie mialo 21 to mk4 bedzie na pulapie 30 .. pytanie tylko czy ot ma sesns .. musieliby powiekszyc matryce .. moze jakis FF+ :D .. i powoli zorbi nam sie sredni format w malym obrazku :D
ja bym się cieszył z ISO 100 i LO=50. A gdyby zeszli stopień niżej to by było bosko.
w smarku iso50 jest bez sesnu .. daje gorsza jakosc niz iso100, co zozumiale,ale na tyle gorsza by go nie uzywac.
watpie by pojawilo sie body z wyjsciowym iso50 ...
tak :mrgreen:, ale by wejść do tego działu trzeba będzie wysłać SMS :mrgreen:
:D:D rotfl
Al Bundy
28-08-2008, 17:01
http://optyczne.pl/1208-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D90_i_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5%E2%80%935.6G_ED_VR__-_pierwsze_zdj%C4%99cia__pierwsze_filmy.html
Nie wiem czy było ale macie i filmy i przykłady fot z niego. Swoją drogą 10mm przy filmach nieźle wygląda ;)
Oglądał ktoś już porównania na tej stronie:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
ta pucha praktycznie nie szumi(luknijcie ISO6400 z D90 i porównajcie z ISO3200 z 40D) ale nie wiem jakim szkłem robili bo jakieś takie mydełko jest
Pawel Pawlak
28-08-2008, 17:18
ta pucha praktycznie nie szumi(luknijcie ISO6400 z D90 i porównajcie z ISO3200 z 40D) ale nie wiem jakim szkłem robili bo jakieś takie mydełko jest
Po tych samplach można wnioskować, że d90 na iso6400 lepiej obrazuje niż d300. innych sampli chwilowo nie otwarłem ;)
Po tych samplach można wnioskować, że d90 na iso6400 lepiej obrazuje niż d300. innych sampli chwilowo nie otwarłem ;)
Czyżbyś Paweł miał rację, że to może być naprawdę inna, lepsza matryca niż ta z D300? Aż nie chce mi się wierzyć...
superkomornik
28-08-2008, 17:19
Szumieć szumi, ale dość dyskretnie. Wygląda na to, że ISO 6400 może być całkowicie używalne. Już wiem, co sobie kupię pod choinkę :-D
mydlo jest od odszumiania.
szczegolowosc D90 przy ISO 6400 jest nie ta sama - 40D przy ISO 3200 trzyma przejscia
tonalne i detale przy tej czulosci, D90 juz nie za bardzo (patrz np. czarny i niebieski
arkusz). oba aparaty przy ISO 3200 wygladaja porownywalnie, Nikon ma ogolnie mieksze
obrazowanie, ale po przeskalowaniu bedzie to samo a prawdopodobnie i ciut lepiej niz 40D.
trudno powiedziec. D300 wydaje sie nieco bardziej zmiekczac luminance noise
przez co i kontrast wydaje sie mniejszy.
a zreszta przestan... komu potrzeba ISO 6400? :mrgreen:
ale nie mamy pewności jakim szkłem robili wiec nie koniecznie musi byc to wina odszumiania. Jest tam tyle porównań że wydaje mi sie że robią wszystko bez odszumiania
edit. co jak co to trzeba przyznać że fajna amatorska pucha się szykuje
Czyżbyś Paweł miał rację, że to może być naprawdę inna, lepsza matryca niż ta z D300? Aż nie chce mi się wierzyć...
algorytmy odszumiające D90 mogą byc silniejsze niz te z D300. Widać taka politykę u nikona w puszkach amatorskich. Widzą, że użytkownicy zwracaja większą uwagę na szum niz na ilośc detalu. Mówiono, że D80 mniej szumi niż D200, a to było tylko przy odszumianiu z body. Z RAWów było takie samo.
Porównałem pliki z D80 i D90 na ISO 800 i 1600 - hmmmm, jakieś takie szumy są mniejsze na D80 ...... a może mam coś z oczami ?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7744
ciekaw jestem ceny....
jak nie bedzie za wysoka to fajny gadzet..,....
Porównałem pliki z D80 i D90 na ISO 800 i 1600 - hmmmm, jakieś takie szumy są mniejsze na D80 ...... a może mam coś z oczami ?
W jaki sposob porownywales? :) Zeby to ocenic trzebaby pstrykać te same kadry dwoma puszkami... :)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7744
ciekaw jestem ceny....
jak nie bedzie za wysoka to fajny gadzet..,....
Szkoda, że nie można wykorzystać posiadanego już GPS'a - może jakaś przejściówka?
W jaki sposob porownywales? :) Zeby to ocenic trzebaby pstrykać te same kadry dwoma puszkami... :)
Był podany link z przykładami fotek tych samych kadrów;
Twój świadomy wybór to D80 bo taki chcesz i spełnia Twoje potrzeby. Jeśli nie wiedziałbyś, co spełnia Twoje potrzeby, to marketing będzie się starał Cię uświadomić. I dlatego jest D40 (lekki, poręczny, mała lustrzanka, bez większości funkcji, ale LUSTRZANKA!), D40x (wiecie, poprawiliśmy stare i dodaliśmy nowe błędy ale to wciąż mała LUSTRZANKA), D60 (Taki D40 z parametrami na dużym wyświetlaczu (kto by spamiętał te wszystkie 100 WB 1.3k RAW na małym wyświetlaczu i to u góry), czujnikiem oka, systemem sprzątania kurzu.
Lustrzanka dla mas (D40, D40x, D60) to taki produkt, żeby zarobić i zdobyć przyczółek w świadomości userów. Potem user ma większy apetyt i kupuje droższe modele, akcesoria, a dzięki tym lustrzankom N ma kasę na badania, inżynierów i interes się kręci. Dodanie filmików do D90 to tylko marketingowy chwyt. Ślubu tym robić nikt nie będzie, w studio przydadzą się inne zaawansowane korpusy a dla cioci Frani czy wujka Edka będzie jak znalazł. O, i jeszcze filmy kręci!
coach_lodz
28-08-2008, 18:03
Coś mi się wydaje, że Nikon o Sailorze nie zapomni i już niedługo uraczy go jakimś sensownym body, którego sens wypuszczenia zapewne poddamy w wątpliwość ;)
Szkoda, że nie można wykorzystać posiadanego już GPS'a - może jakaś przejściówka?
moznqa tylko trzeba pobawic sie po plenerze w domku jakims softem tzn sa programiki, ktore laduja dane do exifa zdjec na podstawie czasu zapisanego w EXIFF oraz w tracku z GPSa.
aczkowiek ten bajerek bylby wygodniejszy w obsludze bo od razu gotowe info w plikach
aczkowliek sadze ze cena moze byc zaporowa
kurcze nie wiem czy mi na oczy padlo, lecz moje ISO 800 z D70s jest duzo gorsze niz tutaj prezentowane ISO3200
zaryzykuje stwierdzenie ze nawet w porownaniu z ISO6400 u mnie jest duzo gorzej.....
fakt trzeba wziasc pod uwage ze bylo chyba dobre oswietlenie, zatem w gorszych warunkach pewnie bedzie sobie gorzej radzil, choc widac ze matryca pieknie sie prezentuje...
mi tez sie tak wydaje.. szczegolnie widac to na kartoniku z kolorami.. byc moze dlatego ze to nie sa do konca takie same warunki oswietleniowe
W Chorwacji pare razy braklo mi skali przy 1/8000s i ISO 100, jak chcialem bardziej otworzyc obiektyw dla mniejszej GO. a to...jeśli brakuje górnego czasu zakładasz filtr ND i po kłopocie :)
Dziwna jest ta strona z tymi testami...
Jeżeli te fotki można uznać za wiarygodne, to powiem szczerze, że na taką puszkę Nikona w rozsądnej cenie czekałem... Wysokie ISO akceptwalne, nawet w kryzysowej sytuacji ISO 6400 jest do przyjęcia...
Bardzo mi się podoba to ISO... :)
kurcze nie wiem czy mi na oczy padlo, lecz moje ISO 800 z D70s jest duzo gorsze niz tutaj prezentowane ISO3200
zaryzykuje stwierdzenie ze nawet w porownaniu z ISO6400 u mnie jest duzo gorzej.....
fakt trzeba wziasc pod uwage ze bylo chyba dobre oswietlenie, zatem w gorszych warunkach pewnie bedzie sobie gorzej radzil, choc widac ze matryca pieknie sie prezentuje...
hehe... nie kop emeryta, bo Ci jeszcze na zlosc przestanie zdjecia robic ;)
Tak również porównuję:
prawa strona - D90, iso 6400
lewa - 40D, iso 3200
źródło (http://imageshack.us)
i nie widzę, by D90 tracił detal - wystarczy sobie popatrzeć na etykietę wina i ramkę wokół napisu "Hellas"
Natomiast szum na butelce jest mniejszy, mimo różnicy 1EV ... Co więcej to na pliku z Canona na butelce widać wyraźne spłaszczenie przejść tonalnych.
ciekawe jak jest z obrazowaniem na niskim iso, szczegolami, wzgledem np. 40d
jerryjola
28-08-2008, 20:58
na poczatku czytalem ten watek z wypiekami na twarzy a teraz nie ogarniam bicia piany-co kogo boli tryb video...? moim zdaniem jest to funkcja rowna podgladu na zywo, jest,wiadomo ze do dupy i tak nie uzywamy no ale co zrobic? (...) :)
oj, będzie używany....jest taki koleś, żywcem z Doom'a 3, który bardzo się zapalił do robienia filmików d90
(Fatman mu jest....)
tomtytus
28-08-2008, 21:18
Tak z innej beczki: rzuciłem okiem na canon board i chyba po raz pierwszy tyle pozytywnych o nikonie...No i doczytałem się nawet, że C50d z trudem będzie stawiał czoła Nd90...Czyżby już półka Nxx dogoniła półkę Cxx???? Mi się raczej wydawało, że C50d jest odpowiedzią na Nd300...?
Tak z innej beczki: rzuciłem okiem na canon board i chyba po raz pierwszy tyle pozytywnych o nikonie...No i doczytałem się nawet, że C50d z trudem będzie stawiał czoła Nd90...Czyżby już półka Nxx dogoniła półkę Cxx???? Mi się raczej wydawało, że C50d jest odpowiedzią na Nd300...?
Rzuć linkiem :)
Każdy czyta co innego: ""D90 jak dla mnie przynajmniej to jakieś nieporozumienie. Poza oskubaną matrycą z D300 i pozbawionym funkcjonalności trybem filmików ten aparat nie oferuje nic nowego."
Przy okazji dowiedziałem się, że fotopolis siedzi w kieszeni Nikona ;-)
Jak mawiali filozofowie: wieczorem zrób krótki spacer, weź ciepłą kąpiel i poczytaj CB a będziesz miał spokojne i wesołe sny :)
Kolekcjoner
28-08-2008, 21:29
Dlaczego?
Ano min dlatego że wg. niej taki 1DmkIII obrazuje na wysokich iso praktycznie tak samo jak D3, a praktyka pokazuje jednak coś innego.
tomtytus
28-08-2008, 21:32
np:
http://canon-board.info/showthread.php?t=37724&page=28
"Nikon bardzo ostro zaatakował.
Będąc fanem Canona z niecierpliwością (i z obawą) oczekuję na zdecydowany odpór popieranej przeze mnie firmy w nadziei, że nie da się zjeść w kaszy.
Chyba Canon teraz będzie miał trudno, bardzo trudno, bo chyba co nieco przespał.
5D stał się już zabytkiem techniki, a 50 D z niemałym trudem stawi czoła Nikonowi 90."
Pozdrówka"
lub:
http://canon-board.info/showthread.php?t=37724&page=33
"Sęk w tym, że takie podejście było dobre 3 lata, 2 lata, rok temu, kiedy nikt oprócz Canona nie miał dobrych matryc CMOS. Ale tu sytuacja się zmieniła. Nikon, może nie przegonił Canona w matrycach w D3 i D700, ale mocno depcze mu po piętach. Sony już w R1 pokazało, że umie produkować dobre CMOS-y."
Są też nieco inne głosy:
http://canon-board.info/showthread.php?t=37724&page=31
"o do aparatu: 50D to wyjątkowo ciekawa propozycja. Jedyne co mi się nie podoba, to że nie ukazał się rok temu. To co w 40D było bardzo dobre zostało jeszcze poprawione: rozdzielczość, szumy, LV, ekran, regulacja AF i kilka innych. W tej sytuacji Canon ma zapewnione wyprzedzenie D300, który poza AFem nie oferuje nic więcej tylko mniej i za wyższą cenę. Jeśli Canon swoim zwyczajem zagwarantuje wysoką jakość obrazu (lepszą od Nikona - co przy porównywalnych szumach stanowi podstawę do udanych wysokich zakładów) 50D stanie się kolejnym hitem sprzedaży - sam miałbym ochotę go kupić już dzisiaj. Porównywanie tego aparatu do D90, który według mnie okazał się kiepskim odgrzewanym kotletem ze starej bajki, świadczy o braku rozumu. I nawet 5 minutowe filmiki 720p bez AF tego nie zmienią. D300 właśnie stał się marketingowym starcem (po raz drugi po D700)."
Oczywiście nie sugeruje się tym, co zostało powyżej zacytowane...aczkolwiek nikon zmierza wdobrą stronę, co widać nawet na innych forach :)
Ano min dlatego że wg. niej taki 1DmkIII obrazuje na wysokich iso praktycznie tak samo jak D3, a praktyka pokazuje jednak coś innego.
nie powiedziałbym, że iso 6400 wygląda "praktycznie" tak samo:
http://img527.imageshack.us/img527/3120/22584383xv2.jpg
Są też nieco inne głosy:
http://canon-board.info/showthread.php?t=37724&page=31
"o do aparatu: 50D to wyjątkowo ciekawa propozycja. Jedyne co mi się nie podoba, to że nie ukazał się rok temu. To co w 40D było bardzo dobre zostało jeszcze poprawione: rozdzielczość, szumy, LV, ekran, regulacja AF i kilka innych. W tej sytuacji Canon ma zapewnione wyprzedzenie D300, który poza AFem nie oferuje nic więcej tylko mniej i za wyższą cenę. Jeśli Canon swoim zwyczajem zagwarantuje wysoką jakość obrazu (lepszą od Nikona - co przy porównywalnych szumach stanowi podstawę do udanych wysokich zakładów) 50D stanie się kolejnym hitem sprzedaży - sam miałbym ochotę go kupić już dzisiaj. Porównywanie tego aparatu do D90, który według mnie okazał się kiepskim odgrzewanym kotletem ze starej bajki, świadczy o braku rozumu. I nawet 5 minutowe filmiki 720p bez AF tego nie zmienią. D300 właśnie stał się marketingowym starcem (po raz drugi po D700)."
Buehehe. Pamiętam jak przy premierze D3/300 na CB były głosy (nawet nie wiem, czy to nie od tego samego użytkownika, ale może nie), ze D300 to kiepski odgrzewany kotlet jakim było D200 i właściwie już niech będzie, ze jedyne co nowe to to nieszczęsne D3. Teraz D300 stał się starcem i to po raz drugi! :D D90 natomiast to znów odgrzewany kotlet, bo przecież nic nowego. A z tego wszystkiego wychodzi obronną ręką wspaniały 50D, który jest przecież i rewelacyjny i rewolucyjny i ma wszystko i więcej jeszcze niż D300, a z D90 to hańba go porównywać. lol
tomtytus
28-08-2008, 22:29
Stąd też mój nagłówek "nieco inne głosy": jeżeli d300 to odgrzewany kotlet...to niby co miało być świeżym kotletem, d200? Przecież w d300 wszystko jest inne niź w d200 i akurat ten model to strzał w 10 :)
wyedytowane
Jacek_Z - sorry, link usunięty. Ale cena sądzę, że prawdziwa. Zamówienie przez Internet jest przecież tak samo wiążące jak w normalnym sklepie. I termin realizacji - 2-3 dni. Ale to Ty tu jesteś modem. ;)
Premiera D90 zaczyna mnie co raz bardziej podniecać :D
Wnioskuję, że to będzie rewelacyjna konstrukcja...
Kuźwa - tylko po co te cholerne filmiki wrzucili? :D:D:D:D:D:D
Żartowałem :D
No i pojawił się już i w Polsce. klik (http://www.komputronik.pl/Aparaty_cyfrowe/Nikon/Lustrzanki_cyfrowe/Seria_D90__12_3_mln_pix__Live_View__funkcja_filmow ania_/Nikon_D90__korpus/pelny,id,59612/)
To go tam kup. Dostępność - brak, na zamówienie.
termin 2-3 dni? Jak klikniesz na miasto to okazuje się, że brak.
W wielu innych sklepach też niby jest.
Prosiłem o nie podawanie linków i cen, bo to jest przedwczesne.
Premiera D90 zaczyna mnie co raz bardziej podniecać :D
Wnioskuję, że to będzie rewelacyjna konstrukcja...
Kuźwa - tylko po co te cholerne filmiki wrzucili? :D:D:D:D:D:D
Żartowałem :D
Te filmiki zrobią większą furorę niż myslimy, wspomnisz moje słowa ;)
tomtytus
28-08-2008, 23:29
Jak najbardziej - w końcu pierwsze takie lustro na rynku no i jakby nie patrzeć: to chwyt marketingowy lepszy niż xxx megapixeli :-)
Te filmiki zrobią większą furorę niż myslimy, wspomnisz moje słowa ;)
Szczerze powiem, że jak się dowiedziałem, że mają być te filmiki to trochę byłem zdołowany...
Ale obejrzałem parę sampli w necie i muszę stwierdzić, że przyda mi się taka opcja w aparacie - szczególnie teraz, gdy mam dorastające maleństwo :)
A miałem kupić kamerę :D
tomtytus
28-08-2008, 23:34
mihow, nie zapominaj, że nie ma AF'a...a w przypadku dzieci to b.duże utrudnienie...
mihow, nie zapominaj, że nie ma AF'a...a w przypadku dzieci to b.duże utrudnienie...
Wiem, wiem - zdaję sobie z tego sprawę... Ale i tak kupię ten aparat - decyzna zapadła już dzisiaj...
Teraz tylko poczekam, aż trochę kurz opadnie :)
Wiecie co, zastanawiam się nad jednym: kiedyś przeczytałem słowa światowej sławy fotografa, który mówił o tzw. "decydujących momentach" , które stanowią sens fotografii jako takiej - uwiecznienie chwili, pewnej ulotności, zatrzymanie czasu. Wspominam sobie te słowa dosyć często, teraz w związku z d90 i jego następcami z jeszcze bardziej rozwiniętym trybem filmowania, naszła mnie pewna refleksja: Otóż możliwe, że niedługo będzie można nakręcić film np 10 minutowy z sesji z modelką w max rozdzielczości aparatu a później wybrać z tych tysięcy klatek taką, która spełnia nasze wymagania. Trochę mi to przypomina przyłowie "ślepa kura tez czasem w ziarno trafi".
Czyli reasumując: zrobienie dobrego zdjęcia przez zupełny przypadek będzie o wiele łatwiejsze niż teraz, nie wspominając już o czasach analogowych.
Fotografia, a w zasadzie wideofotografia niedługo przypuszczam może być czymś zupełnie normalnym i powszechnym i nie trzeba będzie wykazywać swoich umiejętności w np fotografii sportowej jaką widziałem ostatnio na igrzyskach czatując z okiem przy wizjerze na tą jedną, jedyną sytuację np. grymas twarzy zawodnika - będzie się kręciło filmik w full res i wyszukiwało takie klatki na kompie....
Dzis mialem po raz pierwszy okazję porównac RAWy z przedprodukcyjnej wersji D90 z tymi z D300. Nikon twierdzi, ze matryca w D90 i D300 nie jest ta sama.
To matryca 300tki
http://photoclubalpha.com/wordpress/wp-content/uploads/2007/11/nikond300sensor.jpg
A to dziewiećdziesiątki
http://a.img-dpreview.com/previews/NikonD90/images/D90sensor.jpg
Po obejrzeniu RAWow, mogę wam powiedzieć ze to co rejestruje D90 na wysokim iso, jest lepsze od tego co daje D300. Nie ma tu jakiejsc przepaści, ale różnica jest zauważalna. I nie jest to też kwestia odszumiania. Ten aparat rejestruje po prostu więcej.
Szczerze powiem, że jak się dowiedziałem, że mają być te filmiki to trochę byłem zdołowany...
Ale obejrzałem parę sampli w necie i muszę stwierdzić, że przyda mi się taka opcja w aparacie - szczególnie teraz, gdy mam dorastające maleństwo :)
A miałem kupić kamerę :D
a znalezliscie gdzies w necie filmiki lecz w duzym formacie?
nie jakeis 400x300 lecz cos wiekszego z tego Nikona bo nie moge nigdzie znalezc....
Pawel Pawlak
28-08-2008, 23:45
po porównaniu tych sampelków z d90 do d300 wydaje mi się że matryca w d90 jest znacząco poprawiona - zwłaszcza głębokość cieni i ich zaszumienie- widać przewagę już na iso1600 - w d90 znacznie mniej agresywne działanie NR, obraz bardziej albo porównywalnie gładki oraz zdecydowanie lepsza ostrość konturów. iso3200 i 6400 przewaga rośnie... Ci którym nie zależy na szybkości (trzeba brać pod uwagę że d90 będzie mimo wszystko będzie wolniejszy niż staruszek d200) powinni być zadowoleni z jakości obrazowania :)
Po obejrzeniu RAWow, mogę wam powiedzieć ze to co rejestruje D90 na wysokim iso, jest lepsze od tego co daje D300. Nie ma tu jakiejsc przepaści, ale różnica jest zauważalna. I nie jest to też kwestia odszumiania. Ten aparat rejestruje po prostu więcej.
Już zacieram ręce i liczę kasę ... na 90-tkę :-D
Gawronnek
29-08-2008, 00:16
dziwie się tym wszystkim wypowiedziom, nikt nie miał aparatu w ręku, kilka sampli w necie i już takie kategoryczne stwierdzenia, poczekajcie trochę, na testy a przede wszystkim na pierwsze D90 u użytkowników tego forum
dziwie się tym wszystkim wypowiedziom, nikt nie miał aparatu w ręku, kilka sampli w necie i już takie kategoryczne stwierdzenia, poczekajcie trochę, na testy a przede wszystkim na pierwsze D90 u użytkowników tego forum
Jakoś tak nabrałem zaufania do firmy Nikon, że D90 mogę wziąść w ciemno.
Od czasów F70 przeskakując na nowszy model nigdy nie byłem zawiedziony (F70, F90X, D70, D80 i teraz D90).
Chyba nie było: http://www.imaging-resource.com/PRODS/D90/D90A7.HTM
Alf przestałem Cię lubić ;(
Przez te wszystkie lata na forum nauczyłem się ironicznie podchodzić do wątków sprzętowych ;) od jakiegoś czasu powtarzam, że kupię dopiero D400...i prawdę powiedziawszy guzik mnie obchodzi co do niego wcisną jeżeli będzie jakości D200, a nie będzie ważył dwa razy tyle :)
Chyba nie było: http://www.imaging-resource.com/PRODS/D90/D90A7.HTM
szkoda że na razie nie można nefa otworzyc ani w ACR 4.5 ani w nx2
Władca Pixeli
29-08-2008, 01:32
Przez te wszystkie lata na forum nauczyłem się ironicznie podchodzić do wątków sprzętowych ;)
:mrgreen:
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/mb.jpg)
"a znalezliscie gdzies w necie filmiki lecz w duzym formacie?"
A zwrociles uwage, ze jeden z filmikow byl krecony w nocy pod latarniami?
Mnie to duzo mowi o jakosci.
"po porównaniu tych sampelków z d90 do d300 wydaje mi się że matryca w d90 jest znacząco poprawiona - zwłaszcza głębokość cieni i ich zaszumienie- widać przewagę już na iso1600 - w d90 znacznie mniej agresywne działanie NR, obraz bardziej albo porównywalnie gładki oraz zdecydowanie lepsza ostrość konturów. iso3200 i 6400 przewaga rośnie... "
Jesli to prawda (na razie tylko gdybamy, co jednak niczemu nie przeczy) - duzo pikseli (czytaj: puszka dla Sailora) nadchodzi wielkimi krokami.
W USiA body d90 - $ 1000 / wersja z 18-105 vr - $ 1300 . A w Polsce ? Znowu razy dwa lub lepiej . Na prawde ciezko zyc w tej krainie absurdow ... Pozdro!
(..)
To matryca 300tki (..)
A to dziewiećdziesiątki(..)
(..) Nie ma tu jakiejsc przepaści, ale różnica jest zauważalna.
No różnicę od razu widać, kurde. Przecież ta od 90-tki ma przez środek napis 'dpreview'! :D
Przeglądałem sobie jeszcze raz te filmiki i myślę, że część krytykujących ocenia je według kryterium kamery amatorskiej (z jednym, kiepskim obiektywem). Warto jednak zwrócić uwagę na perspektywy, jakie stwarza możliwość zastosowania różnych - i to topowych - obiektywów. Na tych krótkich samplach już widać, jak ciekawe będzie zastosowanie fiszaja, małej GO 85/1.4, czy zbliżeń z 70-200 VR (że o 400/2.8 nie wspomnę ;) ). W przeciągu pół roku zresztą zaleje nas fala - ciekawych mam nadzieję - mini-filmików z backstagami sesji, ujęciami z plenerków ślubnych, streetami, sportem etc. Mam nadzieję, że wtedy skończy się ględzenie ... Niestety: trzeba będzie przejść przez epokę tzw. sampli, gdy każdy nowy posiadacz D90 będie dawał wszystko, cokolwiek nakręci, na dowód, że TO DZIAŁA !!!
Kasandra
29-08-2008, 08:13
no to tym lepiej;-))))
ja już bym była szczęśliwa jakby było tak jak w de czysta, a skoro jest lepiej to ja już w ogóle cała szczęśliwa i szukam kogoś kto w dość niedługim czasie leci do US;-))))
Wyobraźcie sobie filmy w HD ze zdjęć makro :D
No z tą matrycą to pojechali jeśli przypuszczenia są prawdą... Ja tutaj już powoli myślałem o zbieraniu kasy na D300 bo potrzebuję czegoś obrazującego lepiej niż D80 na wysokich czułościach, a jak model Dxx ma być lepszy w obrazowaniu od D300 to ja zgłupiałem w tym momencie... :mrgreen:
Z jednej strony baaardzo podoba mi się 51 pól AF (często jestem wkurzony że nie mam jakiegoś pola "pomiędzy" tymi 11), a z drugiej jeśli iso 6400 ma tak w D90 wyglądać... No cóż, zagryzam zęby i zaczynam napełniać skarbonkę. Jak nie dotrzymam do D300 to będzie D90. :D
matryca lepsza niz d300 - w takim razie d90 zawita w mojej torbie najprawdopodobniej 8) "90% Gdańszczanek nie widzi różnicy - to po co przepłacać?" 8)
Dzis mialem po raz pierwszy okazję porównac RAWy z przedprodukcyjnej wersji D90 z tymi z D300. Nikon twierdzi, ze matryca w D90 i D300 nie jest ta sama.
Kurcze, nieźle... :)
robin102
29-08-2008, 09:50
Jest wysoce prawdopodobne, a prywatnie jestem tego pewnien na 102%, że w D90 jest zupełnie inna matryca niż w D300. Nawet sobie sprawy nie zdajecie jak wiele niuansów technologicznych - nie tylko konstrukcyjnych ma wpływ na półprzewodnikowy produkt finalny, jego charakterystykę pracy, parametry czy uogólniając tzw. osiągi :) nie mówiąc już o sposobie aplikacji w konkretne środowisko sprzętowe i softowe. Spory czas upłynął miedzy powstaniem tych konstrukcji. Na sensorze zaimpletowanym w D300 zapewne sporo się nauczyli- pionerski CEMOS u Nikona. Poza tym jakoś cicho na temat ulubionego marketingowego beałkotu, że matryca w D90 to ta sama co w D300 -to ulubiony chłlyt sprzedażowy, że coś lepszego znajduje sią wniższym modelu za mniejsze pieniądze. (chyba, że przeoczyłem,a jak przeoczyłem to i tak dla mnie to bełkot reklamowy :) ). Potocznie rozumiana jakość obrazowania z nowej matrycy może być inna, a nawet lepsza w odbiorze niż z D300. Trzeba by to porównać, ale szanse są, że będzie bardzo dobrze. Historia lubi się powtarzać, patrz D200-D80.
No z tą matrycą to pojechali jeśli przypuszczenia są prawdą... Ja tutaj już powoli myślałem o zbieraniu kasy na D300 bo potrzebuję czegoś obrazującego lepiej niż D80 na wysokich czułościach, a jak model Dxx ma być lepszy w obrazowaniu od D300 to ja zgłupiałem w tym momencie... :mrgreen:
Z jednej strony baaardzo podoba mi się 51 pól AF (często jestem wkurzony że nie mam jakiegoś pola "pomiędzy" tymi 11), a z drugiej jeśli iso 6400 ma tak w D90 wyglądać... No cóż, zagryzam zęby i zaczynam napełniać skarbonkę. Jak nie dotrzymam do D300 to będzie D90. :D
Sciemnologia stosowana. Przeciez D80 tez mniej szumial i mial lepsza rozpietosc tonalna od D200. Dzieki obrobce softem. Dxx sa na rynek konsumencki i maja dawac dobre zdjecia z puszki, Dxxx sa na rynek juz semi-profi i maja dawac dobry material do dalszej obrobki.
Sciemnologia stosowana. Przeciez D80 tez mniej szumial i mial lepsza rozpietosc tonalna od D200. Dzieki obrobce softem. Dxx sa na rynek konsumencki i maja dawac dobre zdjecia z puszki, Dxxx sa na rynek juz semi-profi i maja dawac dobry material do dalszej obrobki.
Kaleid twierdzi, ze to nie jest kwestia softu.
Mi także ciezko w to uwierzyc (bo przeciez D300 nie jest az tak starym aparatem i ciągle musi zarabiać), ze Nikon w niższej klasie daje lepszą matryce niz w D300.
Chyba, że Nikon zacznie po cichu montować te matryce też w D300 ;) I zacznie sie porownywanie na forum zdjec z D300 z roznymi numerami seryjnymi ;)
Czas pokaże jak to jest naprawde, kwestia dni mysle, gdy np. fotopolis pokaże drugą czesc testu ze zdjciami itd..
BTW W opisie D90 na fotopolis zdziwił mnie jeszcze jeden tekst - jakoby w ich odczuciu D90 był lepiej wykonany niz D700, to juz w ogole co najmniej dziwne :mrgreen:
-=andrew=-
29-08-2008, 10:04
Dokładnie, mnie narazie jakoś sample z wysokim iso nie powaliły. Miałem D50 -> Zmieniłem na D80 i jestem bardzo zadowolony ze zmiany, ciekawi mnie czy opłaca się zmienić z D80 na D90. Bo podejrzewam, że nie.
jakoby w ich odczuciu D90 był lepiej wykonany niz D700, to juz w ogole co najmniej dziwne :mrgreen:
Czemu? FF jest drogi (matryca), D700 mial byc FFem dla mas (bogatszych :-) ), wiec starano sie oszczedzac. Co widac chociazby po klapce karty, wizjerze i paru innych rozwiazaniach. Natomiast D90 jest w segmencie, gdzie sie zarabia pieniadze i trzeba walczyc o jak najwieksza ilosc klientow. Ktorzy czesto biora tylko dlatego, ze jest ladny i dobrze wykonany. Tak jak moja sasiadka, ktora chciala dobry aparat, sprzedawca poradzil jej D80 i teraz kobieta siedzi i brnie przez instrukcje i nic nie rozumie.
Myślę, że matryca istotnie może być inna - choćby ze względu na fakt, że ustrojstwo ma rejestrować filmy, więc powinno się odrobinę mniej grzać (chyba). Myślę też, że istotnie mogą zacząć ją montować w nowych seriach D300 ze względu choćby na efekt skali.
ciekawi mnie czy opłaca się zmienić z D80 na D90. Bo podejrzewam, że nie.
Wiele osób zmieniło D80/70s na D300 głównie ze wzgledu na mniejszy szum na wyzszych ISO...
Jeśli w D90 jest równie dobrze (a może i lepiej) to dlaczego nie?
Jeśli prognozowana cena D90 będzie prawdziwa to za niewiele większe pieniądze można kupić D300 (praktycznie nowy na gwarancji). Wybór jest chyba prosty.
Pawel Pawlak
29-08-2008, 10:19
Ludziska, przekładanie matryc między aparatami to nie jest taka prostą sprawą :) matryca w d300 musi przede wszystkim potrafić zrzucić 12mpix -12bitowy obraz minimum 8razy na sekundę. matryca z d90 już nie bardzo. Że o 14bitach w d300 nie wspomnę ;)
Jeśli prognozowana cena D90 będzie prawdziwa to za niewiele większe pieniądze można kupić D300 (praktycznie nowy na gwarancji). Wybór jest chyba prosty.
Pamiętaj, że cena nowosci jest zawsze wysoka i nieuzasadniona (przewaznie). Tyle tylko, że mija kilka (dosłownie) dni i leci w dół...
Jedno jest pewne, wiele osób będzie miało rozterkę czy brać D300, czy moze wystarczy D90, a za reszte kupić np. jakies fajne szkiełko.
jeśli nowa matryca to może nie będzie przebarwień jak w d300 ;-)
Teraz Nikon powinien zrobić update oprogramowania do D300 taki jak był w D3.
nie wiem czy było, ciut długi ten wątek :mrgreen:. Tu sa filmiki: http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/d90/en/d-movie/
-=andrew=-
29-08-2008, 10:35
Dokladnie, mając D80 i zmieniajac puszkę:
D90 - 3300zł ( prognozowana cena )
D300 - 4300zł ( ceneo.pl )
No to dla mnie wybór jest prosty. D300 to przecież 'inny level' już.
Kasandra
29-08-2008, 10:40
w US 1000 dolarów, więc 2300zł i w tym momencie to jest połowa ceny d300---dla mnie sprawa jasna;-)
w US 1000 dolarów, więc 2300zł i w tym momencie to jest połowa ceny d300---dla mnie sprawa jasna;-)
Połowa? Hmm.. ceny z bhphotovideo:
1. D300 - 1624.95
2. D90 - 999.95.
Do połowy jeszcze trochę brakuje. :P
Połowa? Hmm.. ceny z bhphotovideo:
1. D300 - 1624.95
2. D90 - 999.95.
Do połowy jeszcze trochę brakuje. :P
A co to za porównanie ? Przecież D300 nie robi już zdjęć, że o filmach nie wspomnę ! :mrgreen:
;)
-=andrew=-
29-08-2008, 10:59
Czy w USA czy w PL różnica miedzy cenami jest taka sama, lub bardzo podobna - więc nie zmienia to nic
Każdy i tak kupi aparat który będzie mu najbardziej odpowiadał - ja akurat wybrałbym D300 ( nie będe sie rozpisywał dlaczego i jakie ma zalety - bo kazdy wie ), chociaż poczekam jeszcze trochę albo na spadek ceny D300 albo ( o zgrozo ) D400, ponieważ mój D80 jest jeszcze 'świeży', a teraz jakieś szkła 2.8 by sie przydały :)
Kasandra
29-08-2008, 11:01
zmienia się o tyle, ze jestem w stanie zaryzykować 2 tysie, żeby mieć aparat bez gwarancji naszej. Więcej już nie bardzo;-)))więc droższy bym kupowała tak , by mieć tę gwarancję, a więc w moim przypadku to połowa ceny;-))
Jakbym miała d80 to tez bym pewnie nie wymieniała na d90, ale ponieważ mam d50 to dla mnie wybór jest prosty.
-=andrew=-
29-08-2008, 11:07
zmienia się o tyle, ze jestem w stanie zaryzykować 2 tysie, żeby mieć aparat bez gwarancji naszej. Więcej już nie bardzo;-)))więc droższy bym kupowała tak , by mieć tę gwarancję, a więc w moim przypadku to połowa ceny;-))
Jakbym miała d80 to tez bym pewnie nie wymieniała na d90, ale ponieważ mam d50 to dla mnie wybór jest prosty.
Trzeba było tak odrazu :) Ja zmieniłem jakieś pół roku temu D50/D80. i różnica jest dla mnie spora. Może nie tyle w samej jakości zdjęc co w obsłudze aparatu - 'drugie kółko', podświetlany ekran, większy wizjer itp Tego mi brakowało w D50
Mam D80, gripa i karty. Jeśli za kilka miesięcy D90 będzie w dobrej cenie zastanowię się nad zmianą. Wszystko będzie pasować. A D300 miałbym kupić na zasadzie `bo lepszy`? A może tego nie wykorzystam więc po co płacić więcej i to sporo jeśli jeszcze doliczyć gripa.
Za 3500 też można kupić d300. Nie nowy ale na gwarancji z przebiegiem 5000.
D300 nie jest na żaden semipro, tylko pro wg Nikona.
superkomornik
29-08-2008, 11:12
nie wiem czy było, ciut długi ten wątek :mrgreen:. Tu sa filmiki: http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/d90/en/d-movie/
Chyba Adobe Premiere zagości na moim komputerze :-D
Efekty na przysłonach rzędu 1.4-2.0 są niesamowite :-) Tym bardziej, że kamery 35mm są bardzo drogie (że o samym filmie nie wspomnę...) :-)
Pawel Pawlak
29-08-2008, 11:15
A dlaczego niby taka nielogiczna jest wymiana d80 na d90 ? D90 wydaje się mieć sporo rzeczy poprawionych względem d90 - przede wszystkim jakość obrazowania. MZ dla fotografów/fotoamatorów którym nie potrzebny jest reporterski korpus to d90 to świetna puszka. Poza tym w przypadku posiadania d80, taka wymiana ogranicza się do samej tylko puszki - pamięci zostają te same, grip ten sam. D300 to wyższa półka, ale czy to wystarczający powód do zmiany i poniesienia znacznie większych kosztów ?
przynajmniej dla mnie w przypadku D90 kompatybilność akcesoriów z D80 to duży argument za. Sprzedawać D80 nie ma co (ceny używek osiągnęły poziom 1200zł) - lepiej zostawić jako awaryjną puszkę.
szejk1979
29-08-2008, 11:28
Wg mnie przesiadka z D80 jedynie na D300, warto poczekac na spadek ceny do ok 3.000
A jak wygląda sprawa wizjera?
Wg specyfikacji:
Pokrycie kadru: około 96% w pionie i w poziomie
Powiększenie: około 0.94%(50mm f/1.4, -1dptr.)
Dystans widzenia: 19.5mm(-1 dptr.)
Co to znaczy? Większy od d80? Taki sam jak d300(pomijając pokrycie kadru)?
Strasznie dużo kombinujecie. ;) Moim zdaniem D90 to bardzo fajna puszka. Narzekacie na to, że kręci filmy - a przecież od przybytku głowa nie boli, więc ciężko rozpatrywać to jako wadę. Fakt, że jest to posunięcie, które może nieco dziwić, ale spece od marketingu i sprzedaży prawdopodobnie wiedzą lepiej co i jak.
Cieszą poprawione szumy. Jeżeli faktycznie ta matryca jest lepsza od tej w D300 to aż się boję pomyśleć kiedy mój D700 przestanie robić zdjęcia ;) ;) ;) A tak na poważnie, to widać nawiązuje się coraz ciekawsza walka pomiędzy C i N. Jak zwykle puszki są nieco inne (50D vs D90), jednak nie da się ukryć, że się dzieje. I to wyjdzie na plus nam wszystkim.
Dokladnie, mając D80 i zmieniajac puszkę:
No to dla mnie wybór jest prosty. D300 to przecież 'inny level' już.
to jest oficjalna cena Nikona na d90 .. a na d300 wiesz jaka jest ? 5400.. wiec ..
jesli zmieniles z d50 na d80 i jestes szczesliwy to dobrze. ale dla mnie wyzsze ISO d80 nie sa zbyt powalajace, a to co oferuje cmos z d300 (a zakladam ze d90 bedzie obrazowal co najmniej tak samo) to jednak inna liga. no ale jak cykasz na iso100 to faktycznie nie ma sensu zmieniac puszki.
A jak wygląda sprawa wizjera?
Wg specyfikacji:
Pokrycie kadru: około 96% w pionie i w poziomie
Powiększenie: około 0.94%(50mm f/1.4, -1dptr.)
Dystans widzenia: 19.5mm(-1 dptr.)
Co to znaczy? Większy od d80? Taki sam jak d300(pomijając pokrycie kadru)?
W D80 jest 95%, w D300 - 100%.
Można więc powiedziec, ze praktycznie identyko jak w D80.
wg mnie polowa tych co ma kupione niedawno d80 i fige zna sprzet stwierdza ze jak przesiadka to tylko na d300. bo d90 nic nie wnosi.. no to faktycznie .. to lepiej na d3 .. bo co wnosi d300 ? wiekszy jest i fajniej wyglada ? taki profi ;-)
a jak ktos czeka az beda d300 po 3k to jeszcze ciupel chyba poczeka.. ale wtedy to juz bedzie premiera d400 i beda kolejne dylematy. bo jak tu na stara puszke zmieniac ;p
szczerze - to mnie właśnie dziwi jednak dość małe narzekanie na filmy w lustrzance. Spodziewałem się, że będzie powszechne narzekanie, a tu jest w większości aprobata. Dla jasności - ja też jestem za. Dla mnie ma ona większy sens niż LV, no ale od LV się funkcja movie w aparacie wywodzi. Pamiętam tylko w cafe oburzenie na gościa, który pytał o kręcenie filmów lustrzanką. Trochę czasu minęło i nastąpiła ewolucja poglądów :-D. W dodatku inni (canonierzy, soniacze) się tak bardzo z nas nie śmieją, bo pewnie przeczuwają, że u nich zaraz tez to będzie. Gładko poszło to wprowadzenie filmów do lustrzanki.
Otóż możliwe, że niedługo będzie można nakręcić film np 10 minutowy z sesji z modelką w max rozdzielczości aparatu a później wybrać z tych tysięcy klatek taką, która spełnia nasze wymagania.
nie sposób się już przebić przez cały ten wątek :-D więc chciałem zapytać a propos tego co powyżej. czy to tak rzeczywiście działa, że można powybierać klatki z filmu i one będą tej samej jakości co zdjęcia JPG przy danej rozdzielczości?
i druga sprawa. czy ja dobrze widzę, że na tych filmikach, robionych szczególnie "outdoors", widać ciągłe zmiany jasności obrazu (takie migotanie), wynikające z pracy "online" światłomierza?
szejk1979
29-08-2008, 11:49
bo co wnosi d300 ? wiekszy jest i fajniej wyglada ? taki profi ;-)Co wnosi? Chodźby:
- lepszy AF,
- 100% pokrycia wizjera,
- 5 predefiniowanych balansow bieli
- dedykowany przelacznik AF
- Matryca CMOS (w porównaniu do D80)
Jak dla mnie to wystarczy
szczerze - to mnie właśnie dziwi jednak dość małe narzekanie na filmy w lustrzance. Spodziewałem się, że będzie powszechne narzekanie, a tu jest w większości aprobata. Dla jasności - ja też jestem za. Dla mnie ma ona większy sens niż LV, no ale od LV się funkcja movie w aparacie wywodzi. Pamiętam tylko w cafe oburzenie na gościa, który pytał o kręcenie filmów lustrzanką. Trochę czasu minęło i nastąpiła ewolucja poglądów :-D. W dodatku inni (canonierzy, soniacze) się tak bardzo z nas nie śmieją, bo pewnie przeczuwają, że u nich zaraz tez to będzie. Gładko poszło to wprowadzenie filmów do lustrzanki.
Ja myślę, że taki stan rzeczy jest dlatego, że wielu z nas (ja także) zdało sobie sprawe, ze przecież przy tych filmikach będą wykorzystywane właściwości obiektywów. A to daje naprawde bardzo duże pole do popisu (mimo manualnego ostrzenia).
Poszło gładko, bo ludzie sobie uświadomili, że to nie będzie jakość jak z komórki tylko znacznie lepsza. Prawie jak z profesjonalnych kamer stosowanych często i gęsto w przemyśle filmowym (tam z tego co wiem też są stosowane matryce o wielkości 24x16, ale może się nie znam :p )
poszlo gladko, bo Nikon ma ten ficzer, a inni nie maja. jakby to inni pierwsi wprowadzili,
to wiekszosciowy chor by twierdzil, ze "filmow nie bylo, nie ma i nigdy nie beda potrzebne" ;)
szczerze - to mnie właśnie dziwi jednak dość małe narzekanie na filmy w lustrzance.
A czytałeś cały ten wątek? :D
Mnie ciekawi jeszcze jedna rzecz. Póki co to nie ma racji bytu, bo 90 nie mierzy z manualami, więc i nie ma jak filmować. Ale jakby taką funkcję wprowadzić do wyższego modelu, to nawet jeśli wciąż będzie okrojona z możliwości zmiany przesłony, to może będzie można to robić manualnie pierścieniem przysłon.
Mnie ciekawi jeszcze jedna rzecz. Póki co to nie ma racji bytu, bo 90 nie mierzy z manualami, więc i nie ma jak filmować.
Że jak? Jedyne co z tego wynika to fakt, że nie można zmieniać przysłony podczas filmowania i że nie można tego obejść za pomocą obiektywów nie G. Wiec nie rozumiem tej wypowiedzi
wlasnie - jak już wspomniał jeden z kolegów wcześniej dla posiadacza d80 nowy d90 to bdb opcja, pasują akcesoria, karty - to wszystko też robi cenę. Mi np. uszczelnienia i pomiar z manualami są potrzebne jak 90letniej staruszce plastry evra i escapelle, cam1000 i 4.5kl/s wystarczą i tak samo będzie w przypadku 90% użyszkodników, dodatkowo w większości robię w jpg a jak jeszcze matryca będzie lepsza niż w d300 - czego chcieć więcej?
Wiec nie rozumiem tej wypowiedzi
Ugh - jeszcze raz: "Póki co to nie ma racji bytu, bo 90 nie mierzy z manualami, więc i nie ma jak NIMI filmować."
Teraz lepiej?
mnie tam nic nie dziwi. może trochę byłem zaskoczony filmem (nie spodziewałem się) ale po chwili doszło do mnie, że przecież wcześniej czy później by to nastąpiło. moment wybrali najlepszy. film - na pewno dla niektórych fajna sprawa. poza tym w filmie zastosowanie ma większość technik stosowanych w fotografii i na odwrót.
a tak na marginesie to moim zdaniem nic tak nie oddaje emocji i radości chwili jak pojedyncza fotografia.
dla mnie filmiki fajna sprawa, ile to razy brałem kompakt od żony, lub syna, by "nakręcić" dziecko, jak się bawi itp. i myśle, ze nie jestem odosobniony w takim zastosowaniu-teraz będzie to możliwe w każdej chwili :)
Co wnosi? Chodźby:
- lepszy AF,
- 100% pokrycia wizjera,
- 5 predefiniowanych balansow bieli
- dedykowany przelacznik AF
- Matryca CMOS (w porównaniu do D80)
Jak dla mnie to wystarczy
to bylo pytanie retoryczne ;-) bo wedlug mnie wlasnie ten cmos to wystarczajacy powod zmiany d80 na d90, nie mowiac o lepszym jak na moj gust uchwycie.
co do d300 to Ty znasz podowy, i dobrze. ale wiekszosc by zmienila bo to wyzszy model. ale nie jest w stanie sensownie okreslic czy jest to w stanie wykorzystac i na ile im to potrzebne. bo d300 ma tez wady w stosunku do d90.
Ugh - jeszcze raz: "Póki co to nie ma racji bytu, bo 90 nie mierzy z manualami, więc i nie ma jak NIMI filmować."
Teraz lepiej?
Widzisz, mi trzeba wszystko w miarę konkretnie bo niedomyślny jestem :p
A te jedno słowo sporo mi tu zmienia
Pawel Pawlak
29-08-2008, 12:45
bo d300 ma tez wady w stosunku do d90.
niekompatybilność z SD, gripem d80, jest cięższy i nie kręci filmów :mrgreen: a d3 to same wady :mrgreen:;)
Mnie najbardziej zainteresowała opinia kaleida, że d90 rejestruje zauważalnie lepiej na wyższym iso od d300. Tej opinii można wierzyć, a to oznacza ciągły postęp w jakości matryc. Super. Może nie będę musiał ciułać aż na d300, gdy będę wymieniał puszkę. Małe szumy, dużo detalu w obrazku, porządny wizjer i rewelacyjny lcd to jest to czego mi brak w d70s. Po prostu ułatwią życie. A filmiki? Nie ma co się pieklić jak niektórzy. Jakby ich nie było nie łudźcie się, że zamiast byłby, np. af z d300. Tak dobrze to nawet w Erze nie ma.
PS. Kiedy wątek pt. "czy d90 to przejściówka?" :mrgreen:
szejk1979
29-08-2008, 12:54
to bylo pytanie retoryczne ;-)Sorki, nie załapałem, myślałem, że bezczelnie opluwasz ;) D300 :oops: Z całą pewnością jakieś wady posiada ale który aparat ich nie ma?
PS. Kiedy wątek pt. "czy d90 to przejściówka?" :mrgreen:
ja już chciałem :wink: założyć wątek pt: "Kupić D90 czy czekać na D100? ", no ale pojawił mi się problem i nie napisałem :mrgreen:. Problem z nazwą, bo D100 już był.:-D
spoksik ;-)
jest ciezszy co czasami jest wada a czasami zaleta. tak samo wiekszy. kosztuje wiecej, pytanie tylko o ile. no i czasami cos dziwnego potrafi zrobic z kolorami ;-)
z drugiej strony uchwyt d300 bez gripa jest lepszy dla mnie niz d80 z gripem. no ale kto co lubi
a ja chcę zobaczyć miny niektórych, jak będą filmy w puszkach Dxxx ;) albo Dx - i wtedy co, migracja do Canona? Ale zaraz zaraz, oni też będą mieli to samo ;)
mamy tu problem "nadbudowy", o którym wspomniał nieboszczko Marks Karol - każda zmiana rodzi opór. Zrobili LV - podniosły się głosy oburzenia - "jak można kadrować nie przez wizjer", teraz to samo z filmikami... zgadzam się dwl, czasem będziecie chcieli nakręcić dzieciaka i już dla samego tego faktu warto się cieszyć, że taka możliwość istnieje
d90 rządzi 8)
Kasandra
29-08-2008, 13:11
zgadzam się dwl, czasem będziecie chcieli nakręcić dzieciaka i już dla samego tego faktu warto się cieszyć, że taka możliwość istnieje
d90 rządzi 8)
albo co gorsza jakiś backstage na plenerach :mrgreen::mrgreen:
KrzysztofS
29-08-2008, 13:15
a ja sie wylamie i po prostu w obliczu premiery d90 zycze wszystkim zdrowego rozsadku i zarazem silnych nerwow przy dokonywaniu wyboru puszki oraz duzo szczescia i zadowolenia z robienia zdjec, o co chyba w fotografii chodzi
pozdrawiam wszystkich zdecydowanych na tak lub nie i tych ktorzy sie wahają
Jest już pierwsza internetowa oferta sprzedaży:
http://www.komputronik.pl/Aparaty_cyfrowe/Nikon/Lustrzanki_cyfrowe/Seria_D90__12_3_mln_pix__Live_View__funkcja_filmow ania_/Nikon_D90__korpus/pelny,id,59612,cpsrc,ceneo/
Cena: 3289zł. Czyli tak jak było w zapowiedziach.
szejk1979
29-08-2008, 13:22
każda zmiana rodzi opór...będziecie chcieli nakręcić dzieciaka i już dla samego tego faktu warto się cieszyć, że taka możliwość istnieje Sam jestem ciekaw jak zareagują inni i czy Nikon odważy się wrzucić to do wyższych modeli. Filmiki OK ale do kamery im jeszcze brakuje. Z drugiej strony przeważnie biorę albo kamerę (za słaba do zdjęć pomimo full HD) albo aparat (a tu odwrotnie :)). Ale to już trzeba planować, niektórych rzeczy jednak się zaplanować nie da...
PS. it's better to give than to receive :P
lisekluk1
29-08-2008, 13:39
To jak to jest panowie z tą korekcją AF w D90, ma to czy nie?
Jest już pierwsza internetowa oferta sprzedaży:
http://www.komputronik.pl/Aparaty_cyfrowe/Nikon/Lustrzanki_cyfrowe/Seria_D90__12_3_mln_pix__Live_View__funkcja_filmow ania_/Nikon_D90__korpus/pelny,id,59612,cpsrc,ceneo/
Cena: 3289zł. Czyli tak jak było w zapowiedziach.
Komputronik ma ceny z kosmosu, zerknij na ceny innych korpusów Nikona.
To jak to jest panowie z tą korekcją AF w D90, ma to czy nie?
Nie ma. Ale biorąc pod uwage, ze w D300 jest z tym wiecej problemów niż pożytku to może i dobrze, ze nie ma... ;)
Pawel Pawlak
29-08-2008, 14:17
iso3200 wołane DCRAWem z d300 i d90.
źródło (http://img178.imageshack.us/my.php?image=3200xs7.jpg)
Jak dla mnie w d90 odszumianie zaczyna się znacznie wcześniej - jeszcze przed zapisem do RAWa. Może na poziomie matrcy ? W każdym razie szumy luminancji (ziarno) znacznie mniejsze. chrominancja po wyrównaniu saturacji i kontrastu chyba podobna. Miłośnicy gładkości obrazowania canona canona powinni być zadowoleni ;)
iso3200 wołane DCRAWem z d300 i d90.
źródło (http://img178.imageshack.us/my.php?image=3200xs7.jpg)
Jak dla mnie w d90 odszumianie zaczyna się znacznie wcześniej - jeszcze przed zapisem do RAWa. Może na poziomie matrcy ? W każdym raziw szumy luminancji (ziarno) znacznie mniejsze. Miłośnicy gładkości obrazowania canona canona powinni być zadowoleni ;)
I wszystko zepsułeś :( A miało być tak pięknie...
Pawel Pawlak
29-08-2008, 14:23
Pod warunkiem, ze i szczegoly pozostana takie jak u Canona.
a widzisz gdzieś ich ubytek ? szczegóły są we wszystkich cmosach nikona - d2x, d300, d3/d700 - najwyraźniej w d90 też.
a widzisz gdzieś ich ubytek ? szczegóły są we wszystkich cmosach nikona - d2x, d300, d3/d700 - najwyraźniej w d90 też.
No w tym przykladzie powyzej, to D90 nie wyglada w porownaniu do D300 najlepiej.
Pawel Pawlak
29-08-2008, 14:28
No w tym przykladzie powyzej, to D90 nie wyglada w porownaniu do D300 najlepiej.
pobaw się krzywymi kontrastu i saturacji tak żeby uzyskać poziom tech parametrów właściwy dla pliku z d300. Wtedy detale Ci się pewnie pojawią ;)
Jeśli rzeczywiście by tak było, że soft odszumiający ingeruje także w RAW to na bank optyczne.pl to wykryją ;)
Kolekcjoner
29-08-2008, 15:22
Kaleid twierdzi, ze to nie jest kwestia softu.
Mi także ciezko w to uwierzyc (bo przeciez D300 nie jest az tak starym aparatem i ciągle musi zarabiać), ze Nikon w niższej klasie daje lepszą matryce niz w D300.
(....)
Ale to nic dziwnego. W Canonie 450D matryca też jest poprawiona w stosunku do 40D (przede wszystkim pod względem ostrości - inaczej jest zbudowany filtr AA).
na moje to fota z d90 jest jaśniejsza
No i to właściwie czyni to porównanie całkiem bez sensu.
Otworzyłem te słynne już piksele w PS i faktycznie ten plik z D90 jest jaśniejszy. Skorygowałem więc krzywymi.
Pn czy dalej widzisz jakąś różnicę w ostrości (a w zasadzie w mniejszym kontraście)?
źródło (http://imageshack.us)
Kasandra
29-08-2008, 16:43
to po prawej wyraźnie gorsze i...jaśniejsze;-)